Inmiddels fiets ik een half jaar op de nieuwe Canyon Aeroad en daarom vond ik het wel eens tijd voor een uitgebreide review.
De Canyon Aeroad
De Canyon Aeroad CF SL 7 WMN DISC is de nieuwste Aeroad bike uit het assortiment van Canyon.
De fiets is superlicht (8kg of zelfs minder bij de kleinste modellen) en speciaal ontworpen om zo aerodynamisch mogelijk te kunnen fietsen. De fiets is onder andere uitgerust met schijfremmen en een Shimano 105 groepset. Ook is deze variant (waar ik op fiets) speciaal ontwikkeld voor dames.
Details en onderdelen
Voor de échte fietsliefhebbers nog wat specifieke details van de Aeroad CF SL 7 WMN DISC op een rijtje:
- Shimano 105 groepset
- Reynolds AR 58 DB carbon wielen
- Continental banden
- RT70 remschijven
- Interne kabelgeleiding
- Canyon CP10 aero CF cockpit (één stuk)
- Totale gewicht: 8kg (of minder bij de kleinste modellen)
Mijn ervaring
De keuze voor deze fiets
Een fiets in mijn maat (én wat voor één)
Ondanks dat ik geen ervaring had met fietsen wist ik wel al het één en ander van verschillende fiets opties omdat ik al een tijdje aan het rondkijken was. Al vrij snel kwam ik erachter dat de zoektocht naar een geschikte racefiets nog wel eens langer zou kunnen duren dan verwacht. Bij veel merken was ik namelijk te klein voor hun kleinste framemaat. Nu is mijn lichaamslengte van 158cm nog niet eens schrikbarend klein. Maar omdat ik in verhouding erg korte benen en armen heb was het vinden van een fiets in mijn maat toch lastiger dan verwacht. Een hoop merken vielen dus direct al af omdat mijn binnenbeenlengte te kort was voor het kleinste frame.
Tijdens een gesprek met Canyon werd mij verteld dat er een nieuw model aankwam van hun Aeroad bikes en dat deze voor het eerst ook zou worden uitgebracht in een 3XS versie. Daarvoor gingen de maten vaak tot XS of 2XS. Na mijn maten te hebben doorgestuurd bleek de 3XS precies de maat die ik nodig zou hebben.
De verhoudingen die aangepast zijn op het kleine frame
Vanwege de kleine framemaat is de Canyon Aeroad CF SL 7 WMN DISC verder ook aangepast op de kleinere vrouw. Zo is de fiets ook uitgerust met kleinere (650b) wielen en is er gekozen voor kleinere remgrepen. Om de consistente rijeigenschappen van de fiets te behouden hebben ze de wielmaat afgestemd op de framemaat en dus kleinere wielen (geldt ook bij de 2XS). Voor mij is het dus extra belangrijk altijd een reserveband mee te hebben. Ook als ik in een groep fiets want de banden van anderen passen dus niet goed op mijn fiets.
Ambities in de triathlon
Heel eigenlijk is de Aeroad CF SL 7 WMN DISC geen fiets voor een beginner maar juist voor de al wat meer ervaren fietser die meer snelheid willen. Het was dan misschien ook niet de meest logische keuze van mij om te beginnen op deze fiets. Toch koos ik voor de Aeroad omdat ik me wil focussen op de triathlon en dus uiteindelijk ook toe wil gaan naar een triathlon fiets (zoals bijvoorbeeld de Speedmax van Canyon). Op zo’n triathlon/tijdritfiets zit je nog meer Aero en die zijn nog meer gericht op snelheid. Je kunt dit in 3 of 4 stappen doen, van een eerste roadbike (naar een tweede) naar een aero roadbike naar een tribike. Maar omdat ik vanaf het begin af aan gelijk wel wist dat ik aardig wat wilde gaan fietsen en ik daar ook direct fit genoeg voor zou zijn én omdat ik ook redelijk snel wil toewerken naar de triathlon en dan toch weer zou moeten wisselen koos ik er dus voor te beginnen op een Aeroad. Dat maakte het beginnen wellicht heel ietsje lastiger, maar nu ik gewend ben, ben ik ontzettend blij met die keuze.
Sturen
De fiets is wat stijver dan de meeste roadbikes. Dat merk je vooral met sturen. Dat is in het begin een kwestie van wennen. Vooral als je, zoals ik, überhaupt geen racefiets positie en stuur gewend was. Maar als je eenmaal gewend bent stuurt dat juist fantastisch. Niet te agressief, niet té stijf maar precies goed.
Remmen
Toen ik voor het eerst ging remmen ging er een wereld voor me open. Het is echt bizar hoe snel je remt/stil kunt staan met schijfremmen.
Een ander detail gericht op remmen waar ik veel vragen over kreeg is of je goed bij de remmen kan (met kleine handen). En mijn ervaring daarmee is super positief. De remgrepen zijn ook kleiner op deze fiets dan gebruikelijk omdat ze zijn aangepast op vrouwen handen. Ik hoef mijn hand niet te overstrekken en kan vrij ontspannen met mijn vingers bij de remmen. Enkel wanneer ik onderaan in de beugels vasthoud kan ik niet bij de remmen, wanneer ik mijn handen in de bolling van de beugels plaats kan ik er met gestrekte vingers net bij. Maar wanneer ik bovenop het stuur vasthoud kan ik er echt heel prima bij.
Schakelen
Misschien was ik over deze functie nog wel het meest verbaasd (in positieve zin). Ik vond en vind het nog steeds bizar hoe soepel en snel je op deze fiets kan schakelen. De Shimano 105 groep die erop zit werkt fantastisch. Ik heb inmiddels wel een paar favoriete verzetjes maar de fiets trapt eigenlijk op elke versnelling lekker. Zelfs als de ketting erg scheef ligt (wat je eigenlijk het liefst niet wilt natuurlijk) merk je daar weinig van.
Comfort
Het fietsen zelf is natuurlijk een breed begrip. Toch wil ik graag ook wat delen over het rijcomfort. Ik fiets namelijk heerlijk op deze Aeroad. Op veel aero racefietsen zit je toch wat lager en dat kan minder comfortabel zijn, daar heb ik geen last van op deze fiets. Al moeten mijn hamstrings nog steeds wel wennen. De snelheid komt vrij gemakkelijk, hij trapt lekker, ik zit er fijn op (daarvoor heb ik er wel een ander zadel op laten zetten maar dat is voor de meeste vrouwelijke fietsers nodig omdat ie wordt geleverd met een standaard zadel) en ik voel me comfortabel op de fiets. Dat heeft er mede mee te maken dat ik de fiets 100% vertrouw omdat ie me nooit in de steek laat met remmen, schakelen of sturen.
En natuurlijk voor een deel doordat ik gebikefit ben op deze fiets zie ook: Waarom iedere fietser een bikefit zou moeten doen & Meekijken tijdens mijn bikefit
Het uiterlijk
Nu is dit voor de meeste fietsers ondergeschikt. En daarnaast ook nog eens heel persoonsgebonden. Maar laten we heel eerlijk zijn, de looks van deze fiets zijn wel echt gaaf. En ik ben zeker niet de enige die dat vind. Ik krijg tijdens het stoppen bij verkeerslichten of al fietsend vaak complimenten over de looks van mijn fiets, ook van veel van ‘niet-fietsers’. Wat ik zelf erg mooi vind is de kleuren combinatie en de strakheid van de fiets. Daar bedoel ik mee dat het bijna wel 1 stuk lijkt. Dat komt onder andere doordat de kabels intern zijn weggewerkt en de cockpit die uit één stuk bestaat.
De pluspunten op een rij:
- Schijfremmen
- Aero frame
- Race-waardige wielen
- Betrouwbare componenten
- Soepel schakelen
- Extreem licht van gewicht
- De looks
- Speciaal ontwikkeld voor vrouwen (er is ook een mannen versie)
- Ook beschikbaar in extra kleine maten (voor de kleine vrouwen onder ons)
- Geschikt voor wedstrijden op de weg (sprint en OD’s bijvoorbeeld)
- Prijs-kwaliteit verhouding. Natuurlijk is een fiets van meer dan €3000 niet even een uitgave die je zomaar doet. Maar tegelijkertijd is de prijs écht heel goed voor wat je ervoor terug krijgt. Nu staat Canyon in het algemeen bekend om een goede prijs/kwaliteit verhouding maar daar is deze fiets bij uitstek een goed voorbeeld van.
De (eventuele) minpunten op een rij:
- De hogere velgen bij sterke zijwind (met mijn krap aan 50kg was dit het enige wat ik afgelopen winter en dit herfstachtige voorjaar af en toe eng vond op deze fiets, de wielen vangen nu eenmaal meer wind dan wielen zonder hoge velgen en omdat de fiets ook nog zo licht is moest ik af en toe echt extra druk geven op mijn stuur om niet omver geblazen te worden)
- Zoals bij veel andere aero fietsen bestaat het stuur uit 1 stuk. Het is natuurlijk ook met een reden zo gemaakt en de bedoeling op een aero racer. Toch zijn er renners die dit niet prefereren. Zelf heb ik er geen last van omdat ik met spacers alsnog het stuur in hoogte kon verstellen zoals nodig was.
- De fiets is zo gaaf dat menig van je wielervrienden jaloers kan worden (dus wees gewaarschuwd:P)
Conclusie
Al met al ben ik dus enorm te spreken en tevreden over de Aeroad CF SL 7 WMN DISC en kan ik niet wachten haar zusje ook eens (de Speedmax) te proberen als ik straks zover ben qua triathlon voorbereidingen. Maar voorlopig fiets ik nog heerlijk op deze.
Ik hoop dat jullie het een interessant artikel vonden om te lezen. Mocht je nog een specifieke vraag hebben over de fiets / mijn ervaring met deze fiets die niet beantwoord is in bovenstaand artikel. Vraag het me gerust:)
Groetjes,
Suzanne
Meer info over deze fiets en andere aero vind je op de website van Canyon.
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
4 comments
Hoi suzanne! Super gave fiets! Ik liep tegen hetzelfde probleem aan met mijn lengte van 1,58cm. Nu ben ik geslaagd bij Orbea. Daar heb ik ook een aero model. Mega blij mee!
Ik ben alleen benieuwd; heb jij op je aerostuur een fietsbel? 😅 ik heb er nog geen een gevonden die past en mis het wel (zeker als het druk is op het fietspad).
Groetjes,
Annabelle
Hi Annabelle,
Thanks! Ja klopt, ik heb momenteel een bel van BBB cycling erop zitten nu! Die heeft van die elastieken bandjes die kunnen uitrekken en precies over mijn stuur passen. Maar ik zit er ook nog aan te denken om een meer aero bel aan te schaffen. De Canyon Bar End Bell of een Hide my Bell. Ik twijfel nog. Wellicht is 1 van die 3 opties ook wat voor jou:)
Mee eens, een super fiets. Heb m zelf ook en heb 20 jaar fiets ervaring.
1 puntje…op dit hele mooie stuur past geen opzetstuur! Als ze dat bij Canyon nog eens zouden maken geef ik m een 10! Nu 9.5
Wat tof om te lezen dat je op eenzelfde fietst! Jaaaa omdat ze natuurlijk voor TT’s de Speedmax willen aanraden. Maar ik snap je! Hoe doe jij dat met wedstrijden dan? In de beugels?