#FITwithsuus Race verslagen

RACEVERSLAG: ATLANTIS ZWOLSE BOSLOOP

atlantis zwolse bosloop

Gister stond ik aan de start van mijn eerste 10km wedstrijdloop ooit tijdens de Atlantis Zwolse Bosloop in Heerde. Ben je benieuwd waarom ik me inschreef voor deze wedstrijd, hoe ik de race heb ervaren en wat voor tijd ik liep ? Lees dan gauw verder want in dit artikel vind je een uitgebreid raceverslag

RACEVERSLAG: MIJN EERSTE 10KM WEDSTRIJDLOOP (Atlantis Zwolse Bosloop)

 

Mijn eerste 10km wedstrijdloop

Afgelopen december maakte ik mijn sportieve doel voor 2019 bekend. Dat deed ik in dit artikel waarin ik onder andere vertelde dat ik mij dit jaar serieus op het hardlopen wil gaan focussen. Voorheen deed ik van alles. Zwemmen, fitnessen, yoga, nieuwe sporten uitproberen en af en toe ook hardlopen (gemiddeld 1,5 keer per week in 2018). Maar altijd zonder doel, zonder schema, zonder een serieuze aanpak. En dat was relaxt en leuk, maar dit jaar wil ik eens kijken of ik mezelf kan verbeteren als ik wat vaker en serieuzer ga hardlopen.

Per 1 januari schrijft Sam Blom (van Run2forty2) trainingen voor mij en als een soort nulmeting wilde hij dat ik begin dit jaar een 10km loop zou doen. De bedoeling was eigenlijk dat ik dit in februari zou gaan doen. Maar toen ik afgelopen vrijdag een wedstrijd wilde gaan inplannen kwam ik erachter dat ik in februari helemaal geen weekend meer vrij heb (i.v.m wintersport en zwemcompetitie). Oops. Niet zo handig Suus. Ik ging gelijk op opzoek naar andere opties. Misschien was er wel een optie op een door de weekse avond. Shit, shit, shit. Niets. Ik had me nog zo voorgenomen dat ik het hardlopen dit jaar serieus zou nemen en nu al gaat het mis. Wat nu?

De Atlantis Zwolse Bosloop

Bij toeval stuit ik later die dag op de Atlantis Zwolse Bosloop via Facebook. Een loop georganiseerd door atletiekvereniging De Gemzen uit Heerde. HEERDE! Dat ligt letterlijk 6km van het huis van mijn ouders! En ik ben dit weekend bij mijn ouders. Hoe toevallig is dat..Alsof het zo moet zijn. Het is vrijdagavond en ik besef me dat ik de afgelopen week totaal geen rekening heb gehouden met het lopen van een wedstrijd op zaterdag. Ik heb gister nota bene nog een pittige 13,5 km interval training afgewerkt en mijn tweede pint Ben&Jerry’s naar binnen gewerkt..en vanavond zou ik meetrainen met mijn oude zwemclub. Maar ik besef me ook dat dit wel echt een heel goede optie is en eigenlijk ook de enige optie in mijn agenda.

Op de website lees ik dat na inschrijven op de dag zelf nog kan, weliswaar moet je dan wat extra betalen, maar dat maakt me niet uit. Ik stuur Sam een berichtje met de vraag of de Atlantis Zwolse Bosloop een goede optie is om mijn 10km loop te doen. Binnen een uur krijg ik een positieve reactie terug en dan staat het vast: morgen ga ik totaal onvoorbereid mijn eerste 10km wedstrijd lopen.

Het parcours

De Atlantis Zwolse Bos Loop is een mooie winterse run door het prachtige Zwolse Bos. Met stukjes omhoog en naar beneden is het ook zeker geen saai parcours. Over slingerende fietspaden baan je je een weg door de natuur. Er wordt gestart en gefinisht op de atletiekbaan van de Gemzen, vervolgens loop je stukjes door het bos, over de verharde weg en zelfs nog een stukje over de heide. Iedere kilometer is keurig aangegeven en op het 5km punt staat een waterpost.

atlantis zwolse bosloop heerde

De race

Kilometer 1-2

Ik had met Sam afgesproken dat ik de eerste 2km rustig/comfortabel zou starten. Nou, ik kan jullie vertellen dat dit niet helemaal is gelukt. Ik was een klein beetje laat bij de start en stond daardoor helemaal achteraan. Niet zo handig op een atletiekbaan kwam ik achter. Ik moest langzaam starten, oke, maar de mensen voor mij liepen wel HEEL langzaam. Ik frustreerde me enorm dat ik er niet langs kon en na 400m toen ik er eindelijk langs kon was mijn hartslag al omhoog geschoten naar 198.

In mijn hoofd was het één grote chaos. Ik had eigenlijk totaal niet nagedacht over wat ik ging doen. Ja, de eerste 2 km zou ik rustig aan doen. Maar wat was dat dan voor tempo? 4:31 geeft mijn Garmin aan na de eerste kilometer. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden, maar ik voel wel dat ik mezelf onnodig veel op loop te fucken. Mijn hartslag zit nog steeds op 195 en ik krijg hem niet omlaag. De tweede kilometer loop ik in 4:26 en dan mag ik wat aanzetten.

Kilometer 3-8

Ik merk dat ik ontzettend gefrustreerd en geforceerd aan het lopen ben. Daardoor kom ik er totaal niet lekker in en  zit ik mezelf enorm in de weg. Ik wil de knop omzetten in mijn hoofd maar op de een of andere manier lukt dat niet. Het gevoel dat ik harder moet, dat ik ook harder kan dringt constant aan. Maar het komt er niet uit. Waarom dat weet ik niet zo goed..ik heb geen last van mijn spieren, ik ben ook niet buiten adem, toch lukt het niet om de echte motor aan te zetten. En daardoor frustreer ik mezelf nog meer.

Mijn tussentijden zijn wel steeds sneller dan de eerste twee kilometer maar niet zo snel als dat ik misschien had gehoopt/gewild. Maar waar hoopte ik dan op? Zelfs dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Of naja eigenlijk wel, maar dat durfde ik niet uit te spreken. In een training liep ik al eens 42:56 op een 10km. Misschien zat het me dwars dat ik qua tussentijden niet veel harder ging dan in mijn trainingsloopjes van voorgaande jaren waarin ik maar wat deed. Nu was ik een maand bezig met een trainingsschema en verwachtte ik een dikke pr.

Kilometer 9-10

Wanneer ik het bordje van 9km zie weet ik dat ik nu alles mag en moet geven wat er nog in zit. En dat wil ik ook heel graag. Even die pit erin, tempo omhoog en de tank leeg lopen. Maar het gaat niet, en ik begrijp niet waarom niet. Ik weet dat ik vierde lig, ik zie de vrouw in derde positie voor me, ik schat op zo’n 200m. En daar waar dat me normaal een boost zou geven om alles te geven en haar koste wat het kost te pakken kwam het er nu gewoon niet uit. Ik blijf in hetzelfde tempo constant en comfortabel doorlopen.

Finish

Ik finish uiteindelijk in een tijd van 42:13, goed voor een (gedeelde) 4e plek.

Wat ik daarvan vind? Ik weet het niet. Ik heb in ieder geval niet lekker vrij en blij gelopen en dat vind ik jammer. Misschien legde ik de lat voor mezelf te hoog en liep ik daardoor niet vrij. Wellicht kwam het omdat ik gisteravond pas besloten had vandaag te lopen en de voorbereidingen niet optimaal waren. Of het was een combinatie van verschillende factoren. In ieder geval ga ik wel met een lach op mijn gezicht naar huis.

Het was namelijk wel super tof om te doen en een mooi leermoment voor mij. Het kan ook niet altijd fantastisch voelen en je kunt niet altijd met een mega voldaan gevoel over de finish komen. Het smaakt in ieder geval wel naar meer. Ik hoop dat ik dit jaar mijn pr die ik nu heb gezet op de 10km kan verbeteren. En ik hoop dat ik volgend jaar de atlantis zwolse bosloop weer kan lopen, maar dan met een fijner gevoel.

Heb jij ook wel eens een 10km wedstrijd gelopen? Misschien zelfs wel de atlantis zwolse bosloop?! En hoe ging dat? Wie weet herinner je je eerste 10km loop nog..Ik ben benieuwd naar andere ervaringen! 

 

Lieve groetjes,
Suzanne

Volg jij me al op Instagram – Facebook – Bloglovin –  ?!

ZIE OOK: RACEVERSLAG CURACAO HALVE MARATHON

 

 

 

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Melanie - My Journey
  januari 20, 2019 at 13:32

  Dat tempo wat jij hebt ga ik nooit halen! Niet te doen ??? ik train nog voor de 10k en die ga ik in juni pas voor het eerst lopen (als ik niet eerder een leuke run vind). Ik hoop dat ik het ga redden..

  • Reply
   Suzanne
   januari 21, 2019 at 09:19

   Hi Melanie, maar ik heb al wel vaker 10kilometers gerend in trainingen natuurlijk! Jij gaat pas voor je eerste, dus logisch dat het tempo dan nog lager ligt ! Heel erg tof doel overigens! Je gaat juni sowieso redden! Zelfs al zou je nu pas starten zou het je nog lukken, en zo te lezen ben je al even opweg met trainen dus dat gaat helemaal goed komen!

 • Reply
  Daphne
  januari 20, 2019 at 16:50

  Alsnog een hele mooie tijd! Zou willen dat ik dat kon. Mijn 10km staat op 1.03 en die wil ik dit jaar proberen te verbreken om onder het uur te lopen.

  • Reply
   Suzanne
   januari 21, 2019 at 09:19

   Hi Daphne, dankjewel:) Oe dat vind ik een heel mooi doel! Weet je al wanneer je dat wilt gaan doen? Het is de komende dagen in ieder geval perfect trainingsweer!

 • Reply
  Katrien
  januari 21, 2019 at 07:30

  Ik loop af en toe een 10k wedstrijd en herken je gevoel, had ik ook bij mijn eerste wedstrijden. Best is van je mentaal goed voor te bereiden, het tempo vast te leggen op voorhand, goed opwarmen en inderdaad op tijd aan de start staan! Mooie tijd trouwens en dat op dit parcours! Ik moet daar echt heeeel veel moeite voor doen hoor om dat te halen..

  • Reply
   Suzanne
   januari 21, 2019 at 09:21

   Hoi Katrien, bedankt voor je reactie. Heel erg fijn om te lezen dat het herkenbaar is. Een warming up had ik ook niet gedaan haha. Ik vind het ook lastig allemaal omdat ik nooit lid ben geweest van een hardloopvereniging en nooit echt heb geleerd hoe het in die sport allemaal werkt. Maar beetje bij beetje wordt het me allemaal steeds duidelijker, dat vind ik leuk! Wanneer is jouw volgende race?

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  vegan recepten
  MIJN 5 FAVORIETE VEGAN RECEPTEN

  Wie zegt dat vegan eten saai of moeilijk is? In dit artikel deel ik graag 5 vegan recepten die allemaal...

  Sluiten