#FITwithsuus Product reviews

REVIEW: IONIC FITBIT (ADIDAS VERSIE)

ionic fitbit

In dit artikel de review van de Ionic Fitbit Adidas editie als nieuwste smartwatch van Fitbit in samenwerking met Adidas. Lees en ontdek of de Fitbit Ionic Adidas wellicht een geschikt model voor jou is.

Afgelopen maart was ik aanwezig bij de lancering van de Fitbit Versa (toen het nieuwste model van Fitbit) in Barcelona. Ik heb de Versa toen een aantal maanden gedragen/getest en was enorm onder de indruk. Ik droeg voorheen eigenlijk nooit een smartwatch maar merkte dat ik het stiekem toch wel superleuk vond om dingen zoals mijn hartslag, stappen en slaapritme in de gaten te houden.

Toch was ik niet helemaal 100% tevreden over de Versa. Ik was ontzettend blij met het horloge, droeg hem elke dag, en vooral het uiterlijk vond ik fantastisch. Maar zoals ik destijds ook al in de review over de Fitbit Versa schreef vond ik het jammer dat hij geen ingebouwde GPS heeft. Daardoor moest ik altijd mijn telefoon mee nemen als ik bijvoorbeeld ging hardlopen en/of fietsen. En zelfs dan had die moeite met GPS vinden en daardoor klopten de gemiddelde snelheid eigenlijk nooit.

Vandaar dat ik stiekem toen al aan het kijken was naar een ander model van Fitbit mét ingebouwde GPS: De Ionic. Maar ik besloot even af te wachten want tijdens het event in Barcelona werd er al aangekondigd dat Fitbit in de zomer van 2018 ook nog met een nog nieuwe model zou komen in samenwerking met Adidas. Een Ionic Fitbit Adidas versie. Deze is sindskort uit en na lang getwijfel heb ik toch besloten deze te willen dragen.

Het uiterlijk van de Ionic Fitbit Adidas is zeker niet lelijk, maar ik vind hem wel echt een stuk minder vrouwelijk en mooi dan de Versa en daarom heb ik lang getwijfeld. Daarnaast is deze Ionic een stukje duurder, maar dat is het naar mijn mening dubbel en dwars waard door de ingebouwde GPS.

Benieuwd naar alle plus- en minpunten van deze Ionic Fitbit Adidas versie? En/of waarom je dit horloge wel of niet zou moeten kopen? Kijk dan gauw even verder voor deze uitgebreide review. 

 

De functies

Water resistent tot 50m diep mét swimtracking 

Net als de Fitbit Versa kun je ook met de Ionic Fitbit Adidas zwemmen. Je kunt de baanlengte van het zwembad (25m of 50m) instellen en hij telt het aantal baantjes dat je zwemt. Verder houdt hij de tijd bij en je gemiddelde snelheid. Ik vond de functie al erg goed werken op de Versa en op de Ionic Fitbit Adidas is dat eigenlijk precies hetzelfde. Echter zijn de minpunten ook nog steeds hetzelfde. Hij trackt niets als je enkel benen zwemt (en dus je armen niet gebruikt). En soms mist hij een aantal banen als je van zwemslag wisselt. Tijdens het zwemmen wordt de hartslag niet gemeten.

fitbit ionic adidas

Ingebouwde hartslagmeter

De hele dag door meet de Ionic Fitbit Adidas je hartslag. Daarmee wordt ook het aantal calorieën berekent dat je op een dag verbrand. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met je leeftijd, gewicht en lengte die je in de app kunt invullen voor je de smartwatch in gebruik neemt. Ook kun je tijdens je workouts je hartslagzones in de gaten houden. Zo geeft hij tijdens een run aan in welke hartslagzone je je bevindt. Je gemiddelde hartslag maar ook je hartslag in rust en je pieken tijdens workouts kunnen je veel inzicht geven in je lichamelike gezondheid. In de app kun je aan de hand van die gegevens ook bekijken wat je VO2 max is op basis van je hartslag en activiteitenniveau.

VO2Max wordt ook wel je ‘cardio fitness level’ genoemd. Internationaal wordt deze methode gebruikt om te bepalen hoeveel zuurstof je lichaam elke minuut kan opnemen. Dit gebeurt op basis van je maximale hartslag en rusthartslag. En uiteraard vertellen deze twee getallen je ook een hoop over je algehele lichamelijke conditie. Je kunt de score in de app vinden als je op je hartslag klikt en dan één keer naar links swipt op de grafiek.

ionic fitbit

Notificaties

Telkens wanneer je een sms binnen krijgt gaat je Ionic Fitbit Adidas even trillen en zal er op je scherm een kleine voorvertoning van het bericht verschijnen. Ook wanneer je wordt gebeld zal hij gaan trillen en kun je op je scherm zien door wie je gebeld wordt. Je kunt ook via de Fitbit opnemen of wegdrukken. Maar als je opneemt moet je wel via je telefoon praten en luisteren. Je kunt ook afspraken plannen en wekkers instellen. Dan gaat hij ook trillen als je een afspraak hebt.

Unisex design

De Fitbit Versa is naar mening nog steeds het meest fashionable design so far. Maar de Ionic Fitbit Adidas mag er ook best zijn. Het is een unisex design dat veel lijkt op de standaard Ionic maar is toch ietsje anders. Dat verschil zit hem met name in het bandje. Het scherm is vrij groot en vierkant wat het horloge naar mijn mening wat mannelijker en stoerder maakt. Op zich niets mis mee. Het staat perfect bij sportieve outfits, maar ik merk dat ik hem lastig te combineren vind met bijvoorbeeld een jurkje. Hij is gewoon wat lomper en opvallender dan de Versa. Ik denk daarom dat ik dit horloge vooral voor mannen perfect vind. De versa vind ik dan weer wat meer geschikt voor vrouwen. Ondanks dat het beide Unisex modellen zijn.

fitbit ionic adidas

Het bandje

Het bandje van deze Ionic Fitbit Adidas verdient een eigen tussenkopje. Want daar ben ik zeer tevreden over. Omdat ik de Fitbit Versa elke dag droeg en ermee sportte, sliep, douchte en chillde kreeg ik op een gegeven moment huid irritaties. Ik had het horloge 24/7 om en daardoor ventileerde het niet goed, ondanks dat deze horloges er toch voor ontworpen zijn om constant gedragen te worden. Ik moest de Versa daarom om de dag wisselen van pols om huidirritaties en rode plekken te voorkomen.

Bij de Ionic Fitbit Adidas is dit heel goed gedaan. Het is nog steeds een siliconen band. Wat qua materiaal gewoon het fijnste zit om je pols als je hem altijd draagt. Vooral tijdens het slapen en sporten is dit materiaal wat mij betreft het meest geschikt. Maar deze keer zijn er gaatjes gemaakt in de band. De gaatjes zijn dusdanig groot dat er geen armhaar in vast komt te zitten en alles lekker doorlucht. Sindsdien heb ik geen huidirritaties meer en ik kan hem zelfs elke dag om dezelfde pols dragen. En een extra voordeel is natuurlijk dat hij altijd om elke pols past omdat er oneindig veel gaatjes zijn. Dus hoe dun of dik je pols ook is. Het past altijd!

Verder is ook het verwisselen van de band veel gemakkelijker. Een nieuw kliksysteem zorgt ervoor dat je niet meer ellendig lang loopt te pielen met een pinnentje en een gaatje maar dat je de bandjes binnen een seconde vastklikt aan het klokje. Heel fijn!

fitbit ionic adidas

Muziek

De Ionic Fitbit Adidas kent een groot intern geheugen waar je apps en muziek op kunt zetten. Dit werkt het best met  Deezer, je kan dan offline afspeellijsten downloaden van de streamingsdienst en via bluetooth je smartwatch koppelen met je oortjes/koptelefoon en dan muziek luisteren zonder dat je hiervoor je telefoon nodig hebt. Maar je kunt ook gewoon handmatig je eigen muziek op deze Fitbit zetten dus je hoeft niet per se gebruik te maken van Deezer.

Automatische activity tracking

Wanneer je 10 minuten in beweging bent of juist niet begint de Ionic Fitbit Adidas automatisch met het registreren van deze activiteit. Hij weet dus wanneer je bent gaan fietsen of bijvoorbeeld wanneer je bent gaan slapen. Het horloge zal het verschil herkennen wanneer je aan het fietsen of wandelen bent. Zo hoef je niet telkens aan te geven dat je gaat fietsen bijvoorbeeld. Al kan dit natuurlijk ook wel als je dat fijn vindt of wanneer je iets wilt meten dat korter dan 10 minuten duurt.

Excercise modus 

Je kunt via de app 7 favoriete workouts instellen. Workouts die je bijvoorbeeld regelmatig doet. Deze komen dan op je Fitbit in een snelkeuzemenu te staan.  Wanneer je dan één van deze 7 workouts gaat doen kun je ze super gemakkelijk en snel selecteren en starten. Gedurende alle workouts (behalve zwemmen) zal je fitbit je hartslag(zones), calorieverbranding en afstand voor je bijhouden. Per workout geeft hij ook nog andere specifieke informatie. Tijdens het hardlopen geeft hij bijvoorbeeld ook je gemiddelde loopsnelheid weer en achteraf kun je je gelopen route op de kaart bekijken.

Ingebouwde GPS

Doordat deze smartwatch werkt met ingebouwde GPS berekent hij tijdens je workouts je gemiddelde snelheid. Ook registreert hij je routes die je nadien uitgebreid kunt terugkijken via de app. Verder kun je in de app dan ook je gemiddelde snelheid per km bekijken bijvoorbeeld. Door de ingebouwde GPS is deze Ionic Fitbit Adidas nauwkeuriger qua snelheden dan de Fitbit Versa en hij pakt de GPS ook snel op. Echt een pluspunt dus ten opzichte van de Versa! En je hoeft dus niet per se meer een telefoon mee te nemen als je gaat fietsen of rennen en je tijden en route wilt bijhouden.

Stappenteller

De Ionic Fitbit meet net als de meeste vorige modellen gedurende de hele dag het aantal stappen dat je zet. Ik heb het horloge nu een aantal weken en ben van mening dat de stappenteller beter werkt dan bij de vorige modellen. Het aantal daadwerkelijke stappen komt dichter in de buurt dan bij de Versa. Bij de Versa registreerde hij bij allerlei armbewegingen stappen en zelfs als ik op de fiets zat gaf hij soms na een fietsrit 10.000 extra stappen aan. Maar ik heb dit zittend getest door met mijn armen te zwaaien en net te doen alsof ik liep met mijn armen.

Maar deze Ionic Fitbit is daarvoor te slim en registreert geen stappen die dus eigenlijk helemaal niet gelopen zijn. Ik denk dat dit komt door de ingebouwde gps dat hij ziet dat je niet daadwerkelijk voort beweegt. Deze optie is naar mijn mening dus echt vooruit gegaan. Wel registreert ook deze soms stappen als je aan het fietsen bent. Maar geen 10.000 zoals bij de Versa. Maar vaak een paar honderd.

Sleeptracking

De slaapmonitor van de Ionic Fitbit lijkt weer ontzettend nauwkeurig te meten. Doordat het klokje wat lomper is en ik een erg klein/dun polsje heb vind ik hem wel wat irritanter om mee te slapen. Maar omdat hij zo nauwkeurig meet draag ik hem toch ’s nachts. Ik vind het namelijk heel interessant om te zien hoelang ik daadwerkelijk heb geslapen en ook in welke fasen ik heb geslapen. De volgende ochtend kun je in de app zien hoelaat je in slaap bent gevallen, hoe je slaapritme is verlopen die nacht, hoevaak je wakker bent geweest en hoelang je in totaal wakker bent geweest. Zo zie je hoelang je in diepe slaap, REM slaap en lichte slaap bent geweest. Bijna elke nacht wordt je een aantal keer wakker (ook zonder dat je het door hebt!) en je horloge registreert dit.

fitbit ionic adidas fitbit ionic adidas

Alarm

Via het knopje rechtsonder kun je meerdere wekkers zetten. Het horloge gaat dan trillen wanneer het tijd is om bijvoorbeeld op te staan of voor een afspraak. Je kunt de wekkers ook zetten om te zorgen dat je in beweging blijft. Super handig voor als je een kantoorbaan hebt bijvoorbeeld. Dit kan overigens ook in de app. Daar kun je bijvoorbeeld instellen dat je elk uur eventjes wilt bewegen en dan gaat hij om het uur even trillen als je dat nog niet hebt gedaan.

Challenges en doelen

In de fitbit app (die je op je telefoon moet installeren) kun je van alles terugzien. Van je hartslag tot je dagelijks gezette stappen en van je effectieve slaap tot je trainingen van de hele week en je gewicht.

Maar naast die statistieken kun je ook doelen voor jezelf opgeven en meedoen aan challenges. Zo kun je bijvoorbeeld het doel instellen dat je elke dag minimaal 10.000 stappen wilt zetten. Je horloge zal gaan trillen wanneer je goed bezig bent en op weg bent om je doel te behalen. Hij zal je tussendoor ook waarschuwen als je nog niet zo ver bent. Maar ook wanneer je er nog lang niet bent zal hij je dit laten weten als support om toch nog wat extra stappen te zetten.

Je kan ook als doel invullen dat je wilt afvallen bijvoorbeeld.  Dan vul je je huidige gewicht en streefgewicht in en hij zal je grafisch laten zien hoe het gaat. Je moet dan wel regelmatig je gewicht bijwerken natuurlijk. En hij geeft dan ook je progressie, BMI, etc. aan.

Met de log funcie in de app kun je alles heel nauwkeurig invullen, ook je vetpercentage bijvoorbeeld. Je zult dan advies krijgen in de app om naar je doel toe te werken.

Ook kun je contact leggen met familieleden en vrienden die ook een Fitbit dragen. Op die manier kun je elkaar uitdagen voor bepaalde challenges zoals de stappen challenge. Wanneer je ziet dat je vader of vriendin meer stappen zet dan jij kan het erg motiverend werken om zelf ook wat meer stappen te zetten.

Apps

Je kunt ook verschillende apps op je horloge zetten zoals een agenda en bijvoorbeeld de “weer app” zo kun je het weerbericht checken, afspraken checken maar ook staat er een timer bij en ‘wallet’. Het is dus ook mogelijk om met je horloge te betalen als je deze koppelt aan een betaalrekening.

fitbit ionic adidas

Mijn persoonlijke oordeel 

In totaal ben ik erg tevreden over de Ionic Fitbit. Ik vind het een zeer waardevolle investering als je veel sport. Met name voor hardlopers, wielrenners en andere buitensporters is de ingebouwde GPS echt een pluspunt en vooruitgang ten opzichte van de Fitbit Versa. Daarnaast is ook het bandje beter en gemakkelijker te verwisselen. Het horloge in combinatie met de app werkt super goed. De Fitbit Ionic Adidas kent vele handige functies, is gemakkelijk in gebruik en de app is overzichtelijk. Het design is wat mij betreft wat minder voor (kleine/slanke) vrouwen dan de Versa. Maar dat neem ik vanwege de ingebouwde GPS voor lief.

De batterij duur lijkt ietsje korter te zijn dan bij de Fitbit Versa maar is nog steeds prima. Hij gaat zo’n 3 dagen mee als ik hem actief gebruik. Maar wanneer ik voor langere tijd gebruik maak van de GPS gaat hij wel opeens snel leeg. Laatst ging ik 70 km fietsen en ik ging van huis weg toen ie nog 40% had. En na 55 km hield ie ermee op. Dat vond ik wel erg rot. Als je volledig gebruik maakt van continue GPS is hij na ongeveer 10 uur leeg.

Hij is wel opgeladen van 0 naar 100% opgeladen binnen 2 a 2,5 uur! Super snel dus. De functies die ik het fijnst vindt en het meest gebruik zijn de slaapfunctie, GPS functie tijdens het hardlopen/fietsen en de hartslagfunctie. Dat vind ik allemaal erg interessant om te bekijken en te weten.  Voor iedereen die regelmatig sport en het leuk vind wat serieuzer bezig te zijn met zijn/haar gezondheid en prestaties is de Fitbit Ionic Adidas een ideaal horloge.

De adidas versie

Ik snap alleen niet helemaal wat nou precies de voordelen zijn van de Adidas versie ten opzichte van de normale Ionic. Je kunt qua clockface wel een Adidas klokje instellen en het bandje is anders. Maar verder heb ik niet zoveel gemerkt. Het schijnt wel dat je ook speciale exclusieve Adidas trainingen kunt volgen en coaching kunt ontvangen maar dat heb ik zelf niet getest/gevonden. Ik zag wel dat als je één keer naar links veegt over je scherm je in het menu van Apps kunt kiezen voor speciale Adidas Trainingen.

Dus ik denk dat dat het enige voordeel is. In dat geval zou ik niet per se meer betalen voor deze variant. De Adidas variant is namelijk duurder dan de ‘normale’ Ionic. Maar het bandje is dus wel echt veel chiller van deze variant. Stel dat je de normale Ionic met dit bandje zou kunnen bestellen dan zou dat denk ik de ideale optie zijn.

Plus- en minpunten op een rij

+ Er zitten gaatjes in het bandje waardoor je huid niet zo snel verstikt raakt.

+ Ingebouwde GPS

+ Het bandje kun je veel gemakkelijker en praktischer verwisselen dan bij de vorige Fitbit versies. Het verwisselbare kliksysteem is er zeker op vooruit gegaan.

+ Snelle installatie

+ Gemakkelijk in gebruik/ Gebruiksvriendelijk

+ Helder scherm

+ Draagcomfort

+ Water resistent

+ Zeer nauwkeurig

– Als je beweegt met je pols gaat het scherm automatisch aan, wat overdag natuurlijk fantastisch is. Maar als ik me omdraai in mijn slaap dan licht hij dus soms ook op en wordt ik wakker van mezelf. Ik zou het fijn vinden als je zou kunnen instellen dat bijvoorbeeld tussen 23 en 8 uur je scherm niet oplicht.

– Qua zwemfuncties geen verbetering met de vorige modellen. Nog steeds meet hij geen baantjes als je enkel benen zwemt en raakt hij soms in de war als je een andere slag dan borstcrawl zwemt.

– Tijdens het zwemmen wordt er geen hartslag gemeten

– Batterij gaat een stuk sneller leeg als je GPS gebruikt

– Vrij groot en lomp design

 

Eindconclusie Ionic Fitbit (Adidas versie)

Voor iedereen die net als ik fanatiek sport en het interessant vindt om zijn gezondheid,snelheid, hartslag en slaappatronen te kunnen bekijken is deze Fitbit een geschikte optie. Mocht je niet per se fanatiek sporten en niet zoveel geven om bijvoorbeeld de hardloopsnelheid en routes dan is de goedkopere variant: De Fitbit Versa wellicht een geschiktere optie. Want die is wel een stukje goedkoper dan deze Ionic en naar mijn mening ook mooier. Maar het aller grootste voordeel van deze Ionic is de ingebouwde GPS. Daarnaast werken alle overige functies evengoed of beter als bij de Fitbit Versa. Daarom is hij ook een stukje duurder maar dat is wat mij betreft logisch en ook reëel.

Enthousiast? Je kunt de Fitbit Ionic (Adidas) hier bestellen !

Vragen? Stel ze gerust hieronder of stuur me een berichtje via Instagram!

Ik hoop dat jullie deze eerlijke en oprechte review kunnen waarderen. En ik hoop jullie snel weer terug te zien bij een volgend artikel:)

ZIE OOK: Review Fitbit Versa of Review Tom Tom Spark

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel

 

Volg je me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Marieke
  oktober 13, 2018 at 10:55

  Supergoede review dank je!
  Wellicht kan jij me antwoord geven op deze vraag: kan je deze fitbit ook zo instellen dat t beeldscherm áltijd te lezen is ( dus niet alleen na tikken of bewegen )

  • Reply
   Suzanne
   oktober 15, 2018 at 08:53

   Hi Marieke, Nee volgens mij kan dat niet. Ik heb het nog nergens gevonden. In het begin heb ik daar ook naar gezocht namelijk. Maar heb dat nooit kunnen vinden helaas:(

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  zwemschema voor gevorderden
  HIIT ZWEMSCHEMA VOOR GEVORDERDEN

  Met dit zwemschema voor gevorderden werk je eenvoudig maar effectief aan je conditie en snelheid. Beheers jij inmiddels de basistechniek van...

  Sluiten