#FITwithsuus Yoga

5 REDENEN WAAROM IK GRAAG AAN YOGA DOE

yoga

De tijd dat yoga een geitenwollen sokken imago had en enkel werd beoefend door zweverige types is inmiddels allang voorbij! De sport is de laatste jaren onwijs gegroeid in populariteit. Steeds meer mensen doen aan yoga vanwege alle mentale en fysieke voordelen. Maar vanwege welke voordelen stap ik als fanatiek sporter ook steeds vaker de yogamat op? Dat lees je in deze blog. 

Zoals de meeste van jullie weten doe ik al mijn hele leven aan zwemmen. Vanaf mijn zestiende kwam daar krachttraining bij en ook daar ben ik nooit meer mee gestopt. Als derde sport kwam daar vijf jaar geleden het hardlopen bij. En inmiddels ligt er een vierde ‘verslaving’ op de loer. Want sinds een jaartje doe ik ook regelmatig aan yoga.

Mijn eerste yoga ervaring was pas vorig jaar, maar sindsdien vind ik het heerlijk om eens of tweemaal per week een lesje te volgen. Dit doe ik meestal gewoon thuis met behulp van YouTube en mijn favoriete yogakanaal (Boho Beautiful). Maar ook wel eens in de sportschool, op reis en een paar keer per jaar volg ik ook daadwerkelijk les in een yogastudio.

5 redenen waarom ik graag aan yoga doe

Kracht, mobiliteit en evenwicht

Het lijkt heel ontspannen en het hangt er natuurlijk ook volledig vanaf welk soort yoga je doet. Maar de yoga oefeningen die ik regelmatig doe zorgen ook voor sterkere spieren. Met name een sterkere core. Ik doe vaak veel staande houdingen die mijn hamstrings, core en quadriceps versterken.

Gecombineerd met uiteraard ook liggende en zittende houdingen. Die doe ik dan vooral om mijn lichaamshouding en rug te versterken. Ik merk dat ik naast extra flexibiliteit door alle poses en het stretchen ook extra kracht en balans ontwikkel. Zo kan ik bijvoorbeeld nu de headstand een paar minuten volhouden terwijl ik dat een half jaar terug nog niet los kon.

De yoga oefeningen helpen mij uiteindelijk ook weer om fijner te kunnen zwemmen en hardlopen (zonder rugklachten en met meer ontspanning). En ik kan oefeningen in de sportschool beter/gecontroleerder uitvoeren.

headstand

Helpt ontspannen

De mensen die mij al wat langer kennen vinden het misschien grappig om te lezen, want ik was altijd een echte stuiterbal. Vanaf het moment dat ik mijn bed uit stap, sta ik aan. Vol energie race ik de dag door en pas wanneer ik weer in bed lag ging mijn lampje uit. Stilzitten en/of rustige sporten waren totaal niet aan mij besteed. Toch heb ik in yoga mijn rust kunnen vinden. Ik kan mezelf echt even uitzetten en ontspannen als ik yoga ga doen. En geloof het of niet, maar dit lukt me op elk tijdstip van de dag, hoe druk het ook is. Sterker nog, juist als het heel druk is probeer ik soms even tijd te maken voor 20 minuutjes yoga omdat ik merk dat ik me daarna weer volledig kan focussen en meer concentratie heb.

Ontspanning is belangrijk wanneer je veel sport, hard werkt en relatief veel van je lichaam vraagt. En Yoga helpt me daar dus bij.

Focus op ademhaling

Wanneer ik druk, gestresst of gehaast ben vergeet ik vaak om goed adem te halen. Ik adem dan heel vluchtig en niet diep. Tijdens yoga ben ik me daar dan weer even heel bewust van en merk ik hoe slecht ik eigenlijk adem haalde daarvoor. Het is fijn om tijdens de yoga heel bewust bezig te zijn met ademhalingsoefeningen. Ik merk dat ik dan de rest van de dag en zelfs de volgende dag ook nog veel bewuster adem haal gedurende de dag.

En natuurlijk zijn de ademhalingsoefeningen ook goed voor je longcapaciteit en uithoudingsvermogen en daarmee je sportprestaties.

Lichaamshouding

Van nature ben ik helaas geneigd om heel ingezakt te gaan zitten en lopen. Mijn schouders hangen vaak naar voren en mijn rug is vaak erg bol als ik zit en te hol als ik sta. Rechtop zitten en staan is, hoe gek dat ook klinkt, best een opgave voor mij. Met yoga ben je natuurlijk heel bewust bezig met je lichaamshouding, bovendien versterk je je flexibiliteit en kracht in je hele lichaam. Maar vooral de buik-en rugspieren die belangrijk zijn voor je houding worden versterkt en dat helpt mij om beter rechtop te kunnen zitten en staan. Na een lesje yoga ben ik me er altijd ook weer veel meer bewust van net als met de ademhaling. Dan corrigeer ik mezelf ook sneller gedurende de dag en de dag erna.

Spier reset

Ondanks dat ik veel sport heb ik eigenlijk nooit echt last van spierpijn of blessures. Maar wat ik soms wel  heb is een soort algehele stijfheid in mijn lichaam. Het idee dat bepaalde gedeelten een beetje vast of op slot zitten. En door de langzame en stretchende bewegingen van yoga beweeg ik mijn lichaam als het ware los. Het voelt vaak alsof ik mijn spieren reset, want na de yoga voel ik me heel los en lijkt het soms alsof ik 5 cm langer ben (I wish it was real). En na zo’n yoga sessie loop of zwem ik ook altijd met veel meer ontspanning.

ZIE OOK: DIT IS WAAROM YOGA EN HARDLOPEN ZO GOED SAMEN GAAN 

Ik ben heel benieuwd of jullie ook aan yoga doen en wat dan voor jullie de voornaamste redenen en voordelen zijn? Let me know!

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Neeltje | Thoughts in Style
  september 7, 2018 at 07:43

  Ik doe elke week aan yoga! Het is zo fijn 🙂

  • Reply
   Suzanne
   september 7, 2018 at 08:08

   Jaaa super leuk om te lezen #teamyoga

 • Reply
  Marjorie
  september 7, 2018 at 07:54

  I love yoga but I have to improve my practise!
  xx

  http://www.mybeautrip.com

  • Reply
   Suzanne
   september 7, 2018 at 08:09

   Hi Majorie, well as long as it feels good it’s good enough. With yoga you don;t have to be better all the time. When doing it more often it will improve automatically:)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  poke bowl
  RECEPT: VEGETARISCHE POKE BOWL

  Zoals de meeste mensen inmiddels weten is de poké bowl een traditioneel gerecht uit Hawaii waarin verse vis en groenten de...

  Sluiten