Een sterk en gezond lichaam begint bij de brandstof: wie goed wil presteren moet niet alleen regelmatig en gestructureerd trainen maar vooral ook goed eten. Fruit is hierin een belangrijk onderdeel omdat het je lijf voorziet van belangrijke vitaminen en mineralen. Maar het ene fruit is het andere niet. Dat bananen veel worden gegeten door sporters is algemeen bekend en ook logisch. Bananen bevatten immers relatief veel suiker en weinig eiwitten (zo’n 18 gram per 100gram banaan). Ideaal dus als energiebooster voor je workout. Maar hoe zit dit eigenlijk met peren? Hoe gezond is de peer? Past deze goed in een sportieve levensstijl? En zo ja, op wat voor moment dan?
HOE GEZOND IS EEN PEER EIGENLIJK (VOOR SPORTERS)?
Fruit is een goede keuze
Vooropgesteld: Fruit eten is sowieso al één van de beste en gezondste opties die je kunt maken. Fruit is eigenlijk bijna altijd goed. Toch verschillen fruitsoorten onderling van elkaar door bijvoorbeeld de hoeveelheid en het soort vitaminen die ze bevatten. Maar ook in hoeveel vezels, calorieën en suikers de vruchten bevatten. Daardoor hebben sommige vruchten net even wat meerwaarde ten opzichte van andere vruchten.
De peer
Een peer behoort net als de appel en de vijg tot de pitvruchten. En peren zijn, net als appels en bananen, erg populair in Nederland en staan op plaats zeven in de lijst van fruitsoorten die het meest worden gegeten. En dat is misschien ook niet zo gek want perenbomen kunnen goed uit de voeten in ons klimaat. Voornamelijk in Gelderland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Zeeland vind je dan ook perentelers.
De voordelen van een peer
Voedingswaarde van peren
Een (middelgrote) peer ( ±180 gram) bevat ongeveer de volgende voedingswaarden :
- Energie: 105 kcal (calorieën)
- Koolhydraten: 22 gram
– Suikers: 17 gram - Eiwitten: 1 gram
- Vetten: 0 gram
- Vezels: 6 gram
Peren zijn geen koplopers in de fruitsoorten familie als het gaat om vitamines en mineralen, maar ze bevatten wel onderstaande vitamines en mineralen:
Vitamines en mineralen:
- Vitamine A: 1% ADH
- Vitamine C: 12% ADH
- Vitamine E: 1% ADH
- Vitamine K: 10% ADH
- Calcium: 2% ADH
- Foliumzuur: 3% ADH
- Magnesium: 3% ADH
- Kalium: 6% ADH
- Koper: 7% ADH
- Mangaan: 4% ADH
De peer is hiermee niet extreem uitmuntend op het gebied van vitaminen maar bevat zeker wel een aantal belangrijke vitaminen zoals vitamine C dat goed is voor je immuunsysteem. En belangrijk voor sporters omdat zij vaak al veel van hun immunsysteem vragen. Ondanks dat de peer misschien geen koploper is op het gebied van vitaminen is de peer wel relatief rijk aan vezels (20% ADH, evenveel als twee bruine boterhammen).
Vooral die vezels geven je sneller een vol gevoel. Vezels zorgen er bovendien voor dat je lijf het eten in een rustig tempo verteert en dat de energie gelijkmatig in het bloed wordt opgenomen, zonder grote schommelingen in je bloedsuikerspiegels. Tijdens het sporten heeft dat als voordeel dat je gedurende je hele training energie hebt en niet een piek in het begin en dan een enorm dal zoals dat bij snelle suikers zonder vezels het geval kan zijn.
Tegelijkertijd hebben sommige sporters bij het uitoefenen van sporten waarbij je je lijf veel op en neer beweegt of schud (zoals hardlopen) snel last van vezels wanneer ze deze te kort op hun training nuttigen.
Kortom: de vele vezels in peren geven je snel een vol gevoel, voeden gunstige darmbacteriën, ondersteunen je spijsvertering en reinigen je darmen maar kunnen tegelijkertijd ook een licht laxerend effect hebben. Peren zijn een prima fruitsoort om te eten als sporter want variatie in je voedingspatroon is belangrijk en daarmee ook variatie in de fruitsoorten die je eet. Wel zou het aan te raden zijn een peer na het sporten of minimaal 2 uur voor je training te eten om te voorkomen dat je last krijgt van de vezels tijdens je training.
Zie ook: WEL OF NIET ETEN VOOR HET SPORTEN?
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?