Zwemmen in koud water, hoe werkt dat precies? Een hele hoop zwemmers overwegen momenteel om de stap te maken om buiten verder te zwemmen. De binnenzwembaden zijn vanwege de coronamaatregelen al bijna twee maanden gesloten en het begint steeds meer te kriebelen om dat buitenwater op te zoeken. Maar de meeste van deze zwemmers zijn onervaren als het aankomt op zwemmen in de buitenlucht. Óf ze zouden deze stap naar het open water normaal gesproken minimaal een maand of waarschijnlijker twee maanden later pas wagen. En ondanks dat de lente inmiddels is aangebroken en de zon zich bijna elke dag laat zien, is het water nog erg koud. Daarom in deze blogpost, 5 tips voor zwemmen in koud water.
In mijn e-book ‘Open Water Zwemmen’ ga ik meer uitgebreid in op zwemmen in het open water en alle veiligheidsaspecten. Daar lees je naast verschillende tips over veilig zwemmen in het open water nog veel meer over de veiligheid in het open water. Bestel ‘Open Water Zwemmen.’ hier.
In mijn boek Zwem. en e-book “Open Water Zwemmen” lees je dus over alle veiligheidsaspecten en vind je meer tips. In dit artikel vijf basis tips die belangrijk zijn bij veilig te zwemmen in het open water.
5 TIPS VOOR ZWEMMEN IN KOUD WATER
1. Duik of spring niet in één keer in het water
Ga langzaam het water in. Op die manier kan je lichaam wennen aan de kou en krijgt het geen shock effect. Ook al heb je een wetsuit aan, vaak zijn je handen, voeten en gezicht alsnog ‘open stukken huid’ en je kunt veel kou via deze uiteinden van je lichaam verliezen.
Pak bijvoorbeeld met je handen wat water en maak daarmee ook je hals en nek nat voordat je deze het water in laat zakken. Je hoofd houd je het langste nog even boven water, als je het gevoel hebt dat je gewend bent kun je beginnen met een stukje op je rug zwemmen en daarna ook langzaam je hoofd in het water doen en beginnen met de borstcrawl. Als je het gevoel hebt dat je je ademhaling nog niet onder controle hebt door de kou, ga dan vooral nog niet zwemmen.
2. Bouw het rustig op
Zwem niet gelijk wat je gewend bent in een zwembad als je niet gewend bent om in koud water te zwemmen. Koudwatergewenning heeft echt even de tijd nodig! Maar het positieve is dat je het kunt trainen en dus kunt wennen aan de kou. Begin bijvoorbeeld eens met twee minuten zwemmen en bouw dat langzaam uit naar een paar minuten meer tot uiteindelijk zelfs een kwartier of halfuur. Dat opbouw proces gaat uiteraard sneller als je meerdere keren je lichaam die koud water prikkel geeft. Maar luister ten alle tijde naar je lichaam. Zelfs als ervaren open water zwemmen begon ik een paar weken geleden met ‘maar’ 10 minuutjes.
3. Warme drank
Drink iets warms voordat je het koude water in gaat en wanneer je eruit komt. Neem bijvoorbeeld een praktische reis thermoskan met warme thee of chocolademelk mee.
4. Draag een badmuts
Een badmuts beschermt je hoofd nog iets beter tegen de kou. Uiteraard heeft het dragen van een badmuts geen magisch effect waardoor het water opeens warm aanvoelt, maar via je hoofd verlies je wel veel warmte. Dus alle kleine beetjes helpen. Draag je normaal geen badmuts omdat je bijvoorbeeld kaal bent, het niet mooi vind of er geen hebt. Bij zwemmen in koud water is een silliconen badmuts (verkrijgbaar bij Arenabenelux met mijn kortingscode Suzanne10 of neopreen badmuts erg aan te raden.
5. Draag een wetsuit (+extra neopreen accessoires)
Niet iedere zwemmer heeft er eentje in zijn kast hangen. Logisch, want bij het gebruikelijke banen zwemmen heb je dit item ook nooit nodig. Maar wanneer je ervoor kiest om buiten te gaan zwemmen en de watertemperatuur niet te warm is, zou ik het iedereen aanraden. En dan heb ik het over het dragen van een wetsuit. Een wetsuit isoleert je tegen de kou en helpt je om je warm te houden. In principe zouden gevorderden zwemmers en zwemmers die gewend zijn aan zwemmen in koud water bij watertemperaturen vanaf 16 graden al zonder wetsuit kunnen zwemmen. Maar zelf raad ik altijd aan hem alsnog aan te houden zolang het water maar niet té warm wordt (bij een watertemperatuur vanaf 22 graden, wetsuit uit). Met een wetsuit aan in koud water hoeft je lichaam minder hard te werken tegen de kou en zal ook je hersteltijd korter zijn.
Voor zwemsessies in écht koud water zou je ook nog speciale neopreen accessoires kunnen dragen. Denk aan neopreen zwemsokken en speciale neopreen zwemhandschoenen zodat ook je handen en voeten warm worden gehouden. Zelf ik draag ik deze graag wanneer het water kouder dan 16 graden is.
En? Wanneer neem jij de stap naar het buiten zwemmen? Nog niet overtuigd: Lees hier over de voordelen van buiten zwemmen. Binnenkort nog meer artikelen over zwemmen in het open water!
Check hier de lijst met buitenzwembaden die momenteel geopend zijn: Deze buitenzwembaden zijn open momenteel
Meer tips? In mijn boek ‘Zwem.’ ga ik uitgebreider in op zwemmen in het open water. Daar lees je naast verschillende tips over zwemmen in koud water nog veel meer over zwemmen. Bestel ‘Zwem.’ hier.
Sportieve groet,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
17 comments
Ruud
16-11–23
Hallo hoi ik zwem minstens 1 keer in de week in mijn achtertuin zwemvijver. Door middel van een zeer vernuftig systeem, met plantenfilter en airlift blijft het water het hele jaar door kraakhelder . Daarom is het als ik het zeil eraf draai zeer aantrekkelijk dus makkelijker om er in te gaan.
Tien jaar geleden een hartinfarct gehad en vanaf die tijd doe ik alles voor mijn gezondheid dus dit hoort erbij.
Nu bijna 72 vond ik het vanmorgen voor een baantje 6mheen 6m terug wel genoeg. Dit was nog net heerlijk.
gr.ruud
Na het zwemmen in koud water, is het verstandig om te gaan bewegen ? Het zwemwater is een eindje van ons vandaan, dus we moeten in de auto of fietsen.
Wat is wijsheid.
Hi Annet,
Het belangrijkste is dat je jezelf goed verzorgt dus neem dan wat te eten en drinken mee om je lijf energie te geven die het nodig heeft en dus wat extra’s als je besluit te gaan fietsen. En ook extra warme kleding + een muts bijvoorbeeld. Maar je kunt ook met de auto gaan. Bewegen vind ik zelf altijd wel fijn nadien maar er is ook wat voor te zeggen om niet nog meer van je lijf te vragen en juist met de auto te gaan. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoe ver het is. Een kwartier, half uurtje of anderhalf uur fietsen bij wijze van maakt natuurlijk ook een verschil.
Hallo! Heeft u soms aanbevelingen voor een “warm zwempak” te dragen in een openbaar indoor zwembad? Ik heb het heel snel koud (desondanks intensieve crawl)
Gisteren mn training moeten onderbreken wegens beginnende onderkoeling.
Hi Caroline,
Wat vervelend dat je het zo koud hebt binnen ook. Heb je dan ook goed gegeten voor die tijd? Ik zie wel eens ouderen in een binnen pak zwemmen, eigenlijk gewoon een wetsuit of shorty (eigenlijk ook gewoon een wetsuit maar zonder mouwen en onderbenen). Ik zou dan wel kijken naar welke specifiek geschikt zijn om ook echt in te zwemmen dus met voldoende bewegingsvrijheid want de meeste zijn gemaakt voor surfen.
Als kind, in de jaren ’60, leerde ik dat je eerst het water in moest stappen. Met je voeten rond bewegen in het water, dan ook je polsen en borstgebied nat moest maken. Vervolgens rustig doorlopen en dan langzaam in het water zakken. Telkens acclimatiseren dus, om de kans op een mogelijke thermische shock zo klein mogelijk te maken?
Dat is vandaag de dag nog steeds een goed idee!
Ik zwem al een aantal maanden in buitenwater. Iets wat ik zonder covid waarschijnlijk niet had gedaan.
Ik ben begonnen met een watertempratuur van 3,8 graden, Nu is het 7,2, in een zwembroek.
Daarna er uit en genieten van het heerlijke gevoel van een werkend lichaam.
Zo’n 3 uur later voel ik het nog. Wat een energie!!
Leuk om eens andere ervaringen te lezen.
Iets wat ik, voordat ik begon, niet opzocht om er zo zelf achter te komen.
Groetjes uit Vlissingen
Hoi.
7 mnd geleden hartinfarct gehad.
Wel of niet buiten zwemmen?
Voel mij verder top en wil weer beginnen aan mijn conditie.
Hi Chris,
Jeetje wat heftig. Helaas ben ik geen arts en weet ik te weinig over uw persoonlijke situatie dus kan ik daar geen zinnige uitspraak over doen. Als sporter en ervaren zwemmer zou ik zeggen, wees voorzichtig en luister ten alle tijde naar je lichaam! Buiten zwemmen (met name de kou) kost je lijf veel energie.
Tot gisteren toe zwommen mijn man en ik (65+) gewoon in zwemkleding in de have, recreatief dus. Maar de watertemperatuur is onder de 10° nu. Dus denken wij aan een wetsuit. Maar welke? Is daar iets over te zeggen?
Dag Ans,
Wat gaaf en stoer dat jullie dat doen! Het wordt echter wel koud nu en dan is een wetsuit inderdaad verstandig. Ik draag persoonlijk zelf heel graag de wetsuits van Arena (met de code suzannearena2020 krijg je 10% korting op de website van arenabenelux.nl) Ze staan daar niet op de website maar ze zijn wel te bestellen (telefoonnummer staat op de website). Wat ik ook zou aanraden is om meerdere maten en modellen te passen. Ieder lijf is namelijk anders en wat voor de ene persoon een fijn model is, is voor de ander juist niet prettig. In mijn boek ZWEM. ga ik daar veel uitgebreider op in waar overal op te letten bij de aanschaf van een wetsuit.
Mvg, Suzanne
Beste Titia,
Het antwoord is volgens mij simpel (en uit ervaring): onderneem direct na het zwemmen een rustige activiteit. Wandelen, rustig fietsen. Als je dat een half uur doet is je lichaam weer op temperatuur. En voel je je fijn.
Leuk om dit te lezen! Ik woon in Schotland en op dit moment is de water temperatuur in de lochs en rivieren zo’n 8 graden. Echt heerlijk – en dat gloeiende gevoel als je eruit komt, lekkere hete thee erbij… mmmmm! Dan kan mijn dag niet meer stuk!
Groeten uit Aberdeen,
Mirjam
Wauw Schotland, dat moet prachtig zijn! Die ongerepte natuur en dan daar buiten zwemmen. Heerlijk zeg!
Hoi hoi , ik zwem al een tijd in buiten water maar heb het na het zwemmen vaak nog heel lang koud….heb je tips voor mij?
Heb je de tips uit het artikel bekeken? Zwem je wel met een goed wetsuit en goede voorzorgsmaatregelen? Wellicht zwem je te snel te lang in koud water of zonder goed wetsuit (met extra neopreen accessoires), zonder goede warming-up. Veel oorzaken te bedenken. De tips uit dit artikel en uit mijn boek ‘Zwem.’ kunnen je helpen.