#FOODwithsuus

WAAROM IK MEER PLANTAARDIG WIL GAAN ETEN

meer plantaardig

In deze blogpost geen sportieve tips of raceverslag maar een persoonlijke update op het gebied van voeding: meer plantaardig willen eten. Ik heb vrij lang getwijfeld om dit artikel te delen omdat de mensen in het wereldje van plantaardig eten best wel heftig kunnen zijn. Je doet het niet gauw goed in deze wereld.

Voor veel vegetariërs en veganisten is het all or nothing en hoor je er meestal niet bij als je nog steeds af en toe vlees, vis of iets van zuivel eet. Toch vind ik het belangrijk mijn proces en gedachten hierover te delen. Wellicht dat het je helpt in jou eigen proces naar een gezonder voedingspatroon, misschien geeft het je nieuwe inzichten of misschien vind je het gewoon interessant om mijn huidige voedingspatroon als sporter wat beter inzichtelijk te krijgen. Zelf ben ik van mening dat elke bewuste keuze telt. Ook als je gewoon wat meer plantaardig wilt gaan eten in plaats van gelijk een volledig plantaardig dieet te starten.

Mijn band met voeding

Al een aantal jaar ben ik heel bewust bezig met mijn voeding. Ik vond voeding altijd al wel interessant, maar ik deed er in mijn tienerjaren verder weinig mee. Als ik zin had om een zak chips leeg te eten na een zware training dan deed ik dat..niet per se het beste after workout meal. Maar ik wist natuurlijk wel dat dit slecht was.

Bouwstoffen

De laatste jaren lees ik veel, ik zoek veel informatie op en ik probeer ook veel uit. Ik vind voeding een super interessant gebied omdat dat echt de basis vormt voor ongeveer alle processen bij een mens. Je lichaam moet al haar bouwstoffen uit datgene wat jij eet en drinkt halen. Je hebt het nodig om te kunnen doen wat je doet en om te voorkomen dat je ziek wordt. Dat is heel kort gezegd waar het op neer komt, maar als je er wat langer over na denkt heel essentieel. Ik ben ook van mening dat heel veel (Westerse) ziektes worden veroorzaakt door een fout voedingspatroon en dat een hele hoop zwakheden voorkomen kunnen worden door gezond te eten (en regelmatig te bewegen).

Zeker voor mensen die veel sporten zoals ik is voeding nog eens extra belangrijk. Wanneer je de juiste voedingsstoffen aan je lichaam geeft dan kan dit je prestaties uiteindelijk bevorderen. De juiste voeding maakt dat je beter kunt trainen, minder spierpijn hebt, minder kans op blessures, sneller kunt herstellen en uiteindelijk beter kunt presteren. En andersom natuurlijk ook. En sinds ik dat weet is mijn interesse voor voeding alleen maar sterker geworden. Want wat moet je dan eten om beter te kunnen trainen en pieken? En welke voedingsmiddelen zijn dan gezond en welke ongezond? Hoeveel moet ik van wat eten? Etc. etc.

De chaos van de voedselindustrie

Omdat ik graag een antwoord wilde op al dat soort vragen ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de wereld van voedsel en de voedsel industrie. En ik belandde in de grootste chaos ever. Ik ben dan ook nog lang geen expert, maar wel een stuk wijzer dan toen ik mijn ontdekkingsreis begon. Wie overigens wel een expert is vraag ik mij wel eens af. Natuurlijk hebben mensen die hier speciaal voor hebben gestudeerd en wetenschappers veel meer kennis op dit gebied dan ik. Maar op veel andere vlakken zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Want ook wetenschappers en experts roepen verschillende dingen.

Er is zo ontzettend veel gepubliceerd de laatste jaren over wat wel en wat niet goed voor je zou zijn. Holy moly wat een chaos aan diëten, dieetboeken en voedingsdeskundigen op tv die allemaal het beste met je voor hebben en allemaal weer wat anders beweren. Eerlijk is eerlijk, ook ik raakte hierdoor soms een beetje de weg kwijt en wist af en toe niet meer wat ik nu wel en niet moest geloven.

Dicht bij mezelf blijven

Maar wat ik wel weet is dat ik het altijd fijn vind om dicht bij mezelf te blijven en te doen wat goed voelt. Wanneer ik buikpijn krijg, last van mijn stoelgang, weinig energie heb ondanks voldoende slaap, of slecht presteer op werk (weinig concentratie) dan weet ik dat er iets niet helemaal goed is. Eigenlijk heb ik de laatste tijd heel veel gedaan op die manier, try and error. Ik probeerde af en toe ook een dieet, niet om af te vallen of omdat ik dat per se altijd wilde gaan volhouden. Maar puur om te voelen en kijken wat er gebeurd met mijn lichaam, slaap, sportprestaties en gevoel.

Lees hier bijvoorbeeld over mijn ervaring met een week op een rauw voedsel dieet.

En nu?

Nu ben ik voor het eerst aangekomen op een punt dat ik iets wil gaan proberen voor de langere termijn, namelijk meer plantaardig eten. En dan met name omdat de voordelen daarvan in meerdere internationale onderzoeken zijn aangetoond en vanuit verschillende hoeken worden genoemd.

Meer plantaardig eten

Aanleiding

Plantaardig eten heeft al een tijdje mijn aandacht. Niet in eerste instantie om het dierenwelzijn en het milieu zoals bij de meeste veganisten nummer 1 reden is om meer plantaardig te eten, maar met name vanwege gezondheidsredenen. Ik dacht namelijk altijd dat vegetariërs en veganisten enkel plantaardig aten vanwege het dierenleed en voor een duurzame toekomst.

Ik dacht ook oprecht dat het juist slecht zou zijn voor je gezondheid en (sport)prestaties als je producten zoals kwark, kip en tonijn niet meer zou eten. Dat ik dan voedingsstoffen zou missen die cruciaal zijn voor mijn sportprestaties. Maar toen ik vorig jaar in contact kwam met Lisa van Lisagoesvegan veranderde dat.

Ik kwam haar voor het eerst tegen op een event waar wij allebei waren uitgenodigd als healthy lifestyle bloggers. We raakten aan de praat en ik werd enorm geïnspireerd door haar kijk op een healthy lifestyle. Ze was vegan, iets waar ik op dat moment echt niet aan zou moeten denken en ze leefde een totaal andere ‘healthy lifestyle’ dan ik. Maar dat was niet per se hetgeen wat me zo inspireerde, vooral het feit dat ze mij voor het eerst duidelijk maakte dat plantaardig eten niet enkel draait om het willen redden van dieren, maar dat het ook daadwerkelijk beter voor je lichaam kan zijn. Dat zette mij aan het denken.

meer plantaardig

Openbaring

En daar ging een wereld voor me open. Ik dacht altijd niet zonder de eiwitten uit vlees en zuivel te kunnen. Maar dat kan dus wel??  Ik vond het superleuk om van haar te horen over haar ervaringen en het verbaasde me hoe ze vertelde over de gezondheidsvoordelen, hoeveel energie ze dagelijks had en hoe gezond ze er ook uit zag.

Vanaf dat moment ben ik Lisa gaan volgen en tot mijn vreugd kwam ik haar vaker tegen op events. We hebben zelfs nog een middagje samen vegan springrolls gemaakt. Ook thuis maakte ik af en toe een recept van haar website en begon ik haast onbewust steeds meer plantaardig te eten. Helemaal vegan werd ik natuurlijk niet gelijk. Degene die mijn Flashback Fridays regelmatig lezen weten dat ik van een stukje vlees, kaas en mijn bakje kwark houd. Maar het hield me wel bezig en ik vond het leuk om er steeds meer over te weten te komen.

Al een tijdje las ik ook over de gezondheidsvoordelen van het weglaten van vlees, vis en zuivel uit je voedingspatroon. En na het zien van de documentaires Forks over Knives and Food (Netflix) afgelopen maand ben ik enthousiast geraakt om het daadwerkelijk zelf te gaan proberen.

Mijn plan

De komende tijd wil ik zoveel mogelijk plantaardig eten voor zover mogelijk en praktisch haalbaar. Dat wil zeggen dat ik thuis zo goed als geen zuivel, eieren en vlees/vis meer eet. Ik koop het zelf ook niet meer. Maar wanneer ik buiten de deur bij vrienden of familie eet en ze toevallig een stukje kip in de pasta hebben verwerkt ben ik niet degene die daar moeilijk over zal doen. Ook ga ik nu niet gelijk onze boter, kaas en granola weggooien omdat daar nog wel zuivel of honing in zit. Dat soort dingen eet ik nog gewoon en maak ik op. Weggooien is ook zonde. Ook wanneer er op de kaart van een restaurant geen vega(n) opties zijn zal ik gewoon een andere keuze maken.

Ik zie het eten van meer planten en minder dierlijke producten vooral als een interessant experiment en ben heel benieuwd hoe ik me ga voelen en wat het zal doen met mijn energielevel en sportprestaties. Zal ik opeens langzamer gaan rennen of zwemmen dan gemiddeld? Of juist harder? Of zal het helemaal geen of weinig verschil gaan maken? Ik ben in ieder geval heel benieuwd door alles wat ik gelezen, gehoord en gezien heb.

Vegan?!

Ik vind het ambitieus om gelijk te zeggen: Vanaf nu ben ik 100% vegan. Want ik weet helemaal niet of ik me daar fijn bij ga voelen, of het me lukt, hoe mijn lichaam daarop reageert en ik zal in dat geval ook heus niet gelijk alles in één keer ‘goed’ doen. Want ik leer nog steeds van alles. Zo kwam ik er gister achter dat kant-en-klare sinaasappelsap ook niet vegan is bijvoorbeeld.

Dus nee, het is niet een ‘vanaf nu ben ik vegan’ move. Het is meer een experiment met als doel/missie om zoveel mogelijk meer plantaardig te willen eten waarbij ik met name let op mijn gezondheid en sportprestaties als uitkomst. En wie weet dat het over een paar maanden zo goed voelt dat ik besluit wel all the way te gaan. Maar voor alsnog ben ik een voorstander van het principe, hoe meer plantaardig hoe beter. En we zien wel hoe het gaat…

De gezondheidsvoordelen

Wil je weten wat nou exact die gezondheidsredenen zijn en waarom meer plantaardig eten beter zou zijn voor je gezondheid? Laat het me even weten, bij veel reacties zal ik daar dan nog een apart artikel over schrijven. In de tussentijd kun je bijvoorbeeld de docu’s kijken die ik hierboven noemde. Vooral bij ‘Food’ (Netflix) vond ik dat ze heel helder uitlegde waarom meer plantaardig eten beter voor je gezondheid is. Ook komen er enkele (top)sporters aan het woord (waaronder een triatleet) die volledig plantaardig eten en vertellen hoe het hun helpt.

Sommigen zouden me nu een wannabe vegan of falende veganist noemen. Maar ik ben niet zo van de hokjes en clubjes. Ik ben gewoon Suzanne en wil proberen meer plantaardig te eten. Vegan zijn of worden is niet mijn einddoel, bewuste keuzes maken voor mijn gezondheid en de toekomst wel. That’s all. En ik denk dat elke stap die je bewust maakt een goede keuze is. En daar mag je later altijd op terugkijken en je mening bijstellen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie visie, mening en natuurlijk zijn tips van harte welkom:)

Liefs,
Suzanne

Volg je me al via Instagram Youtube, en Facebook – ??

ZIE OOK: VEGAN ZOMERTIP

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Neeltje | Thoughts in Style
  augustus 26, 2018 at 14:39

  Goed dat je er bewust mee bezig bent! Dat probeer ik de laatste tijd ook steeds meer te doen 🙂
  http://www.thoughtsinstyle.com/

 • Reply
  Katrien
  augustus 28, 2018 at 06:09

  Ik ben niet zo van het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen, maar ben wel heel benieuwd wat dit doet met je sportprestaties! Of jedezelfde hoeveelheid eiwitten kan halen bv.

  • Reply
   Suzanne
   augustus 28, 2018 at 07:59

   In principe kun je natuurlijk heel gemakkelijk aan je eiwitten komen met enkel plantaardig eten. Maar ik ben zelf ook heel benieuwd hoe dit mij zal vergaan:) Ik zal binnenkort een update plaatsen!

 • Reply
  Olivia
  september 5, 2018 at 16:35

  Heel interessant artikel Suzanne!
  Ik zit hier de laatste tijd ook veel over na te denken en wil het ook wel echt gaan proberen, maar de voornaamste reden dat ik het nog niet geprobeerd heb om meer richting veganisme te gaan (ik ben wel al vegetariër) is dat ik niet weet hoe ik mijn eiwitten na een training makkelijk kan binnenkrijgen. Ik train vaak laat in de avond, dus avondeten na het trainen wordt ‘m niet voor mij. En van die vegan eiwitrepen zijn natuurlijk ook een optie, maar die vind ik altijd een beetje té bewerkt :/ Een bepaalde hoeveelheid noten zou natuurlijk ook kunnen, maar hier zitten ook meteen veel caloriën in.
  Ik ben benieuwd wat jouw ervaringen hiermee zijn (en natuurlijk de rest van het proces! 🙂
  Keep us updated! 🙂

  Groetjes,
  Olivia

  • Reply
   Suzanne
   september 6, 2018 at 09:49

   Hoi Olivia, bedankt voor je uitgebreide reactie, leuk om te lezen dat je er toevallig ook al mee bezig was! Ik snap je twijfel aan de ene kant heel goed, aan de andere kant vind ik ook dat eiwitten de laatste paar jaar een beetje zijn gehyped. Het hele idee van je MOET na een training veel eiwitten nemen is een beetje doorgeslagen. Waar het om gaat is dat je in je algemene voedingspatroon voldoende eiwitten binnenkrijgt, maar even belangrijk zijn ook vitaminen, mineralen, koolhydraten, goede vetten etc. Als je zorgt dat je voedingspatroon in balans is dan is dat het belangrijkste. En uiteraard als je veel sport dan heb je wat extra eiwitten nodig. Maar je lichaam hoeft die niet per se direct na een training binnen te krijgen. Ik zorg ervoor dat ik in de basis voldoende eiwitten binnen krijg en dat werk voor mij nu helemaal prima. Zo eet ik bijvoorbeeld wat vaker edamame boontjes, kikkerewrten, zwarte bonen, linzen en avocado bij mijn diner/lunch. Ik maak best vaak van die bowls waar ik dan eiwitrijke producten door doe. Of in de middag een salade met eiwitrijke producten erdoor. Denk ook aan seitan, tempeh en tofu (daar zitten superveel eiwitten in!) En als je echt iets na de training wilt dan vind ik de Lenny & Larry koeken heel fijn. Die zijn vegan en bevatten ongeveer 16 gram eiwitten per koek. Maar ook daarvoor geldt wel net als bij noten dat ze relatief veel calorieën bevatten! Hopelijk heb je iets aan mijn ervaring hiermee:) Over een maand of twee (even bezien) zal ik een uitgebreide update online zetten over hoe het gaat enzo. Inclusief dingen waar ik tegenaan loop, die lastig zijn etc.

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  wat te doen tegen spierpijn
  WAT TE DOEN TEGEN SPIERPIJN?!

  Help! Wat te doen tegen spierpijn? Heb je je uitgesloofd in de sportschool of een zaterdag iets te lang in...

  Sluiten