#FITwithsuus #FOODwithsuus Product reviews Weetjes, tips en andere sporten

IS KOKOSWATER GEZOND?

kokoswater gezond

De afgelopen tijd lijkt kokoswater steeds populairder te zijn geworden. Maar is kokoswater gezond? En zo ja, wat zijn dan de voordelen van dit populaire drankje? En wanneer kun je dit het beste drinken? Dat en meer lees je in dit artikel!

Zelf drink ik sinds een klein jaartje regelmatig kokoswater. Ik ben ermee begonnen toen mijn broertje (fanatiek in de bodybuilding) me wees op de voordelen van kokoswater. In het begin moest ik even wennen aan de smaak, maar inmiddels ben ik fan. Het is verfrissend én dus heel gezond!

Is kokoswater gezond?

Ja, als we het hebben over puur kokoswater!

Uiteraard is kokoswater gezond als we het hebben over puur kokoswater. Dus niet uit een concentraat of als onderdeel van een andere suikerhoudende drank, maar direct uit het midden van een jonge, groene kokosnoot.

Geinig weetje: Een kokosnoot is eigenlijk helemaal geen noot maar een fruitsoort. En het kokossap voedt als het ware de vrucht. Als het fruit/de kokosnoot rijpt dan blijft een deel van het kokoswater vloeibaar en een ander deel verandert in het witte vruchtvlees dat we allemaal kennen als ‘kokos’. Als we het dus hebben over dit vloeibare sap dan is kokoswater gezond. Ik heb inmiddels verschillende varianten uitgeprobeerd en heb twee favorieten: Ik blijf nu al een tijdje trouw aan het merk Obrigado. Daarvan koop ik meestal de standaard 350ml flesjes bij de supermarkt omdat deze puur zijn. Zonder toegevoegde rotzooi, zonder smaakjes en zonder andere poespas. Gewoon puur kokoswater. En ook bestel ik regelmatig literverpakkingen van het biologische kokoswater van Koro. Qua smaak komen deze twee ook vrij dicht bij elkaar.

Let op: Kokoswater wordt nog wel eens verward met kokosmelk. Maar dit is dus niet hetzelfde. Kokosmelk wordt namelijk gemaakt van het witte vruchtvlees uit de kokosnoot (gemengd met water) en kokoswater heeft dus eigenlijk niets met het witte vruchtvlees te maken!

Enkele voordelen van kokoswater

Voedingsstoffen

Kokoswater zit niet alleen boordevol vezels, maar bevat ook allerlei belangrijke voedingsstoffen waaronder electrolythen, kalium, magnesium en vitamine C. En dit zijn precies een aantal mineralen waar veel mensen standaard onvoldoende van binnen krijgen. En dat is niet de enige reden waarom kokoswater gezond is.

Goed voor je hart

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kokoswater op meerdere vlakken een positieve werking kan hebben voor je hart. Zo kan kokoswater je cholesterolgehalte en bloeddruk helpen verlagen waarbij het risico op bloedpropjes in belangrijke slagaders wordt verkleint. En dat is natuurlijk goed voor je hart.

Laag in vet en calorieën

Meer dan 90% van kokoswater is ook gewoon water. De naam zegt het eigenlijk al. Daardoor bevat het sap ook weinig vet en weinig calorieën. Hierdoor is het een heel geschikt drankje om te drinken als je wilt afvallen of zin hebt in iets zoets maar niet teveel suikers of E-nummers wilt binnenkrijgen.

After workout drank

Steeds vaker gebruik ik kokoswater nadat ik een lange/zware workout heb gehad. Met name in de zomer of bij warmte omdat ik dan niet alleen veel vocht (zweet) ben verloren maar ook belangrijke mineralen. Toen ik afgelopen november op vakantie was in Curacao en daar de halve marathon ging lopen kreeg ik ook als tip om kokoswater te drinken als hersteldrank. Een lokale gids vertelde dat de vroegere plantagehouders hun slaven ook fit hielden door ze kokoswater te geven.

Met kokoswater breng je niet alleen je vocht weer op peil, maar vul je ook verloren mineralen aan. En dat is iets wat veel mensen vaak vergeten na een intensieve workout. In veel gevallen is water bijtanken voldoende. Maar met intensief sporten (zeker bij warmte) verlies je ook natrium en kalium bijvoorbeeld. Dit zijn twee belangrijke mineralen die verschillende rollen in je lichaam vervullen waaronder het reguleren van de vochtbalans. Daarom is het belangrijk dat je ook deze op tijd bijvult. Kokoswater is daarvoor zeer geschikt. Het zal je elektrolytenvoorraad weer aan vullen en zorgen voor een goede vochtbalans.

Maar daar heb je toch speciale sportdrankjes voor? Ja, er zijn inderdaad ook elektrolytenrijke sportdrankjes die dezelfde werking hebben. Maar veel van die sportdranken bevatten naast alle belangrijke mineralen helaas ook een hoop overbodige suikers en E-nummers. Vandaar dat ik dan liever ga voor puur kokoswater.

Kokoswater tips

kokoswater gezond

Favoriete merk

Je kunt kokoswater direct uit de kokosnoot drinken als je op een tropisch eiland woont. Maar als je zoals ik niet elke dag een kokosnoot van de boom kunt halen dan zul je voor kokoswater naar een winkel moeten. En aldaar moet je enorm oppassen als je gezond kokoswater wilt kopen. Want er zijn een aantal merken die  ‘puur kokoswater’ verkopen, maar allerlei troep aan de drank hebben toegevoegd zoals suikers, zoetstoffen, kleurstoffen en/of E-nummers.

Een goede tip vind ik dus het kokoswater van Obrigado en de Biologische variant van Koro. Die zijn beide 100% puur en bevatten dus geen conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. En ook geen toegevoegd vet en/of suikers. Daarnaast vind ik het zelf een hele mooie bijkomstigheid dat ze het bij Obrigado ook op een duurzame manier produceren op hun eigen ‘farm’ in Bahia (Brazilië). Daar winnen ze niet alleen kokoswater maar dragen ze ook echt zorg voor de palmbomen en de regio. Zo investeren ze ook een deel van hun omzet in de cultuur en het onderwijs in de regio van hun farm.

Recept met kokoswater

De laatste tip die ik graag wil delen is dat kokoswater ook super goed werkt in smoothies en mocktails! Gebruik het bijvoorbeeld ter vervanging van de zuivel! Je smoothie is dan wel iets wateriger maar vaak ook een stukje zoeter én lager in calorieën en vet! Mijn favoriete smoothie met kokoswater:

250 ml kokoswater gemixt met met ong. 150 gram meloen (liefste watermeloen) en dan enkel nog wat verse citroensap of gember erbij !

Ik hoop dat jullie het een interessant artikel vonden om te lezen. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, stel ze gerust hieronder of stuur me een mailtje.

Liefs,
Suzanne

ZIE OOK: HOEVEEL MOET JE DRINKEN TIJDENS HET SPORTEN?

Volg je me al via Instagram Youtube, en Facebook – ??

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Brigitte Brummel-Elenbaas
  juli 6, 2018 at 18:49

  Weet je wat? Ik ga het gewoon proberen!

 • Reply
  Ong Kieng Hoat
  oktober 17, 2019 at 15:22

  In de tropen eet ik het vruchtvlees (het witte gedeelte dus) op bij het drinken uit de noot. Ik vraag me af of het vruchtvlees ook gezond is. Het is vlees van de jonge kokos, dus niet van een oude noot, die kan je er niet zomaar met een lepel uitschrapen.Van de oude kokosvlees maken ze dus kokosmelk oftewel santen en dat is niet zo gezond, dacht ik. Graag je mening. Paul

  • Reply
   Suzanne
   oktober 18, 2019 at 13:36

   Hi Paul,

   Het vruchtvlees van de kokosnoot zelf is ook prima om te eten. Dat zit namelijk vol vitaminen en mineralen. Het ligt er alleen aan wat je persoonlijke definitie van gezond is. Er zitten namelijk wel veel meer calorieën in dan in het kokoswater en dan in andere fruitsoorten met soortgelijke vitaminen en mineralen. Maar ik ben van mening dat meer calorieën helemaal niet per se slecht is. Als je wilt afvallen, dan kun je beter ander fruit eten of kokoswater drinken. Maar als je gewoon gezond, gevarieerd en gebalanceerd eet dan is het echt prima.

   Kokosmelk is eigenlijk (kokos)water gemengd met kokosvlees. Kokosmelk bevat dus ook meer calorieën en meer verzadigd vet dan kokoswater. Maar over het algemeen past het prima binnen een verantwoord voedingspatroon. Als je er maar niet TE veel van neemt. Maar dat geldt natuurlijk voor zoveel voedingsmiddelen.

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (29 JUNI T/M 5 JULI)

  De afgelopen week maakte in samen met één van mijn beste vrienden een sportieve mini roadtrip door de Vendée, werden...

  Sluiten