Bekijk hier een uitgebreide review van de Garmin Fenix 6 Pro Solar editie! De Fenix 6 pro solar is op dit moment het nieuwste model uit de Fenix lijn van Garmin. Benieuwd naar waar dat ‘pro’ en ‘solar’ voor staat en benieuwd naar de plus- en minpunten? En/of waarom je dit horloge wel of niet zou moeten kopen? Kijk dan gauw even verder voor deze uitgebreide review van dit horloge.
Overigens, dit is geen betaald geschreven artikel. Ik ben al jaren fan van Garmin en nu overgestapt van de Fenix 5 S PLUS naar de Garmin Fenix 6 Pro Solar. Ik vind het zelf ook altijd fijn om reviews te lezen van gebruikers alvorens ik een grote aanschaf ga doen. En ik weet dat een hoop van mijn volgers hier en op Instagram heel benieuwd zijn naar deze review dus let’s go!
REVIEW: GARMIN FENIX 6 PRO SOLAR
DE FUNCTIES
Dit horloge heeft echt een bizarre lijst met functies. In deze review kan ik onmogelijk ingaan op alles wat dit horloge kan want je kunt het bijna zo gek niet bedenken of dit horloge kan het. Naast smartwatchfuncties zoals het ontvangen van whatsappjes, social media meldingen en oproepen via je je horloge kun je er ook ongeveer elke sport mee tracken van roeien tot skiën en van surfen tot golfen. En nieuw op deze variant zijn ook de indoor klim opties en surfopties (zo meet het horloge hoeveel golven je hebt gepakt en je snelheid bijvoorbeeld). Ik zal hieronder een aantal functies toelichten die óf nieuw zijn op dit model ten opzichte van het vorige model (de Fenix 5) of die ik zelf heel interessant vind. En daarna geef ik een overzicht van de voor mij belangrijkste plus-en minpunten.
Bekijk hier de review van de Garmin Fenix 5
Opladen met zonne energie
Laat ik maar gelijk beginnen met de meest opvallende feature welke zelfs in de naam (solar) van dit model zit verwerkt. De Garmin fenix 6 pro solar kan zichzelf opladen door middel van zonne energie! Althans, misschien is opladen niet het juiste woord want de functie is er niet voor bedoeld om de batterij weer vol te laten worden maar meer om de levensduur van de batterij te verlengen. Ik zou het dus eerder ‘bijladen’ noemen. Het is namelijk niet zo dat je horloge van 20% naar 100% zal gaan als je een middag in de zon doorbrengt. De levensduur van de Fenix 6 solar batterij is sowieso weer een stuk langer geworden ten opzichte van vorige modellen. Mijn fenix 5 ging vaak zo’n 4 a 5 dagen mee (bij elke dag sporten met gebruik van gps). Deze gaat nu 7 a 8 dagen mee (met elke dag gebruik van gps) en wel 9 bij een volledige rustweek (toevallig heb ik vorige week vakantie gehad dus kon ik dat mooi testen). Door regelmatig buiten te zijn laad het horloge bij door middel van zonne energie en gaat het vaak nog een dagje of halve dag langer mee. In de GPS-modus is de levensduur van de batterij 25 uur en buiten met opladen van zonne-energie 28 uur (bij een lichtintensiteit van 50.000 lux. dat is voor Nederlandse begrippen een vrij zonnige dag) .
Body battery
Ook een nieuwe functie ten opzichte van de Fenix 5. Aan de hand van verschillende gegevens (bijvoorveeld je stressniveau, hartslagwisselingen en slaap) bepaald het horloge je body battery. Zoals het woord al zegt eigenlijk hoe vol je batterij volgens je horloge nog zou zijn. Met andere woorden, hoeveel energie je nog hebt. Aan de hand van de uitkomst van je batterij geeft het ook een advies om lekker actief te zijn of juist meer rust te nemen. Ik vind het heel interessant om te zien dat mijn body battery de ene dag snel leegloopt en de andere heel langzaam. Soms helpt het me ook om overdag even een extra momentje van rust in te plannen. Ik laat me er verder niet téveel door leiden, ik probeer nog steeds vooral naar mijn lichaam te luisteren en op basis daarvan te bepalen of ik een bepaalde zware training aan kan of niet. Maar vaak komt mijn gevoel wel overeen met wat mijn body battery aangeeft. Hieronder de screenshots van mijn body battery op 6 willekeurige dagen zodat je een idee hebt van hoe je dit dan teurg kunt zien.
Geannimeerde workouts
Je kunt eenvoudig workouts volgen terwijl er op je scherm een animatie verschijnt die laat zien wat je moet doen. Bijvoorbeeld yoga oefeningen of krachttraining. Je kunt kiezen uit vooraf geladen workouts of extra opties downloaden via Garmin Connect.
Geavanceerde slaaptracking
Garmin was naar mijn idee al super ver op het gebied van sleep tracking. Ook bij de vorige modellen kreeg je al een volledig beeld van je lichte, diepe en REM-slaapfasen met tijden heel overzichterlijk weergegeven. Maar dit horloge gaat een stapje verder en meet ook je Pulse Ox2 en ademhaling (hoe vaak je ademt per minuut). Deze gegevens zie je de volgende ochtend gelijk terug na synchronisatie in de garmin connect app. Hieronder een paar screenshots van hoe je dit dan terugziet.
Afslag-voor-afslag navigatie
Ik weet eigenlijk niet of voorgaande modellen dit ook al hadden, maar ik maak er met dit horloge in ieder geval voor het eerst gebruik van. Je kunt van tevoren een routes zoeken in je omgeving en daar eentje van selecteren of helemaal zelf een route maken. Vervolgens geeft ie tijdens je activiteit aan waar je heen moet en zie je een handig kaartje op je scherm.
Garmin Pay
Een functie die ik heel vaak gebruik, zeker nu in de zomer. Even snel een ijsje of frietje halen en betalen met je horloge. Of toch nog even langs de supermarkt terwijl je dat niet gepland had. Ik heb lang niet altijd mijn portemonnee bij me maar draag wel altijd mijn horloge. En dus kan ik altijd iets halen als dat nodig is. Het werkt top, snel, gebruiksvriendelijk. Echt ideaal.
Pluspunten:
-Batterijduur (echt super lang in vegelijking met vele andere modellen!)
-Bijladen middels zonne-energie
-Draagcomfort & Design
Het design is mooi en hij zit fijn om de pols (zelfs met slapen). Hij is wat dikker dan mijn vorige horloge waardoor ik van tevoren twijfelde of ik daar last van zou gaan krijgen maar ik merk er helemaal niets van met dragen en slapen.
-Superveel functies en toch gebruiksvriendelijk
-Swimtracking met slagdetectie.
De zwemfuncties werken zowel in het open water als in het zwembad fantastisch. Tijdens het zwemmen meet het horloge ontzettend veel wat je voor een deel tijdens het zwemmen al kunt terugkijken. Bijvoorbeeld hoeveel slagen je zwemt per baan, de afstand, je gemiddelde snelheid, de snelheid van specifieke intervallen. Maar ook een hoop extra informatie die je later in de app kunt terugkijken bijvoorbeeld welke slag je zwom (schoolslag, wisselslag, rugslag, schoolslag of vlinderslag).
-VO2max en andere fitheidsmetingen
-Geen touchscreen (pluspunt voor sporthorloges vind ik, zo kan er tijdens je activiteit niet per ongeluk iets gebeuren bij een regendruppel of vinger op je scherm)
-De vele opties om de wijzerplaten en gegevensvelden tijdens het sporten aan te passen naar jou persoonlijke voorkeuren. Zo kun je precies bepalen wat jij wilt zien als je aan het rennen, fietsen of zwemmen bent bijvoorbeeld en of je 1,2,3 of misschien wel veel meer gegevens wilt zien tijdens je workout. Denk aan hartslag, afstand, tempo, cadans, de route…je kan alles kiezen en zelf indelen. En je kunt ook tijdens de workout schakelen tussen verschillende schermen. Zo vind ik het bijvoorbeeld bij langere duurworkouts fijn om op mijn scherm de gelopen afstand, gelopen totaaltijd, gemiddelde snelheid en huidige + gemiddelde hartslag te zien en dat scherm zet ik dan vaak aan. Maar tijdens een intervaltraining schakel ik vaak naar een scherm waarbij ik de laatste rondetijd zie met de daarbij horende snelheid en hartslag bijvoorbeeld. Het kan allemaal.
-De oneindige lijst aan zowel lifestyle- als trainingopties.
-Veel muziekruimte (+1500 nummers) en de mogelijkheid met spotify (en andere streamingsdiensten) te koppelen. Bij de Fenix 5 waren het ongeveer 500 nummers.
-Pakt snel GPS op als je een training wilt starten
-Hartslagmeting onderwater. De vorige modellen hadden deze functie nog niet. Als zwemmer vind ik het heel prettig dat deze functie wel op de Fenix 6 pro solar zit.
Minpunten:
-Ongevallendetectie. Deze moet ik even toelichten. Ik vind de functie en gedachten erachter opzichzelf namelijk enorm goed. Als jij je onveilig voelt of als je watch registreert dat er een ongeval is gebeurd, verzenden de hulp- en ongevaldetectiefuncties je locatie naar de door jou ingestelde contacten voor noodgevallen. Maar dit werkt enkel indien je horloge gekoppeld is met een compatibele telefoon. Én de functie werkt naar mijn mening iets te goed. Hij registreerde bijvoorbeeld tijdens het hardlopen abnormale veranderingen omdat hij een melding zou moeten versturen als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt. Dus als je van heel hard rennen naar opeens stilstaan gaat dan zou dat een ongeluk kunnen zijn…maar ook een intervaltraining of auto door rood waarvoor je plots moet uitwijken of stoppen. Ik heb nu een aantal keer meegemaakt dat hij een noodmelding wilde versturen zonder dat er iets aan de hand was. Dat lijkt me niet helemaal de bedoeling. Je kunt deze functie ook uitzetten en je kunt de noodmelding ook altijd annuleren maar dan moet je wel snel genoeg zijn (binnen 30 seconden) en dat lukt niet altijd (de eerste keer dat het gebeurde had ik überhaupt helemaal niet door wat er gebeurde tot mijn moeder bezorgd aan de lijn hing). Het is irritant als je horlogen midden in een interval training opeens een noodmelding wil gaan versturen en jij deze moet annuleren.
-De prijs. Dit horloge is vrij prijzig. Ondanks dat ik het zijn prijs waard vind is zo’n bedrag nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. En ik zou iedere fanatieke sporter de ervaring van het trainen en leven met een horloge als deze gunnen.
Conclusie
Voor iedereen die fanatiek met sporten bezig is, veel buitensporten doet en/of graag zwemt is de Fenix 6 pro solar een fantastisch horloge. Voor iedereen die het interessant vindt om zijn gezondheid bij te houden met behulp van de stappenteller, calorieen verbruik, hartslag-en ademhalingsgegevens, slaapmonitoring, hydratatietracking en soortgelijken functies is dit horloge ook geschikt want dit horloge kan het allemaal, MAAR voor het gebruik van die opties heeft Garmin ook goedkopere modellen. Dit model geeft zoveel extra specifieke functies waar je ook voor betaald. Het is dan allicht zonde zo’n prijzige alleskunner te kopen als je met een goedkoper ander model ook alles kunt tracken wat je wilt. Het is tot nu toe het allerbeste en meest uitgebreide sporthorloge dat ik ooit heb gedragen en gezien ook. Het design is mooi, hij zit fijn om de pols (zelfs met slapen), hij meet ontzettend veel en nauwkeurig.
Dit horloge behoort naar mijn mening echt tot de top notch van de sporthorloges.
Enthousiast? Je kunt de Garmin Fenix 6 PRO SOLAR bijvoorbeeld hier bestellen.
Zoals al eerder benoemd heeft het horloge nog veel meer functies en kan ik in deze review helaas niet overal op ingaan. Maar heb je een vraag, wil je weten hoe een bepaalde functie bevalt laat gerust je vraag achter hieronder of stel hem privé via Instagram.
Groetjes,
Suzanne
*Dit is geen betaald geschreven artikel.
3 comments
Mijn ervaring is dat het zwemmen in open water, geen goede registratie geeft. Als ik de GPS ( zwem)route, geregistreerd in mijn Fenix Pro Solar, in Garmin Connect laad, komt deze niet overeen met de werkelijk gezwommen route. Ik ga ervan uit dat als de route niet goed wordt weergegeven, de afstand en daarmee de overige gegevens niet juist zijn. Voor de duidelijkheid dit is meerdere malen getest met schoolslag in open water.
Hi Peter,
De horloges zijn niet gemaakt op schoolslag maar op borstcrawl, met schoolslag is het horloge heel lang onderwater dus kan het die gps ook lastig te pakken. Tevens belangrijk pas op start te drukken als alles op groen staat qua gps. Maar als je vervolgens schoolslag zwemt dan is het wel logisch dat ie hem gauw weer kwijt is. De technologie tegenwoordig is goed, maar zó goed dat het gps vanuit donker open water kan pakken als het horloge onderwater is helaas nog niet. Met borstcrawl is je arm iedere keer boven water dat scheelt een hoop.
wow, maar die prijs… :O