#FITwithsuus Hardlopen

MIJN SPORTIEVE DOEL VOOR 2019

doel voor 2019

Het is begin december 2018 en ik begin al over mijn sportieve doel voor 2019. Een beetje vroeg voor goede voornemens zul je misschien denken…Maar we weten allemaal hoe het afloopt met de meeste goede voornemens. Dus zo noem ik het dan ook liever niet. Nee, dit is echt een doel, een plan, een missie. En omdat de eerste stappen hiervoor ook al zijn gezet deel ik het graag met jullie! 

MIJN SPORTIEVE DOEL VOOR 2019

HET DOEL VAN DE AFGELOPEN 3 JAAR

De afgelopen jaren had ik eigenlijk geen concreet sportief doel. Alhoewel plezier hebben in het sporten natuurlijk ook gewoon een doel op zich kan zijn. En als ik er dan toch eentje zou moeten kiezen, dan was dat het mijne. Want ik deed alles wat leuk vind zonder schema’s of doel, gewoon puur op gevoel. Ik combineerde zwemmen, fitness, hardlopen en yoga en dan deed ik daar af en toe ook nog eens iets spontaans bij zoals een keertje tennissen, een lesje pilates of een rondje skaten. Gewoon omdat ik dat leuk vond.

En dat werkte ruim 3 jaar heel goed voor me. Geen vaste dagen of tijden voor een bepaalde sport, geen trainingsschema’s, geen wedstrijden waar ik lang van tevoren naartoe trainde. Ik bedacht eigenlijk elke dag spontaan waar ik zin in had. En als ik zin had om te zwemmen ging ik zwemmen, en als ik zin had om te lopen dan ging ik lopen.

GEEN FOCUS

Maar de laatste tijd begon er toch iets aan me te knagen. Ik kwalificeerde me met deze amateuristische/gevoelsmatige manier van trainen voor het NK zwemmen en rende een podiumplaats tijdens de Curacao halve marathon. Fantastisch natuurlijk, maar toch voelde er iets niet goed.

Ik ging daardoor weer heel erg twijfelen aan mijn keuzes uit het verleden. Ben ik toch niet te vroeg gestopt met zwemmen? Zou ik toch niet wat meer en beter moeten trainen in het bad? En zou ik niet veel meer uit het hardlopen kunnen halen als ik dat eens wat serieuzer zou oppakken? En ben ik daarvoor nu eigenlijk niet al te oud?

In de aanloop naar het NK pakte ik het zwemmen weer iets serieuzer op. Nog steeds zonder echt een plan of trainingsschema. Maar ik besloot wel 3 tot 4 keer per week te gaan zwemmen en het hardlopen links te laten liggen (rennen was niet goed voor mijn zwemprestaties). Uiteindelijk bereikte ik tijdens het NK de finale met dus een minimale inzet. Wat is er dan nog meer mogelijk? En moet ik dan niet weer volledig voor het zwemmen gaan? Een coach zoeken en me aanmelden bij een club? Maar na het NK zwemmen miste ik ook mijn wekelijkse rondjes hardlopen. En omdat er geen volgende zwemstrijd op korte termijn gepland stond pakte ik dat toch ook weer langzaam op.

Uiteindelijk schreef ik me zelfs in voor de halve marathon van Curacao en was ik weer twee maandjes iets meer aan het lopen dan aan het zwemmen. Wat resulteerde in een prachtige derde plek op Curacao. Maar bij terugkomst in Nederland stond er ook weer een zwemwedstrijd op het programma welke vervolgens in écht belabberde tijden resulteerde. En DUH, mega logisch ook. Ik had amper gezwommen de afgelopen tijd. Bovendien was mijn lichaam nu gewend aan lange duur afstanden en dan vroeg ik vervolgens van mijn ‘gejetlagde’ lijf een kleine week na de halve marathon om 50m en 100m sprinten in een goede tijd. Dat werkt natuurlijk niet. En ik besefte dat ik totaal geen focus had en mezelf daardoor ook continu teleurstelde.

Ik deed maar wat. En ik probeerde tegelijkertijd van alle walletjes wat mee te snoepen. Ik wilde goed presteren tijdens het NK zwemmen, maar stiekem ook mooie hardlooptijden neerzetten. En als het even meezat dan graag ook nog wat sterker worden en leniger. En eerlijk is eerlijk. Dat gaat gewoon niet.

sportief doel 2019

TIJD VOOR FOCUS

Het klinkt als een open deur. Maar door je te focussen op één doel vergroot je je kansen op succes. Bovendien maakt het je leven een stukje eenvoudiger. Ik probeerde voorheen continue 4 sportballetjes hoog te houden. En dat deed ik met heel veel plezier hoor, maar het was mentaal ook wel eens lastig. Ik ben nu eenmaal iemand die van nature erg prestatiegericht is. En ook al sport ik 100% voor mijn plezier. Ik ben stiekem toch teleurgesteld als prestaties tegen vallen. Als ik goed zwom was ik een tevreden zwemmer, maar een teleurgestelde hardloper en andersom. Door alles te willen blijven doen, werd het eigenlijk allemaal net niets. En dat was blijkbaar 3 jaar prima. Maar nu voel ik dat ik een keuze wil maken.

EEN KEUZE MAKEN

Maar waar ga ik dan mijn focus leggen voor 2019? Laat ik voorop stellen dat ik nog steeds een fan ben van sporten voor het plezier en ik daarom zeker ook alle 4 de sporten wil blijven doen. Maar qua prestaties wil ik voor mezelf de focus bij 1 sport leggen. Op die manier ben ik hopelijk niet continue in een mentale strijd met mezelf.

In eerste instantie dacht ik eraan om het zwemmen dan weer op te willen pakken. Maar na goed nadenken kwam ik tot de conclusie dat ik dan eigenlijk nooit had moeten stoppen. Ik was Nederlands Kampioen toen ik stopte en voor minder zou ik eigenlijk niet terug willen komen. De lat ligt dan erg hoog en ik weet niet of dat met mijn leeftijd (24) nog realistisch is.

Terwijl je in hardlopen helemaal nog niet zo oud bent op 24 jarige leeftijd. Bovendien heb ik mij nog nooit echt gefocust op het hardlopen. Het was altijd iets dat ik er gewoon bij deed omdat ik het zo fijn vond om mijn hoofd leeg te maken tijdens het rennen. Omdat ik er plezier uit haalde en mezelf nog kon verbeteren. Ik had er eigenlijk nooit echt een doel mee.

En daarom lijkt het me nu juist een toffe uitdaging en super leuk om het hardlopen eens wat serieuzer op te pakken. Mijn sportieve doel voor 2019 is dus om mij te focussen op het hardlopen! Er zijn zo ontzettend veel dingen waar ik nog in kan verbeteren. Het afgelopen jaar liep ik gemiddeld 1,7 keer per week, nog geen 70km gemiddeld per maand. Ik deed amper intervallen, trainde nooit op hartslag en rende maar een paar keer verder dan 10 km. Er waren heus ook weken waarin ik 3 tot 4 keer rende hoor. Maar er waren ook een hele hoop weken waarin ik helemaal niet rende omdat ik me focuste op iets anders, en dat wil ik dus niet meer.

HET PLAN

Inmiddels heb ik ook al nagedacht over hoe dit doel te concretiseren. En zijn de eerste stappen genomen. Zo laat ik, toch wel met een beetje pijn in mijn hart, het NK zwemmen eind december aan me voorbij gaan. Ik ben blij en trots dat ik me gekwalificeerd heb maar als ik daar zou starten dan wil ik ook presteren. En om écht te kunnen presteren moet je je kunnen focussen op die sport. En zoals ik net heb verteld wil ik die focus juist niet op het zwemmen leggen. Dus geen NK zwemmen maar wel heb ik mij al ingeschreven voor een eerste loopje in 2019. Een halve marathon om precies te zijn! Welke dit is,  hoe ik dit ga aanpakken en wat voor trainingen ik ga doen? Dat zal ik binnenkort allemaal uitgebreid vertellen in een nieuwe blogpost.

Dus heb jij hierover nog een vraag. Bijvoorbeeld wat voor schema ik ga volgen? Of hoe vaak ik dan wil gaan rennen? Stel ze gerust dan kan ik dat meenemen in mijn volgende blog!

Zó het hoge woord is eruit, én damn wat voelt het goed om weer een doel te hebben. Wat is jouw sportieve doel voor 2019? Ik ben super benieuwd of jullie daar ook al over na hebben gedacht of zelfs al plannen hebben gemaakt!

 

Liefs,
Suzanne

ZIE OOK: MIJN NK KWALIFICATIE

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel


Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Melanie - My Journey
  december 10, 2018 at 17:04

  Geweldig! Ik ben heel benieuwd naar je planning en ook de interval en hartslag trainingen vind ik interessant want die loop ik zelf ook eigenlijk nooit.. Ik heb je laatst al gesproken over mijn eigen doel maar ik ben echt heel benieuwd hoe je dat gaat aanpakken! ??

 • Reply
  Dalindcy
  december 10, 2018 at 23:43

  Yes superleuk! Ik kijk er naar uit om meer hardloop updates te lezen. 🙂

  • Reply
   Suzanne
   december 11, 2018 at 10:26

   Leuk om te lezen:) Dankjewel!

 • Reply
  Katrien
  december 11, 2018 at 07:11

  Mooi doel! Ik ben zelf ook hardloopster dus dit zir ik graag gebeuren 🙂 je loopt nu al erg goeie tijden, vergeet niet dan ook af en toe lang en traag te lopen bv, om je basis te vormen

  • Reply
   Suzanne
   december 11, 2018 at 10:28

   Hi Katrien, dankjewel. Leuk om te lezen dat je zo enthousiast en positief bent! Wat loop je zelf, korte sprintafstanden of langere afstanden? En vaak? Klopt, ik loop nu heel vaak of eigenlijk altijd in het grijze gebied en daar moet zeker verandering in komen!

 • Reply
  Femke
  december 13, 2018 at 10:45

  Hi! Tof om te lezen dat je een knoop door hebt durven hakken. Ik ben dit jaar begonnen om fitter te worden (best gelukt, bijna -20kg) door te gaan zwemmen, fietsen en fitnessen en nu sinds kort ook adhv een schema hardlopen. Zelf merk ik ook dat ik kiezen lastig vind dus doe per week net wat er gemakkelijker in mijn schema past. Ben benieuwd naar jouw hardloopschema’s komend jaar en ervaringen. In ieder geval veel succes ?
  Groetjes,
  Femke

  • Reply
   Suzanne
   december 13, 2018 at 10:52

   Hi Femke,

   Bedankt voor je enthousiaste reactie. Wat MEGA MEGA KNAP dat je 20 kg bent kwijt geraakt dit jaar. Jeetje, dat is echt een hoop! Ik snap je struggle helemaal met sporten kiezen. Aankomend weekend/begin volgende week zal ik mijn hardloopschema en plan hier uploaden en natuurlijk kun je alle avonturen volgen via Instagram! Leuk!:)

   Fijne dag en veel succes met jouw combinatie van sporten!

   groetjes,
   Suus

 • Reply
  Hammie Veenker
  december 13, 2018 at 16:22

  Leuk dat je je gaat focussen op hardlopen. Ikzelf ben afgelopen mei begonnen en loop inmiddels 10 km. Mijn doel voor 2019: de halve marathon van Las Vegas uitlopen, waarvoor ik me inmiddels heb ingeschreven. Verder doe ik krachttraining en afvallen (tot nu toe 13kg) met een personal trainer. Ook nog kickboksen voor de fun en om stress kwijt te kunnen. Ik volg graag hoe Le trainingen en schema’s gaat doen! Groetjes Hammie

  • Reply
   Suzanne
   december 14, 2018 at 10:32

   Dankjewel:) Wooow Las Vegas! Super, super cool. En wat knap ook dat je al 13kg kwijt bent. Leuk om te lezen, succes met alle voorbereidingen!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  LEUKE SPORTIEVE CADEAUS VOOR HEM ÉN HAAR!

  Eerder publiceerde ik enkele blogs met leuke sportieve cadeau tips per sport categorie: De leukste cadeaus voor yoga liefhebbers, hardlopers,...

  Sluiten