Één van de meest gestelde vragen van beginnende triathleten of sporters die voor het eerste een triathlon willen gaan doen is wat voor een fiets ze nodig hebben. Gevorderde triatleten en profs fietsen eigenlijk altijd op een triathlonfiets of tijdritfiets. Maar waarom? Wat zijn, naast dat een triathlonfiets uiteraard meer aerodynamisch is, eigenlijk de verschillen ten opzichte van een ‘normale’ racefiets? Én wat voor een fiets heb je dan als beginner nodig?
Welke fiets voor triathlon? Triathlonfiets, tijdritfiets of racefiets?
Tijdritfietsen en triathlonfietsen
Ik begin dit artikel met het verschil tussen een tijdritfiets en een triathlonfiets uit te leggen zodat je begrijpt waarom we verderop in dit artikel enkel nog de term triathlonfiets gebruiken. De verschillen tussen deze twee fietsen zijn namelijk nihil. Soms vallen fietsen zelfs onder beide noemers. Maar in principe is een officiële tijdritfiets gebonden aan allerlei regels van de Internationale Wielerbond en worden deze binnen die regels zo aerodynamisch mogelijk afgesteld. Het enige doel van een tijdrijder is namelijk om zo snel mogelijk een X afstand af te leggen. Vaak is dit een relatief korte afstand van 40km of minder. Triathlonfietsen hebben iets minder regels waar ze aan moeten voldoen en daarnaast worden er vaak langere afstanden op gefietst 90km of meer. Daardoor wordt er rekening gehouden met het grotere doel: zo efficiënt en snel mogelijk een triathlon finishen. Dat betekent niet koste wat het kost zo snel mogelijk het fietsonderdeel afronden. Daarom worden triathlonfietsen, zeker voor beginners, vaak minder agressief afgesteld en gemaakt dan tijdritfietsen. Je moet immers ook nog een lange afstand lopen na het fietsen. Daarom moet het fietsen ook enigszins comfortabel kunnen. Dit vraagt om een meer comfortabele set-up van de fiets:
- Triathlonfietsen hebben daarom vaak, ten opzichte van tijdritfietsen, een steilere zitbuis die de heupen meer naar voren duwt. Hierdoor worden je bovenbeenspieren (quadriceps en hamstrings) iets meer gespaard voor het hardlopen.
- Triathlonfietsen hebben vaak een iets wijdere en hogere stuur set-up. Dit ligt voor de meeste triathleten iets fijner.
Als triatleet zit je dus vaak het best door te kiezen voor een triathlonfiets ten opzichte van een tijdritfiets. Maar probeer vooral uit waar jij comfortabel op zit. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk.
Racefiets versus triathlonfiets
Heb je perse een triathlonfiets nodig om deel te kunnen nemen aan een triathlon? Nee! Je kunt nog steeds meedoen op een racefiets. Echter biedt het fietsen op een triathlonfiets wel een hoop voordelen.
Voordelen triathlonfiets:
-Sneller
200 watt* is 200 watt, maar trap je 200 watt op een triathlonfiets dan zal je gemiddelde snelheid en dus je fietstijd hoogstwaarschijnlijk wel sneller zijn dan wanneer je diezelfde 200 watt op een racefiets trapt. Dit omdat triathlonfietsen aerodynamischer zijn.
*200 is een willekeurig gekozen voorbeeldwattage
-Comfortabeler
Je kunt in de beugels liggen en dit wordt voor langere afstanden over het algemeen als comfortabel ervaren. Dit is wel afhankelijk van hoe je gebikefit bent. Als je erg aggressief op je fiets bent gefit kan het juist andersom zijn en wordt het liggen in de beugels niet altijd als comfortabel ervaren. Maar zo’n aggressieve fit is dan ook niet aan te raden voor lange afstanden.
-Opslag
Ga je meedoen aan een halve of zelfs hele triathlon dan is het belangrijk om ook extra opslag op je fiets te hebben voor voeding en drinken. Dit zit vaak op een triathlonfiets of er is ruimte voor op een triathlonfiets om dit zelf toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een drinksysteem (meestal op het stuur of de stang). Bij racefietsen is dit vaak niet of in mindere mate mogelijk. En als het wel mogelijk is maakt dit de racefiets vaak nog minder aerodynamisch terwijl ze opslagruimte op triathlonfietsen vaak zo aerodynamisch mogelijk zijn vewerkt. Bijvoorbeeld een box op de stang (Zie verderop in dit artikel een foto van mijn triathlonfiets ter voorbeeld) of een opbergvakje in de bovenste buis.
-Competitatiever
Omdat je sneller bent op een triathlonfiets en omdat een groot deel van de triathleten tijdens wedstrijden op triathlonfietsen starten. Al ben je geen buitenbeentje op een racefiets bij de meeste lokale wedstrijden. Hoe groter de wedstrijd en hoe hoger het niveau hoe meer triatleten op een triathlonfiets zullen starten.
-Loon voor je trainingsarbeid
Wanneer je traint voor een triathlon dan is dit vaak intensief. Je moet immers drie sporten trainen en dat kost hoe dan ook veel tijd. Zeker wanneer je voor langere afstanden traint gaan er vaak heel veel uren training inzitten, of je nu een prof of amateur bent. Het is bijna zonde om die zuur verdiende watts ‘weg te gooien’ door op een racefiets te fietsen.
-Je wedstrijdfiets blijft top
Niet alle trainingen worden erop gedaan waardoor je materiaal minder snel slijt.
Nadelen triathlonfiets (ten opzichte van racefiets) :
Aanschaf
Een goede triathlonfiets is een relatief dure aankoop. Wel heb je opties met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding zoals de Speedmax van Canyon waar ik zelf ook met veel plezier op rijd.
Opbergen
Je zit ‘opgescheept’ met een extra fiets. De keuze om enkel een triathlonfiets aan te schaffen en geen racefiets wordt namelijk zelden gemaakt omdat een triatlonfiets niet perse de fijnste optie is om rustige trainingsritjes op de maken. Wanneer je besluit om te willen racen op een triathlonfiets dan heb je dus eigenlijk altijd twee fietsen thuis: Een racefiets voor de meeste trainingen en een triathlonfiets voor de wedstrijden en racespecifieke trainingen. Wanneer je weinig opbergruimte/plek thuis hebt kan dit een nadeel zijn.
Reizen
Een triathlonfiets neem je net ff wat minder gemakkelijk mee op reis. Vaak door het grote stuur past ie net niet helemaal lekker in de auto of een fietskoffer waardoor je hem deels uit elkaar zult moeten halen. Soms is dit een kwestie van enkel een wiel eruit, soms wat meer. Geen mega groot probleem. Maar het is vaak gewoon net even iets minder makkelijker reizen met een triathlonfiets dan met een racefiets.
Sturen/Comfortabel fietsen
Het sturen en fietsen in het algemeen op een triathlonfiets is anders dan op een racefiets. Omdat triathlonfietsen ervoor gemaakt zijn om zo snel mogelijk rechtdoor te rijden zijn ze vaak stijver dan racefietsen waardoor je net even wat minder gemakkelijk bochten maakt en op- en afstapt. Daarom worden ze vaak ook niet gebruikt als trainingsfiets (tenzij er specifiek op intervallen of wedstrijdprikkels wordt getraind). Je rijdt er minder makkelijk mee door dorpjes en ook in de bergen fiets je vaak comfortabeler op een roadbike. Het rijden in de beugels (liggen op je stuur) kan heel prettig zijn maar vinden sommige mensen eng/spannend. Vind je het fietsen als beginner nog eng dan is het misschien verstandig je eerste wedstrijd(en) op je racefiets te doen.
Conclusie:
Welke fiets jij nodig hebt hangt af van wat voor soort wedstrijden je wilt gaan doen, welke afstanden en welke ambities je in de triathlonsport hebt. En uiteraard ook van het budget dat je beschikbaar hebt en zou willen uitgeven aan je triathlon ambities.
In principe kun je als beginner voor de kortere triathlonafstanden tot de halve afstand prima uit de voeten met een racefiets (eventueel met opzetstuur). Train je voor de langere afstanden en/of heb je competitatieve ambities dan zal het je veel tijd of beter gezegd wattages schelen door te rijden op een triathlonfiets. Dat is ook de reden waarom niet alleen profs maar ook een groot deel van de beginners en gevorderde amateurs binnen de triathlonsport kiezen voor een speciale triathlonfiets. Je bent sneller en daarmee competitiever maar ook zodat alle trainingsarbeid die erin wordt gestopt in het veld tot zijn recht komt (en dat is nogal wat als je voor de volledige triathlon afstand traint).
Fiets jij al op een triathlonfiets of twijfel je nog?
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve tips, leuke weetjes en andere content op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . Daar volg je ook mijn persoonlijke sportavonturen. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal (dat is gratis!)