#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

SPORTEN MET LENZEN VERSUS SPORTEN MET BRIL

sporten met lenzen

Misschien wist je het niet van mij, maar ik heb best wel slechte ogen. Contactlenzen zijn voor mij dan ook niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse routine. En zonder lenzen zou het uitvoeren van mijn grootste passie, sporten, ook een stuk lastiger zijn.

Tijdens de halve marathon van Amsterdam presteerde ik het om het halve bekertje water van de drankpost in mijn rechteroog te klotsen in plaats van in mijn mond. Dat vond mijn lens niet zo leuk. Gelukkig had ik nog een ander oog waarvan ik de lens niet had verdronken.

check hier het raceverslag van de Amsterdam marathon

Tijdens verschillende loopevenementen is het met opgevallen dat er een hoop lopers met bril aan de start stonden. Zouden ze dat bewust doen? Zouden ze dat fijner vinden? Of zouden ze nooit lenzen geprobeerd hebben?

Het bracht me op het idee voor weer eens een ander artikel: Over sporten met lenzen versus sporten met een bril. Want daar hoor of lees ik eigenlijk nooit wat over bij andere sporters. 

GEZAKT VOOR MIJN TTT VOORDAT IK UBERHAUPT IN DE AUTO ZAT

Toen ik op mijn 18e een tussentijdse toets moest doen voor mijn rijbewijs was ik al gezakt voordat we de auto in waren gestapt. We begonnen namelijk op de parkeerplaats met het lezen van een nummerbord zo’n 20m verderop. Althans lezen, ik kon het dus niet lezen. Tijd voor een bezoekje aan de opticiën kreeg ik van het CBR te horen. De opticiën vond het tijd voor een bril. En daar schrok ik eigenlijk best wel van. Want hoe moet dat dan met sporten?

SPORTEN MET BRIL

Sporten met een bril leek me geen fijn idee. Maar lenzen vond ik eigenlijk ook een naar idee dus ik startte toch maar met een bril. Een klein en vrij dun model dat ik samen met mijn oma had uitgezocht. Behalve dat ik aan het idee moest wennen om mezelf in de spiegel te zien met een bril, had ik ook het idee dat ik met een bril geen optimale bewegingsvrijheid had. Maar misschien moest ik ook daaraan wennen? Ik vond zonnebrillen eigenlijk ook altijd al mega vervelend zitten maar na een zonvakantie was ik er na twee weken vaak wel een soort van aan gewend.

Ik had nu ook continu het idee dat ik ergens doorheen keek. Een bril, ja duh. Maar ik voelde hem zitten en ik kon niet wennen aan dat ding op mijn hoofd. Toch zette ik door. Maar vooral met buiten sporten en in de sportschool vond ik het vervelend dat mijn gezichtsveld werd beperkt door het montuur. Terwijl ik nog een vrij dun montuur had gekozen. Met zwemmen had ik een duikbril op sterkte genomen maar telkens wanneer ik mijn duikbril afzette om even een slokje water te nemen of om in de trainingspauze naar de wc te gaan zag ik niets. Kortom, ik moest mijn duikbril eigenlijk continu ophouden en dat werd vervelend. Mijn normale bril ging na verloop van tijd glijden en bewegen als ik heftig ging zweten. Ik bleef het irritant vinden. Ik was ook bang dat ie met bijvoorbeeld squat jumps of push-ups zou vallen en breken.

Misschien zat ie niet strak genoeg? Een speciale sportbril zou kunnen? Maar daar loopt niemand mee in de sportschool.. Mijn drang om te gaan sporten werd gewoon minder omdat ik het minder comfortabel en minder leuk vond om te sporten met een bril. Alsof het me letterlijk tegenhield. En toen het winter werd en dat ding ook nog eens ging beslaan als ik de deur uit ging of vol kwam met druppels als het regende was ik er helemaal klaar mee. Dus ik ging maar weer eens langs bij de opticiën..

SPORTEN MET LENZEN?

Met lenzen heb je minder last van bovenstaande nadelen. Echter vragen je ogen wel meer zuurstof als je fysieke inspanning levert. En als je dan ook nog regelmatig zo’n fysieke inspanning levert in een zwembad dat qua warmte en vochtregulering nog meer van je ogen vraagt zul je niet wegkomen met een standaard paartje lenzen. Dik vet balen want als student had ik het nou niet super breed. De keuze voor goede sylicone hydrogel lenzen zou me in één maand al meer kosten dan mijn bril me in totaal had gekost en waar ik minimaal een jaar mee zou kunnen doen.

Toch ging ik ervoor. Want ik was die bril helemaal zat en wilde weer fijn kunnen bewegen. Over wennen gesproken…Wat dacht je van voor het eerst een lens in doen…en dan vooral, voor het eerst een lens uitdoen. Nu gaat dat in een split second zonder spiegel, maar de eerste paar weken niet hoor kan ik je vertellen haha. Toch ben ik elke dag nog blij dat ik die keuze heb gemaakt. Ook als mijn lens vervelend doet omdat ik er een kluts water ingooi tijdens het hardlopen haha. Drinken en lopen tegelijk is niet mijn sterkste punt…

Tuurlijk zijn er ook nadelen aan lenzen en aan sporten met lenzen. Zo heb je als je veel sport vaak duurdere lenzen nodig en moet je ze af en toe extra bevochtigen. En soms raak je er wel eens eentje kwijt of zit er eentje irritant te wezen op je oog vanwege een vuiltje of uitdroging. Maar ze hebben wel een stabiele positie op je oog dus ze beperken je gezichtsveld niet zoals een bril dat kan doen. En je hebt er ook geen last van als de temperatuur tussen binnen en buiten groot is. Ze beslaan niet en zelfs in de regen behoud je ook goed zicht. Ik ben in ieder geval nog steeds heel blij dat ik ervoor heb gekozen om lenzen te nemen. Dus mocht jij als sporter nu ook voor de keuze staan, ik ben team lens! Het enige wat je niet moet doen is een plens water in je gezicht gooien, dat vinden ze niet zo leuk.

Ik ben benieuwd, draag jij als sporter liever een bril of lenzen?

Groetjes,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram & Facebook 

Zie ook: WAT ZEGT MIJN HARTSLAG IN RUST OVER MIJN FITHEID

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Yentl P
  november 26, 2019 at 19:15

  Ik had een grote afwijking en sporten met bril of lenzen vond ik allebei vreselijk…
  Een bril gleed inderdaad je neus af en was dus, zeker bij lopen, geen cadeau. Ik had altijd heel veel last van mijn lenzen: vuiltjes in mijn oog (de ene keer onder, de andere keer bovenop mijn lens), droge ogen en dus een krabbend gevoel,…
  Nu sinds 3 maanden lens- en brilvrij door refractieve chirurgie: lensimplantaten. Za-lig! Helemaal geen last meer tijdens het sporten en ‘s morgens je ogen open doen en scherp zien, dat is pas echt geweldig!

  • Reply
   Suzanne
   november 26, 2019 at 22:05

   Wat fijn om te lezen dat meer mensen hier dus mee struggelen. Het is niet echt een wereldramp natuurlijk, maar ook iets waar je verder weinig over leest bij andere sporters. Lijkt me wel eng dat refractieve chirurgie.. Maar het lijkt me zo fijn dat je dan ’s morgens je ogen opent en alles gewoon weer scherp kunt zien…

 • Reply
  Yentl P
  november 27, 2019 at 13:42

  Helemaal niet eng hoor! 7 minuten per oog en zonder volledige verdoving, en dag erna zie je al perfect! Echt een enorm verschil met vroeger en zo tevreden van!

 • Reply
  Marjolein
  november 30, 2019 at 08:56

  Team sporten met lenzen hier! Ik heb twee keer geprobeerd hard te lopen met een bril maar dat werkt voor mij gewoon niet. Op dagen dat ik thuis ben heb ik wel vaak m’n bril op, maar als ik dan wil sporten moet ik eerst weer m’n lenzen indoen. Dat is een kleine moeite, maar toch vind ik dat wel irritant omdat je niet gelijk de deur uit kunt.
  Ooit zou ik wel m’n ogen willen laten laseren.

  • Reply
   Suzanne
   december 1, 2019 at 11:45

   High five! Ik snap het helemaal, dat laseren lijkt mij ook zo fijn..maar ook wel een beetje eng..

 • Reply
  Katrien
  december 3, 2019 at 17:21

  Ik heb ook lenzen voor het sporten en mijn vrije tijd in het algemeen. Voor mijn werk (veel computerwerk) verdraag ik het niet en is het dus een bril. Lastig soms maar ik vind het wel passen bij mijn ‘werk-look’ 😉
  Mijn lenzen zijn gewone lenzen van de opticien, heb je speciale sportlenzen echt nodig? De oogarts zei me laatste dat mijn ogen in goede conditie zijn en ik heb er geen last van dus gewone lenzen werken gelukkig ook goed voor mij :).

  • Reply
   Suzanne
   december 3, 2019 at 17:50

   Hi Katrien,

   Bedankt voor je reactie. Wat goed dat je met computerwerk een bril op doet! Ik zit zelf ook 6 tot 8 uur achter een laptop maar ik doe dat wel met lenzen en merk aan het einde van de dag dat dat vaak vervelend wordt inderdaad.

   Je hebt speciale sportlenzen pas nodig als je merkt dat je eigen lenzen het niet goed meer trekken. Snel droog zijn, of geirriteerd. Toen ik aan lenzen begon trainde ik elke dag minimaal 2 uur maar sommige dagen meer dan 4 uur en dan ook voor een groot deel in een stomig zwembad, met chloor en warmte en in een duikbril (weinig zuurstof) en dat trokken gewone lenzen niet. Nu met hardlopen merk ik ook dat ik minder problemen heb. Dus ik denk dat je pas duurdere lenzen nodig hebt als je ogen dat zelf aangeven.

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  sportdagboek 11
  SPORTDAGBOEK #11 -AFTER MARATHON TRAINING

  Welkom bij dit elfde sportdagboek van 2019. Omdat ik begin deze maand mijn aller eerste marathon liep, bestonden mijn weken...

  Sluiten