#FOODwithsuus

ÍSEY SKYR?! WAT IS HET EN IS HET GEZOND?

isey skyr

Skyr? Ísey Skyr? Wat is het? En is het gezond? In dit artikel ga ik in op al deze vragen en zal ik ook zo duidelijk mogelijk proberen te omschrijven hoe het wordt gemaakt.

Wat is Skyr

Toen ik laatst op mijn Instagram deze post deelde met een bakje Ísey Skyr merkte ik dat er nog heel veel onwetenheid bestaat over het product ‘skyr’. Velen denken nog steeds, ten onrechte, dat skyr een merknaam is voor een soort yoghurt of kwark. Maar skyr (dit spreek je uit als skir) is een bepaald type zuivelproduct. Het is geen merk maar een uniek type eetbare zuivel dat zijn oorsprong kent in IJsland.

Als je het per se wilt vergelijken dan zou ik het een kruising willen noemen tussen yoghurt, kwark en hangop. Maar omdat skyr een uniek fermentatieproces kent smaakt het wel echt anders dan die drie andere zuivelproducten.  Net als dat yoghurt anders smaakt en een andere textuur kent dan kwark is skyr ook weer anders.

De oorsprong

Van origine is skyr een product dat de Vikingen zo’n 1100 jaar geleden vanuit Noorwegen mee hebben gebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland. Zij brachten de kennis en kunde om skyr te maken naar IJsland waar het vervolgens eeuwenlang een hoeksteen vormde van het nationale voedingspatroon.

Ísey Skyr

Ísey Skyr is dan wel weer een merknaam. Althans het eerste gedeelte. De naam Ísey refereert direct aan IJsland: ’Ís’ betekent ijs en ‘ey’ staat voor eiland. Ook is Ísey een moderne IJslandse meisjes naam.

Ísey Skyr bouwt als merk voort op de IJslandse skyrcultuur. Een aantal IJslandse vrouwen, die de ervaring en kennis voor het maken van skyr geërfd  hebben van hun moeder, leerden ongeveer 90 jaar geleden IJslandse zuivelwetenschappers de kunst van het skyr maken. En inmiddels groeit het merk wereldwijd aanzienlijk.

Ondanks dat het productieproces vandaag de dag meer hightech is geworden en strengere kwaliteitsnormen kent, is het basisrecept en het gebruik van originele culturen voor het fermenteren van de magere melk hetzelfde gebleven. En wordt er nog steeds met IJslandse melk gewerkt.

Ísey Skyr wordt zelfs gemaakt met meer dan 3 keer meer melk dan reguliere yoghurt, wat in combinatie met het speciale productieproces zorgt voor een eiwitrijk, vetvrij en romig product.

Ísey Skyr is daarnaast het enige zuivelproduct dat de originele, gepatenteerde IJslandse skyr-culturen bevat. Deze gepatenteerde Skyr-culturen zijn unieke melkzuurbacteriën. Deze zetten lactose (melksuiker) om in melkzuur. Door de groei van die gewenste micro-organismen verandert het milieu en krijgen bedervers en ziekteverwekkers minder kans. Oftewel, de houdbaarheid neemt toe en de producten worden smakelijker.

BEKIJK OOK: WENTELTEEFJES MET PERZIK SKYR VARIATIE

Hoe wordt skyr dan precies gemaakt?

Afgelopen week heb ik, op uitnodiging van Ísey Skyr, zelf een bezoek mogen brengen aan IJsland en de skyr factory. Daar ben ik een hele hoop meer te weten gekomen over het proces om skyr te maken.

Eerst wordt de melk gepasteuriseerd en daarna gaat het in een centrifuge. Daarin wordt de melk gescheiden in magere melk en room. Skyr wordt vervolgens verder gemaakt uit de magere melk. Deze wordt gefermenteerd met een eeuwenoude startcultuur. Met andere woorden, er wordt skyr gebruikt om skyr te maken. En deze zorgt er eigenlijk voor dat skyr, skyr wordt. Als laatste stap wordt wrongel gescheiden van wei. Een proces om zoveel mogelijk eiwitten te behouden. Dit gaat net zolang door totdat de skyr dik en romig genoeg is.

Is het gezond?

Ik vind ‘gezond’ en ‘ongezond’ hele moeilijke termen. Ze suggeren iets heel zwart-wits en een product dat de stempel ‘gezond’ krijgt wordt vanzelf ook ‘ongezond’ als je er teveel van eet of niet gevarieerd eet met andere producten. Dus ik zou eerder willen zeggen, verantwoord.

Ja, skyr is een verantwoord product. Een prima keuze binnen een gevarieerd en uitgebalanceerd voedingspatroon. Het is vetvrij, koolhydraatarm, laag in calorieën en hoog in proteinen. En daarom met name ideaal voor sporters en mensen met een lichamelijk actieve zware baan, maar ook goed voor ouderen bijvoorbeeld. Ideaal als voedzaam tussendoortje op school of werk.

Bij Ísey skyr gebruiken ze geen extra suiker. Wel is de skyr nog iets aangevuld met Sucralose en Acesulfaam (geen Aspartaam). De producten worden dus deels op een natuurlijke manier gezoet dankzij de fruitsuikers uit het fruit wat toegevoegd is. Daarnaast is er gekozen voor verschillende soorten van suiker. Zo is de aardbei variant gezoet met Stevia, en de blauwe Bes- Framboos variant met zoetstoffen. 

Skyr is een product wat je eigenlijk op elk moment van de dag verantwoord kunt eten. Het kan gegeten worden als maaltijd (denk aan ontbijt), maar is ook zeer geschikt als snack na het sporten of als dessert. Er zijn ook lactose-vrije varianten.

Persoonlijk

isey skyr bar Reykjavik

Zelf eet ik graag regelmatig een bakje Ísey Skyr, met name na het sporten vanwege de eiwitten en on the go omdat de verpakking ideaal is voor onderweg en er een lepeltje bij zit.  Dus als ik even snel iets moet halen voor in de trein bij de AH to go op het station bijvoorbeeld dan kies ik vaak voor een bakje Ísey Skyr. Mijn lievelingssmaak in Nederland is de lactosevrije variant aardbei-banaan maar ik vindt de perzik en gebakken appel variant ook heel lekker. Maar in IJsland hebben ze veel meer smaken kwam ik achter. Sowieso is skyr daar niet te missen en bijna overal verkrijgbaar en geserveerd. Bij benzinestations, in het vliegtuig en bij het ontbijt in het hotel. Er was zelfs een heuze Ísey Skyr bar! En daar was ik het dolst op de Citroen cheesecake en kokos varianten.

Ik hoop stiekem dat deze smaken ook spoedig naar Nederland komen met grote bakken (400 gram of meer) voor thuis.

Was jij al bekend met skyr en Ísey Skyr? En wat is jouw favoriete variant?

Heb je nog een vraag stel hem gerust hieronder!  Of bekijk hier een lekker recept met skyr. 

Liefs,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram & Facebook?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
sportdagboek #8
SPORTDAGBOEK #8 – (19 AUGUSTUS T/M 25 AUGUSTUS 2019)

Iedere maand deel ik een sport-en eetdagboek. Vorige week deelde ik alweer het achtste eetdagboek. Deze week is het tijd...

Sluiten