#FITwithsuus #FLYaroundtheworldwithsuus Sportieve reizen

EEN ACTIEVE VAKANTIE IN NOORWEGEN

actieve vakantie

Vorige week vetrok ik samen met mijn vriend richting het prachtige Noorwegen voor een actieve vakantie. Ik deelde enkele van onze avonturen op mijn Instagram en kreeg hierover veel vragen. Vandaar dat ik vandaag met een speciale blog kom over onze reis door Noorwegen. Want hoe hebben we rondgereisd? Op welke plekken zijn we allemaal geweest? En welke hikes hebben we gedaan?

 

Noorwegen is natuurlijk het land van de fjorden en uitgestrekte landschappen. Heel veel meer wist ik eigenlijk niet van het land voordat we vorige week naar Noorwegen afreisde. Wel stond een rondreis door Noorwegen al langere tijd op mijn bucketlist vanwege alle positieve verhalen en prachtige foto’s van vrienden en bekenden om mij heen.

En inmiddels weet ik dat Noorwegen ook het land is van schitterende rivieren, wilde bergschapen, indrukwekkende watervallen, schattige dorpjes, hoge bergen, vriendelijke mensen, steile gletsjers en goede restaurants.

Een actieve vakantie in Noorwegen

Ik denk dat het voor zich spreekt dat Noorwegen een perfect land is voor een actieve vakantie. Als je een week lang met je kont op het strand wilt liggen kun je beter het vliegtuig richting het zuiden pakken. De uitgestrekte natuur met daarbij alle actieve outdoor opties die het land te bieden heeft maken het een perfecte actieve bestemming. Maar je kunt het natuurlijk zo actief maken als je zelf wilt. En dat is iets wat ik super leuk vind! Genieten van de natuur, lekker buiten zijn en toch alles op je gemakje beleven  en heerlijk relaxen want het is immers vakantie.

Noorwegen is een ideaal land om per auto te ontdekken. Je kunt met je eigen auto gaan maar wij zijn gevlogen naar de airport van Stavanger en zijn vanaf daar met een huurauto op pad gegaan.

De airport is erg klein en je loopt letterlijk tegen de autoverhuur aan als je de airport uitwandelt dus dat is niet te missen mocht je ook een auto willen huren. Onze huurauto was vooraf al online gereserveerd (dat zou ik aanraden zodat je alle opties rustig kunt bekijken en een auto kunt kiezen die bij jou reis en budget past!) bij AVIS en daardoor hoefde we enkel even ons reserveringsnummer en rijbewijs te tonen en we konden wegrijden. Als je in dezelfde periode als wij rijst is het aan te raden een auto met winterbanden te huren.

Onze route

Veel van jullie vroegen om onze rondreis. Waar zijn we nou precies allemaal geweest en hoe zat ons programma in elkaar. We hebben ons hierin eigenlijk volledig laten adviseren/leiden door de officiële reisgids van Noorwegen. Via visit Norway(.nl) kwamen we uit op een route rondom de zogenoemde ‘Ionic Hikes‘. Dit zijn grote, bekende hikes in Zuid-Noorwegen die qua vervoer en accommodatie goed met elkaar te verbinden zijn. Op basis van in eerste instantie drie Ionic Hikes hebben we toen een programma gemaakt. We zouden de Preikestolen, Trolltunga en Kjerag hike allemaal binnen een paar dagen gaan doen. Maar omdat het weer vlak voor ons vertrek omsloeg (ijzel/sneeuw en slecht zicht) en sommige hikes te gevaarlijk waren om alleen te doen hebben we het programma last minute om moeten gooien en helaas de langste hike (Trolltunga) moeten skippen.

Ons definitieve reisprogramma zag er alsvolgt uit:

REISPROGRAMMA

Dag 1:

-Vlucht naar Stavanger airport (+huurauto daar ophalen)
-85 minuten rijden naar Egersund
-De Trolpikken hike (duurde ongeveer 2 uur)
-95 minuten Rijden naar Sirdal voor accomodatie

We sliepen in het Skicentrum van Sirdal (in de winter een prachtig resort voor veel wintersporters en nu voor ons ook ideaal op de route) maar onderweg stopten we eerst nog even in Byrkjedal (na ongeveer een uur rijden vanaf Egersund) om wat te eten bij het restaurant Byrkedalstunet. Dat lag op de route naar het skiresort en kwam goed uit want we hadden behoorlijk trek na de reis en hike.

vakantie noorwegen

Dag 2:

-Opstaan en ontbijten
-70 minuten rijden naar Øygardstøl (daar kun je parkeren voor de Kjerag hike)
-De Kjerag hike (Vanwege de weersomstandigheden hebben we deze hike in een groep met gids gedaan, dat was geboekt via ‘Outdoorlifenorway‘. Onze gids was super toevallig een Nederlander en alles was heel fijn geregeld. We konden goede waterdichte kleding huren en dat was nodig ook want het regende de hele ochtend al en dat zou ook niet minder worden. Zelf hadden we al goede hike schoenen en warme ski kleding aan dus dat hoefde we niet te huren. En we hadden een rugzak mee met eten&drinken voor onderweg. Uiteindelijk hebben we bijna 7 uur over de hike gedaan en de meesten van jullie hadden via Instagram al gezien hoe fantastisch ik het vond. Het was met name op de toppen erg koud door de harde wind en sneeuwbuien maar dat maakte de tocht ook uitdagend en speciaal.

Wil je meer weten over deze en de andere hikes die we hebben gedaan, zie dan het artikel: 5 HIKES IN NOORWEGEN VOOR OP JE BUCKETLIST! 

– 3 uur rijden naar het startpunt van de Preikestolen hike voor morgen en ons hotel van vanavond: Preikestolen Mountain Lodge (onderweg moet je dan met de ferry van Oanes naar Lauvik)
-We hebben even een klein ommetje gemaakt toen we arriveerde rondom de accomodatie want die lag prachtig aan het Refsvatn meer.
-Eten in het restaurant van de accommodatie (ik nam lekkere pasta met champignons!)

kjerag hike

Dag 3:

-Ontbijten in de mountain lodge
-Preikestolen hike. Onze accommodatie zat aan het startpunt van de hike dus we hoefden niet eerst een stuk te rijden. De hike duurde ongeveer 4 uur en was echt prachtig. Helaas was het te mistig die ochtend om het hoogtepunt van de Preikstolen hike te kunnen zien. Maar we hebben enorm genoten van de weg erheen en het prachtige uitzicht van boven op het meer.
-3,5 uur rijden naar Haugesund met een tussenstop in Tau om te lunchen (Tau lag toevallig op de route. We zaten in de auto opweg naar de eerste ferry en ik zag allemaal schattige gekleurde huisjes in een leuk haventje en we besloten daar even te stoppen. Er was een parkeerplaats met picknicktafel dus we hebben daar gezellig ons meegenomen lunch vanuit het hotel opgegeten en zijn daarna doorgereden richting Haugesund. Onderweg moesten we in totaal twee keer met de ferry).
-Uit eten in Haugesund en geslapen in het Banken hotel (zeer praktisch hotel, je krijgt de sleutel van je kamer digitaal via een sms dus je kunt komen wanneer je wilt. Heel ideaal als je niet precies weet hoe laat je zult arriveren in de avond)

preikestolen

Dag 4:

-Ontbijten in het Banken hotel
-Haugesund sightseeing run. Ik ben na het ontbijt een rondje gaan rennen door het stadje en dat was echt super leuk! De vorige 3 dagen hadden we namelijk vrijwel alleen maar bergen gezien. En dit stadje had een schattig haventje, heel veel van die houten pipi Langkous huizen en andere toffe parkjes en bezienswaardigheden. Mijn vriend voelde zich niet zo lekker en is nog even gaan slapen. Daarna hebben we met zijn tweetjes ook nog even een kleine wandeling gemaakt door het centrumpje omdat ik graag wilde laten zien wat ik tijdens mijn run allemaal gezien had en hoe mooi het was.
-80 minuten rijden naar Langfoss
-De langfossen waterval hike (3 uur) Je kunt deze hike denk ik gemakkelijk in 2 uur lopen. Maar ik vond het zo gaaf dat we regelmatig even zijn gestopt om van het uitzicht te genieten en wat foto’s te maken.
-45 minuten rijden naar Etne (Fugl Fonix hotel)
-Diner in het hotel. We waren sowieso heel erg te spreken over de Noorse keuken de eerste paar dagen. So far hadden we elke dag nog heerlijk gegeten. Zowel lunch als ontbijt als diner waren telkens super vers en goed! En dit hotel deed daar nog een schepje bovenop. Het eten was echt meer dan super lekker en de kok en het andere personeel was mega vriendelijk! We zeiden nog tegen elkaar de volgende dag in de auto dat we beide het gevoel hadden een beetje thuis te zijn in dat hotel.

haugesund

Dag 5:

-Ontbijten (ook dit was weer erg goed, de kok maakte o.a. verse wafels voor iedereen die dat wilde!)
-90 minuten rijden naar Nedstrand
-De Himakana hike (3,5 uur). Ook deze hike kun je in principe veel sneller doen, maar wij besloten op de heide nog even te chillen, schaapjes te kijken en ons meegenomen lunch te nuttigen. En op de top bleven we ook wat langer rond kijken en maakte we onderstaande foto op de uitstekende rots!
-2,5 uur rijden naar Stavanger
-Inchecken in het Scandic City hotel en uit eten in het dorpje zelf

himakana

Dag 6:

-Ontbijten in het hotel
-Even een half uurtje knallen in de gym van het hotel. Dit was overigens heel fijn, dat we op onze laatste dag een hotel hadden met gym. Want we wilden eigenlijk lekker Stavanger in en de stad ontdekken maar het weerbericht gaf aan dat het tot 11 uur 100% zou regenen en daarna droog zou zijn. Een aangezien we pas om 18:15 uur terug zouden vliegen besloten we lekker uit te slapen, te gaan ontbijten, sporten, douchen en dan pas lekker de stad in te gaan als het droog zou zijn.
-Stavanger sight seeing (Leuk stadje met een heel nieuw gedeelte, moderne shopping centra met veel grote internationale winkelketens en foodketens . Maar ook een oud gedeelte met authentieke kerkjes, houten havenhuisjes en schattige restaurantjes.
-Lunch in het Noorse Petroleum museum (ook weer erg goed eten en fijne service!).
-Terug naar het hotel om onze auto op te halen (de koffers waren al ingeladen want we waren al uitgecheckt)
-30 minuutjes rijden naar de airport, onze huurauto inleveren en terug naar Schiphol!

stavanger

FAQ

Verder kreeg ik gedurende de reis heel vaak dezelfde vragen waar ik in dit artikel ook wat uitgebreider op in wil gaan.

Welke plekken moet je zeker bezoeken?

Ik zou eigenlijk willen zeggen: ALLEMAAL! Ik heb namelijk van elke dag ontzettend genoten. Iedere plek was weer anders en dat maakte het juist zo leuk! De ene hike was uitdagend en zwaar wat het leuk maakte en je een gevoel van trots gaf op de top, de andere was heel relaxt en daar genoot je heel erg van. En de combinatie van natuur en dorpjes was ook heel erg leuk! Ik zou niet een locatie kunnen kiezen eigenlijk… Ik vind de reis in zijn totaal iets om aan te bevelen! Maar hetgeen wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt zijn denk ik de langfossen watervallen.

langfossen

Kan iedereen zulke hikes doen of moet je super fit zijn?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik durf wel met zekerheid te zeggen dat je niet SUPER fit hoeft te zijn. Maar ook zeker niet iedereen zal in staat zijn om zware, steile, langdurige hikes zoals de Kjerag hike te doen. Daarvoor moet je toch echt wel een bepaalde basis conditie hebben en regelmatig wandelen. Kortere hikes zoals de Trolpikken hike denk ik dat goed te doen zijn ook als je niet super fit bent. Het is natuurlijk zo dat je altijd je eigen tempo kunt aanhouden, kan rusten en wat drinken en eten wanneer je wilt. En verder zit je elke dag ook een paar uur in de auto waar je uit kunt rusten. En in die zin zou iedereen het moeten kunnen. Ik denk dan ook zeker niet dat je boven gemiddeld fit hoeft te zijn voor zo’n actieve vakantie. Maar een beetje sportief en gemiddeld fit zijn is zeker wel een must.

Als je in Nederland al moeite hebt om bijvoorbeeld 2 uur lang achter elkaar te wandelen dan kun je nagaan dat het in de bergen nog zwaarder gaat zijn. En het moet wel leuk zijn. De hikes moeten niet voelen als een heftige workout maar vooral als een leuke vakantie activiteit.

Had je je goed voorbereid?

Qua materiaal en reisprogramma wel. Ik ben best wel een controlfreak en had daarom een paar dagen van tevoren nog even goed ons programma doorgenomen en dat geprint en gescreenshot naar mijn telefoon zodat we ook op plekken zonder internet uit de voeten zouden komen. Uiteindelijk hadden we letterlijk overal 4G (zelfs op de toppen van de bergen!) en was dat niet per se nodig geweest. Toch gaf het me wel een rustig gevoel. Qua materiaal had ik ook echt goede bergschoenen mee, fijn zittende sokken en wandelkleding, waterdichte warme jassen etc. Ik zal nog een apart artikel schrijven met musthaves om mee te nemen op zo’n actieve hike vakantie!

lowa hike schoenen

Is Noorwegen duur?

Veel mensen vroegen: “Is een vakantie in Noorwegen niet heel duur?” Daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn: Noorwegen is niet goedkoop! Maar dat wist je misschien al. Toch kun je het vrij budgetproof doen hoor! Er zijn gewoon een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ga bijvoorbeeld kamperen of naar campings i.p.v naar hotels. Zeker in de zomermaanden is dat een geweldige optie. Ga zelf de natuur in in plaats van allerlei betaalde toeristische attracties te bezoeken. Vermijd tolwegen en ferry’s daar waar dat gemakkelijk kan. Dat kan niet altijd maar als het kan stel je navigatie daar dan op in. Neem eten/snacks van thuis mee en let op kortingen. Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van eten en andere levensmiddelen van thuis meenemen. Maar omdat supermarkten in Noorwegen vrij prijzig zijn en omdat je het nodig hebt tijdens de wandelingen is het in dit geval gewoon heel praktisch. Ik had in mijn koffer enkele sportrepen gestopt maar ook een ontbijtkoek, snoepjes, crackers, rijstwafels en aanmaaksiroop. Ideaal voor onderweg in de auto en tijdens de hikes. Het water kun je overigens gewoon uit de kraan drinken in Noorwegen dus dat scheelt wel geld! In veel andere landen moet je natuurlijk altijd water kopen.

En ik denk dat de laatste tip de beste is: GENIET! Want als je ervoor kiest om naar Noorwegen te gaan moet je er gewoon rekening mee houden dat het geld gaat kosten. Maar dat is het naar mijn mening en ervaring dubbel en dwars waard. Dus denk dan niet teveel aan het geld en ga niet telkens alles omrekenen maar geniet vooral!

Travel is the only thing you buy that makes you richer!

hiken in noorwegen

Conclusie over een actieve vakantie in Noorwegen:

Al met al hebben wij een fantastische week gehad. Noorwegen was een fantastische keuze en we komen hier vast en zeker nog een keertje naar terug! Het lijkt mij namelijk ook heel mooi om een keer heen te gaan voor wintersport of juist in de zomer als alles groen is, het zonnetje schijnt en de luchten blauw zijn!

Zoals ik al zei is er ook nog een apart artikel waarin ik wat dieper in ga op de hikes die we hebben gedaan. En ook zal ik nog een blog schrijven met handige spullen en tips om mee te nemen als je op zo’n actieve outdoor vakantie gaat.

Ik hoop dat jullie dit artikel al leuk vonden om te lezen:) Mocht je vragen of opmerkingen hebben, laat ze gerust hieronder achter!

 

Groetjes,
Suzanne

 

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

 

 

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Neeltje | Thoughts in Style
  oktober 9, 2018 at 19:10

  Ah dit kinkt echt super gaaf!

  • Reply
   Suzanne
   oktober 10, 2018 at 08:25

   Jaaa dat was het ook:)! Bedankt voor je reactie.

 • Reply
  Marjorie
  oktober 10, 2018 at 07:16

  This place is stunning. Amazing adventure photos!
  xx

  http://www.mybeautrip.com

  • Reply
   Suzanne
   oktober 10, 2018 at 08:26

   Thanks;)!

 • Reply
  Rachel
  oktober 10, 2018 at 21:28

  Hier wil ik ook nog een keer zo graag naar toe, wat een toffe natuur en leuke fotos!

  • Reply
   Suzanne
   oktober 11, 2018 at 10:25

   Leuk om te lezen:)! Ik zou het je zeker aanraden!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  run to the moon and back
  FLASHBACK FRIDAY (21 SEPTEMBER T/M 27 SEPTEMBER)

  Hardlopen voor het goede doel met Wendy van Dijk, opnames voor een nieuwe online serie over fitgirls van het AD,...

  Sluiten