#FITwithsuus

5 TIPS OM JE VOORNEMEN MEER TE BEWEGEN DIT JAAR VOL TE HOUDEN

meer bewegen

Vandaag is het blue monday, ook wel de meest deprimerend dag van het jaar genoemd. Veel mensen voelen zich zo rond de derde week van januari niet zo happy. En dat is vaak heel goed te verklaren. De maand vol gezelligheid rondom kerst en de jaarwisseling is voorbij en de zomer lijkt nog een eeuw ver weg. De dagen zijn nog steeds lang en grauw en die kerstkilo’s lijken er maar niet af te gaan. En met de zoveelste dag regen en koude wind op rij is het moeilijk jezelf nog te motiveren de deur uit te gaan voor een portie beweging. En dat terwijl je je toch echt had voorgenomen dit jaar meer te bewegen. 

Is jouw doel of voornemen om ook meer te bewegen maar lukt het nog niet zo goed, of kun je gewoon wel wat extra tips gebruiken om het vol te houden? Check dan de 5 tips hieronder eens en wie weet maak je er nog een effectievere blue monday van dan dat je van plan was toen je vanochtend op stond!

5 TIPS OM JE VOORNEMEN MEER TE BEWEGEN DIT JAAR VOL TE HOUDEN

1. Start niet te fanatiek

Wat je einddoel ook mag zijn, begin bij het begin. Stel jezelf de vragen: Waar sta ik nu? Wat heb ik de afgelopen maanden aan beweging gedaan? In heel veel gevallen willen mensen te snel naar hun einddoel toe werken, maar vergeten ze waar ze vandaan komen. Als je voorheen eens of tweemaal per week sportte is het niet verstandig om opeens naar 5 of 6 keer per week te gaan. Hoe gemotiveerd je ook bent. Je lichaam is dat helemaal niet gewend en je leven is daar ook nog helemaal niet omheen gebouwd.

Behalve dat je door te fanatiek te starten de kans op blessures vergroot is het risico van vroegtijdig afhaken ook nog eens groter. Het is eigenlijk net als met diëten, jezelf een super strikt eet regime opleggen lukt je met een mega motivatie misschien de eerste paar weken. Maar daarna houd je het niet meer vol en verval je in eetbuien of slechte oude eetgewoontes. Probeer in plaats van gelijk heel fanatiek te starten het rustig op te bouwen. Gun jezelf de tijd om langzaam te wennen aan je nieuwe trainingen en dag/week schema. Op die manier maak je elke keer kleine stapjes naar vooruitgang en stel je jezelf ook niet teleur. Er is telkens iets om nog naar toe te werken en het blijft een uitdaging.

2. Staar je niet blind op je einddoel

Enerzijds is het belangrijk een einddoel voor jezelf te stellen zodat je concreet naar iets toe kunt werken. Anderzijds moet je je ook niet blind staren op dat einddoel. Stel dat je besloten hebt dit jaar je eerste 15km te willen rennen maar je komt er achter dat het behalen van de eerste 5km al een hele opgave voor je is. Dan kan het zijn dat je de handdoek in de ring gooit omdat je bang bent dat het allemaal niet snel genoeg gaat lukken. Terwijl juist het proces zo leuk is. Van alle trainingen naar je eerste 5km, vervolgens naar je eerste 10km en uiteindelijk naar je einddoel. Het kan allemaal superleuk zijn en je kunt juist daar veel van leren. Focus je dus op het proces en geniet van kleine tussentijdse overwinningen. Heb een einddoel, maar kijk daar niet alleen naar!

3. Plan je bewegingsmomenten

Goede voornemens zijn vaak doelen die mensen willen bereiken die het afgelopen jaar niet of wat minder goed gelukt zijn. Dit heeft er in heel veel gevallen ook met je agenda te maken. Als je voorheen simpelweg niet zo vaak bewoog dan deed je op die tijdstippen andere dingen. Misschien ging je vaak eten met vrienden, op bezoek bij familie of was je langer aan het werk. Als je meer wilt bewegen is dit voor veel mensen iets dat erbij komt en dat naast alles wat ze al deden er extra bij in moet worden gevoegd.

Maar daar is heel vaak simpelweg geen tijd voor omdat we ons leven allemaal al zo vol hadden ingericht. Je zult dus kritisch naar je eigen weekindeling moeten kijken en prioriteiten moeten stellen. Maak je goede voornemens tot een prioriteit die je inplant in je agenda en zie het niet als iets dat je er graag nog even extra bij wilt doen. Maak beweging onderdeel van je agenda en combineer het desnoods met afspraken.

4. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

Beweging is beweging. Als je meer wilt bewegen kan dit natuurlijk door vaker te gaan sporten. Maar je kunt het ook op heel veel manieren verwerken in je dagelijkse leven. Ga bijvoorbeeld (net als ik) op de fiets naar afspraken of kantoor. Ga eens lopend boodschappen doen in plaats van met de auto. Neem de trap op werk in plaats van de lift. Bel afspraken kun je al wandelend afwerken. En ga je eten bij vrienden in de buurt? Dat kan vaak ook prima op de fiets of lopend. Vraag collega’s voor een blokje om tijdens de lunchpauze, ga eens wat langer of vaker met de hond wandelen of maak een avondwandeling met je huisgenoot of partner na het diner. Je hoeft niet naar een sportschool of echt kei hard te sporten om aan je dagelijkse beweging te komen.

5. Motiverende kleding, schoenen en accessoires

Eerlijk is eerlijk. Bewegen is veel leuker in nieuwe spullen. Wandelen gaat fijner op nieuwe sneakers en het hebben van bepaalde accessoires zoals een goede stappenteller of activity tracker kunnen heel motiverend werken. Nieuwe spullen geven simpelweg een boost, maar zorgen er ook daadwerkelijk voor dat je het langer vol zult houden. Zorg bijvoorbeeld voor goede stevige schoenen als je meer wilt wandelen en hardlopen. Niet alleen ter motivatie maar ook voor meer loopcomfort (zie hier tips voor de beste comfortschoenen). Het lopen zal hierdoor fijner en gemakkelijker gaan. Zonder blaren, pijntjes en schuurplekken zul het natuurlijk ook langer volhouden.

Met de eerste 4 tips kan ik je niet helpen, dat zul je toch echt zelf moeten doen. De laatste tip wellicht wel. Op mijn Instagram staat nu een speciale winactie online om deze blue monday iets op te vrolijken. Je maakt kans op een paar te gekke (witte) Calvin Klein maya sneakers. Perfect om lekker op te gaan wandelen en meer te bewegen! Mocht je wel een (extra) paar sneakers kunnen gebruiken, check dan even de bijbehorende Instagram post.

Wat is jouw ultieme beweeg tip?

Liefs,
Suzanne

 

ZIE OOK:  ZO MAAK JE WANDELEN NOG LEUKER!

 

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
atlantis zwolse bosloop
RACEVERSLAG: ATLANTIS ZWOLSE BOSLOOP

Gister stond ik aan de start van mijn eerste 10km wedstrijdloop ooit tijdens de Atlantis Zwolse Bosloop in Heerde. Ben...

Sluiten