Het allerliefste fietsen de meeste sporters buiten maar nu de dagen weer korter worden en de duisternis eerder invalt is het essentieel om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig te blijven. Wil je ook in de herfst- en wintermaanden lekker buiten blijven fietsen dan zijn hier enkele tips om veilig te fietsen in het donker. Want met de juiste uitrusting en gedragingen kun je je zichtbaarheid vergroten en de kans op ongelukken minimaliseren.
Veilig fietsen in het donker
1. Verlichting
Uiteraard op nummer één staat goede fietsverlichting. De juiste fietsverlichting voor op je racefiets is de hoeksteen van fietsveiligheid in het donker. Zorg ervoor dat je fiets is uitgerust met zowel een voor- als achterlicht. De voorlamp moet wit zijn en de achterlamp rood zijn. Controleer regelmatig de batterijen of laad de lampen op om ervoor te zorgen dat ze altijd goed functioneren.
Het aantal lumen dat je nodig hebt voor een fietslamp op een racefiets kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder waar en wanneer je fietst. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
Koplamp: Voor een koplamp op een racefiets wordt meestal aanbevolen om minimaal 600 lumen te hebben. Dit biedt voldoende helderheid om goed te zien en gezien te worden op verlichte wegen. Maar omdat je op de racefiets ook vaker in het buitengebied fietst en/of op onverlichte wegen, kun je overwegen om een krachtigere lamp met 800 lumen of meer te gebruiken.
Zelf gebruik ik deze waterdichte racefietsverlichting van BBB voor mijn racefiets met 1200 lumen omdat dat toch echt een stuk veiliger voelt, zeker in de polder waar weinig tot geen straatverlichting is en overig verkeer vaak hard rijd en geen fietsers verwacht.
Achterlicht: Een achterlicht met 50-100 lumen is doorgaans voldoende om goed zichtbaar te zijn voor achteropkomend verkeer. Zorg ervoor dat je achterlicht verschillende standen heeft, waaronder een knipperende modus voor extra zichtbaarheid.
Je kunt ook overwegen om een lamp te gebruiken met instelbare helderheidsniveaus, zodat je de lichtintensiteit kunt aanpassen aan de specifieke omstandigheden van je rit.
Zelf gebruik ik de Garmin Varia RTL515 waar ik eerder ook een review over schreef, zie:
Review Garmin Varia fietsrader met achterlicht
Deze varia heeft naast verschillende standen van het achterlicht ook een radar die ik kan verbinden met mijn fietscomputer waardoor ik niet alleen zichtbaar ben voor achteropkomend verkeer maar ik zelf ook gewaarschuwd wordt als er iets van achter aan komt. Daarom gebruik ik de Varia eigenlijk ook altijd overdag en niet alleen in het donker. Op mijn fietscomputer ontvang ik een melding wanneer er een voertuig of andere fietser achter mij fietst en zie ik bijvoorbeeld of er 1 voertuig of 2 achterop komen en hoe snel ze naderen.
Onthoud dat naast het aantal lumen ook andere factoren, zoals de levensduur van de batterij en de bevestigingsmogelijkheden, belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste fietslamp voor je racefiets.
2. Reflectoren toevoegen
Naast fietsverlichting zijn reflectoren een waardevolle aanvulling. Je kunt reflectoren zoals deze plaatsen op je fietswielen, pedalen en frame. Ze weerkaatsen het licht van auto’s en andere voertuigen, waardoor je beter zichtbaar bent.
3. Draag reflecterende kleding
Misschien ook een opendeur maar kleding met reflecterende elementen, zoals vesten, jassen of beenstukken met reflecterende stof maken je nog zichtbaarder voor andere weggebruikers. Overweeg om minimaal één reflecterend accessoire te dragen maar wanneer je regelematig in het donker fietst zou ik gaan voor reflecterende stukken op in ieder geval je bovenlichaam én onderlichaam.
4. Gebruik handgebaren en signalen en wees defensief
Bij fietsen in het algemeen is het essentieel om je intenties duidelijk te maken aan andere weggebruikers. Maar in het donker des te belangrijker: Gebruik handgebaren en geef richting aan om aan duidelijk te maken wanneer je bijvoorbeeld van richting verandert of stopt.
Beschouw andere weggebruikers als potentiële risico’s en handel defensief. Anticipeer op onverwachte bewegingen van auto’s, voetgangers en andere fietsers.
5. Onderhoud je fiets goed
Zorg ervoor dat je fiets in goede staat verkeert. Dit is extra belangrijk in de herfst en winter omdat je fiets dan veel vaker en sneller vies en nat wordt. Controleer regelmatig de remmen, ketting, cassette, derrailleurs, banden en versnellingen. Een goed onderhouden fiets verbetert niet alleen de veiligheid, maar vermindert ook het risico op pech onderweg en daarmee stilstaan langs de kant.
6. Vermijd afleiding
Het is verleidelijk om tijdens het fietsen in het donker naar je smartphone te kijken of naar muziek te luisteren met oordopjes in, maar dit soort afleiding kan echt gevaarlijk zijn. Houd je aandacht op de weg en blijf alert.
7. Fiets met anderen
Fietsen in groepen kan je zichtbaarheid vergroten en biedt extra veiligheid. Overweeg om met vrienden of in een fietsclub te gaan fietsen, vooral als je vaak in het donker fietst.
Als je niet met anderen gaat fietsen laat dan iemand thuis of een vriend weten dat je gaat fietsen, welke je route je gaat fietsen en hoelaat je ongeveer weer terug denkt te zijn. Zelf gebruik ik hiervoor altijd de “zoek mijn vrienden” functie op mijn telefoon. Die staat voor verschillende personen in mijn directe omgeving altijd aan en ik stuur dan enkel een snel berichtje met ” ik ga nu 2 uurtjes fietsen” bijvoorbeeld.
Tevens heb ik de veiligheidsfuncties op mijn fietscomputer ook aan staan, die stuurt automatisch een noodmelding naar mijn ingestelde contacten mocht er onderweg iets gebeuren.
Conclusie
Zorg ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers en wees zelf ook alert op potentiële gevaren. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben, ongeacht het tijdstip van de dag waarop je fietst. Door bovenstaande tips op te volgen, kun je met vertrouwen en veiligheid ook nog steeds fijn fietsen in het donker.
Toch liever binnen fietsen als het kouder en donkerder wordt, zie dan: Indoor fietsen: Wat heb je allemaal nodig?
Sportieve groetjes,
Suzanne