Als de winter net zo extreem gaat zijn als de afgelopen zomer. Dan mogen we ons vast vast klaar gaan maken voor een lange en strenge winter. Goed voorbereid naar buiten gaan is dan heel belangrijk. Met deze 5 tips voor hardlopen in de winter zul je de kou gemakkelijker trotseren en lekkerder hardlopen!
5 TIPS VOOR HARDLOPEN IN DE WINTER
1. Loop overdag (als dat kan)
In de avond en ochtend is het natuurlijk nóg kouder dan midden op de dag. Dus als je de mogelijkheid hebt om ‘s middags te gaan hardlopen in de winter (bijvoorbeeld in het weekend). Dan zou ik dat zeker doen. Het is niet alleen iets warmer, maar vaak ook rustiger onderweg en lichter. Dan hoef je ook geen verlichting mee te nemen en rekening te houden met al het verkeer dat je mogelijk niet zien.
2. Vocht en voeding
Met hardlopen in koud weer verbrand je meer energie dan normaal. Je spieren kunnen dus wel wat extra energie in de vorm van koolhydraten gebruiken. Ook verlies je tijdens het inademen van koude lucht veel vocht zonder dat je het merkt. Je droogt hierdoor gemakkelijker onopgemerkt uit. Goed blijven drinken en eten is dus extra belangrijk als je regelmatig wilt sporten bij koud weer. Een extra beetje warme thee voor je weggaat met bijvoorbeeld een energy bar is dus niet overbodig. Ook wanneer je terug komt van je run is het goed om lekker even wat warms te drinken en je voorraad koolhydraten en eiwitten weer aan te vullen.
3. Kleed je goed aan
Kleding
Als je gaat hardlopen in de winter is het belangrijk om je te kleden in lagen. Zorg ervoor dat je basislaag bestaat uit een stof die zweet absorbeert zoals lichtgewicht polyester of polypropyleen. Vermijd katoenen kledingstukken omdat die zweet vasthouden. En je zult begrijpen dat een natte outfit en een portie vrieskou niet de ideale combinatie is. Zelf gebruik ik als basis meestal de Performance Blackcomb-ondertop van Odlo (zie afbeelding hieronder). Deze gebruik ik in de herfst gewoon als enige laag, en bij kouder weer als onderste laag.
Afhankelijk van hoe koud het precies is kun je gaan voor enkel een hardloop vest/jack over je basis laag dat het weer buiten houdt en vocht afvoert. Zelf gebruik ik hiervoor vaak deze winddichte zeroweight reflect warm-jas . Dit jack is super licht maar toch in staat om de warmte heel goed vast te houden en daarnaast heeft het reflecterende details voor een betere zichtbaarheid (zie de hoofdafbeelding van dit artikel).
Als het echt heel koud is kun je daartussen ook nog een shirt of vest van fleece/wol dragen voor extra warmte. Mocht je het tijdens de run dan toch te warm krijgen kun je altijd je jack nog open doen of zelfs helemaal uit doen en om je heupen knopen.
Accessoires
Verder is het raadzaam om bij echt koud weer hardloophandschoenen en een muts of hoofdband te dragen. Je verliest namelijk de meeste warmte via je hoofd en handen. Zelf vind ik een hele muts nooit fijn zitten, dus ik loop graag met een speciale hoofdband (zie hoofdfoto). Eveneens van Odlo. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van hardloopkleding bij extreme weersomstandigheden. Deze hoofdband heeft bijvoorbeeld een speciale CeramiWarm-technologie die je oren en voorhoofd op een actieve manier verwarmen en toch ook isoleert. Daarnaast is er extra windbescherming aangebracht op het voorhoofd en bij de oren en heeft ook deze hoofdband weer reflecterende onderdelen.
4. Blijf gaan!
Het is heel verleidelijk om lekker binnen voor die verwarming te blijven zitten wanneer het buiten koud is. Zeker wanneer het ook nog waait, regent of donker is buiten is het vaak lastig om jezelf te motiveren toch die kou in te gaan. Maar door regelmatig te trainen in de kou bouw je ervaring op met hardlopen in koud weer en zul je er uiteindelijk beter mee om kunnen gaan. Daarnaast voel je je na afloopt dubbel zo sterk en trots. Je hebt dan immers de kou getrotseerd en kunt met een nog fijner gevoel tegen die verwarming aankruipen!
Zelf loop ik juist altijd het fijnst in koud weer, ik ben echt een kou loper. Mijn tijden zijn namelijk altijd sneller bij koud weer, en dat is voor mij ook een goede motivatie om toch elke keer de deur uit te gaan. Sneller willen lopen!
5. Warming-up
Natuurlijk is een warming up altijd belangrijk. Maar bij hardlopen in de winter is dat nog belangrijker! In principe kan het op een warme zomerdag niet zoveel kwaad als je lekker gaat rennen zonder warming-up. Maar bij koud weer is dat niet zo verstandig. Zorg dat je spieren echt goed zijn opgewarmd voor je de kou in gaat. Loop bijvoorbeeld 10 tot 20 keer intensief je trap op en neer en ga dan pas naar buiten. Of doe binnen alvast wat walking lunges, jumping jacks, jump squats en mountain climbers als je geen trap hebt. Je wilt voorkomen dat je spieren een klap krijgen van de kou en je daardoor een blessure oploopt.
Wat vind jij van hardlopen in koud weer? Ben je er net zo dol op als ik? En heb je misschien nog meer tips? Laat het hieronder weten in de reacties! #sharingiscaring
Sportieve groetjes, xx
Suzanne
Volg jij me al op Instagram – FACEBOOK – Bloglovin – Youtube ?!
ZIE OOK: DIT IS WAAROM ELKE HARDLOPEN AAN CORE TRAINING ZOU MOETEN DOEN
3 comments
Hi Suzanne,
Wat draag jij onder een hardloop jack? Lange mouwen of een t-shirt?
Dat ligt er helemaal aan wat voor een weer het precies is en wat voor een training ik ga doen. Als ik een heel rustige training doe met veel wind bijvoorbeeld dan iets met lange mouwen en een kol. Maar als ik een interval doe waarbij ik weet dat ik het toch heel warm ga krijgen dan een hemdje vaak.
Bedankt voor de tips! Much appreciated ?