Voedingssupplementen, je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen. De supplementenmarkt is vandaag de dag groter dan ooit en er wordt flink veel reclame voor gemaakt. Van voedingssupplementen voor ouderen tot voedingssupplementen speciaal voor kinderen. Én voedingssupplementen speciaal voor sporters. De laatste groep supplementen zou bijvoorbeeld bij kunnen dragen aan het stimuleren van spieropbouw (in het geval van eiwitten) en herstel. Maar hoe werkt dit nou precies? En is het per se nodig als sporter bepaalde supplementen te nemen om te kunnen presteren? Of kun je ook prima presteren zonder de hulp van een extra potje natuurlijke pillen? Je leest het in deze blog.
Voedingssupplementen voor sporters, zinvol of onzin?
Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk?
Voedingssupplementen zijn, zoals het woord zelf al mooi omschrijft een supplement. Supplement is een ander woord voor aanvulling. Met andere woorden, voedingssupplementen zijn producten die je inneemt ter aanvulling naast je gewone voedingspatroon. Dit kan in de vorm van vitaminepillen zijn maar denk ook aan andere producten zoals eiwitten of cafeïne. Het nemen van voedingssupplementen heeft vaak tot doel een bepaald gezondheidsvoordeel of prestatievoordeel te behalen. Het belangrijkste is dat voedingssupplementen nooit een vervanging van je basisvoeding zijn maar enkel een aanvulling.
Voedingssupplementen speciaal voor sporters
Op de vraag of voedingssupplementen voor sporters zinvol of onzin zijn bestaat helaas geen eenduidig antwoord. Het hangt er namelijk helemaal van af
-wat je basis voedingspatroon is
-wat voor een sporter je bent (hoe fanatiek en in welk soort sport)
In principe heeft namelijk niemand een voedingssupplement nodig als zijn of haar basis voedingspatroon op orde is (tenzij er een medische reden is). Maar zodra er ergens een tekort vanuit de voeding ontstaat of het risico op tekorten vanuit het voedingspatroon groot is dan kan het wel degelijk zinvol zijn bepaalde voedingssupplementen te nemen.
Denk hierbij aan het aanvullen van je vitamine D als je weinig buiten bent/weinig zon ziet (omdat je bijvoorbeeld een binnensport doet en binnen werkt). Of het aanvullen van je B12 omdat je vega(n) eet. Het supplementeren van de voedingsstoffen die je (mogelijk) te weinig binnenkrijgt kunnen op die manier je fitheid en prestatievermogen ten goede komen. Dit betekent dus vooral dat de negatieve (prestatie) effecten van het (eventuele) tekort dat is ontstaan vanuit het voedingspatroon kunnen worden voorkomen door te supplementen en dus niet dat ditzelfde supplement een prestatiebevorderende werking heeft als je geen tekort vanuit voeding hebt.
Wanneer er geen sprake is van tekorten vanuit voeding is een voedingssupplement dus in principe niet nodig. Toch kan het in sommige gevallen wel degelijk nuttig zijn voor sporters omdat de inname van een specifiek supplement soms praktischer is dan om van diezelfde voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen via je normale voedingsspatroon. Denk maar eens aan eiwitten voor heel fanatieke sporters. Of ijzer voor vrouwen (met name rond menstruatie).
Eerder schreef ik daar ook dit artikel over: Eiwitshakes voor sporters, zinvol of onzin?
Wobenzym*
Wat je dan als sporter precies aanvult is natuurlijk afhankelijk van waar jouw risico’s op eventuele tekorten liggen. Maar in het algemeen is het voor mensen die veel sporten vaak goed in ieder geval hun vitamine C, vitamine D en magnesium goed op peil te houden. (En voor vrouwen vaak ook ijzer.)
De afgelopen tijd heb ik de supplementen van Wobenzym mogen testen.Wobezym is een merk dat speciaal inspeelt op de behoefte van sporters met onder andere het Wobenzym® Sport voedingssupplement. Dit voedingssupplement bevat vitamine C wat het immuunsysteem tijdens en na inspanning stimuleert. Verder is het vrij van smaak-en kleurstoffen (+vegan). Dit supplement zou dus ideaal zijn voor sporters die het lastig vinden voldoende vitamine C binnen te krijgen.
Daarnaast is er ook Wobenzym Plus dat vitamine D bevat voor de ondersteuning van soepele spieren en vitamine C voor gezond kraakbeen. Deze vind ik met name ideaal omdat omdat ik zelf gauw te weinig vitamine D binnenkrijg vanuit zonlicht (ondanks dat ik veel buiten sport).
Dit artikel gaat natuurlijk enkel over het supplementeren via voeding. Maar je herstel bevorderen als sporter kan natuurlijk ook op andere manieren. Rust inbouwen (veel slapen) is bijvoorbeeld ook belangrijk voor sporters om het herstel op een natuurlijke manier te bevorderen. Bij Wobenzym hebben ze de Wobecare CBC Active Cream die als uitwendige toepassing op de huid een ideale aanvulling kan zijn naast de voedingssupplementen. Zo kan cannabidoil (CBD) in combinatie met andere botanische ingrediënten zoals arnica en menthol een verlichtend en verkoelend effect hebben voor de huid.
Mocht je meer willen weten over de producten van Wobenzym dan verwijs ik je graag door naar online drogist plein.nl waar je deze producten kunt kopen.
Zinvol
Voedingssupplementen voor sporters zijn zinvol wanneer daarmee een mogelijk tekort vanuit voeding aan bepaalde voedingsstoffen kan worden voorkomen. Én wanneer de sporter het lastig vind voldoende van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen via de basis voeding. Omdat je bijvoorbeeld heel veel traint, daarmee veel van je lijf vraagt en daardoor ook meer van bepaalde voedingsstoffen nodig hebt.
Daarbij is het goed te bedenken dat het wel gaat om kleine effecten. Deze effecten zullen geen minuten winst opleveren op een 5 of 10km run bijvoorbeeld. Het helpt vaak ook niet direct naar betere prestaties maar naar een goede gezondheid waardoor je goed kunt trainen, sneller kunt herstellen en daarmee dus (indirect) toewerkt naar goede prestaties.
Op een juiste manier trainen en een gebalanceerd en gevarieerd eetpatroon hebben nog altijd een veel grotere invloed op je sportprestaties dan het slikken van bepaalde supplementen. Maar als je veel sport, veel van je lichaam vraagt en niet elke dag de tijd hebt genoeg van alles binnen te krijgen dan kunnen bepaalde voedingssupplementen zeker een uitkomst bieden.
Voor meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond(er) leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
Disclaimer: Lees voor gebruik van voedingssupplementen altijd de gebruiksaanwijzing of de informatie op het etiket. Hier staat informatie met betrekking tot doseringen, bijwerkingen en waarschuwingen.
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wobenzym en Plein
1 comment
Bedankt voor je artikel. Vitamine D is een essentieel supplement voor mij. In Nederland hebben maar liefst 40 procent van de vrouwen boven de vijftig jaar Vitamine D tekort.