Lees hier de review van de Garmin Fenix 5 Plus als nieuwste smartwatch van Garmin. -Dit artikel is geschreven in november 2018, inmiddels is de Garmin Fenix 6 Pro Solar het nieuwste model. En ontdek of dit horloge een geschikt model voor jou is. Benieuwd naar de plus- en minpunten? En/of waarom je dit horloge wel of niet zou moeten kopen? Kijk dan gauw even verder voor deze uitgebreide review van deze Garmin Fenix 5 Plus.
In week 41 ontving ik één van de leukste pakketjes van het afgelopen jaar: De Garmin Fenix 5S Plus. Deze stond al een tijdje op mijn wishlist en ik kon dan ook wel een gat in de lucht springen. Wat was ik waanzinnig blij dat ik van Garmin de kans kreeg om dit horloge te mogen testen.
Belangrijk om hierbij te vermelden vind ik dat ik NIET betaald krijg voor deze review. Ook niet voor alle andere uitingen over Garmin op mijn sociale media. Ik mag het horloge testen en daarom kan en wil ik volledig eerlijk zijn over het product. Naar hen toe, zodat zij met de feedback wellicht nóg betere horloges kunnen maken in de toekomst. En naar jullie toe, zodat jullie weten wat dit horloge allemaal (niet) kan!
Ik vind het zelf ook altijd fijn om reviews te lezen van gebruikers alvorens ik een grote aanschaf ga doen. En ik weet dat een hoop van mijn volgers hier en op Instagram heel benieuwd zijn naar deze review dus let’s go!
REVIEW: GARMIN FENIX 5 PLUS
DE FUNCTIES
Swimtracking
Als zwemster is dit natuurlijk een van de meest belangrijke functies voor mij. En de Garmin Fenix 5 Plus is niet alleen waterdicht. Je kunt er ook echt mee trainen. Zowel in het open water als in het zwembad.
Tijdens het zwemmen in een zwembad meet hij het aantal banen, de afstand, het tempo, het aantal slagen (per baan), je slagsnelheid en het aantal calorieën dat je verbrandt.
Tijdens het zwemmen in open water meet hij ook de afstand, het tempo, het aantal slagen, je slagsnelheid en het aantal calorieën dat je hebt verbrand.
Slagdetectie
Hij zou ook in staat moeten zijn om te detecteren wat voor slag je zwemt (bijvoorbeeld vrije slag of schoolslag). Maar dit doe het horloge helaas niet goed. Ik heb dit zo’n 15 trainingen goed getest door in mijn zwemtraining te wisselen van slagen. En als ik het dan later in de app terugkeek had ie enkel de borstcrawl telkens precies goed. Alle schoolslag, rugcrawl en vlinderslag detecteerde hij als ‘wisselslag’ en logischerwijs detecteerde hij de wisselslag ook als zijnde wisselslag. Jammer dat deze functie niet werkt. Maar opzich kan ik aan de hand van mijn tussentijden in de app ook zelf wel nagaan welke slag ik had gezwommen.
Ook wanneer je enkel benen zwemt meet hij helaas niets. Overigens bestaat er naar mijn weten nog geen horloge die bovenstaande wel kan (afstand meten tijdens enkel benen training en slagdetectie nauwkeurig waarnemen). Maar hetgeen wat deze Garmin wel meet, meet ie super nauwkeurig en goed. Daar ben ik echt enorm over te spreken!
Tijdens de activiteit kun je kiezen wat je het liefst wilt zien op je scherm. Dit kunnen ook meerdere dingen zijn. Zelf heb ik het scherm zo ingesteld dat ik tijdens het zwemmen de totaal gezwommen afstand zie, mijn gemiddelde tijd per 100 meter en de totale tijd dat ik al bezig ben.
Daarnaast houdt hij ook nog een aantal algemene zwemstatistieken bij. Denk aan je snelst gezwommen 100 meter, je snelst gezwommen kilometer, je verst gezwommen afstand etc.
Alles kun je nadien heel overzichtelijk terugvinden in de Garmin connect app. Alle tussentijden, wanneer je pauze hebt gehad, alle zwemslagen per baan. Echt gigantisch veel en interessante statistieken.
Je ziet dan bijvoorbeeld een overzicht als deze:
Je ziet dat het horloge automatisch heeft herkend dat ik bijvoorbeeld eerst 100m heb gezwommen, toen nogmaals 100m en daarna 3x 200m en je ziet de tijden. Maar ik weet dat de eerste 2 x 100m geen wisselslag was maar schoolslag. En dat interval nummer 11 bijvoorbeeld rugcrawl was. Dus de zwemslagen kun je beter niet naar kijken. Stel dat ik nu had willen weten wat ik op de eerste 100m van die 300m rugcrawl voor tijd zwom. Dan had dat ook nog gekund met de handmatige laptoets. Er is dus zowel een automatische lap functie als een handmatige lap functie. Ik heb in dit geval de handmatige laptoets niet gebruikt.
Hardloopfuncties
Uiteraard zitten er op deze smartwatch ook verschillende hardloopfuncties. Je kunt er mee rennen op de baan, op de weg, op de loopband en ook kan hij trailrunnen onderscheiden.
Tijdens het hardlopen meet hij de afstand, duur en snelheid op basis van GPS. Het GPS signaal is eigenlijk altijd binnen 20 seconde gevonden dus dat is heel fijn en kan je gelijk starten. Daarnaast wordt er ook continue je hartslag gemeten tijdens het rennen en aan de hand daarvan wordt o.a. je conditie bepaald en cadans (aantal stappen per minuut). Je kunt alle gegevens ook gemakkelijk delen met hardloopapps zoals bijvoorbeeld Strava. Dit kan door je Garmin te koppelen aan een bepaalde app via de Garmin connect app.
Verder zijn er nog ontzettend veel geavanceerde trainingsfuncties waarmee je van alles kunt bekijken over je prestaties, pr’s, snelheden, fitheid en routes. Zo kun je allerlei fysiologische meetwaarden en hardloopdynamica bekijken om meer over je eigen prestaties te weten komen.
Je krijgt ook inzicht in de trainingseffecten en de trainingsbelasting op je lichaam. Op basis daarvan geeft hij ook elke keer na een run een geadviseerde hersteltijd aan.
Verder kun je de auto lap functie aanzetten, dan meet hij automatisch je rondetijden. Dit kun je dan weer instellen op bijvoorbeeld elke kilometer. Maar je kunt dit ook handmatig doen wanneer je bijvoorbeeld op een atletiekbaan traint en elke ronde van 400m je tijd wilt weten.
Na elke run zie je onder andere onderstaande gegevens (maar nog veel meer!):
Muziek
Je kunt tot maximaal 500 nummers opslaan op de Garmin Fenix 5 Plus. Deze kun je dan beluisteren als je je horloge verbind met een Bluetooth headset. Dit werkt heel gemakkelijk en snel!
Elevate™ hartslagtechnologie
Deze Garmin Fenix houdt ook de gehele dag je hartslaggevens bij. Deze hartslaggegevens worden niet alleen gemeten en weergegevens maar ook gebruikt bij het berekenen van je conditie, je calorieverbruik en de intensiteit van je trainingen. Daarnaast worden bepaalde hartslagwisselingen geregistreerd en gebruikt bij het berekenen van je dagelijkse stressscore.
Verder kan het horloge je bepaalde hartslag waarschuwingen geven, laat het je maximale hartslag, hartslag in rust en hartslagzones zien.
Fitheid
Aan de hand van verschillende gegevens die het horloge haalt uit onder andere je hartslag, leeftijd, gewicht en prestaties/workouts maakt het ook een schatting van je fitheid. Zo kun je in de Garmin connect app je VO2max bekijken en ook je trainingsstatus. Daarbij staat ook het een en ander uitgelegd over wat je VO2 max precies inhoudt en hoe je jouw gegevens kunt interpreteren. Daarmee kun je weer beoordelen of je trainingen effectief zijn, wat je anaerobe drempel is en zien hoe intensief de training voor je was.
Wel moet je het horloge hier een tijdje voor dragen om echt je fitheid te kunnen bepalen. Het is logisch dat de VO2 max die het horloge na dag 1 aangeeft niet per se juist hoeft te zijn. Als je het horloge langer dan een maand draagt, zoals ik nu, kan het al een veel nauwkeuriger schatting maken van je conditie en bijvoorbeeld hoe intensief een specifieke training voor je was.
Stress monitor
De Garmin Fenix volgt ook de gehele dag je stress level. Dit gebeurt mede aan de hand van je hartslag en is ideaal om inzichtelijk te krijgen hoe gestresst je eigenlijk bent en wanneer je stressvolle momenten plaats vonden. Ik zag bijvoorbeeld ook een aantal keer dat ik een stress situatie had gehad midden in de nacht. Blijkbaar had ik dan een enge of nare droom gehad.
Sleep tracking
De slaapmonitor van de Garmin Fenix 5 Plus meet niet enkel hoelang je slaapt, maar ook in wat voor een soort slaap je je bevindt op welk tijdstip. Bijvoorbeeld diepe slaap, REM slaap, of lichte slaap. Hij registreert de tijd dat je in slaap valt en de tijd dat je weer wakker wordt. En ook alle keren dat je ’s nachts wakker wordt. Daarnaast meet hij ook je beweging in slaap. En dat kun je dan allemaal weer terugzien in grafieken en cijfers in de Garmin connect app.
Ik vind de sleep tracking van dit Garmin horloge helaas wel wat tegenvallen. Hij registreert vrij vaak dat ik slaap terwijl ik bijvoorbeeld gewoon aan het werk ben achter mijn laptop of in de bioscoop naar een film aan het kijken ben.
Zie hieronder een voorbeeld van hoe je je slaapgegevens terug kunt kijken in de Garmin connect app.
Automatische activity tracking
Wanneer je voor meer dan 10 minuten in beweging bent of slaapt begint de Garmin Fenix 5 Plus met het registreren van deze activiteit. Het horloge zal herkennen wanneer je aan het fietsen of wandelen bent zonder dat je zelf hebt aangegeven dat je dit aan het doen bent. Zo hoef je niet telkens aan te geven dat je gaat fietsen bijvoorbeeld. Al kan dit natuurlijk ook wel als je dat fijn vindt. Persoonlijk vind ik dit een heel fijne en goed werkende functie.
Garmin Pay
Vrijwel overal waar je contactloos kunt betalen kun je ook betalen met je horloge als je deze hebt ingesteld op contactloos betalen. Ideaal voor als je geen portemonnee bij je hebt!
Als je met je horloge wilt betalen open je de wallet op het horloge, je selecteren je betaalpas en toetst eventueel een pin-code in (wanneer het langer dan 24 uur geleden is dat je de pincode hebt ingetoetst of wanneer het horloge van de pols is geweest vraagt hij een pincode ter extra beveiliging). Pas dan wordt de NFC chip (waarmee je kunt betalen) actief gedurende een 60 seconden. Na de betaling schakelt deze automatisch weer uit. Veilig en gemakkelijk dus!
Smartphone meldingen
De Garmin Fenix 5 Plus zou geen smartwatch zijn als je er ook geen smartphone meldingen zoals whatsappjes en oproepen op zou kunnen ontvangen. Je kunt uiteraard kiezen welke meldingen je wel en niet wilt ontvangen en hoe (trillen, met geluid of beide). Je kunt er ook voor kiezen om dit per tijd in te stellen, bijvoorbeeld meldingen aan overdag en meldingen uit tussen 21 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends. Verder kan je ook instellen om de meldingen uit te hebben tijdens het sporten. Dat vind ik zelf een hele fijn functie. Ik vind het mega vervelend als ik gebeld wordt tijdens het hardlopen of dat er dan continue whatsappjes binnen komen. Dus dat heb ik ook lekker uit staan!
Nieuwsmeldingen van bijvoorbeeld de NOS kun je ook ontvangen op je horloge en verder zijn er natuurlijk nog opties voor bijvoorbeeld het weer en bepaalde waarschuwingen. Dit kan je allemaal handmatig instellen.
Ingebouwde navigatiesensoren
Met een drie-assig kompas, gyroscoop en barometrische hoogtemeter, en meerdere satellietnetwerken (GPS, GLONASS en Galileo) kun je je gegevens in super veel verschillende omstandigheden ontzettend nauwkeurig bijhouden. Veel nauwkeurigen dan wanneer het horloge alleen op GPS zou werken. Daarnaast helpen de ingebouwde kaarten en navigatiefunctie je om de weg te vinden in heel Europa.
Voor hardlopers en fietsers is er ook nog de functie Trendline popularity routing. Stel dat je op vakantie bent in Frankrijk en graag wilt hardlopen maar de buurt niet kent. Dan kun je de meest gerende routes in jouw omgeving zien en kun je gebruik maken van de trendline popularity route om als een local daar te gaan rennen. Garmin baseert deze routes op de miljoenen kilometers die eerder al zijn gerend en ziet welke routes waar populair zijn en waar vaak worden gerend.
Stappenteller
Uiteraard heeft Garmin Fenix 5 Plus ook een geavanceerde stappenteller en kun je dagdoelen, weekdoelen en van alles instellen rondom het behalen van stappen om jouw stap doelen te behalen.
Je kunt ook meldingen instellen voor als je nog niet zoveel hebt gestapt die dag, of al een tijdje stilzit. Dan zal het horloge je stimuleren om te gaan bewegen. Deze functie werkt ook echt super goed.
Overige handige opties
De Garmin Fenix 5 Plus serie heeft zo ontzettend veel mogelijkheden en opties dat het onmogelijk is alles in de review uitgebreid te bespreken. Bovenstaande functies zijn denk ik de meest interessante vandaar dat ik daar wat dieper op in ben gegaan. Maar verder zijn er ook nog heel veel ander opties voor andere sporten en gelegenheden.
Zo kent het horloge ook allerlei voor geladen activiteiten waarmee van alles gemeten kan worden tijdens het fietsen, skiën, roeien, peddelsurfen, hiken, golfen en nog veel meer.
Er zijn voor die sporten dan ook weer allerlei functies zoals op het gebied van de golfsport golfstatistieken bijhouden (slagen, putts per ronde, greens en fairways hit ). En tijdens het fietsen zijn er ook weer onwijs veel opties waaronder Garmin fietskaarten (navigeerbare wegenkaarten voor fietsers) en uiteraard ook het bijhouden van de activiteitsgegevens.
Verder
Verder zit er ook tijdsynchronisatie via GPs, automatische zomertijd, wekker, timer, stopwatch, tijd zonsop-en zonsondergang op.
Met fitnessen kan hij bijvoorbeeld ook herhalingen voor je tellen. En verder zitten er functies op zoals een thermometer, kalender, het weer, vind mijn telefoon/horloge, VIRB afstandsbediening, live segmenten, koersbegeleiding en (group) live track.
En dan zijn we er nog niet want er zitten nog VEEL meer functies en opties op de Garmin Fenix 5 PLUS. Ben je specifiek benieuwd naar iets dat ik niet heb beschreven. Laat dan even een reactie achter onder deze review en dan beantwoord ik je vraag zo spoedig mogelijk.
Sommige van jullie vroegen me al via Instagram naar het verschil met de Forerunner varianten. Dat vind ik lastig om te zeggen omdat ik zelf nooit een Forerunner heb gehad. En ook omdat er weer allerlei verschillende varianten van de Forerunner zijn die allemaal specifiek gemaakt zijn voor bepaalde doeleinden. Zo weet ik dat er een Forerunner is speciaal voor triatleten en eentje speciaal gericht op hardlopen. Wat exact de verschillende zijn met dit Fenix model kan ik dus lastig zeggen. Ik denk dat je daarvoor echt de totale specificaties van beide specifieke horloges naast elkaar zou moeten leggen.
PLUSPUNTEN
Graag zou ik ook een aantal punten met jullie willen delen die ik heb ervaren als grote pluspunten van de Garmin Fenix 5 Plus:
- Een groot display van 1,2 inch dat je ook in fel zonlicht goed kunt lezen.
- Geen touchscreen maar knoppen (je raakt daardoor niet per ongeluk van alles aan tijdens een training of als je horloge onder je mouw zit of aan het douchen bent. Bij mijn vorige smartwatch met touchscreen begon die van alles te doen als ik bijvoorbeeld aan het douchen was en er vielen druppels op het scherm)
- Ingebouwde navigatiesensoren (GPS, GLONASS en Galileo) waardoor gegevens meer nauwkeurig zijn dan wanneer je alleen met GPS werkt
- De optie om voor saffierglas te kiezen (de Garmin Fenix 5S Plus). Dat glas is nog krasbestendiger
- Het design (vind ik erg mooi en is variabel). Je kunt kiezen voor allerlei kleurvarianten maar ook in grootte en het soort glas en bandjes. Je kunt je Fenix horloge eigenlijk helemaal aanpassen naar jou voorkeur. Zodat er altijd wel een design is dat het beste bij jou past.
- De optie om ook de wijzerplaten, gegevensvelden en widgets aan te passen naar jou persoonlijke voorkeuren
- Banden kunnen heel gemakkelijk verwisseld worden (geen gepriegel)
- Het horloge is niet zo zwaar
- De connectie met de Garmin connect app werkt fantastisch
- De oneindige lijst aan zowel lifestyle- als trainingopties. Je kunt niet alleen heel veel met dit horloge, de opties die er worden aangeboden zijn ook allemaal heel goed en nauwkeurig. En dat is wel echt het allergrootste pluspunt van dit horloge dat naar mijn mening ontzettend veel kwaliteit levert.
- Pakt snel GPS op als je een training wilt starten zoals hardlopen
- Gemakkelijk te gebruiken (je moet even wennen aan het knoppen systeem maar als je het eenmaal door hebt werkt het heel gemakkelijk en fijn)
- Nachtfunctie, licht is gedempt/uit als je slaapt (je kunt het ook handmatig instellen tussen bepaalde tijden). Bij mijn vorige smartwatch ging het licht regelmatig super fel aan midden in de nacht als ik me omdraaien of mijn arm bewoog en daar werd ik dan zelf soms wakker van. Gelukkig heeft deze Garmin dat niet.
MINPUNTEN
- Batterijduur is bij mijn gebruik (ik denk een normaal gebruik voor iedereen die actief is) zo’n 3 dagen. Ik zou natuurlijk graag een nog langere batterijduur willen zodat ik hem zo min mogelijk af hoef te doen. Ik vind het ook vrij lang (een paar uur) duren voordat ie van 0% weer naar 100% gaat.
- De batterijduur is 4 uur in GPS modus met muziek. Voor heel veel marathon lopers is dat helaas net te kort. Ook wanneer je bijvoorbeeld een lange hike of fietstocht gaat maken zou die naar mijn mening te snel leeg zijn.
- De opties ‘text response’ en ‘reject phone call with text’ zijn enkel mogelijk met een gekoppelde Android telefoon. Maar dit ligt waarschijnlijk meer aan Apple dan aan Garmin dat deze functie er niet voor Apple gebruikers is.
- De automatische activity tracking denkt soms dat ik slaap als ik bijvoorbeeld rustig iets lees op de bank of een film kijk. Dan geeft hij in mijn sleeptracking aan dat ik die nacht bijvoorbeeld een uur extra heb geslagen. Wat eigenlijk niet zo is want ik lag gewoon op de bank een serie te kijken bijvoorbeeld.
- Hij meet geen gezwommen baan of slag wanneer je enkel benen traint met zwemmen en kan verschillende zwemslagen niet goed onderscheiden.
- Hij meet geen hartslag tijdens het zwemmen. Dit zou wel kunnen maar daarvoor moet je dan weer speciaal een attribuut aanschaffen.
Eindoordeel
Voor iedereen die fanatiek sport of het interessant vindt om zijn gezondheid bij te houden, is de Garmin Fenix 5 Plus echt een fantastisch horloge. Het is tot nu toe het allerbeste en meest uitgebreide sporthorloge dat ik ooit heb gedragen. Het design is mooi, hij zit fijn om de pols (zelfs met slapen), hij meet ontzettend veel en nauwkeurig en er zijn haast teveel handige en interessante functies!
Ik vind dit typisch een horloge waarbij de investering het dubbel en dwars waard is. Je betaald niet voor het merkje maar echt voor de kwaliteit. Dit horloge behoort naar mijn mening echt tot de top notch van de smartwatches en activity trackers.
Enthousiast? Je kunt de Garmin Fenix 5(S) bijvoorbeeld hier bestellen.
Vragen? Stel ze gerust hieronder of plaats een comment onder een van mijn foto’s op mijn Instagram!
Ik hoop dat jullie deze eerlijke en oprechte review kunnen waarderen. En ik hoop jullie snel weer terug te zien bij een volgend artikel:)
ZIE OOK: REVIEW FITBIT VERSA
Dit artikel is geschreven in november 2018, inmiddels is de Garmin Fenix 6 Pro Solar het nieuwste model. Daarover schreef ik ook een review die je hier op mijn website kunt vinden.
Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel
Featured image door: Barbara Kerkhof
Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– FACEBOOK – Bloglovin ?!