#FITwithsuus EK's KAMPIOENSCHAPPEN

EK TRIATHLON 2019

EK-TRIATHLON- 2019-zwemmers

In dit artikel vind je alle info over het EK triathlon 2019 dat van 31 mei tot en met 2 juni plaatsvindt in het Limburgse Weert.

EK TRIATHLON 2019

Het afgelopen jaar is er door verschillende partijen enorm hard gewerkt aan het verwezenlijken van de ambitie om een EK triathlon (Olympic Distance) te organiseren in Nederland. De gemeente Weert en de Provincie Limburg hebben dit in samenwerking met de Nederlandse Triathlon Bond, de Europese Triathlon Bond en hoofsponsor Rabobank voor elkaar gekregen. Het evenement zal echter niet alleen in het teken staan van de topsport, een weekend later (7 t/m 9 juni 2019) staat het parcours in Weert klaar voor de recreanten!

Of je nu een triathlon fan bent of niet, dit EK is denk ik voor elke sportfanaat leuk om te volgen. Ik vind het in ieder geval erg leuk en deel daarom graag dit artikel. Helaas zit ik zelf in het buitenland voor de halve marathon van Spitsbergen maar anders was ik zeker gaan kijken, het is immers in eigen land! Het zal een echte stads triathlon zijn op een compact parcours, midden in de stad waardoor je ook op verschillende punten de atleten kunt volgen.

Olympische Afstand

Het EK vindt voor de elite triathleten plaats over de Olympische Afstand. Dat is 1,5km zwemmen (2 rondes), 40km fietsen (5 rondes) en 10km hardlopen (4 rondes). Voor de junioren gaat het om de sprintafstand (750m zwemmen, 20km fietsen en 5km hardlopen). Omdat de atleten meerdere malen rondes afleggen is het dus heel leuk om te kijken, want je ziet ze dan meerdere keren voorbij komen. Het zwemonderdeel zal plaatsvinden in het Blauwe Meertje aan de Herenvenneweg en vanaf verschillende andere locatie langs het parcours staan ook grote schermen waarop de wedstrijd te volgen is.

Aan deze wedstrijd zullen een hele hoop professionele triathleten, afkomstig vanuit de hele wereld, deelnemen. Ze strijden om de Europese titels en punten voor de wereldranglijst. En een week later zijn er dus allerlei wedstrijden voor de sub-tup en recreanten, ook heel leuk om te gaan kijken of wellicht zelf mee te doen.

Programma EK triathlon 2019

Hier stond het speelschema van een toernooi dat  inmiddels al geweest is.

Nederlandse deelname:

Elite-mannen

 • Jorik van Egdom
 • Youri Keulen
 • Donald Hillebregt

Elite-vrouwen

 • Lotte Wilms
 • Joni Heerink
 • Rani Škrabanja
 • Kirsten Nuyes
 • Marije Dankelman

Junior-mannen

 • Niels  van Lanen
 • Ian Pennekamp
 • Syb de Jong
 • Jesse Cuijpers
 • Gjalt Panjer

Junior-vrouwen

 • Silke de Wolde
 • Barbara de Koning
 • Romy Spoelder
 • Luna de Bruin
 • Kim van ‘t Verlaat

Mixed team relay

 • Rachel Klamer
 • Marco van der Stel
 • Maya Kingma
 • Jorik van Egdom

De mixed team relay zal tijdens de Olympische Spelen van Tokyo 2020 voor het eerst op het programma staan. In Weert zijn er belangrijke punten te verdienen voor de Olympische Kwalificatieranking. Nederland zet in op een podiumplaats en hoopt dan met de bijbehorende rankingspunten een kwalificatie veilig te stellen.

Momenteel staat Nederland op een zesde plaats en de eerste zeven landen op de ranking mogen naar Tokyo. Het is dus belangrijk dat die zesde positie gehandhaafd blijft of verbetert wordt. Mede hierom starten 3 van de 4 teamleden ook niet op de individuele afstanden. Om krachten te sparen voor de team relay. En omdat het EK in een heel drukke wedstrijdperiode valt van veel World Triathlon Series-wedstrijden waar indivudeel weer belangrijke olympische kwalificatiepunten te verdienen zijn. Ze willen niet het risico nemen dat ze overbelast of geblesseerd raken. En focussen zich dus volledig op de mixed team relay.

Waar te volgen?

Voor alsnog lijkt alles enkel te volgen via de officiële website van de organisatie. In de agenda programmering van de NOS of Eurosport is helaas nog niets te vinden. Wellicht dat lokale omroepen in Limburg ook aandacht zullen besteden aan dit EK triathlon, maar daar is ook nog weinig over bekend helaas. Mocht dit veranderen dan zal ik dat gelijk hier toevoegen en het artikel updaten.

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg je me al via Instagram  en Facebook – ??

Zie ook: EK TRIATHLON 2018

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
sportdagboek #5
SPORTDAGBOEK #5 – (13 MEI T/M 19 MEI 2019)

Zoals beloofd begin dit jaar deel ik elke maand een sport-en eetdagboek. Het is inmiddels alweer mei, de vijfde maand...

Sluiten