Of je nu een recreatieve triatleet of een competitieve marathonloper bent, je bent gemotiveerd om te trainen en doet dit waarschijnlijk ook veel. De meeste fanatieke sporters trainen het liefste zo vaak als ze kunnen maar daarbij wordt helaas nog te vaak vergeten dat je ook rustdagen nodig hebt. In dit artikel lees je waarom die rustdagen nu zo belangrijk zijn als je veel sport.
Waarom rustdagen zo belangrijk zijn
Herstellen van de spieren
Iedere keer wanneer je traint breng je eigenlijk microscopisch kleine schade aan in je spiervezels. Dat is niet erg, dat is eigenlijk precies wat je wilt met trainen: je spieren belasten zodat ze zich herstellen en vervolgens sterker worden. Je spieren willen deze scheurtjes graag zo snel mogelijk herstellen. Maar dat kan alleen als de spier daarvoor rust krijgt. Maar wanneer je veel sport komt het vaak voor dat je alweer een volgende training doet terwijl je nog niet volledig hersteld bent van de vorige. Daarom is het ook zo belangrijk je trainingen goed op elkaar af te stemmen als je veel trainingsuren maakt. En daarom wordt er in de fitness en body-building ook vaak gekozen de ene dag spiergroep X te trainen en de volgende dag spiergroep Y. Op die manier is er voor X de gelegenheid om te herstellen en kan er toch getraind worden.
Voor triatleten geldt ook vaak dat de verschillende sporten dusdanig worden afgewisseld zodat het lichaam het beste kan herstellen. Al is dat wel al iets lastiger dan in de fitness. Maar wanneer je elke dag maar door en door gaat hebben je spieren op een gegeven moment niet voldoende hersteltijd en bouwt de spierschade zich op in plaats van af. Een rustdag helpt je spieren dan om zich écht te herstellen waardoor je gelijk ook beter klaar bent voor de volgende trainingen.
Blessures en overbelasting voorkomen
Naast je spieren hebben ook je botten en pezen hersteltijd nodig. Met name bij sporten zoals hardlopen is de drukbelasting op de botten en pezen hoog. Wanneer je deze niet voldoende hersteltijd geeft kun je last krijgen van stressfracturen of peesontstekingen.
Beter trainen
Door goed uit te rusten op een rustdag herstellen je spieren, botten, pezen en weefsels. En deze herstellen niet alleen, zo worden ook sterker. Daardoor kun je de volgende trainingen meer aan dan je zou kunnen wanneer je die rustdag niet had genomen. Daarom worden rustdagen ook wel eens de belangrijkste trainingsdagen genoemd, je wordt er ook daadwerkelijk beter, sterker en sneller van.
Evenwichtige hormoonbalans
Dat je lichaam af en toe een rustdag nodig heeft om zich te herstellen en sterker te maken is inmiddels duidelijk. Maar ook je hersenen kunnen een rustdag goed gebruiken. In eerste instantie heeft trainen een positief effect op je geest. Sporten zorgt namelijk vaak voor stressverlichting en een euforisch gevoel. Maar elke keer dat je intensief aan het trainen bent komt ook het stresshormoon cortisol vrij in je lichaam. En daar wil je niet teveel van hebben. Wanneer je training na training afwerkt en geen rust neemt kunnen de cortisol levels op een gegeven moment chronisch hoog blijven en daardoor kan je last krijgen van stemmingsproblemen, slaapproblemen en andere gezondheidsklachten. Rustdagen kunnen ervoor zorgen dat die hormonen weer even in evenwicht worden gebracht.
Motivatie hoog houden
Je geest heeft af en toe ook een rustdag nodig om de motivatie voor al het trainen hoog te kunnen houden. Veel fanatieke sporters zijn dusdanig gemotiveerd dat ze vaak denken die rust niet nodig te hebben. In het begin kan je mentaal gezien nog best lang door wanneer je 7 dagen per week blijft trainen, maar er komt een moment dat je geest ook even rust nodig heeft en het gevaar is dat je bij te lang doortrainen zonder rustdagen in een hele lange en hardnekkige motivatiedip terecht komt. Sporters die regelmatig (het liefst elke week) een rustdag nemen blijven uiteindelijk langer en meer gemotiveerd.
Rust=opladen
Kortom, rustdagen gebruik je om zowel mentaal als fysiek weer op te laden. Met trainen trek je de batterij langzaam of snel leeg (bij intensieve trainingen) en met een rustdag zorg je ervoor dat je weer opgeladen kunt beginnen aan de volgende serie trainingen. Start je met een lege of onvoldoende volle batterij dan kun je minder goed trainen en is de kans op oververmoeidheid en blessures groter. Wanneer je gedurende langere tijd te weinig rust(dagen) neemt en blijft doortrainen met een te lage batterij kan je zelfs overtraind of gedemotiveerd raken.
Overtuigd en gelijk een rustdag nemen: Dit zijn de essentiële do’s & don’t voor op een rustdag!
Bekijk ook: Dit zijn de symptomen van overtraining
Las jij al wekelijks een rustdag in?
Sportieve groet,
Suzanne
Voor nog meer sportieve tips, leuke weetjes en andere content op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . Daar volg je ook mijn persoonlijke sportavonturen. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal (dat is gratis!)