Koffie is voor velen een onmisbaar onderdeel van hun ochtendritueel, en het wordt vaak geassocieerd met een snelle cafeïneboost om de dag te starten. Maar hoe zit het met koffiedrinken voor het sporten? Levert dat ook een boost op voor je workout of kent het misschien ook nadelen? In dit artikel ga ik dieper in op de effecten van koffiedrinken voor het sporten.
De voor- en nadelen van koffiedrinken voor het sporten
1. Verbeterde Fysieke Prestaties
Cafeïne, het actieve bestanddeel in koffie, staat bekend om zijn vermogen om de alertheid en focus te verhogen. Dit kan leiden tot verbeterde fysieke prestaties tijdens het sporten. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan vermoeidheid verminderen, waardoor je langer en intensiever kunt trainen. Dit is vooral gunstig voor duursporters, zoals hardlopers en fietsers. Er zijn daarom duursporters die zelfs een koffiezetapparaatje voor onderweg meenemen naar bijvoorbeeld wedstrijden.
2. Vetverbranding Stimuleren
Koffiedrinken voor het sporten kan ook helpen bij het verbranden van meer vet. Het stimuleert namelijk de afgifte van adrenaline, wat kan leiden tot een verhoogd gebruik van vet als energiebron. Dit kan gunstig zijn voor mensen die trainen om gewicht te verliezen of vet te verminderen. Of voor duursporters die hun vetverbrandingssysteem willen trainen.
Dit kan tegelijkertijd natuurlijk ook nadelig zijn als je bijvoorbeeld veel traint en je hier niet bewust van bent. Je zult meer moeten bij eten rond je trainingen om ervoor te zorgen dat je niet in een energietekort terecht komt. Wanneer je sport voor prestatieverbetering is het belangrijk dat je niet onbedoeld afvalt of teveel vet gaat verbranden.
Uit onderzoek blijkt dat sporters die koffie drinken vóór hun work-out in de fitness, voor hun looptraining of voor het zwemmen 15% meer calorieën verbranden dan sporters die dat niet doen. Cafeïne geeft de maximale vetverbranding dus een heuse boost. Aangeraden is om een half uur voor je work-out koffie te drinken. Het beste resultaat bekom je bij twee kopjes filterkoffie, of een espresso. Sport je om af te vallen? Zet dan je Nespresso capsules en Nespresso apparaat alvast maar klaar..
3. Verbeterde Concentratie en Focus
Tijdens intensieve trainingen is concentratie en focus essentieel. Cafeïne kan je helpen om beter gefocust te blijven op je training en je bewustzijn te vergroten. Dit kan met name handig zijn bij sporten waar precisie en techniek belangrijk zijn, zoals gewichtheffen of boogschieten.
4. Vertraagde Vermoeidheid
Cafeïne kan ook de sensatie van vermoeidheid verminderen, wat je in staat stelt om langer door te gaan met je work-out. Dit is nuttig bij zowel cardio- als krachttraining, omdat het je in staat stelt om meer herhalingen of langere afstanden af te leggen.
Dit kan ook gevaarlijk zijn omdat je zo gemakkelijker over je eigen grenzen gaat zonder dat je het door hebt. Je doet misschien net nog even dat ene blokje of die ene set extra terwijl dat eigenlijk teveel voor je lichaam was. Wees hier dus voorzichtig mee.
5. Hydratatie
Caffeïne levert een boost maar kent ook andere bijwerkingen op je lichaam. Zo verhoogt koffiedrinken voor het sporten namelijk ook de kans op uitdroging. Een gebrek aan water in je spieren kan je weliswaar eenvoudig oplossen door jezelf voldoende te hydrateren: drink thee of water tijdens je training en drink naast je kopje koffie ook een glaasje water.
De gulden regel is: drink koffie, maar met mate. Zo kan je steeds optimaal genieten van de stimulerende werking, zonder te veel hinder te ondervinden van de minder aangename gevolgen.
6. Maagklachten
Koffiedrinken voor het sporten kan bij sommige mensen maagklachten veroorzaken, zoals misselijkheid of brandend maagzuur. En veel mensen moeten na het drinken van koffie snel naar de wc. Dit kan natuurlijk ongemakkelijk zijn tijdens het sporten, vooral als je een intensieve training doet en bijvoorbeeld een paar kilometer van huis aan het hardlopen bent.
Timing en dosering
Het juiste moment en de juiste dosering zijn belangrijk bij het drinken van koffie voor het sporten. Het effect van cafeïne is het sterkst ongeveer 30-60 minuten na consumptie. Het is raadzaam om ongeveer 1-3 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht in te nemen voor optimale prestaties. Dit komt neer op ongeveer 1-2 kopjes koffie voor de gemiddelde persoon. Wil je een perfect gebalanceerd kopje? Kies dan bijvoorbeeld voor tassimo.
Wees je bewust van individuele tolerantie
Het is belangrijk op te merken dat de tolerantie voor cafeïne varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen meer cafeïne verdragen dan anderen zonder bijwerkingen. Het is raadzaam om je eigen tolerantie te kennen en voorzichtig te zijn bij het experimenteren met cafeïne voor het sporten. Na verloop van tijd kan je lichaam ook tolerantie opbouwen voor cafeïne, wat betekent dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde prestatieverbeterende effect te bereiken. Dit zou kunnen leiden tot een bepaalde afhankelijkheid van cafeïne voor je work-outs. Wees je hier ook bewust van.
Conclusie
Koffiedrinken voor het sporten kan gunstig zijn voor je sportieve inspanningen, of je nu een professionele atleet bent of gewoon van een actieve levensstijl geniet. Het kan je helpen om beter te presteren, langer door te gaan en je work-out effectiever te maken. Maar vergeet niet om je koffieconsumptie te timen en te doseren op basis van je individuele behoeften en tolerantie én voldoende te hydrateren. Met de juiste aanpak kan koffie dus een waardevolle aanvulling zijn op je sportieve routine.
Sportieve groetjes,
Suzanne
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Alles over aminozuren en hoe ze je kunnen helpen sneller te herstellen na fysieke inspanning