#FITwithsuus Hardlopen

MIJN TRAININGSTRAJECT VOOR DE KOMENDE TIJD

Begin deze week kondigde ik mijn sportieve doel voor 2019 aan. Het komende jaar wil ik het hardlopen eens wat serieuzer gaan aanpakken. Ik sta pas aan de start van dit nieuw avontuur, maar deel graag elke stap met jullie. Inmiddels zit mijn eerste trainingsweek erop en daarom leek het me tijd voor een update. Want hoe ziet mijn trainingstraject er de komende tijd uit? Wat voor schema volg ik en wat is mijn hardloopdoel? 

MIJN TRAININGSTRAJECT VOOR DE KOMENDE TIJD

Trainingstraject

Eenmaal besloten me komend jaar op het hardlopen te willen focussen was het tijd om vervolgstappen te nemen. Wil ik lid worden bij een atletiekvereniging? Wil ik zelf een schema gaan volgen? En zo ja, welke dan? En hoe vaak wil ik dan gaan rennen? Etc. etc. Een hele hoop keuzes. En inmiddels ook een hele hoop doorgehakte knopen.

Al snel besloot ik dat ik lid worden bij een atletiekvereniging niet zo goed past bij mijn onwijs onregelmatige leven. Geen dag is hetzelfde en daardoor kan ik me lastig binden aan vaste trainingsavonden. Ik moet vooral lekker mijn eigen trainingen in kunnen plannen en niet vast zitten aan specifieke tijdstippen op een bepaalde dag.

Zoals sommige van jullie weten heb ik mij een half jaar terug al ingeschreven om in April 2019 mee te doen aan de Ibiza Marathon Relay met Run2forty2. En daarom heb ik er voor gekozen ook een trainingstraject te volgen via deze organisatie. Vanuit Run2Forty2 begeleiden zij al 11 jaar met heel veel enthousiasme en gedrevenheid vele lopers naar verschillende uitdagingen. Van een eerste marathon finishen tot het uitlopen van een marathon onder de 3 uur. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat zij mij ook top kunnen begeleiden in 2019.

Trainer

Mijn trainer voor de komende tijd is Sam Blom. Sam liep 30 jaar geleden zijn eerste marathon en loopt er sindsdien jaarlijks een paar. Alsof het niets is doet hij dit vaak ook nog onder de 3 uur. Een toploper maakt natuurlijk nog niet gelijk een top trainer, maar Sam heeft zich ook op dat gebied de laatste jaren meerdere malen bewezen. Met zijn op maat gemaakte schema’s heeft hij al verscheidene atleten naar persoonlijke toptijden weten te begeleiden. En dat geeft mij vertrouwen voor mijn trainingstraject.

Doel

Mijn doel voor 2019 is om sneller en beter te worden in het hardlopen. Uiteraard zal dit in stapjes gaan en daarom is mijn deeldoel voor de komende tijd om te leren lopen in hartslagzone 2. Voorheen trainde ik eigenlijk nooit op basis van mijn hartslag. Ik liep überhaupt niet vaak met een bepaald snelheids- of afstandsdoel. Ik rende in de meeste gevallen gewoon een rondje en het aantal kilometers was dan afhankelijk van hoeveel tijd en zin ik had. En de snelheid hing af van hoe ik me voelde.

Werken met specifieke doelen in een training, waaronder snelheid, afstand en hartslag is dus even wennen en een mooi deeldoel voor de komende tijd. Om uiteindelijk het hoofddoel, sneller en beter worden, te kunnen bereiken.

Trainingsschema

Mijn wekelijkse trainingsschema wordt dus gemaakt door Sam en zal de komende tijd bestaan uit 3 hardlooptrainingen per week. Dat klinkt misschien niet gelijk enorm fanatiek voor iemand die gewend is om elke dag te trainen. Maar als je weet dat ik in heel 2018 gemiddeld maar 1,7 keer per week hardliep. Is dat bijna een verdubbeling. Ook het aantal kilometers zal flink stijgen. Waar ik voorheen nog geen 70 kilometer per maand liep, zal ook dit de komende tijd verdubbelen.

Daarnaast zal ik veel meer moeten lopen in hartslagzone 2. Voor mij is dat tussen de 148 en 164 slagen per minuut. Nou, ik kan jullie vertellen dat ik dat het afgelopen jaar precies 0 keer heb gedaan. Mijn rondjes rende ik eigenlijk altijd in trainingszone 3,4 en 5.

Ik trainde in het grijze gebied zoals echte hardlopers dat ook wel noemen. Ik maakte namelijk geen verschil tussen rustige loopjes en snelheidsloopjes. Mijn snelheid en hartslag waren eigenlijk altijd ongeveer hetzelfde. En daar moet dus verandering in komen met mijn nieuwe trainingsschema.

De eerste week

Sam plant elke week verschillende trainingen voor mij in en de afgelopen week zag dat er als volgt uit:

Dinsdag 11 december: Een rustig duurloopje met progressief einde

trainingstraject run2forty2

Donderdag 13 december: Een wisseltempo training

wisseltempo training

Zaterdag 15 december: Een vlakke rustige duurloop 

trainingstraject

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de eerste week nog wel even wennen vond. Ik moest voor mijn gevoel ZO LANGZAAM lopen. En dat haat ik, het gevoel dat je niet alles uit een training haalt en je continu in moet houden. Maar ik bedacht me ook telkens dat ik dit trainingstraject niet wil verpesten door me niet aan de hartslagen en tempo te houden. Dan kan je er net zo goed niet aan beginnen en je eigen plan trekken.

Dus ik heb elke training wel keurig volgens plan gedaan. En ik ben er ook oprecht van overtuigd dat het werkt, al voelt het wel een beetje vreemd nog. Ik heb vorig jaar het boek ‘de Hardlooprevolutie‘ gekocht en daarin gaat het ook veel over trainen in rustigere hartslagzones. Ik wilde het eigenlijk na het lezen van dat boek al heel graag testen en nu is dus mijn kans. Die ga ik zeker niet verpesten door stronteigenwijs harder te rennen.

De eerste week is dus eigenlijk heel erg goed verlopen en ik vind het nu al ontzettend leuk, interessant en gaaf allemaal. Ik ben helemaal gemotiveerd, super enthousiast en heb kei veel zin in de komende trainingsweken!

Verder?

Naast de looptrainingen zal ik ook gewoon nog lekker blijven zwemmen én doe ik elke week de nodige kracht/core training. Beide trainingen zullen het hardlopen niet in de weg zitten, maar juist alleen maar ondersteunen.

Lees hier: 3 x waarom hardlopen en zwemmen zo goed samen gaan
Lees hier: Dit is waarom iedere hardloper ook aan core training zou moeten doen

Daarnaast lijkt het me ook leuk om in 2019 mee te doen aan enkele loopjes. Ik heb mij dus al opgegeven voor de Ibiza Marathon Relay maar ik zal samen met Sam ook gaan kijken welke loopjes in Nederland leuk en interessant zijn om mee te pakken.

En verder is het belangrijkste natuurlijk om te genieten en gezond te blijven! Ik weet zeker dat het een superleuk avontuur gaat worden en hoop dat jullie het ook leuk vinden om te (blijven) volgen?!

Loop je zelf ook met een bepaald doel? Let me know! Ik ben heel benieuwd! 

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel


Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Margreet
  december 16, 2018 at 17:56

  Leuk!! Ben vandaag net in de hardlooprevolutie begonnen, dus benieuwd hoe trainen op deze manier je bevalt. Hoe ben je erachter gekomen welke hartslagen er bij je verschillende hartslag zones horen?

  • Reply
   Suzanne
   december 17, 2018 at 08:12

   Oh wat toevallig! Leuk, ben benieuwd hoe het jou zal vergaan! Welk schema ga je volgen? Van de hele of halve?

   Ik draag een sporthorloge, die geeft dat automatisch aan op basis van mijn hartslag in rust en hoogste hartslag berekent hij die zones. Staat volgens mij ook in je boek iets verderop een manier om het zelf uit te gaan rekenen:) Je hebt dan uiteraard wel een hartslagmeter nodig.

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  hardlopen in de winter
  5 TIPS VOOR HARDLOPEN IN DE WINTER

  Als de winter net zo extreem gaat zijn als de afgelopen zomer. Dan mogen we ons vast vast klaar gaan...

  Sluiten