#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

HOE SPORTEN KAN ZORGEN VOOR EEN SLECHTE ADEM + WAT JE ERTEGEN KUNT DOEN

slechte adem

Een slechte adem is voor niemand leuk. Voor degene waarmee je in gesprek bent niet, maar ook zeker niet voor jezelf. Vaak denken mensen dat een vervelende mondgeur het gevolg van bepaald (gekruid) eten is. Maar er zijn  veel meer oorzaken voor een slechte adem. Veel sporten is er daar eentje van.

In dit artikel lees je hoe een sportieve levensstijl kan zorgen voor een slechte adem én wat je ertegen kunt doen

Een slechte adem

Een slechte adem wordt ook wel foetor ex ore, malodeur of halitosis genoemd. Welke naam je er ook aan geeft, het blijft een grote afknapper voor veel mensen. Toch heeft zo’n 50% van de mensen last van een slechte adem.

En in de meeste gevallen ligt de oorzaak daarvan in de mond. In onze mond leven honderden bacteriën die de taak hebben onze mond schoon en gezond te houden. Maar bij deze taak komen regelmatig vluchtige zwavelverbindingen vrij die een slechte adem veroorzaken.

Hoe sporten kan zorgen voor een slechte adem

Sporten heeft een positief effect op heel veel verschillende dingen, maar niet op je adem. En dat heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste heeft te maken met hydratatie en zweten.

Zweten

Dehydratatie is een van de grootste oorzaken van een slechte adem. Hoe meer vocht je verliest, en hoe meer je zweet, hoe meer je uit je mond zult gaan stinken. Sporten dehydrateert je lichaam en daardoor verandert de PH-waarde in je mond. Deze verandering zorgt voor een slechte adem.

Ademhaling door de mond

Bij veel sporten is het gebruikelijk om door je mond te ademen. Zeker wanneer je echt je best doet ga je al gauw over van een neusademhaling op een mondademhaling. En als je vooral door je mond ademt in plaats van door je neus maak je minder speeksel aan. En minder speeksel betekent meer bacteriën en een minder goede schoonmaak van je mond. Hierdoor krijg je al gauw een slechte adem.

Het eten van meer eiwitten

Als je veel sport zul je waarschijnlijk ook meer eiwitten eten/drinken voor het herstel van je spieren. Eiwitten uit zuivel, vlees en vis zorgen in het bijzonder voor een slechte adem. Eiwitrijk voedsel voedt namelijk bacteriën, die vervolgens een onaangename geur zullen afscheiden. Het proces waarbij de bacteriën in je mond de eiwitten willen afbreken zorgt dus voor een slechte adem. Daarbij komen namelijk bepaalde chemische stoffen, zoals aceton vrij.

Wat kun je ertegen doen?

Gelukkig hoef je echt niet minder te gaan sporten om een slechte adem tegen te gaan. Er zijn verschillende tips die je kunnen helpen om de kans op een goede adem zo groot mogelijk te maken:

De eerste remedie ligt voor de hand: zorg dat je goed gehydrateerd blijft van dehydratie is een van de grootste oorzaken voor een slechte adem. Drink met andere woorden voldoende water tijdens en na het sporten.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je tanden minimaal 2 keer per dag goed te poetsen en daarbij ook extra schoon te maken door te flossen of gebruik te maken van tandenstokers/ragertjes. Daarna kun je spoelen met CB12 mondwater zodat je na het tandenpoetsen en reinigen (12 uur lang) verzekerd bent van een frisse adem.

Mijn persoonlijke ervaring

Ondanks dat het misschien niet heel vaak gebeurd dat iemand tegen je zegt dat je uit je mond ruikt of grof gezegd stinkt, vind ik het heel fijn dat ik als fanatieke sporter familie en vrienden in mijn omgeving heb die dat wel gewoon recht in mijn gezicht zeiden. Ik had vroeger nooit last van een slechte adem. Maar een tijdje terug kreeg ik toch een aantal keer te horen dat ik niet zo fris uit mijn mond rook. Ik ben toen zelf op onderzoek uit gegaan en naast bovenstaande tips heb ik nu ook altijd een mondspray en speciale kauwgom in mijn tas.

Als aanvulling gedurende de dag gebruik ik de speciale CB12 Mondspray. Die kan ik namelijk gemakkelijk meenemen in mijn jaszak of sporttas en dat is praktisch voor onderweg of in onverwachte situaties. Je kunt natuurlijk niet altijd een tandenborstel, tandpasta en flosdraad op zak hebben maar wel een mondspray of speciale kauwgom (zie hieronder)

Wat je vooral niet moet doen

Veel mensen stoppen een pepermuntje of kauwgom in hun tas ‘voor het geval dat’. Maar dat werkt juist alleen maar averechts. Op het moment dat het in je mond zit zorgt het even voor een fris gevoel en een frisse adem. Maar daarna ontstaan er alleen nog maar meer bacteriën in je mond waardoor je adem juist slechter wordt!

Dat komt omdat de meeste pepermuntjes en kauwgom veel suiker bevatten. En daarmee pak je natuurlijk geen bacteriën aan. Als je het toch fijn vindt om dan gebruik te maken van kauwgom omdat het je zo’n fris gevoel geeft en je het fijn vindt om te kauwen, kijk dan naar een suikervrije kauwgom. CB12 heeft bijvoorbeeld de Boost kauwgom die uiteraard suikervrij is, maar ook speciaal ontwikkeld om zwavelgassen te neutraliseren, je tanden sterk te houden en tandplakvorming te verminderen. Zelf gebruik ik deze vaak na het sporten of onderweg en behalve dat ik hem lekker vind smaken werkt ie ook echt goed.

cb12 boost

CB12 producten zijn overigens gewoon verkrijgbaar bij de meeste drogisten, in sommige apotheken en je kunt het online bestellen via hun eigen webshop en verschillende retailers.

Met bovenstaande tips kun jij dus ook gewoon lekker blijven sporten en eten zonder zorgen voor een slechte adem!

Sportse!:)

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel

Volg JIJ me al op Instagram &– Facebook ?!

ZIE OOK: WAT TE DOEN TEGEN SPIERPIJN?!

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met CB12

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
wk vrouwen voetbal
REISVERSLAG LE HAVRE WK VROUWENVOETBAL 2019

Van 9 t/m 12 juni was ik in het Franse Le Havre voor de ‘FIFA Women’s World Cup France 2019′. Uiteraard om...

Sluiten