Banen zwemmen is een van de meest effectieve work-outs voor heel je lichaam. En sinds dit steeds bekender is en ook de triatlonsport enorm in populariteit groeit, wordt het banen zwemmen in de meeste zwembaden steeds drukker. Gezellig, maar ook irritant wanneer mensen zich niet aan de zwemregels houden! Tijd om deze zwemetiquette voor eens en altijd op de kaart te zetten!
De meeste basisregels van het zwembad kent iedereen wel. Niet duiken in het ondiepe, geen telefoons toegestaan, niet onnodig spetteren, de duikplank niet gebruiken als er mensen rondom zwemmen, eventjes douchen vooraf etc etc. Maar hoe zit het met de verkeersregels tijdens het banen zwemmen? Ben je daarvan ook zo goed op de hoogte?
Check onderstaande basisregels eens die gelden tijdens het banen zwemmen om te zien of jij je onbewust schuldig maakte aan bepaalde zwemovertredingen.
DE 7 BASISREGELS TIJDENS BANEN ZWEMMEN
1. Zwem altijd rechts
Zwemmen is eigenlijk net autorijden. De standaard regel is dat je altijd rechts aanhoudt in de baan, tenzij je wilt inhalen. Dan ga je even naar links, haalt in en gaat vervolgens weer terug naar de basispositie in het water: Rechts!
Wees je als zwemmer altijd bewust van deze positie. Wekelijks erger ik me als fanatieke zwemmer groen en geel aan mensen die precies in het midden van de baan hun baantjes trekken. Iedereen moet voor je uitwijken en dat is irritant!
2. Start nooit vlak voor iemand (een keerpunt ingaat of start)
Wanneer je deze regel toepast in het autoverkeer klinkt het als een open deur. Het is bijna lachwekkend als je iemand moet uitleggen dat je niet vanaf 0 of met 30 km per uur moet invoegen op een snelweg waar iemand net met 120km/h aan komt rijden. Duh! Dat doe je niet. Toch schijnen mensen dit in een zwembad heel normaal te vinden.
Er zijn altijd mensen die blijkbaar óf geen snelheid kunnen inschatten, óf gewoon lak hebben aan het feit dat jij net op snelheid komt aanzwemmen en gewoon vanuit stilstand of met een veel lagere snelheid vlak voor je invoegen. RETE irritant! Gewoon NIET DOEN!
Tip: Wacht gewoon even netjes totdat iemand anders voorbij is gezwommen, zijn/haar keerpunt heeft gemaakt en start een aantal meter erna! Zo heeft diegene geen last van jou en wordt je zelf ook niet gelijk na een paar meter weer ingehaald.
Uitzondering: Enkel wanneer jij verreweg de snelste bent in je baan (en je weet dit 100% zeker!) dan is het toegestaan om vrij vlak voor iemand anders te starten. Maar dan moet je echt zeker weten dat diegene niet op je voeten gaat uitkomen als je invoegt want dan maak je je alsnog schuldig aan deze overtreding.
3. Keer links of in het midden
Daar waar je standaardpositie in de baan altijd rechts is, hoor je links of in het midden te draaien. Och, och, hoevaak dit niet fout gaat en mensen keurig rechts blijven zwemmen, rechts draaien en tijdens de afzet frontaal op degene achter zich botsen…
Dit is hoe het werkt: Je blijft rechts zwemmen tot ongeveer 3-5 meter voor de kant. Dan check je of je niet wordt ingehaald. Als dat niet het geval is zwem je geleidelijk naar het midden/linker gedeelte van de baan, draait je keerpunt en zet daar af. Je ligt dan direct weer in de juiste uitgangspositie voor je baan terug. Op deze manier hebben de andere zwemmers geen last van je.
4. Pauzeer in de hoek
Als je even wilt rusten doe je dat niet midden in de baan. Niet heel handig voor de andere zwemmers in diezelfde baan. Ook als je brilletje volloopt of je je verslikt, probeer je altijd rustig door te zwemmen tot de kant en daar te pauzeren.
Stop niet zomaar als je de kant hebt bereikt. Check altijd eerst even of er niet net iemand achter je zwemt die wil gaan keren of iemand die juist net wil gaan starten vanaf het punt waar jij jezelf wilt parkeren. Als je wilt pauzeren dan is dit eigenlijk heel simpel: je komt rechts aanzwemmen en in plaats van dat je de laatste 3-5 meter naar links/het midden opschuift om je keerpunt in te zetten blijf je rechts aanhouden. Je tikt zo ver mogelijk rechts aan en draait je om, om te kijken wat er achter en naast je gebeurt. Komen er geen zwemmers aan, dan wandel/zwem je naar de andere hoek van de baan en daar rust je uit totdat je vanaf dat punt weer kunt starten. Je rust dan op een plek waar niemand last van je heeft. Iedereen kan gewoon keren en jij kunt wanneer je uitgerust bent gelijk weer starten vanaf de juiste uitgangspositie.
5. Bepaal je baan op basis van snelheid
Ook deze regel klinkt als een open deur, maar het gaat toch ook vaak mis. Stel je voor, het is banenzwemuur en je ziet dat er in de snelste baan maar twee personen aan het zwemmen zijn. In de iets minder snelle baan, waar je altijd zwemt en qua snelheid ook thuishoort, is het wat drukker en zwemmen er al zeven mensen. Het is nu ontzettend verleidelijk om ervoor te kiezen alsnog in de snelle baan te gaan liggen. Maar voor de twee snellere zwemmers lig je waarschijnlijk wel enorm in de weg.
Wanneer ze jou continue moeten inhalen is dat voor hen vervelend. Dus hoe oneerlijk het misschien ook is dat het wat drukker is in jouw baan, je zult het ermee moeten doen voor die keer. Mocht het vaker gebeuren, dan kun je natuurlijk altijd met het zwembadpersoneel overleggen of er wellicht een extra baan kan worden vrijgemaakt voor mensen met dezelfde snelheid als jij. Of wellicht dat de twee of drie snelste uit jullie baan alsnog kunnen doorschuiven naar de snelste baan.
6. Matig je tempo als je wordt ingehaald
Dit is misschien wel de regel die het vaakst fout gaat.
Ik denk dat onderstaande situatie sommige lezers wellicht wel bekend voorkomt:
Je bent al lekker een tijdje banen aan het zwemmen als je merkt dat je toch wel vermoeid raakt. Maar je geeft niet op! Je had immers met jezelf afgesproken dat je die kilometer vandaag ging halen. Je kakt wat in en ziet vanuit je ooghoek opeens iemand van opzij komen. Shit, je wordt ingehaald. Maar dat laat je niet gebeuren, en je voert het tempo weer wat op. Volledig gemotiveerd om niet ingehaald te worden versnel je, met als gevolg dat jullie beide zo’n tien tot vijftien meter naast elkaar zwemmen. De inhaalmanoeuvre duurt op die manier heel erg lang en de persoon die jou wil inhalen zwemt op een vervelende positie in het midden van de baan. De persoon waarmee jij zonder overleg besloten hebt een wedstrijdje te gaan houden zal óf tegen een tegenligger opbotsen óf zal alsnog moeten inhouden en weer achter jou plaats moeten nemen om een botsing bij het keerpunt te voorkomen.
Banenzwemmen is geen wedstrijdzwemmen. Realiseer je dat goed. Als je wordt ingehaald, is het juist het moment om even in te houden en zeer zeker niet om te gaan versnellen. Gun andere zwemmers alsjeblieft een botsvrije inhaalmanoeuvre.
Als de inhaalactie een wake-upcall voor je inkakmomentje is, dan is dat prima. Maar bewaar die versnelling die je vervolgens wilt gaan inzetten dan even totdat je daadwerkelijk bent in gehaald en probeer bijvoorbeeld daarna degene die je net heeft ingehaald bij te houden.
7. Haal enkel in met een substantieel tempoverschil
Een van de grootste irritaties van veel snelweggebruikers zijn vrachtwagens die elkaar inhalen. Waarom? Omdat ze vrijwel dezelfde maximale snelheid rijden en het daarom relatief lang duurt voordat ze elkaar hebben ingehaald. De rest van het verkeer moet hierop wachten en dat is vervelend.
Met inhalen in het zwembad is dat net zo. Als je al een paar honderd meter telkens iemand op de hielen zit, maar eigenlijk niet veel harder kunt. Of je nadert iemand centimeter voor centimeter in plaats van meter voor meter: dan kun je beter meer afstand houden in plaats van deze persoon in te halen. Jullie hebben beiden blijkbaar bijna dezelfde snelheid en als je er twee banen voor nodig hebt om deze persoon in te halen, dan zwem je alleen maar anderen in de weg.
Ga enkel inhalen als je snelheid beduidend sneller is dan degene voor je en je de inhaalmanoeuvre snel kunt laten verlopen. Inhalen zou je in zo’n tien meter gedaan moeten kunnen hebben.
En was jij al een échte zwemmer in het bad? Of was je nog niet op de hoogte van enkele van bovenstaande punten tijdens het banen zwemmen?
Oops, hopelijk komt daar met bovenstaande tips dan vanaf nu verandering in 🙂
HAPPY SWIMMING!
Sportieve groetjes,
Suzanne
Meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie vind je in mijn boek ‘Zwem.‘
ZIE OOK: 7 TIPS OM SNELLER TE ZWEMMEN
3 comments
Ik snap je ergernissen! Ik doe het eigenlijk al goed, enkel fatr snel inhalen is nog lastig, maar achter iemand blijven zwemmen die net trager is, dat is zo irritant!! Ps. Kan je eens een artikel doen over goede badpakken en andere zwemuitrusting?
Hi Katrien, dankjewel voor je reactie! Snap ik. Het helpt vaak al als degene die ingehaald wordt ook begrijpt dat ie even iets moet inhouden! Goede tip, dat is inderdaad misschien wel leuk om in 2019 een praktisch artikel over te schrijven! Ga ik doen:)
Haha zo herkenbaar dit. Erger me groen en geel aan deze fouten. Vooral die keerpunten. Lekker links en dan ook geen koprol, maar gewoon aantikken en weer afzetten. Verschrikkelijk?