#FITwithsuus Hardlopen Race verslagen

RACEVERSLAG: ZWOLSE BOSLOOP 10KM

zwolse bosloop heerde de gemzen 10km

Precies een jaar geleden, op 19 januari 2019, liep ik mijn eerste 10km wedstrijd. Dat deed ik tijdens de Zwolse Bosloop in Heerde. Een prachtig parcours over de verharde paden dwars door het Zwolse Bos. Ik finishte in 42:13 wat goed was voor een vierde plek. Maar ik had niet fijn en comfortabel gelopen. Ik zat vanaf de eerste kilometer onwijs hoog in mijn hartslag en was voor mijn gevoel 10km aan het vechten tegen mezelf. Gelijk na de finish had ik eigenlijk al besloten dat ik het eens over zou moeten doen. 

En zo geschiedde, gistermiddag, precies een jaar later stond ik weer aan de start van de 10km Zwolse Bosloop. Op die manier ook een mooie vergelijking met de nulmeting van vorig jaar. Het parcours is immers hetzelfde en ook de weersomstandigheden waren vergelijkbaar. Ik had er zin in!

Raceverslag Zwolse Bosloop 10km:

Daar waar ik vorig jaar stiekem best een beetje zenuwachtig en gestresst was had ik dit jaar totale ontspanning. Misschien wel iets teveel achteraf bekeken…Ik startte namelijk wel heel comfortabel met een eerste kilometer in zone 2. Ik moest mezelf er even aan herinneren dat dit een wedstrijd was. Tegelijkertijd wist ik nog van vorig jaar dat er in de eerste paar kilometers wat klimmetjes en een viaduct zouden zitten. Achteraf gezien heb ik mezelf daar vorig jaar opgeblazen door te hard te starten. Dus ik bleef nu op een comfortabel tempo door hobbelen.

Het was eigenlijk net een training. Een tussentijd van 4:13 per kilometer past dan ook precies in dat trainingsplaatje. Maar dit was geen training, en ik wist dondersgoed dat dit een zeer matige split was gezien mijn doel. In principe ging ik zonder concreet tijdsdoel weg, maar een tijd onder de 39 minuten moest zeker mogelijk zijn. Met alles daarboven zou ik toch echt wel ontevreden zijn omdat ik weet dat dat er makkelijk in zit. Met de splits die ik nu liep, boven de 4:00 per kilometer, zou ik niet eens in de buurt van een tijd onder de 40 minuten komen. 

Zwolse bosloop 2020

Ter vergelijking, tijdens de halve marathon en marathon liep ik de eerste 5km gemiddeld sneller dan tijdens deze 10km. Tijd voor actie. Nu ik het zo opschrijf klinkt het heel simpel. Motor aan en gaan met die banaan. Fysiek gezien was dat eigenlijk ook zo simpel, maar op mentaal vlak moest ik nog wel de stap maken van ‘je kunt net zo goed rustig doorlopen met deze tussentijden wordt het niets meer’, naar ‘als je nu nog 5km knalt is er nog best wel een prima tijd mogelijk’. Maar het lukte wel. 

We waren over de helft en ik werd wakker. Zowel fysiek als mentaal. Van een laatste 4:03 daalde de pace naar 3:48 en zo verder richting de 3:40 en daaronder. Om uiteindelijk met een enorme eindsprint naar benden (dat is dan weer het voordeel van de eerste kilometers wat omhoog lopen) te eindigen met een gemiddelde pace van 3:51. 

Eindtijd: 38 minuten en 34 seconden. Een tweede plaats, een persoonlijk record, en bijna 4 minuten sneller dan vorig jaar. Dat is toch ongeveer een kilometer winst in een jaar. Daar ben ik dan ook heel blij mee. Maar de verhoudingen binnen deze race en de extreem negatieve split laten zeker ook ruimte voor een kritische blik. Het verschil tussen mijn snelste en langzaamste kilometer is bijna een minuut, en dat is echt teveel in een 10km race. Bovendien kwam ik veel te fris en met nog veel te veel energie over de finish. Niet buiten adem, geen moeie benen, een relatief lage gemiddelde hartslag. Vrij direct baalde ik van de eerste 5km, daar waar ik vorig jaar te snel startte ben ik nu echt te comfortabel gestart. Ik denk dat ik het volgend jaar nog maar weer eens over doe met als doel een vlakke race te lopen in een nieuw Zwolse Bosloop PR. 3 keer scheepsrecht? 

zwolse bosloop de gemzen heerde

Heb jij ook wel eens een 10km wedstrijd gelopen? Misschien zelfs wel de zwolse bosloop?! En hoe ging dat? 

Lieve groetjes,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin –  ?!

ZIE OOK: RACEVERSLAG ATLANTIS ZWOLSE BOSLOOP VORIG JAAR

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Katrien
  januari 19, 2020 at 14:09

  Ik loop ook af en toe een 10km loopwedstrijd. Het is een leerproces inderdaad.. zeker op zo een parcours is dat niet simpel. Maar hele mooie eindtijd hoor!!

  • Reply
   Suzanne
   januari 20, 2020 at 13:22

   Leuk om te lezen! Ja elke keer leer je weer een beetje bij, en steeds gaat het weer ietsje beter:) Dankjewel voor je reactie!

 • Reply
  A.
  januari 20, 2020 at 12:42

  Ik verbaas me steeds over het feit hoe fit jij wel niet bent! Proficiat zeg!
  10km wedstrijden vind ik de leukste om te doen. We doen er enkele per jaar ( in Vlaanderen dan, want daar woon ik;))
  Maar op dit moment zit ik met een hardnekkige kuitblessure. Dus lopen staat eventjes on hold.
  Ben wel ondertussen met zwemles begonnen en vind het super fijn!
  Groetjes 💋

  • Reply
   Suzanne
   januari 20, 2020 at 13:24

   Ah dankjewel! Wat leuk om te lezen dat ik ook bezoekers heb uit Vlaanderen:)! Wel HEEL vervelend dat je momenteel kampt met een blessure. Ik hoop voor jou dat je snel weer hersteld en weer rondjes kunt rennen. Zwemmen is inderdaad fantastisch als herstel! En bovendien werk je tegelijkertijd aan je conditie en spieren dus als je straks weer mag lopen ben je zo weer op je oude niveau en beter!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  THUIS SPORTEN (10 min home workout)

  Ben je geen lid van de sportschool, niet zo'n fan van buiten sporten in de winter of heb je weinig...

  Sluiten