#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

5 TIPS VOOR WANDELEN IN DE WINTER

wandelen in de winter

Naast zwemmen, hardlopen en krachttraining vind ik het ook heerlijk om af en toe rustig te gaan wandelen. Vooral in het weekend, op vakantie of na een lange dag werken. Even lekker de deur uit, je hoofd helemaal leegmaken en genieten van de omgeving. Afgelopen week bevond ik mij in het Oostenrijkse Brixental waar ik er ook lekker op uit ging voor enkele wandelingen. Toch is wandelen in de winter, en dan met name in zo’n wintersport gebied, heel anders dan normaal. In dit artikel deel ik graag vijf tips voor wandelen in de winter zodat je altijd goed voorbereid de deur uit gaat in winterse omstandigheden. 

 

5 TIPS VOOR WANDELEN IN DE WINTER

1.Draag laagjes en houd je handen en hoofd warm

Met koud winters weer kun je beter meerdere laagjes kleding over elkaar dragen dan 1 hele dikke laag. Daarnaast is het belangrijk dat je isolerende kleding draagt waarin je zo min mogelijk zal gaan zweten. Juist van zweet in de kou kun je onderkoeld raken. Wol geeft over het algemeen meer warmte dan katoen. Als je allergisch bent voor wol kun je ook voor merinowol of speciale thermo items kiezen die gemaakt zijn van synthetische vezels.

Verder is het heel belangrijk om de uiteinden van je lichaam (hoofd, voeten en handen) warm te houden. Via deze uiteinden verlies je de meeste warmte. Draag daarom (wollen) warme sokken, een muts of hoofdband en handschoenen. Ook is een zonnebril vaak niet overbodig in een besneeuwde omgeving. De sneeuw kan al bij de meest zachte zonnestraaltjes hinderlijk zijn en verblindend terugkaatsen in je ogen.

2. Snowboots

Wanneer je in de sneeuw of bij extreem koude temperaturen gaat wandelen zoals op wintersport dan zijn speciale snowboots aan te raden. Ook in Nederland waren ze de afgelopen weken erg handig. Natuurlijk omdat het hier ook gesneeuwd had en het glad en koud kon zijn. Maar ook om je normale goede schoenen te beschermen tegen de met zout bestrooide sneeuw. Als er iets slecht is voor het materiaal van je schoenen dan is het wel dat zout.

Snowboots zijn ideaal voor wandelen in de winter omdat ze van binnen vaak bekleed zijn met (imitatie) wol dat je voeten goed warm houdt. En omdat er een stevige zool onder zit voor extra grip. Snowboots zijn vaak ook een stukje hoger dan normale wandelschoenen omdat je in de sneeuw soms diep weg kunt zakken. Met snowboots aan krijg je dan nog steeds geen natte broek of sneeuw in je schoenen. Zelf draag ik meestal de snowboots op de foto van Hobb’s met een speciale profielzool voor extra grip. Op mijn allereerste wintersport maakte ik de fout geen snowboots mee te nemen en die fout maak ik nooit meer haha.

3. Check de weersvoorspellingen

In winterse tijden kan het weer snel omslaan. Wees hier vooral in de bergen op voorbereid en houd de weersvoorspellingen regelmatig in de gaten. Vertrek op tijd als je voor het donker terug wilt zijn en houdt rekening met eventuele sneeuwval of onweer. Open deur: Ga niet weg als de weersvoorspelling slecht zijn. Wandelen is prachtig in een winterse omgeving, maar veiligheid gaat ten alle tijde boven alles. En als je toch besluit om weg te gaan met niet de beste weersvoorspellingen zorg dan in ieder geval dat je de juiste gear bij je hebt. Denk aan wandelstokken, een EHBO kit en extra te eten/drinken.

4. Bepaal je route

Zorg dat je weet waar je wilt gaan wandelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Vraag naar veilige routes bij een toeristenbureau, inwoners uit de omgeving of zoek winterse wandel routes op via het internet. Blijf zoveel mogelijk op de paden omdat de ondergrond je kan verrassen als je off road gaat. Sneeuw kan soms heel diep en onvoorspelbaar zijn.

5. Neem eten/drinken mee

Wandelen in de winter kan veel zwaarder zijn dan wandelen in de zomer of het voorjaar. Zo voelt dat op het moment zelf vaak niet omdat het kouder is en je minder zweet. Maar je lichaam levert wel degelijk inspanning. Zeker wanneer je in de bergen gaat wandelen. Het is daar niet alleen steiler ook het wandelen op een andere ondergrond kost je meer energie. Je wilt niet uitglijden en ben bewuster en geconcentreerder stappen aan het zitten waarbij je core meer gebruikt wordt dan normaal. Daarnaast kost het je hoog in de bergen vaak ook nog extra energie om zuurstof uit de lucht te halen. Het meenemen van eten en voldoende drinken is dus heel belangrijk. Zorg dus dat je altijd een fles water en iets van een energiereep of broodje bij je hebt.

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze tips te lezen en wie weet zelf lekker de deur uitgaan voor een winterse wandeling wanneer het weer heeft gesneeuwd. Ik vind dat in ieder geval heerlijk! Wandel jij ook graag in de winter?

Groetjes,
Suzanne

ZIE OOK: 10 TIPS VOOR HARDLOPEN IN DE SNEEUW

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
WK sprint Thialf schaatsen ijs ijsbaan
WK SPRINT 2019

In dit artikel vind je alle informatie over het WK sprint dat op zaterdag 23 en zondag 24 februari 2019 in...

Sluiten