Wil je graag buiten gaan zwemmen, maar ben je onbekend met zwemmen in het open water of in kouder water? In dit artikel enkele tips voor beginners die je helpen de stap naar het open water zwemmen te maken.
Zwemmen in het open water is op verschillende vlakken anders dan zwemmen in een zwembad. In mijn boek ‘Zwem.’ ga ik daar uitgebreider op in. Dus wil je echt ALLES weten over zwemmen in het open water. Bestel dan mijn boek. In dit artikel geef ik enkele basis tips die je alsbeginner vaak goed kunt gebruiken als je voor het eerst in het open water gaat zwemmen.
Zorg voor een goede warming-up
Dat geld natuurlijk eigenlijk voor elke sport die je gaat doen, maar is bij open water zwemmen extra belangrijk omdat je al je spieren zult gaan gebruiken en je lichaam geen shock effect wilt geven. Je lijf zal al hard moeten werken omdat het water koud is, zorg dan dat het niet nog harder hoeft te werken omdat je niet goed opgewarmd bent. Een warming-up kun je gewoon op de kant doen met kleding of een wetsuit aan.
Bouw het rustig op
Hoe gemotiveerd en enthousiast je misschien ook bent, ga niet gelijk een half uur open water zwemmen. Wanneer de lente begint en de zon steeds vaker begint te schijnen lijkt het super aantrekkelijk. Maar vergeet niet dat het in deze maanden elke nacht ook weer afkoelt en dat we net uit de winter komen waarin sommige wateren zelfs bevroren zijn geweest. Het open water is in de maanden maart, april en mei vaak nog erg koud. Dus houd je zwem- of dipsessie dan kort en bouw je zwemtijd rustig op. Begin bijvoorbeeld met 5 of 10 minuten. Dat klinkt weinig, maar is bij koud water echt al heel veel.
Neem ‘warmte’ mee
Bereid je goed voor en neem een grote tas met daarin ‘warmte’ mee. Uiteraard één of twee grote handdoeken om jezelf nadien goed mee af te kunnen drogen. Een thermoskan met warme thee of chocolademelk om je lichaam ook van binnen mee te warmen. En natuurlijk warme kleding. Neem net ietsje meer mee dan je van tevoren nodig denkt te hebben. Je hebt het toch vaak kouder na afloop dan je van tevoren verwacht en dat extra laagje kleding of dat extra paar sokken komt dan goed uit. Werk het liefst met meerdere lagen.
Bereid je mentaal voor
Het is goed om je van tevoren mentaal voor te bereiden. Dat hoeft echt niet uitgebreid en minuten lang, maar besef je wel goed wat je gaat doen en dat het koud kan zijn. Bedenk ook hoe je daar mee omgaat als het zover is.
ZIE OOK: 5 TIPS VOOR ZWEMMEN IN KOUD WATER
Meestal verdwijnt een stressreactie door de kou wanneer je je goed op je ademhaling blijft focussen en je eventuele andere angst en de kou accepteert in plaats van probeert ertegen te vechten. Uiteraard hoef je het niet te accepteren en kun je ten alle tijde het water verlaten als het toch niet goed voelt. Maar door je van tevoren mentaal voor te bereiden op wat er komen gaat kun je je op het moment supreme vaak beter focussen op de ademhaling.
Houd het veilig
Last, but not least! Misschien wel het allerbelangrijkste wanneer je in het open water gaat zwemmen is dat je dit veilig doet. ZIE ‘ 5 TIPS VOOR VEILIG ZWEMMEN IN HET OPEN WATER‘ om te lezen hoe je dit kunt doen.
In mijn boek ‘Zwem.’ ga ik nog dieper in op zwemmen in het open water en alle veiligheidsaspecten. Daar lees je naast verschillende tips over zwemmen in het open water nog veel meer over zwemmen in het algemeen. Van techniektips tot trainingsschema’s. Bestel ‘Zwem.’ hier.
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
1 comment
Tot welke temperatuur is het verantwoord om je gezicht in het water te leggen om uit te ademen bij de borstcrawl?