De Speedmax CF 8 WMN Disc Di2 is een van de snelste triatlonfietsen binnen de reeks Speedmax fietsen van Canyon. Enkel de nieuwste Canyon CFR Speedmax is 9 watt sneller. Maar wat maakt deze fiets een goede triathlonfiets? En wat is mijn ervaring met deze Speedmax CF8 van Canyon? Je leest het in dit artikel.
De Canyon Speedmax CF 8 WMN Disc Di2
Details en onderdelen
De Speedmax CF8 WMN Disc Di2 bevind zich ergens midden in de reeks van Canyon Speedmax varianten. Deze Speedmax is net zo aero als de allerduurste Speedmax van het vorige model waar maarliefst 5 keer Kona op gewonnen is! Voor de échte fietsliefhebbers hieronder wat specifieke details van de Speedmax CF 9 WMN DISC Di2 op een rijtje:
-DT Swiss ARC 1400 Dicut 50/80 wielen (XS fietsen hebben lichtere 650B DT Swiss wielen met 50mm velgen. Voor consistente rijeigenschappen in alle maten)
-Shimano Ultegra Di2 groep (elektrisch schakelen) inclusief powermeter
-Carbon zadelpen
-Canyon HB0053 Triathlon Basebar
-Totale gewicht: 9.22 kg
Wat maakt de Speedmax CF8 een goede triathlonfiets?
Het fietsonderdeel in een triathlon is (afgezien van stayerwedstrijden) niets anders dan een tijdrit. Je wilt als triatleet zo snel mogelijk de fietsafstand afleggen. Daarvoor heb je een zo earodynamisch mogelijke fiets nodig.
De Speedmax CF8 is hier speciaal voor ontwikkeld waarbij er ook nog eens rekening is gehouden met de eventuele langere triathlonafstanden. Zo kun je een speciaal drinksysteem op de fiets plaatsen (normale bidonhouders in het frame kan natuurlijk ook gewoon). Ook zit er een compacte en aerodynamische bento box vlak achter het stuur, als het ware aan de voorkant van de zitbuis. Daarin kun je bijvoorbeeld gels en/of bandenlichters kwijt. Praktisch maar ook aerodynamisch.
Verder zit er nog een flexibele rubberen toolbox. Deze is ook zo aerodynamisch mogelijk gepositioneerd aan de onderkant van de fiets tussen de zitbuis en de schuine buis. Bedoeld als opbergvakje voor bijvoorbeeld een reserveband.
Op de kleinere modellen (xs) zitten ook kleinere wielen voor consistente rijeigenschappen in alle maten. Hierbij gaat het vooral om stuureigenschappen en de fiets in verhouding te houden. Een kleine fiets met grote wielen rijdt namelijk erg log voor het gevoel.
Wat de Speedmax CF8 ook ideaal maakt zijn de schakelopties. Er zijn op deze triathlonfiets verschillende opties die je op het stuur kan innemen (zowel in de beugels als vasthouden aan de flatbar). En er is voor beide opties de mogelijkheid gemakkelijk te schakelen. Je kunt dus zowel als je in de beugels ligt schakelen als wanneer je het stuurt vasthebt aan de flatbar. En met name het gemakkelijk en snel kunnen schakelen terwijl je in de beugels ligt is voor een triathlonfiets natuurlijk erg belangrijk.
Mijn ervaring met de Speedmax CF8
Inmiddels heb ik de Speedmax alweer even maar omdat het eigenlijk écht een wedstrijdfiets is en er het afgelopen jaar weinig tot geen evenementen hebben plaatsgevonden vind ik het onwijs lastig uitgebreid iets te schrijven over mijn wedstrijdervaring met de Speedmax. Er zijn immers nog maar 2 momenten geweest dat ik hem heb gebruikt in een wedstrijd. En toen was ik nog niet eens goed ge(bike)fit op de fiets. Wel zijn de twee wedstrijden die ik erop heb gefietst beide goed gegaan en was het ook een positieve ervaring.
Comfortabel
Over het algemeen vind ik fietsen op de Speedmax erg fijn. Ik was ook verbaasd over hoe snel en comfortabel ik de eerste rit al in de beugels fietste terwijl ik het best spannend vond. Dat kwam met name omdat ik pas een half jaar fietste en ik het fietsen op de Aeroad in het begin erg spannend vond. Veel triatleten zeiden toen “wacht maar tot je een keer op een tijdrit fiets gaat rijden”. Daardoor had ik onbewust denk ik het idee dat het rijden in de beugels moeilijk of eng zou zijn. Maar daar heb ik geen moment last van gehad. Vanaf de eerste rit op de Speedmax fietste ik met een vertrouwd gevoel in de beugels. Ik was uiteindelijk ook veel sneller gewend en comfortabel op de Speedmax dan op de Aeroad.
Nu ben ik geen ervaren tijdrijder en fiets ik überhaupt nog maar kort, maar misschien zegt het daarom juist iets over de Speedmax dat ik daar als onervaren fietser en tijdrijder gelijk comfortabel op reed en nog steeds rijd.
Sturen en schakelen
De Speedmax is verder een erg stijve fiets waardoor de krachtoverbrenging optimaal is maar het maken van scherpe bochten was lastiger. Al heb ik wel altijd het idee goed controle te hebben over de fiets, ook bij scherpere bochten. Hij fietst comfortabeler als je in de beugels ligt dan wanneer je stuurt vanaf de remhendels. Het sturen en fietsen vanuit de remhendels kan, maar is niet zo comfortabel. Al went het snel. Afgelopen zomer was mijn Aeroad even weg voor onderhoud en heb ik een social ride (een rit met anderen) gemaakt waarbij ik niet in de beugels kon liggen en ruim 80 km op de remhendels heb gefietst. In het begin voelde dit onwennig (zeker door dorpjes met klinkers) maar aan het einde van de dag was ik eigenlijk helemaal gewend.
Het schakelen gaat vertrouwd met de Di2 groep en heel soepel. Op mijn Aeroad heb ik geen elektrisch schakelen dus ik was benieuwd hoe dit zou zijn, maar ik vind het echt heel fijn en heb er nog nooit een probleem mee gehad. Eigenlijk ben ik nu dusdanig fan van elektrisch schakelen dat ik het op een eventueel volgende roadbike ook zou willen. Het schakelt namelijk enorm soepel en fijn.
FAQ
De afgelopen tijd ontving ik regelmatig vragen over de Speedmax. De meest gestelde vragen beantwoord ik hieronder:
Hoe en waarvoor gebruik je de Speedmax?
De Canyon Speedmax is natuurlijk een fiets gemaakt om hard op te rijden tijdens triathlons. Dat is ook de reden dat ik de Speedmax heb naast mijn roadbike. Want voor de meeste trainingen gebruik ik nog steeds mijn Aeroad.
Maar waarvoor gebruik ik de Speedmax dan wel:
1.Tacx trainingen: Om mijn triathlon fietshouding alvast te kunnen oefenen in de winter. Door alvast Tacx trainingen op de Speedmax te doen raak ik langzaam gewend aan het fietsen op de Speedmax. Daarnaast is het praktisch zodat ik zo min mogelijk van fiets hoef te wisselen. Met de Speedmax ga ik in de winter eigenlijk niet naar buiten dus die blijft op de Tacx staan en dan kan mijn Aeroad gebruikt worden voor buitenritten.
2.Intervaltrainingen: Wanneer ik blokjes op snelheid train of echt intervaltrainingen moet doen doe ik dat het liefst ook op de Speedmax om te oefenen met op snelheid fietsen op de fiets in de specifieke houding die ik uiteindelijk ook in wedstrijden zal gebruiken. In de zomer en het droge voorjaar is dit buiten, bij slecht weer op de Tacx.
3.Wedstrijden: Op de intervaltrainingen en Tacx trainingen na gebruik ik de Speedmax verder niet voor trainingsritten. Hij is voornamelijk bedoeld voor mijn wedstrijden.
Als je triathlons wilt gaan doen heb je dan per se een triathlonfiets nodig?
De meest gestelde vraag is of je als triatleet nu per se twee fietsen moet kopen. Een wedstrijdfiets en een trainingsfiets. Een triathlonfiets ook wel tt bike genoemd en een roadbike.
Het korte antwoord daarop is nee, het is niet per se nodig om triathlons te kunnen doen. Het is wel heel praktisch als je wel twee fietsen hebt, maargoed dat moet je je dan ook kunnen veroorloven. En ik begrijp heel goed dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Maar zeker wanneer je prestatiegericht traint voor een triathlon is het wel aan te raden te rijden op een triathlonfiets. Je bent immers gewoon sneller op een triathlonfiets dan op een roadbike. En dan is de Speedmax een enorme aanrader omdat deze qua prijs/kwaliteit verhouding enorm goed is. Als je het budget niet hebt voor een Speedmax kun je kiezen voor een snelle roadbike en daar eventueel een ligstuurtje op laten zetten voor de wedstrijden.
Heb je het Speedmax standaard zadel gehouden of een andere erop gezet?
Op iedere Speedmax zit een standaard zadel. Maar een zadel is zo ongeveer het meest persoonlijke van de fiets. De kans dat een standaard zadel precies jouw zadel is, is klein. Dat geld overigens voor elke fiets. Ik heb er dan ook een ander zadel op laten zetten na een bikefit. Bekijk ook eens de artikelen die ik eerder schreef over zadels:
–Alles over zadelpijn én 7 tips tegen zadelpijn
–Zadelpijn bij vrouwen (9 must-read tips)
Hoe moeilijk is het om de fiets in elkaar te zetten?
Niet zo moeilijk! Het is mij ook gelukt als leek in de fietswereld. Ik had eigenlijk geen enkel idee hoe een racefiets of triathlonfiets werkt en hoe deze in elkaar gezet moeten worden. Inmiddels ben ik aardig thuis in het afstellen van mijn eigen fiets. Aldoende leert men (en YouTube is wat dat betreft een fantastisch platform om iets op te zoeken als je het niet weet). Canyon fietsen worden vaak geleverd met een doe het zelf kit en een duidelijke beschrijving van hoe de fiets opgebouwd dient te worden. En voor de verdere specifieke afstelling heb ik een bikefit laten doen.
Wellicht ook interessant: Waarom iedere fietser een bikefit zou moeten doen
Zou je de Speedmax aanraden?
Korte antwoord: JA! Lange antwoord: Ik geloof dat de Canyon Speedmax qua prijs/kwaliteit verhouding één van de beste triathlonfietsen is die er op de markt te krijgen is. Hij rijd heel fijn en is snel, hij voldoet eigenlijk aan alles waar een triathlonfiets voor mij aan zou moeten voldoen dus ik zou hem daarom zeker aanraden.
Conclusie
Al met al ben ik dus enorm te spreken en tevreden over de Canyon Speedmax CF8 WMN Disc Di2 en kan ik niet wachten er weer wedstrijden op te mogen rijden. Maar voorlopig staat ie nog even praktisch op de Tacx.
Ik hoop dat jullie het een interessant artikel vonden om te lezen. Mocht je nog een specifieke vraag hebben over de fiets / mijn ervaring met deze fiets die niet beantwoord is in bovenstaand artikel. Vraag het me gerust:)
Groetjes,
Suzanne
Meer info over de Canyon Speedmax en andere aero fietsen vind je op de website van Canyon.
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
2 comments
Hi Suzanne,
Wat een superfiets! Staat op mijn verlanglijst 🙂
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een aerodynamisch foto van na je bike fit. Je zit op de bijgeplaatste foto nog best hoog. Ik vroeg me af of dat nu veranderd is en hoe. Bv zadel naar achteren en iets hoger, stuur wat naar voren of omlaag?
Succes met de voorbereidingen voor de wedstrijden!
Groet Cindy
Hi Cindy,
Bedankt voor je enthousiaste reactie. Snap ik! Nu was de houding op deze foto’s mijn eerste houding op de Speedmax en op dat moment de best mogelijke houding voor mijn lijf. Meer aero dan dat kon het niet (op dat moment). Inmiddels zit ik inderdaad wel wat dieper op de fiets maar heb ik in die nieuwe fit nog niet buiten kunnen fietsen. Daar zijn daarom ook nog geen foto’s van. Wel kun je dat terugzien op de foto’s op de Tacx. Bijvoorbeeld op mijn Instagram of bij de Tacx artikelen op mijn blog. Daar zit ik in mijn nieuwe houding op de Speedmax. Alles wat je noemt is gebeurt qua zadel en stuur. Op alle fronten zit ik dus wat meer aero nu. Maar het belangrijkste is dat het past bij je lijf. Veel fietsers zijn geneigd enkel te focussen op zo diep en aero mogelijk zitten maar vergeten dat je vanuit een voor jou onmogelijke/oncomfortabele positie niet de juiste kracht kan leveren en een enorm risico neemt op op blessures en pijntjes. Vandaar dat mijn houding niet zoveel zegt, voor ieder lichaam is een andere houding het meest efficiënt.