#FITwithsuus Zwemmen

DE GOUDEN BASISTIP VOOR ALS JE SNELLER WILT LEREN ZWEMMEN

sneller leren zwemmen

Als ik je zou vragen: “Wat schiet sneller door het water: een zure mat of een zuurstok?” Dan spreekt het (hoop ik) voor zich dat de zuurstok zich sneller door het water kan verplaatsen dan de slappe zure mat. Misschien een beetje vreemd om het over snoep te hebben wanneer je op zoek bent naar tips om sneller te leren zwemmen. Maar deze vergelijking (gebaseerd op een soortgelijk voorbeeld dat mijn zwemtrainer ooit gaf) vormt wel de basis voor efficiëntie in het water. 

Sneller leren zwemmen

Efficiëntie bij het zwemmen is eigenlijk heel simpel: Je wilt met zo min mogelijk energie zoveel mogelijk meters maken. Om dit te kunnen bereiken wil je de waterstuwing zoveel mogelijk stimuleren en weerstand zoveel mogelijk minimaliseren.

Hier komt dé gouden zwemtip om sneller te leren zwemmen én tegelijkertijd ook de basis van alle zwemslagen: 

Corespanning en stroomlijn! 

-Voor nog meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie kun je ook mijn boek ‘Zwem.‘ reserveren welke in april 2020 officieel zal verschijnen-

Weerstand

Wij mensen zijn niet gebouwd als zwemwezens. Op het moment dat wij ons lichaam door het water willen bewegen ervaren we weerstand. Iedereen kent het gevoel denk ik wel van het in de zee rennen op vakantie of door een zwembad proberen te lopen: ZWAAR! Dat komt omdat ons lichaam verticaal één grote brok weerstand is. Maar op het moment dat wij ons lichaam plat op het water leggen en zouden aanspannen (voel je het kopje ‘corespanning’ al aankomen?!) dan bewegen we opeens een stuk gemakkelijker door het water. Met de juiste ligging en techniek kun je weerstand verminderen en sneller zwemmen.

Corespanning

Als je sneller wilt leren zwemmen zul je een goede corespanning nodig hebben. Span met name je buik en rug continu aan, trek je navel in en maak je zo lang mogelijk. En dit lijkt misschien simpel, maar de hele training een goede corespanning en dus basishouding volhouden is als beginnende zwemmer nog best lastig. Maar oefening baart kunst! 

Probeer je er in ieder geval altijd bewust van te zijn. Het helpt om jezelf af en toe even af te vragen. Heb ik nog spanning op mijn core? Is mijn navel ingetrokken en lig ik als een plank in het water? 

ZIE OOK: VIJF OEFENINGEN VOOR ZWEMMERS OM DE CORE TE VERSTERKEN

Stroomlijn

Een woord dat je als wedstrijdzwemmer waarschijnlijk nooit meer uit je hoofd krijgt. Want dat is de basishouding van eigenlijk iedere zwemslag. Of je nu de borstcrawl, schoolslag of vlinderslag wilt aanleren, een goede stroomlijn in combinatie met de juiste corespanning zorgt voor de meest optimale en efficiënte lichaamshouding. 

Deze gestroomlijnde positie zoals hieronder ook afgebeeld zorgt er voor dat je met zo min mogelijk weerstand door het water kunt bewegen. Tijdens het zwemmen van de schoolslag en vlinderslag is er telkens een moment waarbij je eigenlijk terugkomt naar deze basishouding. Bij de borstcrawl en rugcrawl kun je in ieder geval telkens met 1 arm gestrekt voor in deze stroomlijnpositie komen. Maar uiteraard lig je er tijdens het zwemmen niet zo strak bij als op onderstaande afbeelding. Je bent immers aan het zwemmen.

Echter is deze positie wel de uitgangspositie na iedere afzet en dus na ieder keerpunt en na elke duik.

sneller leren zwemmen

Oefenen

Op de kant kun je de stroomlijnpositie eigenlijk al heel goed even proberen te voelen zoals ook op de afbeelding hieronder en de hoofdafbeelding van dit artikel.

– Zorg dat je rechtop staat met je voeten tegen elkaar
-Duw je benen zoveel mogelijk tegen elkaar, trek je navel in en span je core aan
-Maak jezelf vervolgens vanuit je core zo lang mogelijk door ook je armen uit te strekken richting het plafond
-Klem je oren tussen je oksels/bovenarmen en ga op je tenen staan
-Voel de spanning die je vasthoudt met je lichaam om in deze positie te kunnen staan, dit is de spanning die je ook in het water continu moet hebben

Laat jezelf vervolgens weer rustig zakken en oefen dit een paar keer. Zorg dat je na een paar keer oefenen gelijk weet welke spieren je aan moet spannen om direct in de juiste houding te komen.

stroomlijn zwemmen oefenen - sneller leren zwemmen

Voelen

Ik zeg altijd, zwemmen is voelen. En om het effect van de stroomlijn te begrijpen en er beter in te worden zul je het zelf moeten voelen. Dit kun je doen door je tijdens het banen zwemmen eens een aantal keer onderwater te laten zakken en af te zetten in een stroomlijn. Drijf dan volledig uit en kijk hoe ver je bent gekomen.

Zet vervolgens ook eens af op de manier hoe je dit normaal deed (waarschijnlijk boven water zonder stroomlijn). En zet voor de grap eens af in een stroomlijn waarbij je express een onderdeel fout doet. Zet bijvoorbeeld eens af zonder of met minder corespanning of met je armen  of je benen uit elkaar. En hoe ver kom je nu?

En lukt het ook op je rug?

sneller leren zwemmen

Ik ben benieuwd! Succes!

Sportieve groetjes,
Suzanne

ZIE OOK: 7 TIPS OM SNELLER TE ZWEMMEN 

Volg je me al via Instagram en Facebook – ??

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
SPORTDAGBOEK #7 – (8 JULI T/M 14 JULI 2019)

Iedere maand deel ik een sport-en eetdagboek. De afgelopen week was het tijd voor het sportdagboek #7 van de maand...

Sluiten