#FITwithsuus Hardlopen

DIT IS WAAROM ELKE HARDLOPER OOK AAN CORE STABILITY TRAINING ZOU MOETEN DOEN

core stability

Waarom zou je als hardloper ook aan core stability training moeten doen? Dat ga ik in dit artikel uitleggen! 

Core stability training onzin?!

Er zijn nog steeds een hoop hardlopers die krachttraining en speciale core stability oefeningen onzin of gewoon stom vinden. Zonde, want juist door die core stability trainingen kun je je hardloopniveau naar een hoger level tillen. Daarnaast draagt een goede core ook nog eens bij aan blessure preventie. Je loopt namelijk niet alleen met je beenspieren. Boven je benen zit nog een heel gedeelte dat ook invloed heeft op je loop prestaties.

DIT IS WAAROM ELKE HARDLOPER OOK AAN CORE STABILITY TRAINING ZOU MOETEN DOEN

Het zijn niet alleen je benen en longen die aan het werk zijn als jij aan het rennen bent. Je core, oftewel je romp bepaalt namelijk voor een heel groot gedeelte je technische vorm. Hoe sterker je core stability, hoe gemakkelijker en technisch beter je kunt lopen. En een goede houding is belangrijk! Als je core niet sterk genoeg is zal je houding gedurende het rennen verslechteren en zul je minder kracht kunnen halen uit je beenbewegingen.

Als de stabiliserende spieren in je romp niet sterk genoeg zijn of niet in balans zijn (de ene spiergroep is veel sterker dan de ander) dan ontstaat er instabiliteit in je romp. Dat betekent dat wanneer bijvoorbeeld je buikspieren niet sterk genoeg zijn er andere spiergroepen zijn die dit tekort moeten compenseren/opvangen. Dit kan ertoe leiden dat die andere spiergroepen bijvoorbeeld je rugspieren, overbelast raken en je last krijgt van rugklachten.  Een slechte core stability kan daarmee zelfs zorgen voor blessures!

Door regelmatig core stability oefeningen te doen train je de balansbeheersing van je rug-, bekken-, schouder en heupspieren en ben je uiteindelijk minder vatbaar voor blessures. Met een sterkere core zal heel je lichaam beter kunnen meewerken aan de perfecte hardloopbeweging. Je kunt dan meer kracht en rendement halen uit elke spieractie. Denk bijvoorbeeld aan je armen die vanuit je romp en schouders toch ook gedurende je hele race meebewegen. Hoe minder energie dit je lichaam kost, hoe beter natuurlijk.

Samenvattend:

Core stability training zou dus voor elke hardloper goed zijn om het risico op blessures te verkleinen en voor prestatieverbetering!

Benieuwd wat voor core stability oefeningen dan specifiek geschikt zijn voor hardlopers? Check hier 5 GOEDE CORE OEFENINGEN VOOR HARDLOPERS

Sportieve groetjes,
Suzanne

ZIE OOK:5 BELANGRIJKE OEFENINGEN VOOR ZWEMMERS

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
dna test
WAT EEN PERSOONLIJKE DNA TEST MIJ VERTELDE OVER MIJN GEZONDHEID

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: Ik heb een DNA test laten doen! En niet omdat...

Sluiten