#FITwithsuus Hardlopen

HARDLOPEN IN DE SNEEUW (10 PRAKTISCHE TIPS)

hardlopen in de sneeuw

Sneeuw hoeft geen belemmering te zijn voor het maken van hardloopkilometers. Wel moet je met een aantal extra factoren rekening houden. Maar als je dat doet, kun je heerlijk hardlopen in de sneeuw. Zo heb ik de afgelopen week 40kilometer gerend tijdens mijn wintersport in Oostenrijk. Een aantal van deze runs deelde ik via mijn Instagram . Daar kreeg ik vervolgens veel reacties op. Kun je wel goed hardlopen in de sneeuw? Heb je speciale schoenen daarvoor nodig? Was het niet veel te glad of koud? In deze blog deel ik daarom 10 praktische tips voor hardlopen in de sneeuw zodat jij ook veilig en goed voorbereid de sneeuw in kunt.

HARDLOPEN IN DE SNEEUW (10 PRAKTISCHE TIPS):

1. Bepaal je route van tevoren

Normaal gesproken is het natuurlijk leuk om tijdens het hardlopen op avontuur te gaan. Nieuwe routes te verkennen en een weg in te slaan waar je nog nooit geweest bent. Met sneeuw is het niet het moment  om dit uit te proberen. Het is verstandig om op paden te lopen waar je de weg kent. Gaten, hobbels in de weg en vooral stoepranden en putten in de steden zijn door de sneeuw vaak slecht zichtbaar. Als je op wintersport wilt gaan hardlopen ken je de omgeving vaak niet. Vraag dan aan een local, iemand van het toeristenbureau of de accommodatie waar je verblijft naar de meest veilige en praktische route om te gaan rennen. Het kan zijn dat je daarvoor 1 of 2 liften naar beneden moet nemen en in het dal bijvoorbeeld het beste kunt rennen.

2. Loop op de verse sneeuw

Het lijkt misschien praktisch om te rennen op al platgetrapte sneeuw of stukken waar je de weg door de sneeuw kunt zien. Maar juist die stukken zijn vaak het gladst. Het beste kun je lopen op de verste laag sneeuw. Die is het minst glad. Op fietspaden en andere wegen die sneeuwvrij zijn gemaakt vriezen overgebleven sneeuwresten vaak snel vast waardoor die stukken juist glad zijn. Zoek de verse sneeuw dus lekker op!

3. Draag laagjes

Wanneer het heeft gesneeuwd is het vaak nog koud. Het is daarom praktisch om thermo ondergoed te dragen of als je dat niet hebt in ieder geval een warm ondershirt met lange mouwen. Daarboven nog een trui/shirt en daarover kun je nog een jack of bodywarmer dragen. Als je laatste laag maar winddicht is. Als je zorgt dat je romp goed warm blijft is 1 winter hardlooplegging vaak genoeg. Bij extreme kou (-10 en kouder) kunnen 2 leggings over elkaar fijn zijn. Als je je toch te warm hebt aangekleed kun je in ieder geval de lagen rond je romp gemakkelijk uit doen en bijvoorbeeld om je middel knopen.

4. Zet kleinere pasjes

Kleinere pasjes zetten verkleint de kans op uitglijden. En je kunt jezelf makkelijker corrigeren als je wel dreigt uit te glijden. Het beste kun je tijdens het rennen in de sneeuw je voet iets minder afwikkelen. Maar dat gaat vrij automatisch wanneer je kleinere passen maakt. Dan land je vaak al minder op je hak en meer op je middenvoet/voorvoet.

5. Goede schoenen

Het beste kun je lopen op trailrunningschoenen als het heeft gesneeuwd. Deze hebben meer profiel en bieden meer grip dan de meeste normale hardloopschoenen. Zelf loop ik bijvoorbeeld op Salomon trailschoenen als het heeft gesneeuwd. Die gebruik ik in de zomer/lente voor rennen door het bos en onverharde wegen. Indien je geen trailrunschoenen hebt kies dan voor de loopschoen met het meeste profiel. Eventueel zijn er bij verschillende hardloopwinkels en websites ook nog losse spikes verkrijgbaar die je onder je normale loopschoenen kunt binden voor extra grip.

6. Zichtbaarheid

Je bent vaak niet alleen op de weg en als het gesneeuwd heeft hebben andere voertuigen zoals auto’s en fietsers een langere remweg. Bovendien zijn ze vaak geconcentreerd bezig met het op de weg houden van hun eigen voertuig en letten ze minder op eventuele hardlopers.Ook is uitwijken op het laatste moment vaak lastig door de gladheid. Het is natuurlijk altijd heel belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Maar in de sneeuw daarom extra! Draag dus liever geen wit als je gaat hardlopen in de sneeuw. Iets met reflecterende eigenschappen of directe verlichting is aan te raden en zorg dat je geen binnenbochten neemt waarvan tegemoet komende voertuigen kunnen schrikken.

7. Handen en hoofd warm houden

Omdat je via je hoofd, handen en voeten de meeste warmte verliest is het verstandig en fijn om tijdens het rennen in de sneeuw deze lichaamsuiteinden extra goed warm te houden. Een hoofdband, muts en handschoenen zijn dan ideaal. Omdat je handen tijdens het rennen niet heel actief zijn worden ze snel koud en daardoor kwetsbaar. En mocht je toch uitglijden dan is het ook fijn dat je jezelf kunt opvangen met handschoenen in plaats van met blote handen.

8. Pas je tempo aan

Houd er rekening mee dat lopen door de sneeuw sowieso al een zwaardere inspanning is. Het zetten van kleinere stapjes, het warm houden van je lichaam en het geconcentreerder zetten van passen om niet uit te glijden zal er voor zorgen dat je iets langzamer loopt. Maar dat langzamere tempo zorgt er ook voor dat je jezelf beter kunt corrigeren als je toch dreigt uit te glijden.

Wanneer je op wintersport gaat rennen speelt ook de hoogte vaak een rol. De lucht is ‘dunner’ en dat betekent dat er minder zuurstofdeeltjes per luchtvolume aanwezig zijn. Elke ademhaling levert je dus minder zuurstof op, je lichaam moet harder werken en je hartslag zal hoger zijn. Daarnaast zijn wij Nederlanders vaak niet gewend aan heuvels op en af rennen. Houd er dan dus al helemaal rekening mee dat je niet de tijden/snelheden kunt lopen die je normaal rent.

9. Blijf gehydrateerd

Veel mensen vergeten goed te drinken na het sporten in de kou. Je hebt dan namelijk minder gauw door dat je vocht verloren bent. Maar onopgemerkt zweet je toch behoorlijk. Zorg dus dat je goed gehydrateerd blijft en drink na je run voldoende. Ga je voor een wat langere duurloop en wil je drinken meenemen? Doe er dan een klein beetje zout in, dan bevriest het minder snel.

10. GENIET!

Tijden, snelheden en andere verwachtingen kun je loslaten tijdens het rennen door de sneeuw. Dus geniet vooral lekker van het lopen door zo’n geweldige witte sprookjesomgeving. Hardlopen door de sneeuw is echt fantastisch !

Ben jij ook zo’n fan van hardlopen door de sneeuw? Wie weet herinner je je eerste sneeuwrun nog..Ik ben in ieder geval fan. Vooral op wintersport vind ik het heerlijk om ook een paar keer te gaan rennen. Dan zie je toch ook weer heel andere omgevingen dan tijdens het skiën! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

ZIE OOK:  3 TIPS VOOR HARDLOPEN IN DE HERFST

Lieve groetjes,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin –  ?!

 

 

 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Manon
  februari 8, 2019 at 17:59

  Super leuke blog weer! Vraagje: waar is die gave hardloopbroek van (donkerblauw, zilver, lichtblauw)? Groetjes Manon

  • Reply
   Suzanne
   februari 9, 2019 at 09:45

   Dankjewel:) De legging is van Rohnisch! Wel de collectie van vorig jaar, weet niet of ze hem nog hebben..

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  eetdagboek
  EETDAGBOEK #1 – (21 JANUARI T/M 27 JANUARI 2019)

  Op zoek naar wat maaltijd inspiratie, snack tips of gewoon benieuwd naar wat ik zoal eet en drink? In onderstaand...

  Sluiten