Het is weer vakantietijd. En daar waar de één dan het liefst op een strandbedje ploft en de hele dag luiert, trekt de ander graag nog even zijn hardloopschoenen aan om de omgeving al lopend te ontdekken. Persoonlijk ben ik van dat laatste. Lekker hardlopen op vakantie.
Zelfs toen ik in Nederland nog nooit hardliep, pakte ik wel altijd een paar sportschoenen in voor op vakantie. Want daar had ik immers de tijd, én het is een leuke en praktische manier om de omgeving te ontdekken. Maar ik maakte wel de nodige beginnersfouten. Om anderen voor deze foutjes te behoeden en om hardlopen op vakantie gelijk ook een stukje leuker en veiliger te maken deel ik in dit artikel 8 tips voor hardlopen op vakantie.
8 tips voor leuker en veiliger hardlopen op vakantie
1. Je verblijfslocatie
Zorg dat je het adres van je verblijfslocatie bij je hebt. Zeker wanneer je in een land bent waar je de lokale taal niet spreekt. Maar ook op plekken waar je prima kunt communiceren is de naam van je hotel of appartement vaak niet voldoende om de weg terug te vragen wanneer je verdwaald bent.
Nu zul je misschien denken, ik kan dat toch gewoon op mijn telefoon opzoeken. In principe kan dat inderdaad. Maar voor de zekerheid is het toch fijn als je het adres weet. Ik zelf al twee keer meegemaakt dat ik op mijn telefoon vertrouwde maar deze het tijdens het hardlopen op vakantie begaf en uitviel vanwege de warmte. En dan is het toch wel fijn als je het zelf ook nog terug kunt vinden.
2. Wassen
Neem wasmiddel en wasknijpers mee. Tegenwoordig is het meenemen van (ruim)bagage duur genoeg. Je wilt natuurlijk niet dat je halve koffer gevuld wordt met verschillende setjes hardloopkleding. In principe heb je genoeg aan één of twee setjes als je een tube wasmiddel, wat waspoeder of handwasvelletjes meeneemt. Je hebt hier ook speciale handwasmiddelen voor bij de grotere drogisterijen.
Zo kun je je hardloopkleding na je run gelijk even uitwassen en ophangen. Op de meeste vakantiebestemmingen is het ook zo weer droog. Je bespaart niet alleen ruimte in je koffer, zo loop je ook telkens weer in een fris setje en hoef je ook geen stinkende kleding mee te nemen in je koffer/tas. Dat is vooral prettig wanneer je op doorreis of backpack reis bent.
3. Routes uitzoeken
Via Google Maps, Strava en Runtastic kun je verschillende routes vinden op jouw vakantiebestemming. Zelf gebruik ik hier vaak Strava voor. Je kunt via je Strava account checken welke routes er veel worden gelopen in je omgeving (via de segmenten die er daar te vinden zijn). Dan weet je in ieder geval zeker dat het een geschikte hardloop route is en er waarschijnlijk meerdere mensen lopen.
In het geval van een citytrip vakantie: Voor veel steden bestaan er ook voorgeprogrameerde routes die je kunt downloaden zodat je niet kunt verdwalen.
Je kunt natuurlijk ook via Google maps een route instellen en jezelf op die manier navigeren. Zo verdwaal je niet én kom je ook niet voor verrassingen te staan tijdens het rennen. Zo sta je niet opeens op de rand van een kliff, op de invoegstrook van een snelweg of op een doodlopende weg. Dit is in het buitenland namelijk niet altijd zo vanzelfsprekend en regelmatig gebeurt dit lopers. In Nederland is alles vaak goed geregeld met borden, speciale fietspaden waar je fijn op kunt lopen en waarschuwingstekens. Maar op vakantie is het verstandig om in ieder geval even van tevoren te checken welke kant je op kunt rennen.
4. Het weer en de omstandigheden van je vakantiebestemming
De meeste mensen kiezen voor een warme vakantiebestemming. Denk dan ook aan het meenemen van een bidon of andere drinksysteem. Ook een petje, sportzonnebril en speciale sportzonnebrand zullen niet overbodig zijn om van tevoren in te pakken.
Qua kleding en schoenen spreekt het denk ik ook voor zich. Pas deze aan op de bestemming.
Ga je op vakantie naar een warm land? Check dan dit artikel met tips voor hardlopen in warm weer.
5. Neem je telefoon mee
Daar waar je op vakantie misschien juist graag even afstand doet van je telefoon is het met hardlopen op vakantie toch wel praktisch deze mee te nemen. Vanuit veiligheidsoverwegingen zodat je altijd iemand kunt bellen maar ook om je route te checken. En natuurlijk om de prachtige nieuwe omgeving vast te leggen. Zorg dat je telefoon voldoende is opgeladen. Met warm weer wil de batterij nog wel eens kuren krijgen en sneller uitvallen.
Tegenwoordig hebben ze praktische belts die je op de heupen kunt dragen zodat je altijd je telefoon mee kunt nemen. Ook als je korte broek geen speciale zak heeft (zie bijv. de uitgelichte afbeelding van dit artikel).
6. Vakantietempo
Direct je hardloopschoenen uit je koffer trekken als je net een lange reis achter de rug hebt is niet het beste idee om te acclimatiseren. Take it easy en ga bijvoorbeeld de volgende ochtend even rustig een klein stukje joggen. En pas je tempo naar beneden aan. Het is immers vakantie, maar buiten dat is de omgeving vaak ook anders (heuvels, hitte, andere ondergrond). Wanneer je je tempo matigt zie je bovendien ook nog eens beter waar je loopt en kun je meer genieten van de nieuwe omgeving. Vakantie is niet het moment om pr’s te willen verbreken en pittige tempoblokken te lopen. Bewaard die motivatie voor na de vakantie.
7. Blijf meten
Deze tip lijkt misschien tegenstrijdig met de tip van hiervoor. Natuurlijk is het vakantie en beter om de statistiekjes even naast je neer te leggen en tempo’s los te laten. Lekker rennen op gevoel. Maar het is wel goed om voor de zekerheid wel je horloge of telefoon aan te zetten met gps. Vanwege de nieuwe omgeving en andere omstandigheden kan het namelijk zo zijn dat je sneller vermoeid bent en het voelt alsof je al kilometers hebt afgelegd terwijl dit in werkelijkheid allemaal wel meevalt. Maar vaak gebeurt het ook andersom, je bent lekker bezig en om je heen aan het kijken en hebt niet door hoe ver je eigenlijk van je accomodatie rent. Je moet ook nog terug…Dus houdt het wel een beetje in de gaten. Bovendien is het achteraf natuurlijk altijd leuk om terug te zien waar je precies hebt gelopen, lekker blijven tracken dus.
8. Veiligheid
Laat je reisbuddy altijd weten waar je naartoe gaat en hoelang je van plan bent om weg te gaan en hoelaat je uiterlijk weer terug bent. Reis je alleen, deel dan bijvoorbeeld je live locatie of hardlooplannen via whatsapp met een dierbare die je weer even bericht als je weer veilig terug bent op je verblijfslocatie.
Zorg daarnaast dat je altijd een ID-kaart of ander identificatiebewijs bij je hebt en wat contant geld of een creditcard. Je weet het nooit. Better safe than sorry.
En de laatste bonus tip: GENIET! Hardlopen op vakantie is fantastisch! Beleef het bewust!
En? Ga jij je hardloopschoenen inpakken? Of deed je dat altijd al ? Ik hoop in ieder geval dat je iets aan deze tips hebt gehad. Al is het er maar eentje waar je voortaan rekening mee houdt!
Veel loop plezier en een fijne vakantie!
Liefs,
Suzanne
Volg jij me al op Instagram & FACEBOOK ?