Elke hardloper weet dat het kan gebeuren: een blessure. Hardloopblessures kunnen niet alleen pijnlijk zijn, maar vooral ook lang duren en daarmee heel vervelend zijn. De beste tip: blessures voorkomen. En als het dan toch gebeurt, dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. Hoe? Lees gauw verder.
Als fanatieke sporter wil je je het liefst jarenlang onbezorgd en pijnvrij kunnen bewegen. Helaas denkt ons lijf daar soms anders over. Met een beetje pech ben je maanden uitgeschakeld en moet je verplicht rust nemen. Een nachtmerrie voor veel actievelingen.
Vooral met hardlopen lijken blessures onlosmakelijk verbonden te zijn. Bijna iedereen die gaat hardlopen raakt een keer geblesseerd. Je hoort niet voor niets vaak de zin ‘’hardlopers zijn doodlopers’’.
Een heel belangrijke factor die invloed heeft op het al dan niet geblesseerd raken is je belasting in verhouding tot je belastbaarheid. In mijn e-book Ren. ga ik hier uitgebreid op in. Maar het goede nieuws is dat je invloed kan uitoefenen op zowel de belasting als de belastbaarheid en door dit goed te doen kun je de kans op blessures verlagen.
Voorkom hardloopblessures
Hardlopen vergt een behoorlijke belasting van je spieren, pezen en gewrichten. Des te belangrijker om er zuinig op te zijn. De meeste blessures ontstaan door pech: een verkeerde beweging, een ongelukkige val of een simpele verstapping. Toch heb je ook veel zelf in de hand. Hup, aan de slag dus met onderstaande snelle tips om een blessure te voorkomen:
-
Goede warming-up en cooling-down
Begin verstandig en ga voor een goede warming-up. Je spieren hebben wat tijd nodig om op te warmen. Met warme spieren beweeg je soepeler en ben je alerter. Dat geldt ook voor de cooling-down. Zeker na een intervaltraining staan je spieren flink onder spanning en is het belangrijk dat ze weer tot rust komen. In mijn e-book Ren. kun je uitgebreid lezen over het belang van een goede warming-up en cooling-down voor hardlopers en daar vind je bijvoorbeeld ook specifieke tips voor de opbouw van een goede warming-up en oefeningen die je bijvoorbeeld kunt doen.
-
Zorg voor goede schoenen
Oke, inkoppertje. Dat je niet moet gaan hardlopen op je versleten gympies weten de meeste hardlopers wel. Toch lopen veel mensen op schoenen die voor hen niet ideaal zijn. Jouw looppatroon en voetafwikkeling zijn heel persoonlijk. Ga voor goed advies. Bij een hardloopzaak kun je je looppatroon vaak laten analyseren.
-
Train je core stability
Je spieren krijgen het behoorlijk te verduren tijdens een rondje hardlopen. Niet alleen de spieren in je benen, maar ook in je heupen, billen en rug. Een stabiele en krachtige romp helpt klachten voorkomen aan je hamstring, liezen of rug. Met een extra serie trainingsoefeningen maak je je lichaam snel sterker en stabieler. Dat kan in de sportschool, maar ook in het zwembad.
-
Werk aan je loophouding en looptechniek
Met een goede techniek voorkom je blessures en ga je nog sneller ook. In mijn e-book Ren. lees je alles over loophouding en looptechniek en vind je exclusieve toegang tot video’s met loopscholingsoefeningen om je looptechniek te verbeteren.
-
Zorg een beetje goed voor jezelf
Hardlopen is goed voor je gezondheid, maar je lijf heeft meer nodig dan dat: veel rust, voldoende slaap, genoeg vocht en de juiste voedingsstoffen. Varieer in je trainingen, train vooral ook niet téveel en té hard en luister goed naar je lichaam.
Een sportblessure behandelen
Hoe goed je ook voorbereid bent, een blessure ligt helaas altijd op de loer. Met pijn doorlopen, is nooit een goed idee. Dus als je ook maar vermoedt dat je een blessure hebt, stop dan onmiddellijk met je dagelijkse rondje rennen. Neem rust. De meeste blessures zijn met een periode van rust op te lossen, maar soms heb je wat extra hulp nodig van bijvoorbeeld een sportarts of fysiotherapeut.
Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Het is goed om te weten dat een consult bij een sportarts in de meeste gevallen gewoon gedekt wordt door je basiszorgverzekering. Je hoeft je geen zorgen te maken over extra kosten. Het is wel verstandig om dit altijd even te verifiëren bij je zorgverzekeraar voordat je een afspraak maakt.”
Verdere behandelingen bij bijvoorbeeld een (sport)fysiotherapeut is een ander verhaal. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je zelf voor de kosten opdraait. Het goede nieuws? Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. De vergoeding en het aantal behandelingen die je kunt krijgen, zijn niet bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. De vergoeding hangt vaak samen met de premie die je betaalt. Het is dus verstandig om vooraf goed te vergelijken tussen verschillende zorgverzekeraars. Bekijk welk aanvullend pakket het beste past bij jouw specifieke behoefte en situatie.*
Wellicht vind je dit ook interessant: TRAINEN OP DATA: WAT, HOE EN WAAROM?
Sportieve groetjes,
Suzanne
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer