#FITwithsuus Hardlopen

HARDLOOPNIEUWS: IK GA MET ARCTIC MARATHON NAAR SPITSBERGEN!

marathon spitsbergen

Het duurt nog 3 maanden, maar ik kan het niet langer geheim houden: Ik ga met Arctic Marathon naar Spitsbergen!

Hoe mega vet is het om op 78 graden noorderbreedte, door de Arctische wildernis omringd door ijsbergen en met rondlopende ijsberen een halve marathon te mogen lopen. Ik vond dat in ieder geval zo ontzettend gaaf dat ik me spontaan heb ingeschreven. In dit artikel lees je meer over deze uitdaging!

HARDLOOPNIEUWS: IK GA MET ARCTIC MARATHON NAAR SPITSBERGEN!

marathon spitsbergen parcours

Nieuwe kans

Inmiddels ben ik alweer 2,5 maand bezig hardlopen volgens het schema van Sam Blom. Je leest daar meer over in mijn hardloopupdates. In de tussentijd heb ik menig wedstrijdloop aan me voorbij laten gaan. Zoals ik ook al in mijn eerste hardloop update schreef wil ik dit jaar een betere hardloopster worden. En dat betekent niet zoveel mogelijk medailles verzamelen. Nee, dat betekent voor nu vooral gefocust zijn op mijn trainingen en af en toe een trainingswedstrijd. Daarnaast wil ik graag nieuwe kennis op doen op het gebied van lopen en mezelf en mijn lichaam leren kennen in deze nieuwe sport.

Samen met Sam kies ik vervolgens bewust wedstrijden uit die passen binnen het trainingstraject en mijn agenda. Toch heb ik deze week spontaan ‘JA!’ gezegd op de vraag of ik met Arctic Marathon de halve marathon van Spitsbergen wilde lopen. I mean, hoe kun je dit als hardloopster niet willen? Ik zou gek zijn als ik zo’n mooie kans aan me voorbij zou laten gaan. Het is pas het eerste weekend van juni, en ik ga eerst nog naar Ibiza om daar de Marathon Relay samen met Sam te lopen. Maar ik ben WAY TO EXCITED om dit nieuws niet nu al te delen.

De halve marathon van Svalbard (Spitsbergen)

De halve marathon van Svalbard (Noors voor Spitsbergen) is de meest Noordelijke hardloopwedstrijd ter wereld! Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke Ijszee. Het zal er in juni tussen de 0 en 10 graden zijn. Als hier de zon eindelijk volop schijnt zal ik tegen die tijd dus mijn Odlo thermo kleding weer gaan inpakken.

Zoals ik hierboven ook al kort aangaf is de halve marathon op Spitsbergen er niet eentje die ik loop omdat hij past binnen mijn schema of omdat het een parcours is waar je snelle tijden kunt lopen. Ik ga erheen omdat het een unieke plek op de wereld is. Vier maanden per jaar ligt deze eilandengroep in volledige duisternis en vier maanden per jaar is er enkel daglicht. Bizar toch?!

Je loopt tijdens de halve marathon door de Arctische natuur waar haast nooit mensen komen. Onderweg is er grote kans dat je gezelschap krijgt van rendieren, poolvossen en misschien zelfs ijsberen!

Ik kan echt niet wachten haha! Oke die ijsberen mogen wel op een afstandje blijven, maar het landschap lijkt me werkelijk adembenemend.

Het parcours

Het parcours van de halve marathon start en eindigt in Longyearbyen. De wegen zullen 80% verhard en 20% onverhard zijn. Spitsbergen ligt ruim 50 meter boven de zeespiegel. Last van de hoogte zul je dus niet veel hebben. Wel daalt en stijgt het parcours. Tussen kilometer 10 en 13 vind er wat klimwerk plaats en vanaf kilometer 15 naar de finish zal het parcours ook zo’n 50 meter omhoog lopen.

Arctic Marathon

Ik ga dus met Arctic Marathon naar Spitsbergen en heb me ingeschreven via hun website. Alleen al van de beelden op de website werd ik echt mega enthousiast! En toen ik zag dat de reis niet enkel draaide om het lopen, maar je ook nog allerlei fantastische excursies kon boeken was ik om! Je kon kiezen uit de hele marathon, de halve marathon of de 10 kilometer. Zoals jullie hierboven hebben gelezen heb ik gekozen voor de halve marathon. Qua afstand moet dat sowieso helemaal goed komen. Qua hotel en verzorging volgens mij ook als ik de afbeeldingen en reviews op hun website bekijk. Maar één ding ben ik nog niet over uit: De optionele excursies.

In principe vind ik het al een avontuur op zich om daar een halve marathon te gaan lopen door die prachtige omgeving. Maar je ziet natuurlijk niet het hele eiland met zo’n run. Op de website van Arctic Marathon worden daarom ook nog een aantal heel toffe excursies aangeboden. Je kan kiezen uit een Walrus Safari, een bezoek aan Pyramiden (communistische spookstad), een husky trip, een Isfjord Safari, een fatbike trip, een hike, een sterrendiner en naakt ijszwemmen. De excursie mogelijkheden zijn uiteraard voor de dagen waarop er niet gerend wordt. Maar daarin heb ik mijn keuze dus nog niet definitief gemaakt.

Wat zou jij doen??

arctic marathon

Mijn eerste voorkeur gaat sowieso uit naar de Husky trip. Zoals sommige van jullie misschien weten ben ik gek op honden. Meer dan gek. Ik houd echt van honden. Zo’n trip lijkt me dan ook helemaal fantastisch. Maar de fatbike trip, hike en eigenlijk alle andere activiteiten zijn ook super cool! Gezien de kosten (ik heb de excursies hierboven opgesomd van duurst naar minst duurst) zit ik te denken aan de fatbike trip of de hike als tweede activiteit. Of zal ik 3 of 4 activiteiten plannen? Dat is dan wel duur…maar zo moet ik misschien niet denken. Je komt waarschijnlijk maar eens in je leven op Spitsbergen. Aan de andere kant wil ik mijn reisprogramma ook niet té vol plannen met actieve excursies. De hike duurt 4-5 uur, dat is misschien niet zo handig om dat voor mijn halve marathon te plannen. Misschien op zondag ? Dat dus… Een luxe probleem maar toch. Wat zou jij doen?

En zijn er heel toevallig lezers die deze reis al eens hebben gemaakt of die hem op hun bucketlist hebben staan? Ik ben benieuwd!

 

Liefs,
Suzanne

ZIE OOK: MIJN HARDLOOPTRAININGSTRAJECT UPDATE 

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube ?

 

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Melanie
  maart 20, 2019 at 17:35

  Ik zou als eerste voor het naakt ijszwemmen gaan! Boh wat lijkt mij dat heerlijk en jij bent een zwemmer dus dat moet ook wel in joiw straatje passen. Alle excursies zijn idd te gek en als je de kans hebt moet je gewoon zoveel mogelijk inplannen. Dat wat mogelijk is moet je doen want zoals je zelft zegt: hoe vaak krijg je de kans dit mee te maken!
  Ijszwemmen, Pyramiden en husky trip! Mijn top 3 ?
  Alvast heel veel plezier, succes en geniet er van ??

  • Reply
   Suzanne
   maart 20, 2019 at 18:00

   Oh echt! Dat vind ik als zwemmer dan weer juist minder leuk..misschien omdat ik altijd al zwem? I don’t know. Maar wat je zegt is wel waar. Alleen het geld groeit helaas ook niet op mijn rug:( Dus ik zal toch keuzes moeten maken…Maar die husky trip is idd bijna wel zeker. Want dat lijkt me echt heel gaaf<3 Leuk om jou top 3 te lezen!:D Thanks voor je reactie!

 • Reply
  Melanie
  maart 20, 2019 at 18:05

  Dat was mooi geweest, als je geld op je rug groeide ??. Doen wat kan en genieten doe je toch wel op je eigen manier. ?

 • Reply
  Katrien
  maart 21, 2019 at 07:16

  Super tof! Gaat mooie ervaring worden denk ik 🙂

  • Reply
   Suzanne
   maart 22, 2019 at 19:38

   Ja, dat denk ik ook! Super veel zin in!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  eetdagboek
  EETDAGBOEK #3 – (11 MAART T/M 17 MAART 2019)

  Ben je benieuwd naar wat ik doorgaans eet en drink gedurende een 'normale' week? Of ben je op zoek naar...

  Sluiten