Columns Hardlopen

DE NIKE VAPOR FLY DISCUSSIE

nike vapor fly niet verboden discussie

Vandaag is bekend geworden dat de Nike Vapor Fly schoenen niet verboden zullen worden. De Wereld Atletiekbond heeft besloten dat er regels gaan gelden voor loopschoenen. Naar mijn mening een juiste beslissing, maar kwam dit niet een beetje laat?! Ik heb mij in ieder geval verbaasd over het feit dat deze Nike Vapor Fly discussie überhaupt heeft kunnen ontstaan. 

Innovatie in de sport

Persoonlijk ben ik als sporter fan van alle innovatie die het trainingsproces kan ondersteunen. Of dit nu gaat om vernieuwingen op het fysieke of mentale vlak. Het gaat er wat mij betreft om dat je met die innovaties sporters zo goed mogelijk kunt voorbereiden op een wedstrijd. Om uiteindelijk het maximaal mogelijke uit een lichaam te kunnen halen. Daar ligt tegelijkertijd een belangrijke vraag in verscholen. Betekent ‘alles uit een lichaam halen’ dan dat je ook daadwerkelijk alles met je eigen lichaam moet doen?

Er ligt al deccenia een grens bij innovatie daar waar je het lichaam gaat helpen of sneller en beter laat herstellen op een lichaamsoneigen manier. Denk aan doping. Maar ook aan de snelle zwempakken van een aantal jaar geleden. In de zwemwereld, maar ook in de schaatswereld, fietswereld en een hoop andere sportwerelden hebben de internationale sportbonden al jaren geleden regels opgesteld voor het gebruik van materiaal in hun sporten.

Oneerlijke sport door innovatie

De zwemsport werd op een gegeven moment oneerlijk door de pakken die extreem veel drijfvermogen en een betere stroomlijn genereerde. Op die manier hadden mensen met een natuurlijk talent voor een goede stroomlijn en de mensen die hier heel hard voor hadden getraind minder baat bij de pakken. De sport werd oneerlijk door innovatie. Bovendien rezen de prijzen voor deze pakken de pan uit. Waardoor het nog oneerlijker werd.

Er waren op dat moment geen officiële regels waraan een zwempak moest voldoen. Dus kwamen de merken met een pakken revolutie. De één nog dikker dan de ander. Ondertussen trokken zwemmers zelfs twee of drie pakken over elkaar heen voor nog meer voordeel. Vele wereldrecords sneuvelden. En geef de zwemmers en makers eens ongelijk. Je kunt die mensen en merken dat niet kwalijk nemen. Om in strijd te blijven met de concurrentie moesten ze wel. Pas veel later kwam de Wereldzwembond met eisen waaraan pakken moesten gaan voldoen.

Een goede beslissing vind ik. Want er was geen eerlijke onderlinge vergelijking meer mogelijk tussen de sporters. Naar mijn mening hoort het in een sportwedstrijd te gaan om het vergelijken van kracht en techniek van de sporters onderling. Wie is het snelste, sterkste en/of beste. En niet wie heeft het beste materiaal en de nieuwste innovaties of meeste pakken over elkaar aan.

Een illusie

Het allerliefste zie ik sportwedstrijden zonder snufjes. Geen speciale tijdritfietsen en helmen in de tour, geen speciale schaatsen en schaatspakken en ook geen stimulerende zwempakken. Gewoon sport van atleet tot atleet. Wie is nu echt de snelste fietser, schaatser, loper of zwemmer. En niet wie heeft het beste materiaal of voor wie biedt het toegestane materiaal het meeste voordeel.

Nu weet ik ook wel dat een sportwereld zonder nieuwe snufjes een illusie is. Bovendien heb je materiaal nodig. Als dit materiaal niet téveel en voor iedere sporter hetzelfde voordeel oplevert én voor iedere sporter toegankelijk is, dan is het op een gegeven moment weer voor iedereen hetzelfde en zijn de prestaties weer vergelijkbaar.

Daarnaast eten en drinken mensen ook van alles om beter te kunen presteren. En dan heb ik het niet eens over doping maar een banaan als energieboost, een eiwitshake voor het herstel of een kop koffie voor de caffeïne (dat zijn immers ook niet-lichaamseigen stimulerende middelen). Sporters zullen ten alle tijden alles doen om beter te presteren. En daar is niet per se iets mis mee. Zolang je als sporter je gezondheid niet in gevaar brengt en iedereen deze middelen zou kunnen gebruiken kan er nog steeds een eerlijke strijd plaatsvinden.

Grenzen

Het is aan de sportbonden om grenzen te bepalen én deze te handhaven met strakke controles. Sport kan niet bestaan zonder regels en handhaving. In elke sport vind men constant nieuwe dingen uit. De meeste sportbonden hebben inmiddels duidelijke regelementen en een strenge handhaving.

In het hardlopen, één van de oudste en meest traditionele sporten was dit blijkbaar niet het geval. Ik heb me daarover verbaasd. Had er niet veel eerder al een belletje moeten gaan rinkelen bij de Wereld Atletiekbond? Hadden zij niet veel eerder al een signaal moeten afgeven door regels op te stellen voor het gebruik en dragen van materiaal in de loopsport?

Vanaf het moment dat de eerste schoen met carbonplaat werd geïntroduceerd kon je er natuurlijk op wachten dat er ook hier een revolutie zou ontstaan. Dat de carbonplaten geïnnoveerd zouden gaan worden, dat er schoenen zouden komen met meerdere platen en dat de prijzen voor deze schoenen erg hoog zouden worden. Maar de Wereld Atletiekbond deed niets. Ook hier sneuvelden wereldrecords en pas deze week komen ze met een uitspraak. De Alphafly, welke meer platen dan de Nike Vapor Fly bevat wordt inderdaad verboden. En daarnaast stelden ze nog meer regels op.

Innovatiejagen

Ook kondigde de Wereld Atletiekbond aan dat er meer onderzoek gaat komen naar vernieuwingen in de schoenenindustrie en de eventuele voordelen voor lopers van het dragen van bepaalde schoenen.

Prachtig dat er in de loopsport nu ook eindelijk regels voor schoenen zijn, maar ik denk dat ze ook vast mogen beginnen met regels opstellen voor compressiekousen, armwarmers, hoofddeksels en hardloopoutfits. Dat klinkt misschien logisch, maar die regels komen er waarschijnlijk pas als de grens weer wordt overschreden.

Zovaak lopen sportbonden achter de feiten aan. De regelgeving loopt de innovatie achterna. Het zou andersom moeten zijn. Sportbonden moeten innovatiejagen; anticiperen op en vooruitdenken over wat er misschien wel komen gaat. Of ze de innovatie ook daadwerkelijk altijd voor kunnen zijn is natuurlijk maar de vraag. Maar ze kunnen er in ieder geval voor vechten.

Een eerlijke strijd

Een eerlijke strijd betekent voor mij dat je de sporters met elkaar kunt vergelijken. Het gebruik van gelijke middelen is naar mijn mening belangrijk. Dat betekent niet dat je niet met innovaties mee moet gaan. Dat betekent dus ook niet dat zoiets als de Nike Vapor Fly van mij per se verboden zou moeten worden. Ik kocht ze zelf ook als een van de eerste. Juist om met gelijke middelen de strijd aan te kunnen gaan. De concurrentie doet namelijk niet anders.

Ik vind wel dat er duidelijke regels moeten zijn binnen elke sport voor het gebruik van materiaal en hulpmiddelen. En dat de prijzen van, in dit geval, de Nike Vapor Fly schoenen iets naar beneden zou moeten om deze innovatie daadwerkelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Maar dat is lastig. Ook in de zwemwereld zijn de beste pakken binnen de toegestande regels nog steeds erg duur. Binnen wat volgens de regels is toegestaan moet je als sporter op zoek naar wat jou het beste tot zijn recht laat komen als je mee wilt doen om de prestaties. En wat haalbaar is.

Aan de andere kant moet je ook niet doorslaan in het experimenteren en werken met innovaties. Snufjes en innovaties zijn uiteindelijk maar een radartje in het geheel. Zonder de juiste training en mindset ga je met het allerbeste materiaal alsnog niet winnen.

nike vapor fly running shoes

Training blijft het fundament

Vaak krijg ik vragen van mensen die net beginnen met een bepaalde sport over de nieuwste sporthorloges en andere technische snufjes. Begrijp me niet verkeerd, ik ben fan van dit soort innovaties die je kunnen helpen in het trainingsproces. Maar het fundament van de sport ligt in het trainen. Training, daar zou de focus moeten liggen. Ga eerst eens zorgen dat die basis op orde is voordat je begint met experimenten met allerlei innovaties. Van de nieuwste Garmin word je niet sneller. En de Nike Vapor Fly kan je misschien heel ietsje helpen. Maar als je niet traint of niet voldoende bezig bent met het trainingsproces dan gaan ze je niet helpen om daadwerkelijk écht het maximale uit je lichaam te kunnen halen.

Maar wanneer een topsporter een bepaalde innovatie gebruikt neigt de massa wel te denken dat deze topprestatie vooral het gevolg is van de innovatie. Zo wordt er rondom de Nike Vapor Fly bijvoorbeeld veel geroepen dat 36 podiumplaatsen in de grote marathons van 2019 werden ingenomen door 31 atlenten die op de Vaporfly liepen. Alsof de Nike Vapor Fly schoen ervoor zorgde dat deze atleten die podiumplekken liepen. Dat is natuurlijk onzin. Ten eerste liepen bijna alle topateleten in 2019 op deze schoenen. De kans dat er een atleet met deze schoen podium zou lopen is daarom alleen al vele malen groter. Bovendien is de kans dat deze podiumplekken naar dezelfde atleten waren gegaan als ze allemaal niet de schoenen hadden gedragen heel groot…

Suzanne Brummel

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin –  ?!

ZIE OOK: HET ‘WAT’, ‘HOE’, EN ‘WAAROM’ VAN DE LACTAAT INSPANNINGSTEST 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
zwolse bosloop heerde de gemzen 10km
RACEVERSLAG: ZWOLSE BOSLOOP 10KM

Precies een jaar geleden, op 19 januari 2019, liep ik mijn eerste 10km wedstrijd. Dat deed ik tijdens de Zwolse...

Sluiten