Niet iedereen heeft een super luxe smartwatch die al je sportgegevens registreert. Daarom kan het prettig zijn je telefoon mee te nemen om bijvoorbeeld je afstand, tijd en snelheid tijdens het hardlopen of fietsen bij te houden. Bovendien is het vaak een stuk veiliger op pad te gaan met je telefoon, zeker nu het weer wat langer donker is. Het is fijn iemand (of een taxi) te kunnen bellen als er wat misgaat. Maar ook handig om je route te checken als je de weg even niet meer weet of gewoon gezellig met iemand te bellen tijdens een lange duurloop. Maar waar laat je je telefoon dan? In deze blog deel ik een aantal handige tips om je telefoon op te bergen tijdens het sporten.
Waar laat je je telefoon tijdens het sporten?
1. In je sportkleding
De meest goedkope optie is om je telefoon op te bergen in je sportkleding. Handig, zou je denken, maar in de meeste gevallen toch niet zo ideaal.
De meeste zakken zijn er namelijk niet speciaal voor gemaakt om een ‘zware’ grote telefoon in op te bergen. In de meeste zakken gaat je telefoon tijdens het sporten flink heen en weer. Dat is niet alleen irritant, je techniek kan er ook onder gaan lijden als je hierdoor een andere houding gaat aannemen om het schudden te willen minimaliseren. Daarnaast heeft niet alle sportkleding zakken of vakjes, zeker in de zomer als je weinig aan hebt is het niet altijd een optie je telefoon in je kleding te stoppen.
Speciale sportleggings met een strak telefoonvak op de heup of het bovenbeen (zoals bijvoorbeeld op bovenstaande foto) zou ik wel aanraden. Daarin blijft je telefoon zitten zonder dat ie beweegt en daar heb je tijdens het sporten geen last van. Het nadeel is dan weer dat je vervolgens altijd met die legging moet sporten als je je telefoon mee wilt nemen. Daarom gebruik ik zelf liever een extra accessoire voor mijn telefoon zodat ik elke willekeurige sportoutfit kan aantrekken en mijn telefoon altijd mee kan.
Maar een goede tip zijn de sportleggings met zakken van Fittwear waar je ook nog eens korting krijgt met mijn kortingscode SUZANNEFITT15
2. Heupriem
Deze optie is ook wel bekend als de running belt. Deze heb je van verschillende merken waaronder bijvoorbeeld flipbelt maar ook goedkopere merkloze runningbelts zoals deze. Je hebt deze banden van stof of elastiek en je draagt ze op je heup of om je middel. Deze banden zijn speciaal gemaakt om mee sporten en blijven dan ook goed zitten tijdens het rennen, fietsen of springen en bewegen niet op en neer. De speciale banden van stretchstof sluiten vaak het beste om je lichaam aan waardoor ze niet zullen bewegen of schuren en je zelfs een grote telefoon en nog wat extra’s, zoals bijvoorbeeld je sleutels, erin kwijt kunt. Een voorbeeld van zo’n heupriem zie je op de uitgelichte (hoofd)afbeelding van dit artikel.
3. Tune belt ook wel sportarmband
Zoals de kop van deze alinea al doet vermoeden is dit een band die je om je arm draagt. Persoonlijk vind ik dit geen prettige optie. Wanneer je echter graag sport met oortjes aan een snoer is dit wel praktisch omdat het snoer vaak niet lang genoeg is om tot aan een running belt of kledingzak te gaan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het sporten met draadloze oortjes of sporten zonder oortjes gecombineerd met één van de andere opties uit dit artikel. Maar de speciale sportarmband is zeker ook een optie. Vaak zit er ook nog een extra gat in om je sleutel in op te bergen en is er extra ruimte voor pasjes zoals je OV kaart. De meeste sportarmanden zijn waterafstotend en sommige armbanden bevatten ook reflecterend materiaal wat natuurlijk ook een extra pluspunt is. Daarom wilde ik de sportarmband als optie zeker niet onbesproken laten.
4. Een telefoonhouder voor op je fiets
Bovenstaande opties worden vaak gebruikt tijdens het hardlopen, wandelen, in de gym of tijdens bootcamps en kunnen natuurlijk ook gebruikt worden tijdens het fietsen. In fietskleding zit vaak ook een vakje op de rug waar je telefoon goed in past. Maar je hebt ook een speciale telefoonhouder voor op je fiets. Wellicht heb je die wel eens gezien bij de fietsers van Thuisbezorgd.nl bijvoorbeeld. Want ze zijn namelijk ideaal om tijdens het fietsen je route te kunnen checken. Wanneer je je telefoon tijdens het fietsen opbergt in een vakje op je rug of een heupriem kun je tijdens het fietsen geen of veel lastiger gebruik maken van je telefoon om bijvoorbeeld de route in de gaten te houden.
5. In een safeswimmer
Voor de meeste sporten bieden bovenstaande opties uitkomst. Maar als zwemmer kun je daar helaas niets mee. Wanneer je gaat zwemmen in een zwembad heb je ook geen telefoon nodig. Dan kun je je telefoon prima thuis of in een kluis laten. Maar wanneer je open water gaat zwemmen is het wel zo veilig je telefoon mee te nemen. Dat kan dan in een speciale safeswimmer die naast het opbergen van je telefoon ook nog uitkomst biedt als veiligheidsboei voor onder andere uitrusten en zichtbaarheid. Meer daarover kun je lezen in mijn boek ZWEM. en in het artikel ‘5 tips voor veilig zwemmen in open water’.
Waar laat jij je telefoon meestal met sporten?
__
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?