Je hebt je ingeschreven voor een (eerste) triathlon, GAAF! Je bent lekker aan het trainen geslagen, de wedstrijd komt dichterbij..maar help, wat heb je nou eigenlijk allemaal écht nodig voor een triathlon? En welke spullen zijn praktisch maar niet per se nodig? I’ve got you covered. Hieronder een handige lijst met informatie over welke spullen je nu nodig hebt voor een eerste triathlon en welke spullen handig of snelheidsbevorderend zijn maar niet per se nodig zijn.
Welke spullen heb ik nodig voor mijn (eerste) triathlon?
Wil je graag een overzicht zonder extra uitleg? Check dan de praktische inpaklijst voor jouw triathlon.
Nodig voor de start:
-Inschrijfbewijs/QR code
Deze ontvang je na inschrijving eigenlijk altijd per mail en/of sms
-Legitimatie
Wordt vooral bij grotere organisaties als Ironman altijd naar gevraagd
–Licentienummer of bewijs aankoop daglicentie
bijvoorbeeld je NTB nummer
-Trisuit
Een van de meest gestelde vragen van beginnende atleten. Wat moet je dan aan? En hoe kleed je om tijdens een triathlon? Daarvoor bestaan speciale trisuits. Daarmee kun je zwemmen, fietsen en lopen in één outfit. De stof droogt snel en heeft vaak een dunne zeem die het fietsen comfortabeler maakt maar niet in de weg zit met het looponderdeel. Misschien ter overvloedde maar je draagt dus net als bij een fietsbroek geen onderbroek maar wel een sport bh (indien je borsten hebt) onder je trisuit.
Trisuits zijn er in allerlei soorten en maten met of zonder mouwen, of in de vorm van een set met bovenstuk en broek. Beginnende triatleten verwarren een trisuit weleens met een wetsuit, maar dat is compleet iets anders.
Een wetsuit is van neopreen en draag je enkel om in te zwemmen. Zo’n wetsuit is soms verplicht, soms vrijblijvend en soms verboden. Dat hangt af van de watertemperatuur en de triathlonafstand die je gaat doet. Dit is iets dat je voor jouw specifieke triathlon dus pas kort voor de race te horen krijgt (last minute check watertemperatuur).
Een trisuit trek je dus aan onder je wetsuit indien je die tijdens het zwemonderdeel gaat dragen.
Zelf heb ik volledig zelf zelfontworpen trisuit met mijn naam en sponsoren erop laten maken bij Bioracer Nederland. Maar daar verkopen ze bijvoorbeeld ook standaard trisuits. Mocht je nog op zoek zijn naar een fijne trisuit dan kan ik je de trisuits van Bioracer zeker aanraden. Ze zitten erg fijn, zijn praktisch en je krijgt 15% korting op alle trisuits én wielerkleding bij Bioracer met de kortingscode; Suzanne15.
-Sport bh
Als je borsten hebt is het aan te raden een sport bh onder je trisuit te dragen en deze dus niet te vergeten aan te doen alvorens je je trisuit aantrekt. Je draagt deze sportbh dan dus automatisch ook met alle drie de onderdelen. Kies dus voor een bh die zowel comfortabel zit met fietsen als met lopen.
Niet per se nodig maar wel handig/snelheidsverhogend voor de start:
-Slippers
Voor richting de zwemstart te lopen
-Voeding voor de start
Denk aan een banaan of sportgel/sportdrank om nog even gauw te nemen voor de start
-Een opgeladen sporthorloge
-Vaseline
Wordt gebruikt als antischuurcrème om te vermijden dat je wetsuit gaat schuren in je nek
–Hartslagband
Wordt vooral door fanatieke triatleten en sporters gebruikt die vaak ook op hartslag trainen.
-Timing chip (indien je een eigen hebt)
-Toiletpapier
Niet altijd aanwezig in de dixies
-Zonnebrandcrème
Nodig voor het zwemonderdeel:
-Zwembril
Indien je er nog eentje moet kopen zou ik aanraden er eentje te kopen met spiegelende glazen omdat je met een triathlon buiten zwemt en soms last kan hebben van de zon of de schittering van het water. Zoals bijvoorbeeld deze Arena Tri zwembril.
Mocht je deze of een andere bril en/of andere zwemspullen bestellen op Arenabenelux.nl dan ontvang je korting met de kortingscode ‘Suzanne10’.
-Wetsuit
Theoretisch gezien is een wetsuit niet altijd per se nodig. MAAR het is bij bepaalde watertemperaturen verplicht om met een wetsuit te zwemmen en soms dus wel per se nodig. Daarom staat deze onder het lijstje per se nodig voor het zwemonderdeel. Als de watertemperatuur warm genoeg is (maar niet te warm) volgens de richtlijnen die de organisatie aanhoudt dan mag je zelf kiezen of je met of zonder wetsuit zwemt. En als de watertemperatuur te warm is dan is het verboden om met een wetsuit te zwemmen (ik heb dit in Nederland nog nooit meegemaakt maar wel al een aantal keer bij buitenlandse wedstrijden).
Wanneer je zelf mag kiezen zou ik overigens ook altijd aanraden met wetsuit te zwemmen omdat het zwemonderdeel je simpelweg minder energie kost in een wetsuit vanwege een beter drijfvermogen.
Ook wetsuits kun je met de kortingscode Suzanne10 bestellen op Arenabenelux.nl
Niet per se nodig maar wel handig of snelheidsverhogend:
-Een extra eigen badmuts
Deze draag je onder de badmuts die je van de organisator hebt gekregen met je zwembrilletje tussen de twee badmutsen in. Op die manier voorkom je dat iemand per ongeluk je brilletje afrukt (de start is vaak hectisch) of dat ie uberhaupt gewoon volloopt met water/per ongeluk verschuift. En met kou vormt het een extra laagje isolatie (dus een warmer hoofd).
-Oordoppen en/of neusklem
Voor als je die altijd gebruikt met zwemmen
Nodig voor het fietsonderdeel:
-Fiets
In de breedste zin van het woord. Dit hoeft helemaal geen dure triathlonfiets of aerodynamische topper te zijn. Zolang je fiets maar veilig is, de remmen werken en je er fijn op kunt fietsen. Maar tuurlijk als jij voor een snelle tijd gaat of mee wilt doen voor de prijzen is het aan te raden voor een snelle triathlonfiets te gaan.
-Helm
Dit is verplicht! En hij moet goed aansluiten. Als je op een gegeven moment wat fanatieker wordt zou je nog kunnen kiezen voor een speciale aero helm.
-Fietsschoenen
Schoenen die je aandoet met het fietsonderdeel. In bijna alle gevallen zijn dat klikschoenen maar als je gewoon op je normale fiets wilt meedoen met sportschoenen mag dat ook.
–Startnummerband
Dit is officieel niet per se nodig maar bespaard je zoveel tijd en kost vaak geen drol dat ik hem toch bij nodig heb gezet. Het levert je namelijk onnodig veel tijd op als je in de wisselzones je startnummer nog moet gaan opspelden op je trisuit.
Dit is een speciaal elastieken koord dat je om je middel/heupen draagt en omdoet in T1 (de wisselzone van het zwemmen naar het fietsen) en waar je je startnummer met veiligheidsspeldjes al aan bevestigd hebt voordat je ging starten zodat je deze in T1 direct en snel om kan doen en vervolgens in T2 (bij het wisselen van het fietsen naar het lopen) alleen maar om hoeft te draaien (bij het fietsen draag je je startnummer namelijk op de rug, bij het lopen aan de voorkant). Met een startnummerband zoals deze hoef je enkel de elastieken band een draaitje te geven en je kunt zo door. Zonder zou dus theoretisch gezien kunnen maar dat is echt heel onpraktisch. Want dan moet je dus tijdens het wisselen van zwemmen naar fietsen je startnummer op je eigen rug gaan bevestigen met speldjes (succes daarmee überhaupt) en dan na het fietsen hem er weer afhalen en op je borst/buik gaan vastspelden.
Niet per se nodig maar wel handig of snelheidsverhogend:
-Fietsbril of vizier
Tegen de zon, wind en vliegjes in je ogen.
-Bidons + eventuele gels/sportvoeding
Zorg dat deze al gevuld in je fiets zitten. Overigens op de langere triathlon afstanden is dit wel degelijk echt nodig, anders is de kans dat je de finish haalt klein. Ik heb dit niet onder het kopje per se nodig gezet omdat je theoretisch ook kunt finishen door enkel gebruik te maken van de door de organisatie aangeboden voedings-en waterposten. De meeste sporters vinden het echter fijner te weten wat ze binnenkrijgen en te werken met voeding en dranken waar ze mee getraind hebben zodat ze zeker weten er geen maag-darm-buikklachten van te krijgen. Zo werk ik zelf altijd met de drinkmix en gels van Maurten omdat ik weet dat mijn lichaam daar goed op gaat.
-Fietscomputer
Indien je die hebt en wilt gebruiken
-Sokken
Niet per se nodig met fietsen en het kost natuurlijk extra tijd in de wisselzone om sokken aan te trekken maar soms vinden mensen dat fijner dan zonder sokken.
-Handschoentjes
Ook dit kost extra tijd en wordt daarom niet vaak gedaan, maar als je liever met handschoentjes fietst mag je ze natuurlijk in de wisselzone klaarleggen en aandoen
-Iets warms bij zeer koud/slecht weer
Het gebeurt niet heel vaak aangezien triathlon bij uitstek een zomer/mooi weer sport is. Maar als het koud gaat zijn kan het fijn zijn iets van arm-of beenstukken mee te nemen of iets van een thermoshirt bijvoorbeeld.
Nodig voor het looponderdeel:
-Hardloopschoenen
Niet per se nodig maar wel handig of snelheidsverhogend:
–Triathlonveters/Snelveters
Dit zijn speciale elastieken veters die je van tevoren thuis in je hardloopschoenen doet zodat je je schoenen in de wisselzone veel sneller aan kunt trekken. Je hoeft dan geen veters meer te strikken. Bijna iedere triatleet gebruikt ze. Maar het is natuurlijk niet verplicht. Je kunt ook gewoon je veters strikken in de wisselzone (dit kost wel veel extra tijd).
-Sportbril
Tegen de zon, wind en vliegjes in je ogen.
-Sokken
Net als met fietsen niet per se nodig want het kost natuurlijk extra tijd in de wisselzone om sokken aan te trekken maar de kans op blaren is vaak wel kleiner en de meeste lopers vinden het nu eenmaal fijner rennen met sokken aan dus toch kiest een aanzienlijk deel van de triatleten ervoor om ondanks dat het wat extra tijd kost toch (droge!) sokken aan te trekken voor het looponderdeel.
-Sportvoeding/Bidon
Een hardloopbidon of gels die je nog wilt nuttigen tijdens het looponderdeel kun je vast klaarleggen in de wisselzone. In principe kun je overleven zonder sportvoeding. Maar vanaf de standaard afstand en zeker bij de halve en hele triathlon behoort sportvoeding en sportdrank eigenlijk ook tot je standaard uitrusting. Ik heb ze alleen niet onder het kopje écht nodig gezet omdat je theoretisch gezien zou kunnen finishen door enkel gebruik te maken van de voedingsposten van de organisatie.
-Pet/Zweetband/Zonneklep
Tegen de zon en zweet
Extra spullen die je bij de triathlon nodig kunt hebben:
-Speldjes
Om je startnummer aan je startnummerband te bevestigen. Meestal zitten deze wel in de enveloppe die je ontvangt met daarin o.a. je startnummer. Maar sommige organisaties doen dit niet. Het is dus praktisch voor de zekerheid een stuk of 3 veiligheidsspeldjes bij je te hebben.
-Herkenbare (hand)doek die vies mag worden
Voor op de grond in de wisselzone (of voor in je tas bij Ironman om je even af te drogen, Ironman werkt soms met een bepaald tassensysteem waarbij je in de wisselzones niets op de grond mag leggen). Zelf gebruik ik hem alleen als ik hem op de grond mag leggen om mijn wisselzone spullen op uit te stallen. Afdrogen kost tijd en de wind blaast me toch wel droog op de fiets en tijdens het lopen ga je toch weer zweten.
-Extra sportvoeding eventueel
–Talkoeder voor in je loopschoenen
Om sneller in je schoenen te kunnen schieten en voor minder wrijving (natuurlijk vooral interessant als je zonder sokken gaat lopen) de talkpoeder doe je dan al van tevoren in de schoen.
-Fietspomp/Patronen
Voor last minute banden oppompen. Meestal zijn er wel pompen van de organisatie aanwezig, maar niet altijd.
-Reserve bandjes/tubes
-Multitool/Mini gereedschappset
-Bandenplakset
-Bandenlichters
-Een grote vuilniszak of lege plastic zak
Om na de race je vuile natte spullen weer in terug mee te nemen
-Medicatie
Indien je die nodig hebt of bijvoorbeeld allergisch bent voor een wespensteek
En natuurlijk als laatste: JEZELF met de juiste mindset!
Je staat op het punt om de triathlon te gaan ontdekken en dat is magisch. Een dag waar je je eigen grenzen zult gaan opzoeken en een hele hoop atleten zult tegenkomen die hetzelfde doen er dezelfde pittige voorbereiding erop hebben zitten, dezelfde twijfels hebben gehad, evenveel zin in dit avontuur hebben. Geniet van de race maar pas wel op: triatlon kan verslavend zijn. Wanneer je geroken hebt aan de sport, kun je vaak niet wachten tot je aan de start staat van je volgende triatlon staat, vaak een afstandje verder..!
GENIET van je triathlon en zet hem op!
Zó dan is het nu tijd al je spullen te verzamelen en straks daadwerkelijk te gaan inpakken. Gebruik daarvoor deze handige triathlon inpaklijst.
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond(er) leven kun je mij ook volgen op op Instagram. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
Misschien vind je dit ook interssant: TRAINEN OP DATA: WAT, HOE EN WAAROM?