#FITwithsuus Hardlopen Zwemmen

DE NEW YORK MARATHON IS GEREND, WAT NU?

de new york marathon is gerend, wat nu?

Het is inmiddels alweer drie weken geleden dat ik in Central Park over de finish kwam. De New York marathon kan van mijn bucketlist, mijn aller eerste marathon is gerend, maar wat nu? Na alle felicitaties en lieve berichtjes was dat al gauw de meest gestelde vraag. Wat word je volgende doel? Wat zijn je plannen voor 2020? Welke marathon zal je volgende zijn? Ga je een voorjaarsmarathon lopen en zo ja welke dan?

Wat nu?

De vraag ‘wat nu?’ kwam elke dag wel meerdere keren voorbij. Ik had op een gegeven moment zelfs het idee dat anderen daar meer mee bezig waren dan ik zelf. Natuurlijk dacht ik zelf ook vrij snel wel weer vooruit en had ik daar direct na de marathon al gedachten over. Maar ik was vooral nog heel erg bezig met het hele New York avontuur een plekje geven, mijn spieren rust te geven en heel veel te slapen.

De eerste week na de marathon heb ik onwijs veel spierpijn gehad. Pas 5 dagen na de marathon kon ik voor het eerst weer een beetje normaal lopen. En dan heb ik het natuurlijk niet over hardlopen maar simpelweg over het ene been voor het andere kunnen zetten zonder pijn. Ik was de eerste dagen na de marathon zelfs nog even bang dat ik door het te lang doorlopen met kramp iets beschadigd zou hebben of een blessure zou hebben opgelopen.

Gelukkig ging het na die eerste pittige week heel snel vooruit qua herstel en voelde ik me ook steeds minder moe. Elke dag kreeg ik ook een beetje meer ruimte in mijn hoofd om vooruit te kijken en te denken aan nieuwe doelen. Inmiddels ben ik daar zo goed als uit voor mezelf en wil ik ze dan nu ook met jullie delen.

Mijn nieuwe doel

Een voorjaarsmarathon?

Nee! Simpel. Ik kan er lang en kort over praten maar het antwoord op die vraag is ‘Nee, ik ga geen voorjaarsmarathon lopen‘. Om heel eerlijk te zijn is dat natuurlijk wel iets dat heeft gespeeld in mijn gedachte na de teleurstelling over mijn tijd in New York. Het liefst zou ik het zo snel mogelijk overdoen om die teleurstelling weg te vagen. Maar dat slaat natuurlijk nergens op en dat is ook helemaal geen goede motivatie om een nieuwe marathon mee te beginnen.

Ik denk zeker dat het qua planning en herstel mogelijk was geweest om ook een voorjaarsmarathon te lopen. Maar dat wil ik gewoon niet.  NIET omdat ik het lopen niet leuk vind. Want ik ben echt van de sport gaan houden en vond het traject na de marathon fantastisch. WEL omdat ik denk dat het beter voor mijn lichaam en een eventuele toekomstige andere marathon beter is om mij eerst nog even op andere dingen te focussen.

Waar ik me de komende tijd op ga focussen

-Sterker worden door:
1.Zwemmen
2.Trainen

Kort samengevat ga ik mij de komende tijd richten op sterker worden door weer meer focus op het zwemmen en een 100% focus op trainen.  Hieronder ga ik daar wat verder op in:

Sterker worden

Ik moet niet vergeten dat ik pas een jaartje loop, dat mijn lichaam al veel te verduren heeft gehad het afgelopen jaar en dat het daarvoor überhaupt niet gewend was aan de belasting die je spieren en pezen te verduren krijgen als je sport op land. Als zwemmer train je je hele lichaam, maar je benen zijn niet zo gewend aan het landen en afzetten op land. Dat merkte ik aan alles. Toen we in januari begonnen met 3x per week lopen had ik bijna elke week na de derde training spierpijn…Dat kun je je nu misschien lastig voorstellen aangezien ik de laatste trainingsweken voor de NYC marathon 6 keer per week looptraining deed. Maar het was toch echt zo. Mijn lichaam heeft het hele process fantastisch doorstaan maar achteraf gezien was het wel snel allemaal.

Ik heb geen last gehad van échte blessures en dat wil ik graag zo houden. Daarom moet mijn lichaam sterker worden. En daar wil ik me de komende tijd mede op richten door mij te focussen op onderstaande twee onderdelen.

Zwemmen

Omdat ik in zo’n korte tijd als newby in het lopen een marathon wilde rennen is er veel tijd gaan zitten in het hardlopen en het leren kennen van die nieuwe sport. Daardoor zijn er andere dingen bijingeschoten waaronder het zwemmen. Dat is niet alleen jammer voor het lopen zelf, zwemmen is immers een goede herstel- en core toevoeging. Maar ook voor mijn eigen trainingsplezier. Zwemmen is nog steeds mijn andere grote liefde. Er is denk ik geen periode in mijn leven geweest (na mijn 6e verjaardag) waarin ik minder heb gezwommen dan het afgelopen half jaar. En dat was oke, ik focuste mij even op iets heel anders. Maar daardoor heb ik wel beseft dat ik het zwemmen écht mis en dat ik eigenlijk niet meer zo lang zonder wil. De komende tijd ga ik dus weer wat vaker trainen in het water en behalve dat ik daar enorm naar uit kijk, gaat dat me hopelijk ook helpen om weer wat sterker te worden en daarmee ook weer sneller te kunnen lopen.

Bovendien wil ik niet alleen zelf wat vaker zwemmen maar wil ik ook heel graag anderen helpen met het beter leren zwemmen. Want dat geeft me energie en daar word ik vrolijk van. Dus als jij alvast dingen hebt die je graag wilt weten/leren op het gebied van zwemmen laat het me vooral weten!

Trainen

Meer zwemmen dus. En lopen? Blijf ik dan ook nog lopen? JA! Natuurlijk!  Maar voorlopig even zonder marathondoel. Sommigen vinden dit misschien geen doel of vinden het doelloos omdat je traint maar niet toewerkt naar een specifieke wedstrijd. Voor mij is trainen op zich een heel mooi doel. Zoals ik al zei heb ik enorm genoten van het trainingsproces richting de NYC marathon, misschien vond ik dat nog wel mooier dan de marathon zelf.

Als ik me nu weer gelijk in een nieuw marathontraject zou storten dan wordt het een gehaast traject. Ga ik dan helemaal geen marathon meer lopen? Dat zeg ik niet! Maar er zijn nog zoveel dingen die ik eerst wil verbeteren en wil oefenen in de training. En daarvoor wil ik de tijd nemen. Als ik me nu inschrijf voor een marathon dan ben ik alleen maar weer daar mee bezig, zullen de trainingen zich daarop focussen en ga ik voorbij aan andere doelen zoals bijvoorbeeld het besteden van tijd en aandacht aan mijn looptechniek. Die zeker nog wel een upgrade kan gebruiken..

Voor nu is mijn doel dus om verstandig, bewust en met plezier te trainen om sterker te worden. Dit ga ik zowel in het water als op land doen. En dan zien we over een half jaartje wel of ik klaar ben om eventueel een nieuwe marathon te plannen.

En wat is jouw doel? 🙂

Liefs,
Suzanne

Ben je al bekend met mijn YouTube kanaal🙂? En volg je me ook al op Instagram  & Facebook ? 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Brigitte Brummel
  november 26, 2019 at 20:40

  Mijn doel is ook blijven trainen zonder een wedstrijd als doel. Maar het doel is plezier in het SAMEN trainen met onze Soof. Plezier is het toverwoord!

 • Reply
  A.
  november 26, 2019 at 21:57

  Ik leer in januari zwemmen ☺️
  Enfin ja, leren …ik kan wel zwemmen maar ken enkel schoolslag.
  Jij en mijn echtgenoot ( ook een hele goede zwemmer) hebben mij geïnspireerd!
  Ik hoop zo ook een betere loopster te worden.
  💋

  • Reply
   Suzanne
   november 26, 2019 at 22:06

   Wat superleuk om te lezen!! Wie weet heb ik dan aankomende week op IG nog een leuk nieuwtje dat je wellicht nog beter kan helpen straks!:)

 • Reply
  Femke
  november 27, 2019 at 08:24

  Heel goed plan Suus!
  De marathon van Sevilla dit keer met rustiger trainen. Met uitzondering van een aantal evenementen.. 😉 dit is beter te combineren met mijn werk in deze tijd van het jaar. Jeetje ik moet bijna wandelen hahaha mijn hartslag is zo hoog… ik ben benieuwd of ik nu beter aan de start sta dan eerder.. zwemmen ik ga het toch nog paar keer inplannen ooit heb ik alle slagen geleerd maar ik heb geen idee meer hahaha liever dan wat schoolslagbaantjes..

  • Reply
   Suzanne
   november 27, 2019 at 13:29

   Bedankt Femke. De marathon van Sevilla, wat super leuk! Alvast heel veel plezier. En over dat zwemmen, ik zou zeggen stay tuned. Want binnenkort kan ik je misschien helpen en dan zwem jij ook gewoon lekker borstcrawl!!

 • Reply
  Renate
  november 27, 2019 at 13:57

  Ik ga 1x per week een uurtje zwemmen, maar dan wel schoolslag. Over 2,5km doe ik 1,5 uur. Dus tips om sneller te worden of om toch de borstcrawl (zelfstandig) aan te leren.

  Doe zelf vooral wat je leuk vindt, want dat motiveert mij om zowel te blijven lopen als zwemmen!

  • Reply
   Suzanne
   november 28, 2019 at 09:55

   Hi Renate, wat tof om te lezen! Schoolslag duurt natuurlijk ook wat langer dan borstcrawl. Maar het is zeker goed mogelijk om dat inderdaad ook zelfstandig aan te leren met de juiste tips en oefeningen. Ik kom daar volgende week dinsdagavond of woensdag avond op terug via mijn Instagram!

 • Reply
  Mireille Beumer
  november 27, 2019 at 16:07

  Over het zwemmen heb ik wel een vraag: ik heb vorig jaar een borstcrawl cursus gedaan, van 6 lessen. Ik ging echt van spartelende hond naar bijna in 1 keer het zwembad borstcrawlend over. Wat een overwinning. Het aller lastigste vond ik het ademhalen. Hoe zorg je ervoor, dat je je ademhaling goed onder controle houdt en niet gaat ‘happen’ naar lucht (of te snel adem gaat halen), waardoor je het ritme kwijtraakt. Mocht je daar tips of oefeningen voor hebben, altijd welkom!

  • Reply
   Suzanne
   november 28, 2019 at 09:54

   Hi Mireille,

   Super leuk om te lezen dat je de borstcrawl al zoveel beter bent gaan beheersen dan eerst. Daar heb ik zeker tips en oefeningen voor. Volgende week dinsdag avond of woensdag zal ik erop terugkomen via mijn Instagram!

 • Reply
  Niels Wieringa
  november 27, 2019 at 18:23

  Mooi doel Suzanne!! 😉
  Mijn doel is het trainen voor de Rotterdam Marathon volgendjaar! Nu al zin in haha!!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  sporten met lenzen
  SPORTEN MET LENZEN VERSUS SPORTEN MET BRIL

  Misschien wist je het niet van mij, maar ik heb best wel slechte ogen. Contactlenzen zijn voor mij dan ook...

  Sluiten