Steeds vaker zie je dat sporters de combinatie maken van kracht en cardio training. Met name in de topsport gebruiken veel atleten de combinatie. Maar waarom? In dit artikel ga ik in op de grootste voordelen van het combineren van krachttraining en cardio training.
Het verschil tussen kracht en cardio training
Mocht je nog niet zo bekend zijn in de wereld van (het prestatiegericht) trainen dan is het goed je eens wat verder te verdiepen in de verschillen tussen kracht en cardio training (ook wel duurtraining) genoemd. Maar het belangrijkste verschil is dat je met krachttraining vooral werkt aan het trainen van je spieren. We hebben het dan over je spierkracht en spiermassa. Dat kan met behulp van apparaten en gewichten in een sportschool maar dat kan ook thuis of buiten met enkel je eigen lichaamsgewicht.
Met cardio training train je vooral je conditie ook wel uithoudingsvermogen genoemd. Je traint daarbij vooral je hart-long systeem om steeds beter en efficiënter zuurstof door je lichaam te kunnen pompen.
En natuurlijk werk je met krachttraining (vaak) ook een beetje je conditie en gebruik je tijdens duurtrainingen ook je spieren dus is het niet helemaal 100% zwart-wit van elkaar te scheiden maar dat is het grootste verschil tussen deze twee trainingsvormen.
De voordelen van het combineren van krachttraining en cardio
Het cross-training effect
Met cross trainen wordt bedoeld dat je traint in een andere sport dan je basissport met als doel je prestaties in je basissport te verbeteren. Je gebruikt de positieve effecten van de extra sport om de tekortkomingen in je basissport te ondervangen of compenseren. En dat werkt ook zo bij de combinatie van kracht en cardio:
Voorbeeld 1:
Met hardlopen (cardio) train je niet heel direct een sterke core maar een te zwakke core kan wel zorgen voor blessureleed. En een sterkere core kan je wel helpen in het lopen. Krachttraining kan op die manier als extra/aanvullende training helpen je een betere loper te maken.
Voorbeeld 2:
Met powerliften en krachtcircuits krijgen je spieren het zwaar te verduren. Toch wil je zsm weer trainen én dus een snel spierherstel. Een half uurtje zwemmen, wandelen of fietsen (cardio) kan helpen de afvalstoffen versneld af te voeren en de spieren weer los/soepel te maken. Op die manier kan cardio krachtsporters helpen bij een sneller herstel en het beter volhouden van de krachttrainingen.
Voorbeeld 3:
Om lang en hard te kunnen zwemmen heb je een ijzersterke conditie nodig. Maar ook je core en spieren zijn hard aan het werk. Om krachtige slagen te kunnen maken en je kracht ook op een juiste manier over te kunnen brengen op het water is krachttraining voor zwemmers heel nuttig. Want in het water zelf is dit lastiger te trainen omdat je lichter bent. Functionele krachttraining op land kan zwemmers helpen om efficiënter water te kunnen pakken en uiteindelijk sneller te zwemmen.
Dit zijn maar drie voorbeelden. Er zijn tal van voorbeelden te noemen waarbij kracht en cardio elkaar ondersteunen. In de meeste gevallen levert de combinatie van deze twee trainingsvormen de voordelen blessurepreventie en/of prestatieverbetering op.
Een laatste voordeel is een effectievere verbranding. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van duursport met krachttraining zorgt voor de meest effectieve vetverbranding. Wanneer je dus wilt afvallen is het ook praktisch deze twee trainingsvormen te combineren. Mogelijk heeft dit te maken met EPOC (excess post-exercise oxygen consumption) ook wel bekend als het afterburn effect. Het komt er grofweg op neer dat je lichaam ook nadat jij al klaar bent met trainen nog bezig is met het verwerken van de training en je verhoogde verbranding nog langere tijd aanhoud.
De manier waarop
De voordelen van het combineren van kracht en cardio training kunnen enorm zijn. Belangrijk hierbij is wel dat je dit op een juiste manier doet. Een hoop mensen associëren krachttraining helaas nog steeds met bodybuilding en het gebruikt van zwarte gewichten en veel spierpijn. Maar krachttraining is niet anders dan het woord zelf al zegt: het trainen van kracht. En dat kan ook prima zonder zware gewichten met bijvoorbeeld enkel je eigen lichaamsgewicht. Ook kan je heel goed sterker worden zonder daar enorme spierpijn van te krijgen. Sterker nog, wanneer je veel sport en krachttraining gebruikt als ondersteuning kun je maar beter zorgen dat je er geen spierpijn aan overhoudt. Want hoe ga je anders je volgende loop- of fietstraining doen zonder overbelast te raken?
Bekijk hier binnenkort ook het artikel: ‘Hoe je krachttraining en cardio effectief kunt combineren’ voor tips om op een juiste manier de combinatie te maken tussen deze twee trainingsvormen.
Let op:
Het combineren van cardio en krachttraining kan dus ontzettend effectief zijn. Echter is het combineren van deze twee trainingsvormen natuurlijk ook een zware belasting voor je lichaam. Daarom zijn ook je voeding en slaap van groot belang als je deze twee trainingsvormen ideaal wilt combineren.
Ik hoop dat je het een interessant en leuk artikel vond om te lezen. Voor nog meer sportieve content kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal? Dat is gratis en op die manier verschijnen nieuwe video’s in je scherm en hoef je geen video te missen!
Zie ook: LEREN OPDRUKKEN IN 5 STAPPEN
Liefs,
Suzanne