#FITwithsuus #FLYaroundtheworldwithsuus Sportieve reizen

WANDELEN OP MADEIRA: 3 WANDELROUTES DIE JE NIET WILT MISSEN

wandelen op madeira

Het Portugese eiland Madeira staat ook wel bekend als ‘het bloemeneiland’. Je vindt er dan ook heel veel verschillende soorten mooie en bijzondere bloemen. Maar daarnaast is Madeira ook één van de meest mooie wandelbestemmingen van Europa. De natuur op het eiland is erg divers en daardoor is elke wandeling weer anders.

De afgelopen twee weken was ik op vakantie op Madeira en heb ik heel wat afgewandeld. In deze blog deel ik de 3 wandelingen, of hikes dat klinkt wat avontuurlijker, die mij het meest zijn bijgebleven en welke ik iedereen zou willen aanraden die op Madeira verblijft.

3 wandel routes die je niet wilt missen:

1.  Pico do Arieiro en Pico Ruivo

pico ruivo madeira

Op een ongeveer een uurtje rijden ten noorden van de hoofdstad Funchal bevinden zich de hoogste bergtoppen van Madeira. De hoogste berg is de Pico Ruivo (1861 m) maar ook de Pico de Ariero (1818 m) is heel gaaf om heen te wandelen. Omdat beide bergtoppen relatief dicht bij elkaar liggen en verbonden zijn middels avontuurlijke wandelpaden is dit mogelijk om op 1 dag te bewandelen.

Wij startten vroeg in de ochtend en het was die dag bewolkt. Hierdoor zagen we wat minder van de beloofde vergezichten, maar het was evengoed magisch. Een combinatie van veel groen met daartussen rotsachtige dorre vlaktes. Onderweg zagen we veel vlinders en vogels.

De wandelpaden vonden wij heel goed. Vaak breed genoeg om met zijn tweeën naast elkaar te lopen, goed bewegwijzerd met bordjes en goed onderhouden. Deze hikes zijn dan ook goed geschikt voor avontuurlijke gezinnen met kinderen. Mits zij geen hoogtevrees hebben en gewend zijn om langere afstanden te wandelen. Het is namelijk wel een redelijk pittige hike met steile paadjes omhoog en veel traptreden.

Je bent de hele dag aan het wandelen als je beide toppen wilt bereiken en de gehele route aflegt. Het kost je ongeveer een halve dag om de toppen te bereiken maar je moet natuurlijk ook nog weer terug. Onderweg zijn wij maar 1 berghut tegengekomen waar je écht goed kon eten dus het meenemen van eigen eten bij deze hike is aan te raden.

Als je een hele dag wandelen te heftig is kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld enkel (een deel van) de Pico Ruivo te bewandelen. Of om de route wat hogerop te starten. Je kunt namelijk helemaal onderaan starten bij het officiële startpunt, daar is ook een grote parkeerplaats met een restaurant en wat winkeltjes. Maar je kunt er ook voor kiezen om naar een wat hoger gelegen punt te rijden. Daar vind je vaak een klein parkeerplaatsje en kun je halverwege of zelfs op 3/4 van de route instappen.

Als je de ‘estrada pico das pedras’ helemaal afrijd omhoog tot je niet meer verder kunt kom je op een klein parkeerplaatsje (PR 1.2 vereda do pico ruivo) van waaruit het nog maar 3km wandelen is naar de top van de Pico Ruivo. Als je daar start met wandelen loop je in 3 uur heen en terug en kun je alsnog genieten van de prachtige uitzichten.

2.  De Risco waterval en 25 Fontes

risco waterfalls and 25 fontes madeira

Deze wandelingen zijn zogeheten levada wandelingen. Levada’s zijn irrigatiekanalen die van de hoge bergtoppen in het Noorden van Madeira naar het drogere en zonnigere zuiden van het eiland lopen. Op heel het eiland is er zo’n 2000 kilometer aan levada’s aangelegd die dus worden gebruikt om het regenwater van het noorden naar de drogere akkers, wijngaarden en bananeplantages in het zuiden de vervoeren. En om deze levada’s te kunnen onderhouden zijn er wandelpaden aangelegd langs deze kanaaltjes.

Soms heel smalle paadjes, maar over het algemeen vrij breden paden die door de komst van het toerisme een tweede bestemming hebben gekregen als wandelroute. De levada’s gaan namelijk dwars door de natuur. Over de bergens, door prachtige bossen en soms zelfs door grotten.

Een van de meest bekende en mooie levada wandelingen zijn de routes naar de risco waterval en de 25 fontes. Ook hierbij is het weer mogelijk om beide wandelingen op 1 dag te doen. Ze starten namelijk beide vanaf dezelfde parkeerplaats in Rabaçal. De Risco waterval bereik je al na ruim een half uur lopen en de route de 25 fontes route is wat langer en lastiger. Maar je kunt er ook voor kiezen om vanaf de parkeerplaats via de autoweg naar beneden te wandelen in plaats van door het bos langs de levada’s. Dan ben je in ruim een half uur bij een restaurantje van waaruit het nog ongeveer een uur wandelen is naar het eindpunt. Een shortcut dus.

Wij namen de lange route langs de levada’s heen en de shortcut terug. Dat vonden we eigenlijk alleen maar leuker omdat ook het half uur wandelen over de autoweg een mooi stuk is. We kwamen eveneens langs mooie uitzichten en kwamen zelfs wat koeien tegen op onze weg terug omhoog. En op deze manier liepen wij niet twee keer dezelfde route.

Deze hike/wandeling was weer totaal anders dan de wandeling naar de Pico Ruivo. Minder hoog, maar ook veel meer in het bos in plaats van bovenop een berg. Je loopt het overgrote gedeelte echt beschut en tussen de bomen en planten. Het laatste deel van de 25 Fontes is ietswat ingewikkelder maar vooral smal. Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld omdat er op gevaarlijke punten hekjes met touw waren je je aan vast kon houden. Maar door deze smalle stukjes, de vele traptreden en het pittige steigen en dalen is deze route niet voor iedereen geschikt. Een goede conditie heb je wel nodig om deze hike te volbrengen. De wandeling gaat over honderden trapteden en vooral de terugweg loop je voornamelijk omhoog. De route naar enkel de risco waterval is wat breder en prima te doen voor eigenlijk iedereen.

Het restaurantje van waar de 25 fontes start heeft een zeer uitgebreide menukaart en daar kun je heerlijk eten en drinken terwijl je geniet van het uitzicht. Je kunt er ook flessen water kopen en naar het toilet.

Wij liepen deze hike eind juli en zagen nog genoeg water. Zoals je ook kunt zien op de foto’s hierboven zijn de doorkijkjes naar de waterval prachtig. Echt geen laffe waterval als je het mij vraagt. Maar het schijnt wel de droogste periode te zijn en in de wintermaanden zal je waarschijnlijk meer water te zien krijgen in de watervallen en op het eindpunt van de 25 fontes.

3. Da Ponta de São Lourenco

Da Ponta de São Lourenco 

Wanneer je helemaal naar het meest oostelijke sliertje van Madeira rijdt (zo’n 40 minuten met de auto vanaf de hoofdstad Funchal) kun je parkeren net voorbij het stadje Canical. Daar hebben wij de ‘ponta de sao lourenco’ hike gedaan en deze mocht zeker niet in dit lijstje ontbreken.

Er gaan ook bussen vanaf Funchal, maar dan doe je er wel twee keer zo lang over.

Het is een wandeling die van de parkeerplaats/laatste bushalte naar het eindpunt zo’n 3,5 km lopen is. Omdat je steigt en daalt en onderweg natuurlijk van het uitzicht geniet doe je er ongeveer anderhalf uur over om het eindpunt te bereiken. In ongeveer drie uur wandel je dus heen en terug. Je kunt hem echter ook rennen als je een echte trailrun fan bent. Dan ben je er uiteraard sneller.

Maar omdat het zo’n mooie wandeling is en je vanaf het begin af aan al prachtige uitzichten hebt is het ook zeer zeker de moeite waard om bijvoorbeeld de helft te doen en halverwege om te draaien als je niet zo’n goede conditie hebt.

Deze hike was zeer toegankelijk, vooral het begin is ook erg goed te doen voor gezinnen met kinderen. Je moet echter geen hoogtevrees hebben. Het landschap is weer heel anders dan bij de andere twee wandelingen hierboven. Hier zie je vooral veel rots, droogte en uitzicht op zee in plaats van op de bergen met groen. Deze hike schijnt in de wintermaanden echter ook groen te zijn met verschillende graslanden. Nu waren dit beige zandvlakten wat het juist weer heel anders maakte. Onderweg kwamen we veel hagedisjes tegen en enkele zeemeeuwen.

De route was enkel op het einde wat steil en moeilijker. Maar daar waren er ook hekjes geplaatst waaraan je je kon vasthouden. Onderweg kom je geen eetgelegenheden tegen dus het meenemen van genoeg water en eten is aan te raden.

Daarnaast is deze route ook zeer geschikt voor trailrunners. Wel zijn de toeristen in het hoogseizoen dan een extra obstakel.

Wij liepen deze wandeling aan het einde van de dag. En de heenweg was het nog vol met mensen (die eigenlijk allemaal al op de terugweg waren), en de terugweg waren we bijna de enige wandelaars. Wil je deze wandeling in rust lopen dan kun je dit dus het beste aan het einde van de dag doen, mits je niet de laatste bus terug moet hebben. En als je altijd maar zorgt dat je voor het donker wordt weer terug bent.

tips wandelen madeira

Ik hoop dat jullie het een interessant en leuk artikel vonden om te lezen. Uiteraard zijn er nog veel meer mooie en prachtige wandelingen op Madeira. Maar ik heb deze 3 bewust uitgekozen om te delen omdat ze alle drie totaal verschillend zijn qua route, qua vegetatie en qua uitzichten. Als je bijvoorbeeld maar een weekje op Madeira verblijft zie je op deze manier alle kanten van het eiland (Noord, Midden en Oost) en de verscheidenheid.

Mocht je binnenkort naar Madeira gaan: Veel loop plezier en een fijne vakantie!

Liefs,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram  & Facebook ?

Zie ook: 5 hikes in Noorwegen voor op je bucketlist

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
hardlopen op vakantie
8 TIPS VOOR HARDLOPEN OP VAKANTIE

Het is weer vakantietijd. En daar waar de één dan het liefst op een strandbedje ploft en de hele dag...

Sluiten