#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten Workout schema's Zwemmen

5 TIPS VOOR BETER SCHOOLSLAG ZWEMMEN

schoolslag

Schoolslag zwemmen lijkt voor de meeste hobby zwemmers het gemakkelijkst. Je kunt immers continue ademhalen als je je hoofd boven water houdt. Maar wist je dat dit in het wedstrijdzwemmen de meest lastige slag is om technisch perfect te beheersen? Om snel schoolslag te kunnen zwemmen luistert je techniek heel nauw. Lichaamshouding, timing en de bewegingen die je maakt met je armen en benen moeten allemaal perfect zijn op het juiste moment. In dit artikel geef ik 5 tips waarmee sneller schoolslag zwemmen gemakkelijker wordt ! 

5 TIPS VOOR EEN SNELLERE EN BETERE SCHOOLSLAG:

 1. Ademhaling

  Adem in boven water en adem uit onder water. Daar waar je tijdens het recreatief baantjes zwemmen gewoon in- en uitademt boven water scheelt het een stuk als je enkel inademt boven water. Je lichaam gaat het snelste vooruit in een stroomlijn, je kunt nagaan dat je hoofd die stroomlijn in de weg zit wanneer je hem telkens boven water houdt. Adem vooral ook goed uit onder water, want als je dit constant niet genoeg doet blijft er teveel lucht in de longen achter en zal je positie in het water negatief veranderen.

 2. Drijf uit

  Maak gebruik van je stroomlijn en snelheid en drijf een stukje uit na iedere slag. Een hoge slagfrequentie (meer slagen per baan) maakt je namelijk niet per se sneller. Uiteindelijk wil je het liefst met zo min mogelijk slagen zo snel mogelijk aan de overkant komen.

  Oefentip: Tel je slagen eens per baan en houdt de bijbehorende tijden in de gaten. Je zult merken dat er een verband tussen zit!

 3. Hakken naar je billen

  Een veel gemaakte fout tijdens de schoolslag is dat men de knieën onder zich naar zich toetrekt. Maar om zoveel mogelijk onze efficiënte uitgangspositie, de stroomlijn, te behouden trekken we juist de hakken naar de billen in plaats van de knieën naar de buik. Op deze manier behoudt je een bepaalde heupdruk en ga je sneller vooruit.

  Oefentip: Schoolslag zwemmen op je rug. Je armen kun je gestrekt naast je of boven je houden. Je kijkt naar het plafond en tikt telkens met je hakken je billen aan zonder dat je knieën boven het water uitkomen!

 4. Zwem niet te breed.

  Om zo min mogelijk weerstand te creëren kun je het best zo smal mogelijk zwemmen. Maak je armslag dan ook niet te wijd. Hetzelfde geldt voor de beenslag. Maak je beenslag niet wijder dan schouderbreedte. Hoe wijder je slag, hoe minder gestroomlijnd, hoe meer je afremt.

 5. Handen zo hoog mogelijk.

  Houd je handen zo dicht mogelijk aan het wateroppervlakte of zelfs hier boven tijdens het naar voren bewegen. Je wilt immers naar voren en niet naar boven of achter. Laat je armen en handen daarom niet te diep zakken op het moment dat je ze naar voren wilt brengen. De echte gevorderden brengen hun handen zelfs over het water naar voren!  Dat geeft immers minder weerstand.Oefentip: Probeer bij elke armslag je handen als twee kommetjes naar je kin te brengen om ze vervolgens over het water naar voren te laten schieten (je ellebogen niet te ver naar buiten). Een beetje alsof je een berg eten bij jezelf naar binnen wilt schuiven.

Welke tip ga jij als eerste oefenen?! VEEL SCHOOLSLAG PLEZIER!

-Voor nog meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie kun je ook mijn boek ‘Zwem.‘ alvast reserveren welke in april 2020 officieel zal verschijnen-

Liefs,
Suzanne

ZIE OOK: 5 PRAKTISCHE TIPS VOOR ALS JE WILT BEGINNEN MET ZWEMMEN

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  karlien
  april 5, 2019 at 09:54

  Wat bedoel je met tip 5? Heb je daar toevallig een foto of een filmpje van? Moeten je handen als twee kommetjes recht vooruit naar voren? of juist ook naar je toe?

  • Reply
   Suzanne
   april 8, 2019 at 11:13

   Hi Karlien, zie de afbeelding die hoort bij het artikel. De handen bewegen zo hoog mogelijk naar voren. Als het lukt zelfs over het water. Waar het vooral omgaat is dat je ze niet te diep onder water naar voren brengt. Als over het water niet lukt, probeer dan zo ver mogelijk aan het water oppervlak.

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (7 SEPTEMBER T/M 13 SEPTEMBER)

  In deze nieuwe Flashback Friday vind je uiteraard weer mijn eet- en sportdagboekje van de afgelopen week! Dus vind je...

  Sluiten