#FOODwithsuus

UPDATE: HOE GAAT HET MET MIJN PLANTAARDIG DIEET?!

plantaardig dieet

Een tijdje geleden plaatste ik een blog waarin ik uitgebreid vertelde over mijn plan om een plantaardig dieet te willen gaan volgen, oftewel, om meer planten te eten en minder dierlijke producten. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en wil ik jullie graag een update geven over hoe het gaat. In deze blog ga ik zoveel mogelijk ingestuurde vragen beantwoorden zoals: Houd je het vol?  Mis je bepaalde voeding? Hoe kom je aan je eiwitten? En merk je lichamelijke veranderingen? Dat en meer dus in deze uitgebreide update. Lees je gezellig mee? 

De afgelopen maand heb ik echt onwijs veel support ontvangen van jullie lieve lezers op mijn artikel ‘waarom ik meer plantaardig wil gaan eten’.  Super bedankt daarvoor! Daarnaast kreeg ik ook een hele hoop vragen de afgelopen tijd die ik in dit artikel wil beantwoorden. Maar eerst nog even een korte introductie.

Een plantaardig dieet?!

Wat ik graag nogmaals wil benadrukken is dat het nooit mijn missie is geweest om opeens 100% vegan te gaan leven. Ik vind het wel onwijs knap en dedicated van mensen die dit wel doen. Maar voor mij was dit meer een experiment dat ik met mezelf wilde aangaan om te kijken wat het met mijn lichaam zou doen wanneer ik zo min mogelijk vlees/vis en andere dierlijke producten meer zou eten.

Ik zal de komende maand beschrijven aan de hand van antwoorden die ik geef op gestelde vragen. Mocht jou vraag er niet tussen staan, excuses als ik hem ben vergeten! Stel hem gerust nog een keer dan beantwoord ik hem direct en zal ik hem alsnog hier ook toevoegen!

Houd je het vol?

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag de afgelopen weken. In deze of andere woorden, maar velen van jullie vroegen zich af hoe het me verging en er is super vaak gevraagd om een update. Nou bij deze volgt het antwoord jongens: Ja! Ik houd het vol! Yay!

MAAR eerlijk is eerlijk: Het gaat wel met af en toe iets dierlijks. Dat wil zeggen dat ik niet de gehele maand vegan heb gegeten. Degene die mijn Flashback Fridays nauwkeurig in de gaten houden hadden dit wellicht al gezien. Ik heb een paar keer toch iets gegeten waar vlees, ei of zuivel in zat. En dat was niet omdat ik enorme cravings daarnaar had en het echt niet meer kon weerstaan, want dat gevoel heb ik gek genoeg nog geen één keer gehad. Maar dat had eigenlijk twee oorzaken. Soms ging het per ongeluk en kwam ik er pas tijdens het eten achter dat het niet vegan was wat ik in mijn mond stopte. En soms bevond ik mij in een sociale situatie waarin ik liever niet moeilijk wilde doen (want zo voelde het) en gewoon at wat de pot schafte.

Maar over het algemeen houd ik dus prima vol wat ik mezelf had opgelegd: Zoveel mogelijk plantaardig eten daar waar het kan. Zo heb ik gedurende deze maand geen enkele keer meer vlees, vis of zuivel gekocht. En dus heb ik thuis enkel vegan gekookt en gegeten. Buiten de deur was het een ander verhaal. Als er vegan opties waren dan koos ik die, maar als die er niet waren dan nam ik dat voor lief.

Is het gemakkelijk?

Ja! Eigenlijk valt het me 100% mee. Ik had verwacht dat het wellicht heel erg wennen zou zijn of dat ik na een tijdje enorme trek zou krijgen in vlees of vis. Maar dat is totaal niet het geval. Ik vermaak me prima met mijn plantaardige recepten en het proberen van nieuwe dingen. Ook dat is overigens super gemakkelijk. Ik had verwacht dat het aantal vegan opties beperkter zou zijn. Maar je kunt zo ontzettend veel (lekkere) dingen eten als vegan. Dat heb ik wel geleerd de afgelopen tijd! Ik zal binnenkort eens een blogje maken met mijn favoriete vegan recepten van de afgelopen tijd.

Wat ik overigens niet gemakkelijk vind is om mijn voorkeur uit te spreken naar de buitenwereld. Natuurlijk durf ik het wel gewoon te vertellen aan de mensen die dichtbij me staan. Maar toch vond ik het dan lastig als ik bij hen ging eten om ze te vragen om bijvoorbeeld het vlees of de room apart klaar te maken zodat ik het kon weglaten. Zeker wanneer het ging om events met eten of zakelijke lunchafspraken bijvoorbeeld dan at ik eigenlijk telkens gewoon wat er klaar stond of me werd aangeboden.

Een plantaardig dieet voor jezelf volhouden vind ik dus heel gemakkelijk. Maar in sociale situaties vond ik het moeilijker dan ik dacht.

Mis je bepaalde voeding?

Het antwoord daarop kwam denk ik deels al naar voren in de vorige twee antwoorden. Nee, ik mis niet iets heel specifieks. Alhoewel ik een lekker stuk Milka chocolade of bakje kwark nu toch wel meer kan waarderen. Maargoed, ik heb mezelf ook niet opgelegd om dit nooit meer te doen. Dus stel dat mijn cravings daarnaar enorm groot zouden worden. Dan zal ik dat gewoon een keertje kopen.

Hoe kom je aan je eiwitten?

Deze vraag werd ook super, super, SUPER vaak gesteld. En enerzijds snap ik het, want ik heb veel sportieve volgers/lezers en eiwitten zijn natuurlijk belangrijk voor je spieren. Aan de andere kant zijn eiwitten ook een beetje overrated de laatste tijd. Alsof het hele voedingspatroon van een sporter om eiwitten draait tegenwoordig. Dat is natuurlijk onzin. En bovendien, wie zegt dat het moeilijk is om als vegan aan je eiwitten te komen? Het leek net of iedereen dacht dat je als vegan heel moeilijk aan je eiwitten kunt komen. Maar dat vond ik eigenlijk helemaal niet. Ik zorgde dat ik gedurende de dag gewoon in elke maaltijd of snack iets van eiwitten naar binnen kreeg. Denk aan een avocado bij de lunch, kikkererwten of zwarte bonen door de salade, adamame en seitan bij de rijst of bijvoorbeeld linzen door de soep. En ook een lekker havermoutje als ontbijt met noten zoals pinda’s en amandelen plus een klodder pindakaas is al super eiwitrijk. Er zijn zo ontzettend veel plantaardige eiwitrijke opties! Je moet het alleen wel even weten.

Gebruik je veel vervangende producten?

Eigenlijk valt dat wel mee. Het is niet zo dat waar ik normaal vlees at in een bepaalde maaltijd ik dat nu altijd vervang door vegan vlees. Ik ontbeet vroeger heel vaak met kwark en in het begin dacht ik wel even dat ik dit ging vervangen met soya yoghurt. Maar de voedingswaarden daarvan zijn zo verschillend dat ik daar na een kleine week al mee ben gestopt. Het vervangen van kwark door iets wat ongeveer dezelfde textuur/smaak heeft maar qua voedingswaarde zo anders is dan kwark vond ik onzin. En hetzelfde geldt voor veel vleesvervangers. Maar als de voedingswaarden ongeveer overeenkomen doe ik het wel. Zo gebruik ik relatief veel tempéh en tofu. Het grappige is dat ik daardoor ook veel meer rijstmaaltijden maak. En wat ik eerder al zei, ik houd van chocolade maar vervang dat niet door de vegan optie want ik vind pure chocolade simpelweg niet lekker.

Slik je nu extra supplementen?

Yes, ik slik nu een paar keer per week B12 bij. Dat is eigenlijk het enige wat je echt niet kunt halen uit plantaardig eten dus vandaar. En ik slik sinds het weer wat slechter weer is ook af en doe vitamine D. Maar dat deed ik ook al voordat ik startte met een plantaardig dieet dus dat is niet nieuw.

Wat is er gebeurd met je sportprestaties?

Niets eigenlijk…Ik ben niet harder gaan rennen of zwemmen en kan ook niet opeens meer of minder gewichten tillen in de gym. Sowieso denk ik dat een maand te kort is om echt een verschil te gaan merken hierin.

Merk je lichamelijke veranderingen?

Dat vind ik een hele lastige vraag. Want soms wil je ook heel graag iets merken of denk je dat je iets merkt maar is er eigenlijk niets verandert. En soms is er wel iets verandert maar heeft dat wellicht ook een heel andere oorzaak.

Qua huid en haar heb ik in ieder geval nog niets gemerkt. Sommige vegans zeggen dat ze sinds ze vegan zijn een betere huid hebben en dikker/voller haar. Daar heb ik helaas nog niets van gemerkt. Ik krijg nog steeds dezelfde puistjes als het weer die ene week van de maand is en ook is mijn haar niet dikker of voller geworden.

Ik heb wel het gevoel dat ik echt lekker fit en energiek ben. De laatste tijd heb ik relatief weinig geslapen en hard gewerkt, maar ik voel me niet extreem moe of zwakjes. Ik heb elke dag super veel energie en daar waar er in mijn omgeving toch best een aantal mensen ziek werden tijdens de eerste week slecht weer was er met mij niets aan de hand. Mijn vriend is zelfs nog ziek geweest en mijn weerstand was blijkbaar dusdanig goed dat ie mij niet heeft aangestoken.

Qua gewicht ben ik stabiel gebleven, niet aangekomen en niet afgevallen. En verder merk ik eigenlijk geen lichamelijke veranderingen.

Hoe nu verder?

In principe bevalt het me heel goed zoals het nu gaat dus ik ben zeker van plan deze lijn nog even door te zetten. En dan ben ik uiteraard heel benieuwd of ik over een iets langere tijd (een half jaar bijvoorbeeld) wel echt veranderingen merk op sportief en/of lichamelijk vlak. Als jullie het leuk vinden kan ik dan ook weer met een update komen.

 

Ik hoop dat ik al jullie vragen heb beantwoord en dat jullie het leuk vonden om deze update te lezen. Mocht je naar aanleiding van dit artikel alsnog een vraag hebben. Stel hem dan gerust hieronder of laat een berichtje achter via Instagram.

 

Fijne dag nog!
Liefs, Suzanne

Volg je me al via Instagram Youtube, en Facebook – ??

ZIE OOK: VEGAN ZOMERTIP

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Katrien
  september 27, 2018 at 06:31

  Ik ben benieuwd naar de recepten! Ik eet ‘gewoon’ maar probeer vaak genoeg ook voor vegetarische of plantaardige opties te kiezen.

  • Reply
   Suzanne
   september 27, 2018 at 09:31

   Hi Katrien! Wat leuk om te lezen, ik ga er zsm mee aan de slag. Eerst ga ik nog een week naar Noorwegen en daarna komen ze online:)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (14 SEPTEMBER T/M 20 SEPTEMBER)

  Een speciale Vifit training van Susan Krumins op het terrein van nationaal sportcentrum Papendal, de opening van de Nationale Sportweek...

  Sluiten