#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten Zwemmen

WAAROM ZWEMMEN DE IDEALE HERSTELTRAINING IS

zwemmen als hersteltraining

Omdat ik gister een halve marathon op tempo heb gelopen deed ik vandaag een rustige hersteltraining in het zwembad. In dit artikel vertel ik waarom zwemmen zo geschikt is als hersteltraining na zware wedstrijd- of trainingsdagen en lange duurlopen. 

Hersteltraining

Er zijn nog steeds een hele hoop mensen die het woord hersteltraining vreemd vinden. Trainen om te herstellen? Je kunt toch ook gewoon rust houden?! Ja, rust is heel belangrijk en het is ook superlekker om af en toe een dagje gestrekt op de bank door te brengen. Genoeg rusten is zelfs één van de meest onderschatte aspecten. En dat terwijl voldoende rust houden juist ontzettend belangrijk is om goed te kunnen trainen en presteren tijdens wedstrijden. Maar rust houden is ervoor om je spieren en lichaam te laten herstellen. En herstellen kan op verschillende manieren. Een rustdag om te herstellen kan dus ook een rustige hersteltraining bevatten.

Doorbloeding

Door een rustige hersteltraining te doen komt je doorbloeding beter opgang dan wanneer je de hele dag niet beweegt. Het afvoeren van afvalstoffen en daarmee het herstel gaat sneller wanneer je dus een beetje actief blijft. Het lactaat in je spieren verdwijnt sneller op die manier en daarmee je spierpijn/spiervermoeidheid ook.

Voor een goed en snel herstel is een hersteltraining dus aan te raden, maar je wilt de belasting en intensiteit wel zo laag mogelijk houden. Daarom zijn korte loopjes niet altijd even geschikt als actief herstel. Er komt dan alsnog vrij veel druk op je lichaam te staan en dan met name op je beenspieren.

Een ideale oplossing om te bewegen zonder die druk: zwemmen!

Zwemmen als hersteltraining

Zwemmen bij spierpijn, blessures en na een zware wedstrijd is een slimme manier van spierherstel. In het water weeg je veel minder en komt er minder druk op je spieren te staan.

Ook als je geen gevorderde zwemmer bent, en/of geen borstcrawl kunt zwemmen kun je prima schoolslag baantjes trekken. Net zoals bij een massage maakt bewegen in het water je spieren los. Er bestaat niet voor niets het woord ‘loszwemmen’. Het maakt dus niet heel veel uit wat voor zwembewegingen je onder water maakt, als je dat maar op een rustig tempo doet.

Strek en sluit dus niet te fanatiek, je wilt immers blijven bewegen zonder belasting. Natuurlijk kun je ook lekker borstcrawl of andere zwemslagen doen tijdens je actieve herstel. Als je maar onthoud om niet teveel druk om je spieren te leggen. Al gaat dat vrij automatisch in het water.

Zelf vind ik het na een lange duurloop of pittige interval training altijd fijn om mijn benen los te zwemmen met een korte benen zwemsessie. Ik gebruik dan een plankje om mijn handen en onderarmen op te laten steunen en schudt mijn benen als het ware onder water los vanuit mijn heupen (zie ook de foto).
Veel sporters, waaronder ik zelf, vinden het zo’n fijne manier van herstellen dat ze het zwemmen standaard verwerken in hun trainingsschema.

Lijkt het je ook wel wat om op regelmatige basis te gaan zwemmen: probeer dan eerst eens één van de trainingen uit het zwemschema voor beginners.

-Voor nog meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie kun je ook mijn boek ‘Zwem.‘ reserveren welke in april 2020 officieel zal verschijnen-

Een spoedig herstel en natuurlijk veel (zwem)plezier
Suzanne Brummel

Volg je me al via Instagram Youtube, en Facebook – ??

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
twiskemolenloop
RACEVERSLAG: TWISKEMOLENLOOP 1/2 MARATHON

Vanochtend stond ik aan de start van mijn tweede halve marathon wedstrijd: de Twiskemolenloop. Met 100% kans op regen, pijnlijke...

Sluiten