#FITwithsuus Product reviews

REVIEW: FOSSIL SPORT SMARTWATCH

fossil sport smartwatch

In deze blog vind je een uitgebreide review van de fossil sport smartwatch als nieuwste smartwatch van Fossil. Lees over welke functies dit horloge allemaal beschikt en bekijk de plus-en minpunten.

Al een tijdje geleden kwam de Fossil Sport Smartwatch uit in het buitenland. Fossil Nederland verwachtte in 2018 deze smartwatch vanaf januari ook in de Benelux te kunnen aanbieden. Dat lukte helaas niet, maar afgelopen maand kwam het dan eindelijk op de markt in Nederland en België. Én ik ontving er eentje om te testen!

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat ik deze review niet in opdracht van Fossil schrijf. Ik heb wel een samenwerking met Fossil voor Instagram waarbij ik deze week een Fossil Sport Smartwatch mag weggeven (check dus gauw mijn Instagram om te zien hoe je kans kunt maken op dit horloge). Maar deze review hoefde ik dus niet te schrijven. Dat wilde ik zelf graag doen omdat ik het zelf ook altijd heel fijn vind om reviews te lezen voordat ik zoiets als een smartwatch, nieuwe telefoon, wireless oortjes of iets anders relatief prijzigs aanschaf. Ik zal dan ook volledig eerlijk zijn over het product en naast de pluspunten ook de eventuele minpunten benoemen

Dus mocht je benieuwd zijn naar dit nieuwe model, lees dan gauw verder.

fossil sport smartwatch

REVIEW: FOSSIL SPORT SMARTWATCH

De Fossil Sport Smartwatch in het kort:

De Fossil Sport Smartwatch is het lichtste model smartwatch uit de hele Fossil collectie. Het horloge is voorzien van de zogenoemde ‘Qualcomm Snapdragon Wear 3100’, de nieuwe chipset voor smartwatches. Daarmee is dit horloge, op de Summit 2 van Montblanc na, pas het tweede smartwatch horloge die op deze nieuwe chipset draait. Die speciale chipset zorgt er simpel gezegd voor dat er zuiniger wordt omgegaan met energie. Wanneer je de smartwatch niet actief gebruikt, neemt een co-processor het werk over waardoor je horloge zo’n 20 keer minder energie verbruikt.

Het horloge zelf is gemaakt van aluminium en nylon en verkrijgbaar in een 41mm en 43mm variant. Beide varianten zijn dan weer beschikbaar in zes kleuren.

Verder zijn er een aantal handige apps en functies voorgeïnstaleerd zoals Spotify, Noonlight en een zaklamp. Ook kan het horloge gemakkelijk aangepast worden aan jouw persoonlijke voorkeuren. Zo kunnen onder andere de helderheid van het scherm, de lettergrootte en de wijzerplaat gemakkelijk worden aangepast.

Fossil Sport specifcaties

Touchscreen

De Fossil Sport Smartwatch werkt met een touchscreen scherm. Er zitten ook 3 knoppen aan de zijkant voor bepaalde snelkeuzes. Maar in principe kun je alles met de touchscreen functie doen. Je kunt de touchscreen functie ook snel en gemakkelijk met 1 swipe+klik op het horloge (tijdelijk) uitzetten. Op die manier kan er niet per ongeluk iets gebeuren wanneer je het horloge bijvoorbeeld om hebt met slapen of onder de douche als er waterdruppels op vallen.

touchscreen

Batterij duur

Zoals ik hierboven ook al even kort noemde zit er dus een nieuwe chipset in die ervoor zou moeten zorgen dat de smartwatch zuiniger is. Op papier zou het horloge het in ieder geval 24 uur moeten doen met continue gebruik en in de zuinigere modus zo’n twee dagen. Dit klopte bij mijn gebruik wel zo ongeveer.

Wel vind ik dat persoonlijk een relatief korte batterijduur. Zeker wanneer ik hem actief gebruik en bijvoorbeeld een duurloopje deed, daarbij muziek luisterde en verder op de dag nog een aantal keer wat checkte op het horloge zoals notificaties dan was ie echt na een dag leeg. Ik moest hem eigenlijk elke avond voor het slapen gaan aan de lader leggen behalve als ik een rustdag had met sporten. Een beetje vergelijkbaar met een telefoon die ook na een dag leeg is bij intensief gebruik en bij bijna geen gebruik wel 2 dagen mee kan.

Het batterijpercentage is tussentijds wel heel gemakkelijk te controleren door vanaf het basisscherm naar beneden te swipen. Dan komt er een menuutje tevoorschijn met allerlei praktische en veelgebruikte instellingen zoals de optie voor vliegtuigmodus, je batterijpercentage en de betaalfunctie.

Opladen gaat heel simpel met de bijgeleverde magnetische lader met contactpuntjes. Hij laad supersnel op en is binnen een uur alweer voor bijna 80% opgeladen. Wel vind ik het ladertje vrij kwetsbaar, het horloge stoot je er vrij gemakkelijk van af. Maar je hoort hem natuurlijk eigenlijk ook niet op te laden en aan te stoten. Als je hem gewoon ergens aan de lader legt waar ie niet aangestoten kan worden is er niets aan de hand.

opladen fossil smartwatch

Sport functies

Het horloge werkt met Google Fit™.  Zo werkt het met beweeg/actieve minuten en ‘heart points’. Heel Amerikaans eigenlijk. Sporten is ook een snelfunctie, door vanaf het basisscherm naar links te swipen kom je gelijk in de Google Fit omgeving terecht. Behalve de standaard sporten zoals hardlopen en fietsen zijn er echt nog tientallen andere sporten voorgeprogrammeerd van aerobics tot badminton en van boksen tot dansen en van gewichtheffen tot kajakken en paardrijden. 

Handige functies die het horloge kan meten tijdens duursporten zoals hardlopen en fietsen zijn de hartslag, snelheid, gemiddelde snelheden, de route en nog wat meer van deze basis informatie.

sport smartwatch fossil

Tijdens krachttraining is het horloge ook in staat om herhalingen te meten.

Verder kun je ook activiteitsdoelen instellen zoals bijvoorbeeld 60 minuten bewegen per dag of 10.000 stappen zetten per dag. En het horloge geeft dan niet alleen je voortgang weer gedurende de dag maar je kunt ook aangeven dat je meldingen wilt ontvangen van de doelvoortgang zodat je gestimuleerd wordt om je doel ook daadwerkelijk te halen iedere dag.

Naast activiteitsdoelen zitten er ook uitdagingen op zoals een push-up challenge en een squatchallenge bijvoorbeeld.

En wat er ook op zit dat nog valt onder het onderdeel Google Fit is ademhalingsbegeleiding.

GPS

Het horloge is uitgerust met GPS. Dat behoeft denk ik verder geen uitleg, maar wat mij betreft een super groot pluspunt van deze smartwatch. Op die manier kun je je telefoon thuislaten als je bijvoorbeeld gaat hardlopen. En heb je nadien alsnog de beschikking over de gelopen route, afstand en snelheid.

Google Assistant:

Met een simpele swipe naar rechts vanaf het basisscherm krijg je toegang tot Google Assistent. Op die manier kun je ‘jouw Google Assistant’ dagelijks vragen stellen die bijvoorbeeld betrekking hebben op je gezondheidsdoelen. Of laat Google Assistant je agenda checken of de weersvoorspellingen doorgeven.

Waterproof

De Fossil Sport smartwatch wordt door Fossil zelf omschreven als swimproof. Ik als zwemmer vind dat enigszins een misleidende term. Je kunt er welliswaar mee zwemmen, maar hij meet dit niet als activiteit. Zwemmen is namelijk als één van de weinige sporten niet opgenomen als meetbare activiteit. Wel is het horloge waterproof tot zo’n 50m diepte en kun je er dus zorgeloos mee rennen door de regen, douchen of een plons in het zwembad of de zee mee nemen.

Smartphone notificaties

Het is een smartwatch, dus uiteraard werkt deze functie dan ook heel goed. Wanneer je een notificatie krijgt die je normaal gesproken op je telefoon zou zien, zie je nu ook op je horloge.

Wanneer je een berichtje binnen krijgt dan gaat ie zachtjes trillen en plopt het op op je scherm. Je kan dat ook uitzetten en de notificaties/berichtjes altijd terugvinden door vanaf het basisscherm omhoog te swipen.

fossil sport smartwatch functies

Vind mijn telefoon

Telefoon kwijt? Geen probleem. Swipe naar beneden en druk op het telefoon icoontje om je telefoon af te laten gaan. Dit werkt zelfs wanneer je telefoon op stil staat! Heel handig voor mensen die hun telefoon regelmatig kwijt zijn.

Uiterlijk

Niet per se een functie van het horloge, maar naar mijn mening ook wel belangrijk. Een horloge kan nog zoveel fantastische functies hebben, als je het niet mooi vind draag je het liever niet. Dit horloge vind ik daarin goed geslaagd. Je hebt namelijk best wel wat keuze als je voor deze smartwatch gaat. Je kunt kiezen uit twee verschillende formaten (41mm en 43m) in zes kleuren: grijs, rood, licht blauw, neon, zwart en blush. Daarbij zijn er ook nog een aantal verschillende bandjes los verkrijgbaar, ook in twee opties (18mm en 22mm).

Verder vind ik het horloge een heel simpel en casual uiterlijk hebben dat overal bij past. Je kunt het zowel sportief als zakelijk dragen en het design is echt unisex.

review fossil smartwatch

Conclusie:

Over het algemeen was ik zeer positief verrast door deze smartwatch. Er zaten veel meer functionaliteiten op dan ik had verwacht voor de prijs waarvoor dit horloge verkrijgbaar is. Ook vond ik het horloge heel gebruiksvriendelijk en gemakkelijk werken. Ik heb zelf een Iphone en ben daardoor niet zo gewend aan Android systemen, maar hieraan hoefde ik eigenlijk helemaal niet te wennen. Het ging super gemakkelijk en alles wees zich vanzelf.

Wel vind ik de naam “fossil SPORT smartwatch” iets teveel suggereren dat het om een echt sporthorloge gaat. Ik vind het meer een smartwatch met extra sportfuncties. Maar een écht sporthorloge voor de hardcore sporter moet wat mij betreft alles van een workout in kaart kunnen brengen. En dit horloge brengt een heleboel in kaart, maar niet alles. Daarbij denk ik dan aan bijvoorbeeld een zwemfunctie die het aantal banen meet maar ook de zwemslag en bijvoorbeeld hoe hard je op de fiets trapt, een loopcadans, je staplengte, een analyse van je VO2max etc. Dat doet dit horloge dus niet. Maar daarentegen heeft het wel weer veel andere (smartwatch) functies die hardcore sporthorloge vaak weer niet hebben.

Gemiddel/Boven actief

Daarom denk ik dat dit het perfecte horloge is voor een gemiddeld tot boven gemiddeld actief persoon. Iemand die 2-4 keer per week lekker gaat sporten in de sportschool of loopt voor zijn/haar eerste 15km bijvoorbeeld. Iemand die het leuk vind om bij te houden wat zijn hartslag is, hoeveel calorieen hij verbrand, hoe snel hij heeft gelopen en hoeveel stappen hij/zij heeft gezet. Maar niet per se geïnteresseerd is in hele diepe details zoals de cadans en gemiddelde paslengte bijvoorbeeld.

Ik heb de afgelopen tijd verschillende sporthorloges en smartwatches mogen testen en dit horloge vind ik het meest vergelijkbaar met de Fitbit Versa. Alleen dit horloge heeft een heel belangrijk voordeel ten opzichte van de Fitbit Versa en dat is de GPS. Dat maakt dit horloge dan ook een klein stukje duurder, maar dan alsnog heeft de Fossil Sport Smartwatch een onwijs goede prijs/kwaliteit verhouding.

Hij kost bij de meeste aanbieders zoals de Bijenkorf en Coolblue €249 en dat is ruim onder de prijs van hardcore sporthorloges die vaak tussen de €500 en €850 kosten.

Vragen? Stel ze gerust hieronder of plaats een comment onder een van mijn foto’s op mijn Instagram! Sowieso vind je het misschien interessant om even naar mijn Instagram pagina te gaan, want daar geef ik deze week dus een Fossil Sport Smartwatch weg!

Ik hoop dat jullie deze eerlijke en oprechte review kunnen waarderen. En ik hoop jullie snel weer terug te zien bij een volgend artikel:)

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Judith van den Berg
  mei 27, 2019 at 20:19

  Wow, super uitgebreide review! Thanks Suzanne!

  • Reply
   Suzanne
   mei 27, 2019 at 21:01

   Bedankt Judith, fijn om te lezen:)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  eetdagboek #5
  EETDAGBOEK #5 – (20 MEI T/M 26 MEI 2019)

  Vorige week publiceerde ik weer een uitgebreid sportdagboek, deze week hield ik weer een eetdagboekje bij. Dus vind je het...

  Sluiten