#FITwithsuus #FLYaroundtheworldwithsuus Sportieve reizen

REISVERSLAG LE HAVRE WK VROUWENVOETBAL 2019

wk vrouwen voetbal

Van 9 t/m 12 juni was ik in het Franse Le Havre voor de ‘FIFA Women’s World Cup France 2019′. Uiteraard om de Oranje Leeuwinnen aan te moedigen die op dinsdag 11 juni hun eerste poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland speelden. Maar natuurlijk ook een beetje om Le Havre te ontdekken. In dit reisverslag lees je alles over dit vierdaagse perstripje in het kader van het WK vrouwenvoetbal.

Le Havre

Zoals eerder te lezen was in mijn algemene artikel over het WK vrouwenvoetbal 2019 is Frankrijk dit jaar gastland van het FIFA wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Verspreid over 9 verschillende Franse steden vinden alle wedstrijden daar tussen 7 juni en 7 juli plaats. Het Nederlands vrouwenelftal speelde hun eerste poulewedstrijd afgelopen dinsdag in de plaats Le Havre. En ik had het geluk daarbij te mogen zijn.

Samen met twee andere sportieve meiden (Jip &Eleni), die ook uitgenodigd waren voor deze persreis, vertrokken we zondagochtend heel vroeg per Thalys richting de Franse havenstad Le Havre.

Dat bestaat ‘pas’ sinds 1517 en werd een paar honderd jaar later nog met de grond gelijkgemaakt tijdens een van de heftigste bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een uitgebreide stadstour op de eerste dag hebben we daar alles over gehoord en ook gezien. Inmiddels is het weer helemaal opgebloeid en is Le Havre zelfs de op een na belangrijkste havenstad van Frankrijk. De stad kent ruim 300.000 inwoners en is daarmee gelijk de grootste stad van Normandië. Ondanks het vele containervervoer en de grootte van de stad is Le Havre ook officieel uitgeroepen tot de minst vervuilde gemeente van Frankrijk. De stranden en parken zijn dan ook bovengemiddeld schoon en opgeruimd.

De stad kent veel open ruimtes en relatief veel parken en tuinen. Daarnaast zijn er een aantal bekende grote musea zoals André Malraux (impressionisme) en MuMa (moderne kunst), waar wij op dinsdagochtend ook nog even een kijkje hebben genomen. En op een klein half uurtje rijden van Le Havre ligt het prachtige Étretat waar wij ook nog gewandeld hebben met als hoogtepunt een prachtig uitzicht over de kliffen, het strand en het dorp.

etretat france

Nieuw-Zeeland – Nederland

Op dinsdag 11 juni om 15:00 uur was het dan zover: de aftrap van de eerste wedstrijd voor Nederland in poule E. De Oranje Leeuwinnen namen het op tegen de nummer negentien van de wereldranglijst: Nieuw-Zeeland.

Rond 14:00 uur vertrokken wij vanaf ons hotel op onze gehuurde fietsjes richting het relatief nieuwe Stade Océane. Dat stadion staat er pas sinds 2012 en heeft 25.000 zitplaatsen.

Helemaal vol zat het niet, zo’n 10.650 supporters vulden de stoeltjes. Maar daarvan was het overgrote deel wel oranje! Mega tof om te zien en die sfeer te beleven. Wij mochten in de speciale VIP area en dat was natuurlijk helemaal bijzonder. Uiteraard werd er gezongen en geklapt op ‘hup Holland hup’ en ‘het is stil aan de overkant’. Geen woord van gelogen, want het was lang stil aan de overkant. Nederland had het merendeel van de tijd balbezit, maar wist niet te scoren.

Een beetje slapjes was het, langzaam en terughoudend. Niet heel spannend. Op het laatste kwartier na. Toen begon het eigenlijk pas echt. Nederland had daarvoor zeker ook al veel kansen gehad, maar die werden allemaal gemist. Pas toen de tijd begon te dringen, werd er echt druk gezet en hing die goal in de lucht. Hij kon elk moment vallen. Maar dat duurde toch nog tot in de laatste 5 minuten van de wedstrijd. Maar met de kopbal van Jill Roord werden op het nippertje toch nog 3 punten binnengehaald. Fieuw. Daar kwamen we natuurlijk voor: de winst!

wk vrouwen voetbal le havre

Zelf actief in Le Havre

Uiteraard verlaat ik een nieuwe stad nooit zonder deze zelf ook op een sportieve manier ontdekt te hebben. Ik vind het heerlijk om al lopend of fietsend een nieuwe omgeving te ontdekken. Op die manier zie je toch weer heel andere plekjes en mooie details van zo’n stad die je anders niet zou zien.

Hardlopen

We reisden op zondag en woensdag en waren dus eigenlijk maar twee echte volle dagen in Le Havre. Op die dagen heb ik twee keer ruim een uur gerend. Op maandag ben ik vanuit het hotel naar rechts gegaan en heb ik een heel stuk bergop gerend, waar ik een prachtig uitzicht had over de stad om vervolgens weer bergaf terug te rennen. Op dinsdag ben ik vanuit het hotel linksaf geslagen en heb ik een stuk langs de haven gerend en vervolgens over de boulevard.

hardlopen

Zwemmen

Een tripje kan voor mij natuurlijk al helemaal niet meer stuk als er een gaaf zwembad bij het hotel zit of dichtbij te vinden is. Tot mijn grote vreugd kwam ik erachter dat er in Le Havre een onwijs gaaf watercomplex is: Les Bains des Docks. Een groot watersportcomplex met binnen- en buitenzwembaden, sauna’s en activiteiten voor kinderen. Maar waar het mij vooral om ging: Een Olympische 50 meter openluchtzwembad dat het hele jaar door verwarmd wordt om baantjes te kunnen trekken. Gelukkig heb ik ALTIJD een badpak, brilletje en badmuts mee op reis. Dus ik kon het dan ook niet laten om hier een duik te nemen. Op maandagmiddag zwom ik 2,5 kilometer in dit prachtige bad. En dat was echt SUPER! Overigens was de entree maar € 4… Daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren haha.

bains des docks

Wandelen, fietsen en voetbal

Naast het aanmoedigen van de Oranje Leeuwinnen hebben we dus ook nog leuke, actieve andere dingen gedaan. Zoals fietsen gehuurd en lekker door de stad gewandeld. En op maandag zijn we dus naar de kliffen gewandeld in Étretat met echt een adembenemend uitzicht. Wel jammer dat het veel regende, maar zelfs toen was het prachtig.

view etretat

Ik had al wel vaker voetbalwedstrijden in verschillende stadions bijgewoond, maar nog nooit in het kader van zo’n groot internationaal toernooi. En ook nog nooit als VIP. Dat vond ik echt zo leuk om nu eens mee te maken. De sfeer, de hele entourage eromheen. En echt gaaf om te voelen hoe sport verbindt. Zoveel Nederlanders die de moeite hadden genomen om af te reizen naar Le Havre om de Oranje Leeuwinnen aan te komen moedigen. Fantastisch!

Ben jij ook wel eens bij een grote voetbalwedstrijd wezen kijken? En volg je het WK ook op de voet?! Wat vind je van de wedstrijden tot nu toe? En denken jullie dat de Oranje Leeuwinnen kans maken op dé titel? Ben benieuwd!

Klik hier als je het leuk vind om nog meer te lezen over le Havre en wat je er nog meer kunt doen en bezoeken. 

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg je me al via Instagram  en Facebook ?

ZIE OOK: MET DEZE 5 VOETBAL OEFENINGEN TIL JE JOUW VOETBAL SKILLS NAAR EEN HOGER LEVEL 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
spitsbergen halve marathon 2019
RACEVERSLAG: DE HALVE MARATHON VAN SVALBARD (SPITSBERGEN)

Drie maandjes geleden besloot ik om met Arctic Marathon naar Spitsbergen te gaan. Het leek me natuurlijk ontzettend gaaf om...

Sluiten