#FOODwithsuus

WAAROM OLIEBOLLEN ETEN NIET GELIJK ONGEZOND IS!

oliebollen

Tegenwoordig wordt er ontzettend veel geschreven over voeding en de gevolgen van voedingswaarden. Bijna alle publicaties over onze voedingsmiddelen gaan tegenwoordig over of het gezond OF ongezond is. En welke producten we binnen een gezonde levensstijl prima kunnen eten/drinken en welke beslist niet thuishoren in een ‘gezond’ dieet. Zo staan patat, pizza en oliebollen op het lijstje ‘ongezond’ en de acai bowl, quinoa salade en rijst op het lijstje ‘gezond’. Maar is dit wel zo zwart-wit?

WAAROM OLIEBOLLEN ETEN NIET GELIJK ONGEZOND IS!

Uiteraard mag iedereen voor zich zelf bepalen of hij/zij producten wil nuttigen die worden bestempeld als ‘ongezond’! Persoonlijk ben ik van mening dat het niet zo zeer gaat om ‘ongezonde’ producten maar om producten waarvan we niet TEveel en TEvaak moeten genieten.

Gezond leven is belangrijk, maar het moet natuurlijk ook gezond blijven…en wat ik daar vooral mee bedoel is dat het ook leuk moet blijven. Orthorexia is een term die de laatste tijd helaas steeds vaker opduikt. Eerder sprak ik hier al over in de post ‘let’s get real about the fitgirltrend‘. Wanneer er sprake is van orthorexia ben je dwangmatig en obsessief bezig met ‘gezond’ leven. Ik zet dit tussen aanhalingstekens omdat het dan eigenlijk helemaal niet meer gezond is. Het bewust NIET willen eten van oliebollen omdat je bang bent dat je er dik van wordt zou ik juist bestempelen als ongezond gedrag.

Uiteraard moet iedereen helemaal zelf weten of hij/zij überhaupt een oliebol wil eten. Maar het is niet per se gelijk ongezond.

De feestdagen

De feestdagen in december draaien vaak voor een groot deel om eten. Gezellig met familie en vrienden aan het kerstdiner en rondom de jaarwisseling een hoop oliebollen en appelflappen. Maar deze periode is een hele vervelende periode voor mensen die een verstoorde relatie hebben met eten. Het zorgt voor extra spanningen en stress.

Misschien is het voor jou lastig voor te stellen, maar er zijn steeds vaker mensen met een angst voor ongezonde producten. Die angst komt voor een deel voort uit wat zij gezien en/of gelezen hebben in de media. De afgelopen jaren verschenen er bijvoorbeeld artikelen zoals een ei welke de ongesteldheid van een kip zou zijn  en brood dat zorgt voor hart-en vaatziekten.  Dit soort, naar mijn mening onjuiste, artikelen verschijnen maandelijks online op ‘healthy lifestyle’ blogs en websites. En duizenden mensen laten zich helaas hierdoor beïnvloeden met vaak een obsessie en/of eenzijdig eetpatroon als gevolg. Ook zijn er rondom de feestdagen weer allerlei lijstjes te vinden op dit soort websites met hoeveel calorieën er in bepaalde lekkernijen zoals kerststol, kerstkransjes, oliebollen en appelflappen zitten. Handig, maar het zorgt er vaak ook voor dat mensen schrikken en deze producten opeens gaan vermijden.

Obsessief eet gedrag

Wanneer je gedurende de decembermaand koste wat het kost oliebollen probeert te vermijden omdat je ergens gelezen hebt dat een oliebol ontzettend vet is ben je obsessief bezig. Kiezen voor een gezonde levensstijl is natuurlijk goed, maar jezelf daarmee van alles ontzeggen is helemaal niet nodig! Je kunt prima oliebollen eten in deze gezellige tijd zonder aan te komen of je slecht te voelen! Sterker nog, genieten van het leven is gezond! Wanneer je je goed en gelukkig voelt heeft dit namelijk ook positieve gevolgen op je gezondheid.

Ik vind het belangrijk als sporter met ook een healthy lifestyle blog om dat te benadrukken. Het leven draait niet enkel om keuzes maken uit de perfecte gezonde lijstjes. Zelf eet ik ook gewoon taart, chips, snoep en ja ook oliebollen! Ietsje aankomen in deze tijd is dan ook helemaal niet erg. Als je daarna weer gewoon in de basis gezond leeft dan gaat dat er zonder moeite ook vanzelf weer af.

Balans

Je kunt beter kijken naar de periode tussen oud en nieuw en kerst dan tussen kerst en oud en nieuw! Het gaat voor je lichaam en gezondheid natuurlijk veel meer om wat je doet gedurende het hele jaar dan enkel om de periode rondom de feestdagen. Wanneer je het hele jaar in balans leeft kunnen een paar oliebollen of extra toetjes tijdens de feestdagen helemaal geen kwaad.

Kortom, een oliebol eten is niet gelijk ongezond. Het beslist niet willen eten van oliebollen omdat je denkt dat ze ongezond zijn terwijl je ze stiekem wel heel lekker vind, is ongezond! Je hoeft er natuurlijk ook niet gelijk 4 op en dag naar binnen te werken. Maar geloof mij als ik zeg dat een oliebol op zijn tijd je dieet echt niet gaat verpesten en je energielevel ook niet verstoord. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans. En wanneer je die gevonden hebt, kun je producten nuttigen uit elke categorie. Zolang er maar geen ‘TE’ voor komt te staan!

Eet smakelijk en een fijne jaarwisseling!

Liefs,
Suzanne

 

ZIE OOK: DIT IS WAAROM JE JEZELF NIET MOET VERGELIJKEN MET ONLINE INFLUENCERS

Volg je me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ! 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
kerst workout
HIIT KERST WORKOUT VOOR THUIS!

Het is bijna weer zo ver, kerst! Gezelligheid, lekker eten, cadeautjes, foute kerstmuziek én even lekker bewegen! Niet per se...

Sluiten