Beginnen met wielrennen maar nog geen ervaring met fietsen? Je vraagt je waarschijnlijk een hoop dingen af. Want hoe bereid je je voor op een eerste fietstocht? En wat heb je naast een fiets eigenlijk allemaal nog meer nodig om veilig op pad te gaan? Buiten dat je natuurlijk een fiets nodig hebt, zijn er nog een aantal dingen die essentieel zijn als je goed voorbereid de weg op wilt gaan. In dit artikel kun je lezen wat je allemaal nodig hebt wanneer je wilt beginnen met wielrennen.
Beginnen met fietsen: Wat heb je allemaal nodig?
Fiets helm
Een goede fietshelm is misschien wel het belangrijkste item dat je moet aanschaffen als je wilt beginnen met fietsen. Het zou eigenlijk niet eens uitleg nodig moeten hebben. Maar een helm vangt de ergste klap op bij een valpartij waardoor ernstig(er) letsel voorkomen kan worden.
Voor als je je nog steeds afvraagt of een helm nou ook echt nodig is voor beginners: ja. Juist! Ook al ga je misschien nog niet eens zoveel harder als op je stadsfiets, de kans is groot dat je een keer zult vallen en dat hoeft niet eens altijd je eigen schuld of fout te zijn. Wees gewoon voldoende voorbereid op zowel kleine als (hopelijk overkomt het je niet) grote valpartijen. Een goede helm is belangrijk en kan zelfs levens redden.
De twee helm die ik momenteel al twee jaar graag draag zijn de Abus Gamechanger en de Abus stormchaser.
Goede fietsbroek
Misschien wel het tweede belangrijkste. Fietsen in een ‘normale’ sportbroek is (met name voor de dames) niet aan te raden, er bestaat niet voor niets speciale fietskleding. Met name een fietsbroek met goede zeem is heel belangrijk. De zeem (verdikking bij het kruis) zorgt ervoor dat het (lang)zitten op de fiets wat comfortabeler is. In de dikte van de zeem en soorten fietsbroeken is er veel keuze. Persoonlijk zou ik een fietsbroek met banden/bretels aanraden omdat die ervoor zorgen dat de fietsbroek niet afzakt en de zeem beter op zijn plek blijft zitten waardoor je minder gauw last van pijntjes en schuurplekken krijgt. Daarnaast voorkomt het dat je een koude onderrug krijgt.
Aan fietsshirts is er een ruime keuze, zowel in stof als in pasvorm. Dikke, dunne, lange mouwen, korte mouwen, maar het belangrijkste is dat het shirt ademt zodat je zweet kwijt raakt. Een wind en regenjack is ook erg handig om te hebben, mocht je de fiets opgaan op wat mindere dagen. Als beginnende wielrenner kun je nog prima fietsen met andere sportshirts of hardloopjacks. Maar speciale fietsshirts hebben vaak wel het voordeel van praktische zakken op de rug waarin je een hoop kunt meenemen.
Zadeltasje
Een zadeltasje is handig voor de spullen die je niet direct in handbereik nodig hebt zoals extra banden, een reparatiesetje of een multitool. Zo houd je meer ruimte in de zakken van je fietskleding voor bijvoorbeeld voeding of je mobiele telefoon. De meeste zadeltasjes zijn weerbestendig en kunnen dus goed tegen regen.
Wat je eigenlijk altijd in je zadeltasje moet hebben zitten zijn: extra binnenbanden, bandenlichters en een multitool.
Een lekke of kapotte binnenband wil je liever niet langs de weg repareren, makkelijker en sneller is het om deze te wisselen met een reserve binnenband. Deze passen mooi in het zadeltasje, het kan ook zeker geen kwaad om twee extra binnenbanden mee te nemen, je weet natuurlijk maar nooit.
Om een band te vervangen komen bandenlichters altijd erg goed van pas, deze helpen je om je fietsband van de velg te krijgen. Bandenlichters komen altijd in een setje (meestal van drie) die je samen gebruikt om de band van je velg af te krijgen. Let op: Gebruik nooit een bandenlichter om de band weer OP de velg te zetten. Krijg je met je blote handen de band echt niet terug op de velg, ben dan in ieder geval heel voorzichtig met het gebruik van bandenlichters. De kans is namelijk groot dat je je binnenband lek maakt en dan kan je weer helemaal van voor af aan beginnen.
Nog een handige tool om altijd bij je te hebben is de multitool, een compact en licht gereedschap met, zoals de naam al zegt, meerdere functies. Het is een soort zakmes maar dan met allemaal fietsgereedschap zoals een inbus- en torxsleutel, platte en kruiskop. Met een multitool in je zadeltasje heb je altijd het meest essentiële fietsgereedschap bij je en kun je onderweg kleine reparaties en afstellingen verrichten.
Fietspomp
Het is handig om als fietser twee soorten pompen te hebben, een grote vloerpomp voor thuis en een minipomp om mee te nemen onderweg. Een goede vloerpomp heeft een drukmeter zodat je precies kunt zien hoeveel druk er in je band zit. Een minipomp heeft geen drukmeter, is compact en makkelijk mee te nemen, zo kun je je zachte of nieuwe band makkelijk onderweg oppompen.
Fietsbril
Fietsbrillen zijn geen modeaccessoires om er cool uit te zien (er zijn nog steeds mensen die dit denken), maar er zijn zeker wel stijlvolle fietsbrillen. Fietsbrillen zijn speciaal ontworpen voor het beschermen van je ogen tegen fel zonlicht, wind en vuil zoals zand, modder en vliegjes (heel veel in de zomer!). Een fietsbril is vaak steviger en lichter dan een gewone (zonne) bril. Ook sluiten ze vaak wat beter aan op je gezicht en blijven ze beter op hun plek zitten. Er zijn net als met skibrillen een hoop verschillende soorten lenzen, zo heb je bijvoorbeeld doorzichtige lenzen voor bewolkte dagen en gepolariseerde lenzen tegen de schittering van de zon. Ook in de winter is het dragen van een fietsbril zeer aan te raden. Zeker voor mensen die net als ik lenzen dragen (kies in de winter voor een fietsbril met neutrale lenzen).
Ik draag op de afbeelding een fietsbril van BBB cycling. Die werd geleverd met 3 lenzen; smoke/mlc, geel en transparant (cat 3/1/0). De lenzen kun je heel gemakkelijk zelf verwisselen (kliksysteem). Verder heb ik ook nog een fietsbril van Izipizi, Rapha en Pearle.
Klikpedalen + klikschoenen
Als beginnende fietser kun je in principe beginnen met fietsen zonder klikpedalen, maar klikpedalen zorgen er wel voor dat je beter kracht kunt zetten en meer controle hebt tijdens het fietsen en zijn dus sterk aan te raden (als je efficiënter en sneller wilt fietsen). Als je klikpedalen aanschaft dan heb je daar ook speciale schoenen + schoenplaatjes voor nodig die je in en uit de klikpedalen kunt klikken. Het is belangrijk dat deze schoenen goed aansluiten op je voet en de plaatjes op een juiste manier onder je schoen worden gemonteerd. Laat je hierbij adviseren door een specialist of ervaren wielrenner uit je omgeving.
Voor het eerst oefenen met klikpedalen? Zie: OEFENEN MET KLIKPEDALEN: in-en uitklikken voor beginners (tips!)
Fietsbel
Op de meeste racefietsen zit standaard geen bel. Veiliger fiets je natuurlijk met bel. Dat maakt je fiets ietsje zwaarder en ietsje minder aerodynamisch (al heb je ook speciale ‘platte’ fietsbellen waar zelfs je fietscomputer oppast zoals deze van hidemybell) maar tijdens wedstrijden kan ie er uiteraard afgehaald worden. In trainingen fiets je toch wat veiliger mét een fietsbel voor op je racefiets.
De rest kom wel
Uiteraard zijn er nog veel meer items te bedenken die praktisch en leuk zijn om te hebben als je gaat fietsen. Waar ik binnen no-time achter was toen ik begon met fietsen, is dat je als fietser je geld wel kwijt kunt in deze sport: van toffe fietskleding tot de nieuwste fietsgadgets en ontelbaar veel broodnodige en ook minder nodig accessoires. Zo ben ik momenteel zelf aan het kijken naar een fietscomputer van Garmin. Nu fiets ik nog enkel met mijn sporthorloge en soms leen ik de fietscomputer van een vriendin. Een fietscomputer bevestig je op je stuur en dat kijkt wat prettiger. Bovendien kan een fietscomputer je helpen navigeren en routes voor je maken die je dan zo kunt aflezen. Iets dat niet per se nodig is om aan te schaffen als je gaat beginnen met fietsen. Maar wel typisch zo’n aanschaf/snufjes dat het fietsen net wat leuker en uitdagender maakt.
Maar als absolute beginner zijn de meeste van dit soort gadgets overbodig en niet nodig direct aan te schaffen. Begin met een passende fiets, een goede helm + fietsbril, een goede fietsbroek en een uitgebreide veiligheidskit in je zadeltasje voor onderweg, de rest komt vanzelf! Oh en vergeet je bidon niet! Als je net een nieuwe racefiets hebt zul je er misschien ook nog wel bidonhouders om moeten zetten.
Sportieve groet,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met BBB cycling en bevat gekregen items