Ben je al een tijdje fanatiek aan het (banen) zwemmen en toe aan die volgende stap? Lees hier hoe je dat keerpunt zwemmen tijdens de borstcrawl onder controle kunt krijgen.
Het rolkeerpunt
Enkel bij het zwemmen van de borst- en rugcrawl maak je een rolkeerpunt. Je maakt letterlijk een soort koprol bij het keren. Bij het zwemmen van bijvoorbeeld de schoolslag maak je geen rol maar draai je je om na het aantikken. Een goed keerpunt draaien tijdens het zwemmen van de borstcrawl zorgt er onder andere voor dat je je zwemsnelheid kunt behouden en energie bespaart. Mits je de techniek van het keerpunt goed onder de knie hebt natuurlijk. Maar die vind je hieronder in 5 stappen:
Het keerpunt zwemmen in 5 stappen
- Voer je snelheid iets op naarmate je de muur nadert. Deze snelheid heb je nodig om je draai goed in te kunnen zetten. Haal nog één keer adem en maak je laatste armslag. In de meeste zwembaden en voor de meeste zwemmers is het ideale punt om die laatste armslag te maken ter hoogte van de ‘T’ op de bodem. Na deze laatste armslag bevinden je beide handen zich naast je heupen.
- Beweeg nu snel je kin naar je borst, en maak vanuit je core (door je buik goed aan te spannen) een halve koprol. Trek ook je knieën in richting je borst. Wanneer je op het punt halverwege je koprol bent komen ook je benen richting de muur (dit gaat automatisch).
- Plaats je voeten op ongeveer schouderbreedte tegen de muur (idealiter is dit onderwater ter hoogte van de ‘+’ op de muur in een wedstrijdbad). Maar belangrijker is dat je knieën in de ideale positie in een 90 graden hoek gebogen zijn (op die manier kun je zo hard mogelijk weer afzetten)
- Adem geleidelijk en rustig uit om te voorkomen dat er water in je neus komt en plaats nu je handen weer op elkaar en je kin weer van de borst zodat je in een stroomlijnpositie kunt afzetten (dit afzetten gebeurt dus terwijl je nog op je rug ligt).
- Gebruik de snelheid van je afzet om weer op je buik te draaien. Je draait dus nooit tijdens het koprollen weer naar je buik maar je plaatst altijd eerst je voeten tegen de muur om vervolgens pas van je rug via je zij weer richting je buik te draaien.
Kort samengevat:
Zwem op snelheid richting de muur, haal nog één keer adem, maak je laatste armslag, zet je draai in zet vol zelfvertrouwen weer af!
Het échte geheim van een goed keerpunt
Na het bekijken van dit artikel en misschien nog wel wat extra filmpjes van het keren bijvoorbeeld op mijn Instagram ben je goed voorbereid. Maar ook al heb je alle stappen van het aanzwemmen tot het weer afzetten uit je hoofd geleerd. In de praktijk kan het nog steeds even lastig zijn om dat keerpunt te maken. Maar geef niet op! De aanhouder wint. Het echte geheim van een goed keerpunt zwemmen is oefenen, oefenen, oefenen!
Wil je meer oefenen met het zwemmen van de borstcrawl en/of meer leren over de borstcrawl techniek. Bestel dan mijn boek ZWEM.
—
Suzanne
Meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven? Volg mij ook op op Instagram en Youtube !
Zie ook: DE GOUDEN BASISTIP VOOR ALS JE SNELLER WILT LEREN ZWEMMEN
10 comments
Ik heb veel aan je artikel gehad, maar een Vraagje: ik blijf maar oefenen met bet keerpunt, maar ondanks dat ik lucht uitblaas via mijn neus blijft ik in de draai water binnenkrijg of doet het in ieder geval behoorlijk pijn. Zou een neusklem een goed hulpmiddel kunnen zijn?
Hi Susan, wat leuk om te lezen. Ai, vervelend van het water in je neus. Lukt het wellicht om je adem eerst vast te zetten als je het keerpunt in gaat, dus nog niets uit te blazen en pas als je afzet en weer richting je buik draait dan alles pas uit te blazen? Soms kan dat nog helpen! Een neusklem kan zeker ook helpen alleen vind ik dat persoonlijk letterlijk een heel ‘beklemmend’ gevoel geven tijdens het zwemmen. Ik krijg het daar een beetje benauwd van maar wellicht dat het jou helpt..het kost vaak nog geen tientje dus eventueel het proberen waard als het vastzetten van je adem ook niet werkt.
Aha! en filmpje bekeken, ik blijf te lang op mijn rug. Ik zie dat je al iets draait voordat je benen helemaal gestrekt zijn. Bedankt voor je reactie en met nog met oefenen komt t vast goed!
Fijn dat het filmpje heeft geholpen:) Precies, that’s the spirit. Oefenen, oefenen, oefenen en op een dag voelt het alsof je het nooit anders hebt gedaan!
Oefenen gaat goed, ik krijg alleen het laatste stukje maar niet onder de knie. Je zet je op je rug af van de muur en draait dan naar de buik. Iets doe ik niet goed. Hou je je hoofd dan meer naar de borst of kijk je recht omhoog naar de lucht?
Wat goed dat je er lekker mee bezig bent en het oefenen goed gaat. Tijdens de draai heb je je kin naar je borst, wanneer je afzet heb je je hoofd weer in de neutrale positie waarin je hem ook hebt als je normaal zwemt/afzet in stroomlijn. Je kijkt dus als je op je rug ligt inderdaad naar het plafond, maar dat ligt je een split second en daarna zet je af en draai je naar je buik, je kijkt dan dus naar de bodem. Hopelijk helpt dit iets? Op mijn Instagram staat ook een video in slomotion.
Ik weet het, ik ga’ m zeker kopen! Heb al fragmenten gelezen en ziet er super goed uit en leest heel fijn. Hopelijk kan het me verder helpen.
Wat superleuk om te lezen! Ik denk dat het je zeker verder kan helpen! Veel lees-en zwemplezier!
Oei , das nog ver voor mij.
Eerst de crawl onder de knie krijgen. Was begonnen met zwemlessen in januari maar ja toen kwam corona …
Nu wel terug aan t oefenen en hopen dat ik in september weer les kan volgen 🤞
( de cursus is steeds snel volzet)
Fijn artikel wel!
Snap ik, zo lang niet zwemmen gooit je gelijk weer een aantal stappen terug. Maar gelukkig kunnen we nu weer zwemmen. En met behulp van mijn boek kun je er zelfs thuis mee aan de slag:)