Wat zijn nou eigenlijk compressiekousen en helpt dat nou echt met hardlopen? En zo ja, wat zijn dan de voordelen van compressiekousen voor hardlopers? Je lees het hier!
Wat zijn nu eigenlijk compressiekousen?
Het woord compressiekousen klinkt misschien niet heel sexy en de meeste mensen denken bij het woord compressiekousen ook niet gelijk aan de sport. Toch kunnen sportieve compressiekousen veel voordelen hebben voor sporters. Zoals het woord zelf eigenlijk al doet vermoeden zijn het kousen (hoge sokken) die compressie (druk) geven. Sport compressie kousen doen dat op zo’n manier dat er op specifieke plekken druk wordt uitgeoefend. En die specifieke druk levert voordelen op:
De voordelen van compressiekousen met hardlopen
Het meest worden compressiekousen gebruikt door hardlopers maar de voordelen van deze sportsokken werken ook bij een hele hoop andere sporten zoals tennis, wielrennen, fitness en roeien bijvoorbeeld. En veel wandelaars hebben er ook baat bij compressiekousen te dragen.
Verbeterde bloedcirculatie
De specifieke druk van compressiekousen werkt zo: de sok zit het strakst om de voet en de enkels en de druk (compressie) neemt af naar boven toe. Zo stimuleer je de bloedsomloop, en duw je letterlijk het bloed omhoog. Vanaf je knie kan je hart het bloed goed rondpompen en zo zuiveren van afvalstoffen. De compressiekousen zorgen er op die manier voor dat er een optimale bloedcirculatie ontstaat waardoor zuurstof ook beter vervoerd kan worden naar de spieren.
Versneld herstel
Ik heb het wel eens vaker geschreven, maar herstel is een van de belangrijkste trainingen van de week!
Bij intensief trainen wordt er namelijk spiercelweefsel afgebroken dat zich vervolgens moet gaan herstellen waardoor je uiteindelijk sterker/beter wordt. Met name bij impactvolle sporten zoals hardlopen kan dit herstel wel even duren. Dat komt omdat de spiercelresten die worden afgebroken water vasthouden in de ruimte tussen de cellen waardoor de circulatie op micro niveau slechter word. Of anders gezegd: De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar deze spiercellen wordt lastiger en de afvoer van lactaat (meer informatie over lactaat) stagneert.
Compressiekousen zorgen ervoor dat die circulatie wordt gestimuleerd waardoor het herstel sneller verloopt.
Minder spierpijn
In principe ook een logisch gevolg van de twee bovenstaande voordelen. Daarbij komt dat je spieren in je onderbeen door de druk van de compressiesok als het ware ‘compact’ worden gehouden waardoor de schokbelasting tijdens het hardlopen minder is. Zo treed er bijvoorbeeld minder zijwaartse trilling op van de kuitspieren. Op die manier ontstaat er uberhaupt al minder spierschade.
Hardlopers met achillespees- en scheenbeenvliesklachten ervaren die mindere schud/schok belasting vaak als prettig omdat er minder krachten worden uitgeoefend op de achillespezen en het scheenbeenvlies.
Uit een onderzoek uit 2018 (Zadow et al, 2018 Fibrinilogische activiteit) bleek zelfs dat compressiekousen significant de post-marathon fibrinolyse (afbraak bloedstolsel) verlaagden.
Verkleinde kans op blessures
Een logisch gevolg van bovenstaande voordelen.
Voorkomt open teen; kunnen preventief spataderen voorkomen of bijdragen dat het niet erger word.
Dit geldt uiteraard niet specifieke op compressiekousen met hardlopen maar ook voor compressiekousen in het algemeen. Als je niet hardloopt maar wel graag de voordelen ervaart van compressiekousen zijn er ook verschillende opties. Zie verderop in dit artikel ‘compressiekousen buiten de sport’.
Samenhang
In principe hangen deze 5 voordelen voor een heel groot deel natuurlijk ook met elkaar samen. Het versnelde herstel komt voor een deel natuurlijk ook voort uit de verbeterde bloedcirculatie en minder spierpijn is daar bijvoorbeeld weer één van de gevolgen van. En als je beter hersteld, je spieren minder belast én minder spierpijn ervaart is de kans op blessures logischerwijs ook minder. Toch worden de voordelen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken apart van elkaar genoemd en gevonden. Vandaar dat ik ze ook als 5 losse voordelen heb opgesomd.
STOX Energy Socks:
Zelf loop ik sinds 2019 regelmatig met de compressiekousen van STOX. Deze zijn namelijk medisch getest en bewezen effectief. Ik vind ze daarnaast ook fijn zitten al moest ik in het begin wel wennen aan de compressie. Kwalitatief ben ik ook erg over te spreken over de STOX compressie kousen. Ze gaan wekelijks was in, was uit maar er komen geen gaten in en ook merk ik geen drukverlies van de compressie. Omdat ik nog steeds regelmatig vragen krijg via mijn Instagram over waarom ik compressiekousen draag besloot ik dit artikel te schrijven. De meest gestelde vragen: Waarom draag ik die sokken en helpt dat nou echt?
Het helpt dus niet je 10km pr te verbeteren of er direct sneller van te gaan rennen (wat veel mensen denken), maar helpt wel voor bovenstaande andere voordelen:) Al kun je er natuurlijk ook voor pleiten dat het indirect wel degelijk je prestaties ook kan bevorderen. Immers met een sneller herstel, minder spierpijn en minder kans op blessures kun je vaak meer en vaker trainen. En dat kan natuurlijk wel zorgen voor verbetering van prestaties. Maar dat is geen direct maar een indirect verband natuurlijk.
Zelf draag ik ze vooral als ik vermoeide benen heb, wanneer ik al een beetje spierpijn heb of wanneer ik bijvoorbeeld een hele zware training op het programma heb staan. Maar je kun je ze ook prima elke training dragen als je dat prettig vind.
Compressiekousen buiten de sport
Daarnaast draag ik ook regelmatig compressiekousen als ik niet aan het sporten ben. Maar dan de Recovery socks, Travel socks, of Daily socks (ook van STOX). Omdat ik tussen mijn trainingen door (helaas) veel zit achter mijn laptop voor werk. Veel uren achter elkaar zitten in combinatie met een overmatige belasting van de kuitspieren (precies wat ik vaak doe, lang werken achter de laptop en vervolgens hard sporten) is niet optimaal voor je benen. Om de bloedstroom richting het hart (vanuit de benen) te ondersteunen draag ik daarom weer andere compressiekousen als ik vermoeide benen hebt tijdens het werken of bijvoorbeeld na een zware intervaltraining. De dag na een zware race draag ik bijvoorbeeld standaard de Recovery socks.
De verschillen tussen compressiekousen voor hardlopen en compressiekousen voor bijvoorbeeld herstel en tijdens het werk zitten hem in de materiaalkeuze, niet in mate van de compressie (milde of zware compressie) of de manier waarop ze compressie bieden (verschillende punten/delen van de sok waar ze compressie geven).
Zijn compressiekousen iets voor mij?
Twijfel je na het lezen van dit artikel nog steeds of het dragen van compressiekousen iets voor je is? Dan zou ik zeggen probeer het gewoon eens.
HAPPY RUNNING & RECOVERY!
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met STOX